Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Miten siirrän ohjelmia toiseen kiintolevyyn tai osioon

 

 

Tiedostoja on helpompi siirtää, mutta voiko siirtää sovelluksia? Tämä kysymys tulee monen käyttäjän eteen etenkin silloin kun C: levynä on kooltaan rajoitettu SSD levy tai C: aseman mekaaninen kiintolevy alkaa olla täynnä. Useat ohjelmat saattavat vaatia asennuksen juuri C: asemaan, jolloin niitä kertyy sinne. Miten siirtää ohjelmia? Siihen on muutamia erilaisia mahdollisuuksia.

 

 

Microsoft on ollut ihmeen vaitelias siitä, että softia voidaan siirtää. Siltä taholta ei ole oikeastaan suoria ohjeita, mutta neuvontafoorumiensa välityksellä on asiaa vältellen käsitelty. Ehkä Microsoft ei halua puutua asiaan koska sillä itsellään ei ole työkalua tai ohjelmaa, jolla sovelluksia voitaisiin varmasti siirtää. (Vain joitakin, lue eteenpäin.) Kuitenkin sielläkin kehotetaan välttämään esim. SSD levyn täyttymistä.

Käyttäjä ei voi aina vapaasti valita, mihin ohjelma asennetaan. Tosin sitäkin voidaan säädellä. Sovellusten kehittäjät saattavat edellyttää, että sen on päästävä juuri C: asemalle eli sinne missä käyttöjärjestelmäkin on. Onneksi aika monissa ohjelmissa on mahdollisuus valita sen sijaintipaikka. Se saattaa tosin edellyttää asennustavan valinnaksi Custom tai vastaava, kun oletusarvoisesti asennuslapussa on valittuna Tavanomainen.

Miten sitten välttää ruuhka C: asemalla ja yleensäkin siirtää softia? Tutkin asiaa useita päiviä, sillä tarjolla on monenlaisia keinoja. Netistä etsimällä asia vaikuttaa helpommalta kuin se onkaan. Kirjoittajasta on vaikea lähteä suosittelemaan menetelmiä, joissa edellytetään esim. komentokehotteen käyttöä. Ja tarpeetonta suositella menetelmiä, joissa edellytetään Windowsin rekisterin muokkausta. Mitä sitten jää jäljelle? Tällaiset:

 

Sovellusten siirto käyttämällä siirto-ohjelmia

Tämä on peittävin mahdollisuus siirtää erilaisia ohjelmia. Kaikissa muissa seuraavassa esitellyissä on rajoituksia. Siirto-ohjelman käyttö on myös helppoa. Näiden ohjelman sijainnin siirtojen klassikko on SteamMover. Tämä jo hiukan ikääntynyt softa on edelleenkin saatavissa ja käytössä. Tässä kuitenkin aivan ensiksi kätevä ja aivan pieni (771 kb) vapaan koodin softa Free Move, joka asentuu tikulle tai koneeseen.

Kuvassa Free Moven käyttöliittymä: Mitä siirretään ja minne. Ei voi selkeämpi ja yksinkertaisempi olla.

Free Move tiedot ja lataus, sama versio sopii sekä koneeseen että tikulle

Vastaavia softien ja tiedostojen sijainnin siirto-ohjelmia on joukko muitakin, myös maksullisia on saatavissa.  Lisää Softpedian listaamia -> täällä.

Myös SteamMover on saatavissa, sekin asentuu myös muistitikkuun, tiedot ja lataus -> tästä.

 

Siirtäminen käyttämällä Windowsin Asetuksia

Tämäkään keino ei ole monimutkainen. Sen sijaa se on jo varsin rajoitettu. Windowsin Asetuksissa voidaan siirtää vain Microsoftin Kaupasta ostettuja ohjelmia. Ei siis koneen mukana tulleita esiasennettuja eikä muista kuin Microsoftin Kaupasta asennettuja. Mutta varmasti hyvä tietää ja tarvittaessa käyttää tätäkin mahdollisuutta. Säätö täältä:

Asetukset – Sovellukset – klikkaa sovellusta – painike Siirrä. Kuten voi huomata, sillä on kaikista vain pieni osa sellaisia, joita voi tällä menetelmällä siirtää.

 

Siirtäminen Resurssienhallintaa käyttäen

Olkoon tämä esimerkki keinoista, joita mainitaan, mutta joilla ei ole juuri mitään käytännön merkitystä. Ajatus olisi tämä:

Resurssienhallinta – klikataan Pikakäytön paikallista kansiota hiiren oikealla – Ominaisuudet – välilehti Sijainti – täällä voidaan sen paikka siirtää.

Hyvä niin, mutta siellä ei ole montaakaan kansiota siirrettävissä. Sinne saa kyllä lisättyä esim. jokin ohjelman merkitsemällä se Pikakäyttöön, mutta siirtomahdollisuutta ei sille silti tule.

 

 

 

Siirtämien päivitysten yhteydessä

Varmempana ja peittävämpänä keinona kirjoittaja pitää softien siirtoa niiden päivitysten yhteydessä. Sama prosessi tulee eteen myös silloin jos softan ensin poistaa ja sitten asentaa uudelleen, mutta huomaa että silloin sen säädöt mahdollisesti menetetään. Päivityksissä ei niin tapahdu. Kannattaa seurata ohjelmien päivitystarvetta. Asennusvaiheessa on usein valittavana asennustapa Tavanomainen ja Custom (tai vastaava). On valittava Custom mikäli mielessä on sen asennuspaikan vaihtaminen.

 

Tiedostojen siirto

Tiedostot eivät kiinnity Windowsiin niin eri tavoin kuin ohjelmat. Siksi myös niiden siirto on yksinkertaisempaa kuin ohjelmien. Vaikka kyllä tiedostotkin siirtyvät siirtosoftilla. Ne ovat tiedostojenkin kohdalla käytettävissä, mutta kohteet siirtyvät uuteen sijaintiin muullakin tavalla. Menetelmä on meille tuttu: luodaan ja nimetään kansio uuteen eli haluttuun osioon ja paikkaan – mennään siirrettävien kohdalle; Leikkaa – uuteen kansioon; Liitä. Siinä ne ovat. Näin voidaan siirtää suuriakin tiedostoja esim. kuvakansioita ja videohakemistoja – mutta ei siis ohjelmia.

 

Ohjelmien asennuspaikan pysyvä muuttaminen

Mikäli haluaa päästä eroon softien halusta ja Windowsin taipumuksesta asentaa ne C: osioon voidaan tämäkin muuttaa. Windowsin asetuksissa voidaan muuttaa Sovellusten, Asiakirjojen, Musiikin, Valokuvien ja Elokuvien ja TV-ohjelmien sekä offline Karttojen tallennuspaikkaa:
Asetukset – Järjestelmä – Tallennustila – Muuta uuden sisällön tallennuspaikkaa – valitse paikka.

 

Suosi portable ohjelmia

Siirrettävät ohjelmat eivät kuormita konetta eikä tallennuspaikkoja. Niitä kannattaa aina käyttää, jos sopiva siirrettävä softa on saatavissa. Vältytään myös saman ohjelman asentamisesta useampaa tietokoneeseen.

 

Onnistuuko ohjelman siirto?

Muokattaessa tietokoneen sisältöä on aina mahdollista, että kaikki ei suju niin kuin pitäisi. Aina kanttaa pitää varmuuskopiot tärkeitä tiedostoista. Ohjelmien siirtoa varten on jonkin osion varmuuskopiointi varsin raskas toimenpide, mutta palautuspisteen asettaminen kevyt ja kätevä varmistus. Tässä tarkempaa tietoa palautuspisteen käytöstä – > Mikä on palautuspiste ja miten se toimii.

 

 

 

 

 

Hyvä tietää myös näistä

Kuvien siirto toiseen laitteeseen

Mistä voin ladata ohjelmia

Ovatko ohjelmat ajan tasalla – ohjelmien päivitys

Mitä ovat oletusohjelmat

Ladattavien ohjelmien maksuluokat

Parhaat portable ohjelmat

 

 

Tagit: , , , , ,