Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Jouluna moni saa taas uuden tietokoneen.  Mutta mitä tehdä vanhalle toimivalle? Tietokoneiden elinaika ei ole nykyään pitkä.  Sama koskee valitettavasti monia muitakin teknisiä laitteitamme.  Niitä on yhä vaikeampi korjata ja kun ne tarpeeksi rampautuvat – niin kaatikselle vaan.  Mutta älä heitä vanhaa tietokonettasi sinne, jos se kuitenkin vielä toimii.

Kaiken lisäksi tietokoneet ovat ongelmajätteitä.  Niitä ei saa heittää tavallisten roskien mukana menemään, vaan ne on vietävä/toimitettava ongelmajätteiden vastaanottopisteisiin. Mikäpä siinä, jos se on jo kerta kaikkiaan hajonnut.  Mutta jos se toimii ja itselläsi on sen verran tilaa, niin säilytä se. Tai anna käyttöön tuttavapiiriin, naapuristoon tai muille.  Nuorillekin, joilla on ennestään hyvätkin mobiililaitteet, voi läppäri tai pöytäkone olla tervetullut lisä.  Se tuo mobiililaitteita paremman mahdollisuuden kirjoittaa tekstiä.

Jos itse pitää vanhan koneen, niin mitä hyötyä sellaisesta voisi olla?  Sitä voi käyttää varakoneena.  Jos vakituinen tietokoneesi on vietävä huoltoon, mikä kestää nykyään kovin kauan, niin sinulla on silloinkin kone käytettävissä.  Voit tehdä vanhasta koneesta myös välineen jotakin erikoiskäyttöä varten, vaikka musiikin käsittelyä ja varastointia, kuvan- tai tekstinkäsittelyä tai muuta harrastusmaista, mikä ei vaadi vakituista konettasi.  Silloin harrastus ei liioin kuormita vakiokonettasi.  Jos olet Windowsin käyttäjä, niin voit vanhassa koneessa kokeilla uusia Linuxeja. Ne toimivat hyvin vanhemmissakin laitteissa.

Yksi asia on muistettava.  Jos aioit tehdä vanhalla koneellasi sellaista, mikä edellyttää nettiyhteyttä, niin pitää huolehtia sen päivityksistä, automaattisesti tai manuaalisesti.  Jos harrastus ei vaadi lainkaan nettiyhteyttä, niin et turvallisuussyiden vuoksi välttämättä tarvitse nettiyhteyttä.  Muutenhan päivityksistä voi kyllä olla toiminnallista hyötyä.

Jos vanha kone on läppäri, niin siinä on mukana sekä näyttö että ääni.  Entä jos on pöytäkone ja käytössä vain yksi näyttö, kovaääniset ja muutkin laitteet?  Silloin voidaan käyttää erilaisia jakokytkimiä tai vaikka kodin langatonta verkkoa, jotka tekevät laiteiden yhteiskäytön mahdolliseksi. 

Tietokoneharrastajalle vanha kone on tosi hyödyllinen apuväline.  Sillä voi huoletta kokeilla sellaista, mitä ei oikein vakiokoneellaan riskeeraisi.  Asentaa ja tutkia ohjelmia, viritellä konetta ja tutkia sen rautapuolta tai softien toimintasalaisuuksia.

Niin että harkitse asiaa, ennen kuin heität vanhan koneesi ongelmajätteisiin.  Olisiko sille jossakin käyttöä?

 

 

Tietotekniikkaa lahjaksi?

Tässä lahjojen eri mahdollisuuksista:

Tietotekniikkaa lahjaksi

 

 

 

 

Tagit: ,