Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 


Miten määritän haluamani oletusohjelmiksi

 

 


Tavallisesti ohjelmat avautuvat niitä käyttöön klikatessa.  Entä sitten jos koneessa on useita esim. kuvien katseluohjelmia ja haluaa niistä jonkin määrätyn näyttävän eli avaavan kuvat?  Oletusohjelmat ovat niitä ohjelmia, jotka avaat jonkin tiedostomuodon tai suorittavat tiettyjä tehtäviä.  Mistä tiedän, mitkä ovat koneessani oletusohjelmia ja miten niitä voi säädellä.   

 

Oletusohjelmien säätely tulee meidän käyttäjien mieleen tavallisesti silloin, kun haluamme jonkin tietyn ohjelman käyttöön ja avaamaan sille sopivia kohteita.  Ja varsinkin jos haluamme muuttaa ohjelmaa, joka nuo tehtävät suorittaa.  Jos haluamme, että nettilinkin avaa koneessamme oleva tietty selain, se on määritettävä oletusohjelmaksi.  Samoin voimme valita sähköpostiohjelman, kuvien näyttöohjelman, videoiden näytön jne.


Oletusohjelman määrääminen

Jotkin ohjelmat kysyvät asennusvaiheessaan, määritetäänkö ne oletusohjelmaksi.  Jotkut taas tekevät tuo määrityksen käyttäjältä mitään kysymättä, eli käyttäjän mielestä kaappaavat jonkin tehtävän tai tiedostotyypin hoidettavakseen.  Jos näin käy vasten käyttäjän tahtoa, niin ohjelmaa ei tarvitse tuon takia poistaa, ainoastaan määrittää käyttäjän haluama muu softa oletusohjelmaksi.

Oletusohjelmia määritetään ja muutetaan muutamalla eri tavalla.  Aloitetaan tapojen kartoitus katsomalla artikkelin otsikkokuvaa.

Otsikkokuvassa – klikkaa näkyväksi kuten muutkin kuvat – on osa Windowsin ohjauspaneelia.  Siinä on kohta Oletusohjelmat ja kursori sen päälle vietynä antaa selityksen.

Vieressä vasemmanpuoleisesta pikkukuvasta aukeaa näkymä tuon Oletusohjelmat kohdan takaa. Valitse ohjelmat, jotka Windows näyttää oletusarvoisesti sisältää kolme alakohtaa.  Klikatessa niistä ensimmäistä Määritä oletusohjelmat kohdasta saa hetken kuluttua listauksen, jonka tapainen on oikeanpuolimmaisen pikkukuvan takana.

Siitä taulukosta voidaan valita ja muuttaa oletusohjelmia.  Alempana on pienellä tekstillä infoa.  Kuvan esittämässä tapauksessa VLC media playerin kohdalla lukee 65/108 oletusta.  Nämä tarkoittavat tiedostomuotoja, joita kyseinen ohjelma avaa.  

Tekstin alla hiukan suuremmalla tärkeät painiketekstit Aseta tämä ohjelma oletukseksi sekä Valitse tämän ohjelman oletukset.  Edellinen on kaikille selkeä, mutta jälkimmäinen on hiukan mutkikkaampi.  Sitä klikatessa tulee esille joukko tiedostomuotojen tunnuksia, jotka se avaa.  Listaus on lyhyt tai pitkä riippuen softasta.  Luettelosta näkyy mitkä ohjelma avaa, tai jotka ovat samantyyppisiä, mutta jokin toinen ohjelma avaa ne.  Arvelen, että tavalliselle käyttäjälle toinen tapa näiden tiedostomuotojen avaajan valitsemiseksi on yksinkertaisempi.  Siitä tarkemmin jäljempänä.

Seuraava kohta Oletusohjelmat sivulla on Kytke tiedostotyyppi tai protokolla ohjelmaan.  Siitä aukeaa, jälleen ohjelmasta riippuen, lyhyempi tai pitempi listaus tiedostotyypeistä.  Tästäkin niitä voi valita, mutta kuten edellä todettiin tiedostotyypin avaajan valintaan on toinenkin, sanoisiko käytännönläheisempi keino.

Kaksi alinta Oletusohjelamat sivun linkkiä ovat jo hiukan muita asioita.


Millä tiedostotyyppi avataan

Mikä on siis yksinkertainen keino millä saa kytkettyä johonkin tiedostomuotoon jonkin ohjelman?  Eli millä ohjelmalla voin katsella koneessani kuvia, avata ja katsella videotiedostoja tai millä ohjelmalla voin avata tietyn tekstitiedostomuodon.  Tämä keino on myös sikäli kätevä, koska sillä voi asettaa jokin ohjelman tehtäväänsä joko tilapäisesti tai tekemällä kytkennän pysyväksi.  Samalla tavalla niitä voi muuttaa koska tahansa toiseksi.

Asia havainnollistuu katsomalla vieressä olevia kuvia, klikkaa näkymään. Etsitään koneesta jokin kyseistä muotoa oleva tiedosto; kuva, video, tekstitiedosto jne.  Klikataan sitä hiiren oikealla. Esim. kuville katseluohjelmaa määrittäessä tulee vasemmanpuoleisen kuvan mukainen valikko.  Kohdan Avaa sovelluksessa takaa löytyy joukko Windowsin ehdotuksia tiedostoa avaamaan, hyviä tai huonoja vaihtoehtoja.  Jos luettelossa on ohjelma jonka haluat kytkeä tiedostomuotoon, niin klikkaa sitä.  Jos ei ole, niin klikkaa alinta merkintää Valitse oletusohjelma.

Siitä aukeaa oikeanpuolimmaista kuvaa vastaava ruutu.  Siinä ovat jo edellisessä kuvassa olevat ”suositellut ohjelmat”.  Lisäksi siinä on painike Selaa.  Tämä avaa tien koneen kaikkiin ohjelmiin, joista voi valita haluamansa.  Tässä samassa apuruudussa on myös Selaa napin vasemmalla puolella merkintäkohta, josta saa valittavan ohjelman pysyvästi hoitamaan tehtävää.  Jos haluaa käyttää ohjelma vain tämän kerran – esim. kokeillessa – niin kruksi pois Avaa aina…kohdasta.

Tämä on siis vaihtoehto ensiksi selostetulle tavalle oletusohjelman tai protokollan valitsemiseksi.

 


Hyvä tietää myös näistä


Mikä tiedostotyyppi tämä on?  Mikä voisi tämän avata?  Kun tiedosto ei avaudu 

Mistä voin ladata ohjelmia turvallisesti?  Lataa turvallisesti netistä

Ovatko ohjelmat ajan tasalla.  Ohjelmien päivitys 

Millä katsella ja muokata kuvia.  Kuvien katseluohjelmat 

Mikä on hyvä mediasoitin?  Parhaat mediasoittimet eli playerit videoiden katseluun ja musiikin toistoon

 

 

 

 

Tagit: , , ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>