Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Print Master ja Print Shop tulostus- ja suunnitteluohjelmien käyttö

 

 

Print Shop aloitus

Varmaan olet saanut postikortteja, joulutervehdyksiä tai onnitteluita joista ei tiedä onko ne painettu kirjapainossa vai printattu kotona.  Parhaimmillaan printtausohjelmat pystyvät ammattimaiseen jälkeen.  Mutta silloin pitää olla kunnon eväät eli hyvät softat.

 

 

Tietokoneen printterillä voi tehdä pienpainotuotteita.  Se on myös hauskaa ja käy ihan harrastuksestakin.  Printtaus onnistuu toki muillakin kuin parhailla ohjelmilla.  Silti väitän, että nämä maksulliset softat ovat ehdottomasti hintansa väärttejä.  Katsotaan lähemmin miksi.

 

Mitä printtausohjelmalla voi tehdä

Hyvällä printtausohjelmalla tehdään painotuotteita niin kotiin, työhön kuin harrastuksiinkin.  Eli posti- ja onnittelukortteja, lomakkeita ja kirjekuoria, esitteitä, almanakkoja, käyntikortteja, etikettejä ja mitä itsekin voi ideoida.  Jos on printteri niin sitä kannattaa hyödyntää monipuolisesti muuhunkin kuin tavallisiin mustaa valkoisella dokumentteihin.  Itse tehty kortti, onnittelu ja muu viesti on yksilöllisenä eri luokkaa kuin kaupasta ostettu.

Maailmalla on jo pitkään ollut kaksi huipputason printtausohjelmaa;  Print Master ja Print Shop.  Nyt niiden joukkoon näyttää nousseen uusi tulokas Print Artist.  Softien kodalla puhutaan luovista (creative) printtausohjelmista.  Se onkin oikeutettu termi, sillä juuri elementeistä itse koostamalla saadaan yksilöllisiä tulosteita.  Mahdollisuuksia on vaikka mihin suuntaan, malleja on tai projektin voi tehdä oman maun mukaan.  Voi käyttää ohjelmien laajoja kuvakirjastoja tai omia kuvia.

Print Master tiedot ja lataus

Print Shop tiedot ja lataus

Print Artist tiedot ja lataus

 

Nämä softat ovat persoonallisia

Olen käyttänyt vuosia Print Master Platinium ohjelmaa.  Ja myöhemmin hankkinut vielä The Print Shop Deluxen sen kaveriksi.  Testeistä ja käyttäjälausunnoista olen sitten tutustunut myös kärkikolmikon Print Artist Patiniumiin.  Oma käyttäjäkokemukseni on, että nämä kaikki ovat periaatteessa samantapaisia, mutta toteutukseltaan ja valikoitaan täysin erilaisia ohjelmia.  Kutsun tätä erilaisuutta persoonallisuudeksi.

Samasta syystä pidän erittäin vaikeana vastata kysymykseen:  mikä näistä on helpoin käyttää.  Ne ovat kaikki helppoja käyttää, mutta siirtyminen yhdestä toiseen on myös siirtyminen toisenlaiseen käyttöympäristöön.  Lopputulokset ovat samantapaisia ja korkealuokkaisia, mutta tekeminen ohjelmasta riippuvaa.

Luonnollisesti minkä tahansa softan monipuolisuutta seuraa myös käytön monipuolistuminen.  Vaihtoehtoja on silloin enemmän sekä tekemiseen että valintoihin.  Mutta niin pitää ollakin.  Jos kerran hankkii maksullisen printtausohjelman, niin sillä täytyy olla kykyjä tehdä kaikkia kotona ja pienissä yrityksissäkin tarvittavia painotuotteita.

Tulkoon mainittua myös näiden softien suuret omat ja printtaajan käytettävissä olevat kuvavarastot.  Ne ovat pyöreästi n. 350.000 mallikuvan luokaa.  Tosin vieläkin enemmän on, jos tämä asia on erityisen tärkeä;  kärkikolmikkoa halvemmassa Print Workshop Deluxessa on yli 7 miljoonaa vaihtoehtoa, miten lienee sitten laskettu.  

Otsikkokuvassa (klikkaa suuremmaksi) on The Print Shop Deluxen työpöytä, josta aloitetaan.  Siitä valitaan millaista projektia lähdetään tekemään.  Samoin valitaan käytetäänkö jotakin mallia vai tehdäänkö kokonaan itse. Seuraavassa pikkukuvassa on näkymä ohjelmalla työskentelystä.

Toisessa pikkukuvassa on työnäkymä Print Master Platiniumista.  Tiedä sitten mikä osuus on tottumuksella, mutta ensiksi harjoittelemani Print Master tuntuu edelleenkin tutulta, vaikka oma softani onkin jo vanhempaa perua.  Kolmannen pikkukuvan takaa löytyy työtilanne Print Artist Platiniumissa.

Jos sitten haluaa vieläkin täydellisemmän ammattiohjelman niin valittavissa on mm. Print Shop Professional.

 

 

 

 

Miten näitä oppii käyttämään

Uusien asioiden harjoiteluun on meillä omia menetelmiämme.  Joku ei koskaan lue ohjeita vaan haluaa itse kokeilemalla oppia.  Tämä metodi käy näidenkin kohdalla hyvin päinsä.  Toinen taas luottaa ohjeistukseen ja saa sieltä hyvän pohjan.  Näitä softia ei saa suomeksi, mutta niissä on kaikissa yksityiskohtainen opastus englanniksi.  Lisäksi maksullisten ohjelmien tärkeä ominaisuus on niiden tuki.  Tämäkin on hyvin hoidettu – omakohtaisia kokemuksia ei kyllä ole – sillä niissä on niin vastauspalvelut, sähköpostineuvonnat kuin live chatitkin.

Ohjelmia hankittaessa voi törmätä yllätykseen.  Kaikista hankintapaikoista niitä ei voida toimittaakaan Suomeen edes sähköisesti lataamalla.  Meidän suomalaisten on hyvä tietää paikka, josta niitä meillekin saa.  Ja jossa on lisäksi hyvä asiakaspalvelu ja huolehtiminen siitä, että ladatut softat toimivat kuten pitääkin

 

Lisäys ja päivitys 16.4.2016

Sekä Print Master että Print Shop näyttävät mitat oletusarvoisesti tuumina.  Tämä on hankala meille millimittoja käyttäville.  Kummassakin saa mittayksikön muutettua milleiksi, mutta varsinkin The Print Shopissa vaikeasti keksittävästä paikasta.  Tässä kumpaankin muutosohje.

Prit Master:  Avaa ensin jotakin, sitten Edit – Preferences – välilehti Grid/Ruler – ylhäällä Display, Ruler and Grid in: muuta tähän Millimeters (myös Pixels mahdollinen) – OK

The Print Shop:  Avaa ensin jotakin, sitten ruudun aivan äärimmäisessä  yläkulmassa oikella on merkintä ?Help ja pieni nuoli alas.  Klikkaa sitä – Preferences – välilehti General – Measurement, Select your measurement units, kruksi kohtaan Millimeters – OK   

 

LISÄYS 26.3.2023

Nämä tulosteiden suunnittelu- ja printtausohjelmat eivät ole aivan uusia. Kuitenkin ne ovat uusimmat, mitä tämäntapaisia softia on käytettävissä. Ainoastaan yksi saksankielinen ohjelma – sitä ei saa englanniksi – eli Das gosse Duckerei Paket on uudempi. Se on ollut myös mukana Neptunetin testeissä. Toimii hyvin, mutta ei omien tulostusmalliensa lisäksi tuo mukaan juurikaan mitään uutta. Se on hinnaltaan hiukan alan aikaisempia softia edullisempi.

Das grosse Duckerei Paket tietoja ja lataus

 

Artikkeli päivitetty 26.3.2023

 

Olisi kiva kuulla kommenttina joltakin omakohtaisia kokemuksia.  Kaikki muukin kommentointi on tervetullutta!

 

Katso myös näitä

Valokuvien kaksoiskappaleiden poistaminen

Hyödyksi ja harrastukseksi  Neptunetin aikaisempi artikkeli printtausohjelmista

Kuvankäsittelyohjelmat valintaopas

Kuvat järjestykseen – kuvien organisointi

 

 

 

 

Tagit: , ,