ISO-levykuvan tekeminen ja käyttö
Levykuva on eräänlainen erikoistiedosto. Samaan tapaan kuin pakatut tiedostot kuten esim. .zip. Levykuva ei ole kuitenkaan pakattu vaan tehty bitti bitiltä juuri samanlaiseksi kuin alkuperäinen.
Tästä sen ominaisuuksista johtuu erinomainen käyttökelpoisuus moneen tarkoitukseen. Tässä artikkelissa kerrotaan levykuvien luomista ja niiden käytöstä. Levykuvia on eri tyyppisiä. Sen muoto ilmenee kirjainlyhennelmästä kuten ISO, joka lienee levykuvista tunnetuin, tarkemmin ->täällä. On hyvä muistaa, että kaikki levykuvia tekevät ohjelmat eivät tue toisilla tehtyjä levykuvia.
Mihin levykuvia tarvitaan
Tiedostojen varmuuskopiointi ja tiedostokokonaisuuksien siirto. Tietokoneen tai tallentavan välineen tiedostoja voidaan kopioida monella tavalla. Levykuva eli halutun kokonaisuuden kloonaus on yksi niistä. Siitä ei pääse mihinkään, että kovalevyjä vahingoittuu ja tietoja tuhoutuu. Jos olisi varmuuskopio käyttöjärjestelmästä ja ohjelmista, niin asia ei olisi niin pulmallinen.
Levykuva onkin käyttökelpoisin juuri varmuuskopioitaessa esim. koko C-aseman tiedostot talteen. Tämä ei onnistu pelkällä tavallisella tavalla kopioimalla käyttöjärjestelmä, sen rekisterit ja aseman ohjelmat. Vain bitti bitiltä kopioitu piilotetutkin tiedostot sisältävä levykuva on riittävä kopio alkuperäisestä. Siitä voidaan palauttaa koko sisältö käyttöjärjestelmineen jos kovalevy on tuhoutunut tai vaihdettu.
Myös yksittäisiä tiedostoja voidaan kopioida levykuviksi. Tähän tarkoitukseen se on kuitenkin aivan liian järeä systeemi. Tavalliset kopiointitavat ovat siihen riittäviä. Sen sijaan esim. pelien tekemisen levykuviksi voi olla monessakin mielessä hyödyllistä. Joissakin tapauksissa saadaan oikuttelevat pelit kloonaamalla käyttäytymään normaalisti ja häiriöttömästi.
Asennusmedioiden tekemiseen. Jos haluat asentaa tai kokeilla Linuxia, niin saat netistä ladattua sen asennusmedian ISO-levykuvana. Tämä poltetaan levylle ja asennus tai live-käyttö sujuu kätevästi siltä DVD-levyltä.
Levykuvan tekeminen
Levykuvia tekeviä ja niitä levyille polttavia ohjelmia on netissä runsaasti. Osa niistä on maksullisia, mutta yksityiskäyttöön on myös maksuttomia sekä kokeiluversioita. On huomattava, että maksuttomiin levykuvien teko- ja poltto-ohjelmiin kuuluu useita sinänsä eriomaisia ohjelmia, joihin on liitetty tarpeettomia ja jopa haitallisia kylkiäisiä. Niinpä asennusvaiheessa tulee olla erityisen tarkka, mitä klikkaa ja mitä asentaa ja hyväksyy. Keskeytä asennus, jos tuntuu menevän väärin.
Tällainen kylkiäisrahoitusta käyttävä on mm. kaikkein suosituin ja tunnetuin sekä helppokäyttöinen ImgBurn. Otsikkokuvassa sen selkeää käyttöliittymää, josta valitaan haluttu vaihtoehto. Valittavana on mm. Write image file to disk (Kirjoita levykuva levyyn), Greate image file from disk (Luo levykuva levyltä kiintolevylle) ja Greate image file from files/folders (Luon levykuva tiedostoista ja kansioista).
Lisää tekosoftia alinna Linkeissä.
Levykuvan katselu ja muokkaus (mounting)
Pitääkö sitten levykuva asentaa johonkin, että voisi tarkastella mitä siinä on ja mahdollisesti muokata sitä. Tähän tarkoitukseen on useita hyviä ohjelmia, jotka tekevät tämän ns. mounttauksen. Mounttausohjelmat tekevät levykuvasta kiintolevylle osioksi virtuaalisen muokattavan kopion. Tunnetuimmat ovat Microsoftin oma softa, joka on jo vanhentunut, sekä Virtual CloneDrive.
Levykuvia voi lukea myös muutamilla pakkausohjelmilla, esim. WinRar ja vapaan koodin 7-Zip.
Windows 8ssa ja varmasti tulevissakin veroissa ei tarvita erillistä mounttausohjelmaa, sillä jo itse käyttöjärjestelmä osaa tehdä tämän. Tarkemmin englanniksi ->täällä.
Linkit
ImgBurn tietoja ja lataus, ks. huomausus tekstissä
ImgBurn Portable, kuten edellinen mutta siirettävä eikä varaa kylkiäisiin
Folder2Iso, tiedot ja lataus
ISO-tiedostojen luonti- ja käsitelyohjelmia
7-Zip tiedot ja lataus
Raymond, useita ISO-levykuvien mounttausohjelmia
DriveImage XML, erilainen, kätevä varmuuskopiointiohjelma
Asiaan liittyvää
Varmuuskopiointi – opas
Kiintolevyjen (SSD ja HDD) kuntotestaus
Tagit: ISO-levykuva, Levykuva