Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Nyt on korkea aika pelastaa vanhat tärkeät VHS-videot.  Niiden säilyvyysaika voi olla vain n. 15 vuotta, minkä jälkeen ne on menetetty.  Miten vanhat  analogiset videot voidaan kotikoneilla digitoida ja tallentaa DVDlle, siitä tässä kokemuksia.

 

Heti alkuun on sanottava, että tämä ei ole lopullinen ja perusteellinen käyttöopastus.  Kokeiluitani asiaa muutamia kuukausia, en voi sanoa olevani mitenkään asiaan täysin oppinut.  Mutta arvelen, että aloittelijan havainnoista voisi olla muillekin asiasta kiinnostuneille jotakin hyötyä. 

Ihan periaatteita ensin:  Kotilaittein käy videoiden pelastamien hyvin päinsä.  Kyse ei ole lainkaan kalliista investoinneista – vaikka toki rahaa saa menemään sillä aina löytyy vielä kalliimpia laiteita.  Käyttökelpoiset videosiepparit eli kaappauslaitteet maksavat alkaen n. 20-30 euroa ja niiden mukana tulee yleensä jopa kätevä monitoimiohjelma, jolla videoita voi kaapata, editoida ja polttaa DVD:lle.  Saman prosessin voi tehdä erillisillä myös maksuttomilla ohjelmilla, mutta suosittelen kuitenkin aloittaville tuollaisen ”kokonaisohjelman” käyttöä, sillä se tekee asian paljon helpommaksi.

Kaappausvälineen lisäksi tarvitaan VHS-nauhuri sekä mahdollisesti sen Scart-liitäntään sovitin, jos nauhurissa ei ole erillisiä RCA- tai S-videoportteja (katso otsikkokuvasta, millaiset liittimet laitteissa yleensä on).  Ja tietenkin tietokone, jossa Windows. Eli laitteistopuolella ei juuri ihmeitä tarvita.

Sen sijaan mitä tarvitaan on aikaa.  Voisi sanoa, että jos on kovin kiire, niin kannattaa antaa vanhat videot digitoitavaksi johonkin liikkeeseen, missä se tosin sitten maksaa. Homma kun ei etene siten, että painetaan nappia, jonka jälkeen tunnin mittainen kotivideo muuttuu tunnin kuluessa DVDltä näkyväksi ohjelmaksi.  Tämä on askartelua, tosin myös hyvin mielenkiintoista.  Kaikki videoita digitoineet sanovat, että aikaa tarvitaan n. 3-4-kertainen määrä kaikkiin eri vaiheisiin ennen kuin kädessä on lopputulos. Eli tunnin kotivideon kohdalla hyvinkin menee kolmisen tuntia. 

Ja tietekin alussa on kaikki ensin opittava, mihin menee oma aikansa.  Tämän jutun tarkoitus on vähentää alussa tarvittavaa asioiden tutkimista että pääse helpommin itse tekemiseen käsiksi.  

Ja vielä ennen itse asiaan ryhtymistä, millaisia lopputuloksia noilla eväillä saa aikaan?  Omat kokemukseni ovat hyvin myönteisiä.  Oikeilla asetuksilla ja  säädöillä saa aikaan suorastaan hämmästyttävän laadukasta television tai tietokoneen kautta katseltavaa.  Kun välttää pullonkaulat – eli  lue edelleen.

 

Sieppaajan päiväkirjasta

Kokeilin kahta eri laitetta ja niiden ohjelmaa: Terratec Grabby ja sen ohjelmaa Magix Movies on TerraTec Edition sekä Video-Capture DigiPlus ja sen ohjelmaa Ulead Video Studio SE DVD.  Kummatkin laitteet toimivat ja olivat samantapaisia.  Sen sijaan ohjelmissa oli suuria eroja.  Uleadin softa oli vanha ja se toimi vain lisäajurilla Win 7ssa.  Siltikin esim. sen poltto-sivusta puuttui alaosa, joten se ei toiminut (voi polttaa kyllä jollakin muulla ohjelmalla). Corel on ostanut Uleadin, joten tämän softan tuki on ilmeisen toimimaton.

Näistä syistä käytin ja seuraavassa kerron yksionomaan Terratrec Grabbystä ja sen Magix ohjelmasta.  Kokeilin myös millaista tukea laiteelle ja ohjelmalle on saatavissa.  Magix on tunnettu suuri softatalo ja sillä on toimiva tuki, mutta tämä tuote on Terratecin sovellus sen tuotteista, joten tuki kuuluu Terratecille.  Se toimii ihan hyvin ja minulle vastaili Terratecin tiimistä Darius Rosumek.

Grabby toimii myös Windows 7ssa.  Laite asennetaan mukana tulevan ohjeen mukaan, kytkeminen USB-porttiin asentaa sen ajurin.  Ei vaikeuksia.

Tässä kuva ohjelman käyttöliittymästä Record kohdasta, klikkaa suuremmaksi.  Huomataan, että toiminnot jakaantuvat näkyvästi kolmeen osaan Record, Edit ja Burn. Ohjelman avautuessa siihen tulee ensiksi New project settings ruutu.  Samat saa tehtyä myöhemminkin.  

Ylinnä olevassa navigointipalkissa on kohdat File ( toimintoja, asetuksia), @services (Magixin online yhteyksiä), Tasks (toimintoja) Help (listaus tiedoista, Helpin saa myös painamalla F1) ja ?! -merkki, jossa yhteys tekniseen tukeen.  Tähän on syytä suhtautua varauksella, sillä ohjelma ei kuitenkaan ole Magixin vaan Terratecin.

Harmaalla pohjalla ovat sitten tärkeät asetukset, jotka on saatettava tilanteen tasalle.  Ylimpään osioon tulee valittavaksi oikea video- ja audiokaappari.  Seuraavassa annetaan projektille nimi.  Ja seuraavassa osiossa kaappauksen asetukset, jotka ratkaiset millaista jälkeä syntyy. Toisessa kuvassa käyttämäni Advaced MPEG Settins, klikkaa kuva suuremmaksi.

Tähän laitan yhteenvedon millaisilla asetuksilla itse pääsin hyviin tuloksiin. Erityisen tärkeää on, että videostandardi on meidän suomalainen PAL (PAL_B). Muussa tapauksessa kuvaa ei näy lainkaan.

Video settings:
  Video stream type MPEG-2
   frame size 640×480 (muitakin voi kokeilla)
   frame rate 25.000
   aspect ratio 4:3 display
   bitrade: variable, avg 4.20, max 8.00
   Estimate size 1.8 GB/hour

Audio settings (MPEG)
   layer 2
   bitrade 224 kbps
   frequence 48.0 kHz
   mode: stereo
   estimatate size 96 MB/hour

Multiplexer settings:
   program stream type MPEG-2
   bitrade: variable, conputed maximum 
  
Säädin asetuksia niin, että ruutuun Recording quality kohtaan tuli merkinnät:

MXV:  User definied (MXV-tiedostot ovat Magixin omia työtiedostoja, eivät sellaisina muualla esitettäviä)
   MXV Export:
   Video 640×480; 2500 Frames/s
   Audio: 48 000 Hz; Stereo

Tuli kokeiltua erilaisia pakkausmuotoja.  Havainto vahvisti muidenkin havainnot;  mitä enemmän pakattu, sitä huonompi tulos.  Toisaalta mitä vähemmän pakattu, sitä suurempi ja enemmän tilaa vaativa tulos.  Sopivana kompromissina pidän ohjelmankin oletussuositusta MPEG-2,  jonka DVD- ja tietokoneen mediasoittimet näyttävät.

Edit-toimintoja en kovin paljon kokeillut koska pääpaino oli nyt vanhojen videoiden pelastamisessa.  Sillä voi monipuolisesti muokata kaapattua tai DVD levyltä otettavaa videota (eli aikaisemmin digitoituja), poistaa kohtia, lisätä efektejä jne. Palataan siihen toisella kerralla jos kiinnostusta ilmenee.

Kolmas kokonaisuus on Burn.  Siinä asetetaan videoon valikko, jolloin voidaan samalle DVDlle tallentaa useampiakin kaappauksia.  Poltto tapahtuu oletusasetuksin sujuvasti.  Ja tässä tärkeä VINKKI:  Alussa ja kokeiltaessa ei kannata polttaa suoraa esim R levylle vaan uudellenkirjoitettaville RW levyille.  Niistä – jos onnistuu ja hyvätä näyttää – saa helposti kopoitua videon kertakäyttölevylle.  Näin vältyy suureta määrältä hukkaan menneitä DVD levyjä!

Terratecin ominaisuuksiin kuuluu jonkinasteinen interferenssi juova kuvan alareunassa.  Juuri siitä kävin pitkiä keskusteluja tuen kanssa.  Heidän mukaansa ei kyse ole interferenssistä vaan häiriöjuovasta, jonka aiheuttaa vanha videomateriaali.  Tämä hiukan elävä harmaajuova ei näy kuitenkaan esim. DVD soittimilla katsottaessa sillä se rajautuu ulkopuolelle.  Terratec sanoo, että se osoittaa, että koko kuva on digitoitu eikä mitään jää pois.  Juovan saa lähes näkymättömiin asetuksen kohdassa Image mask.  Sen liukusäädin max asentoon (musta).

Kokeilin myös ilmaista Magix Video easy Terratec Edition ohjelmaa.  Se on ehkä hiukan yksinkertaisempi kuin käyttämäni, samoilla säädöillä yhtä hyvä tulos.

Ihan kivaa puuhaa ja tuloksiin voi olla tyytyväinen.  Olen valmis keskustelemaan videoiden editoinnin systeemeistä ja mahdollista ongelmista muiden käyttäjien kanssa.  Siitä vain kommenttia tähän artikkeliin tai kysymyksiä tämän sivuston neptunet-foorumiin.  Eiköhän yhdessä löydetä sopivia ratkaisuja.

Kuten kaikki neptunet.netin artikkelit voi myös tämän helposti printata; alussa otsikon yläpuolella on printtausnappi.

 

Lisäys

Asiaa on kehitetty on edelleen.  Nyt käytän kuvakokoa 720 x  576, ohjelman laatua 7 ja videon bitratea n. 8000.  Myös audiopuolen bitrate on nostettu maksimiinsa.  Tulos on entistä parempi.  Luonnollisesti tilaa tarvitaan DVDllä hiukan enemmän, mutta kun pääosa digitoiduista on max, tunnin ja suurin osa sen alle, niin mahtuvat hyvin yksi tai kaksikin samalle DVDlle.

Käytän edelleenkin Magix Movies on DVD softaa, en tosin Terratec editionia vaan maksullista Magix Movies on DVD 8 Download versioita.  Se on muuten lähes samalainen kuin Terratecin versiokin, mutta tässä voi rajata lopputuloskuvaa haluamallaan tavalla ja saada alhaalta ja reunat siistiksi.

Päivitetty 6.1.15

 

Asiaan liityvää

 

Digitoi vanhat C-kasetit – pelasta vanhat musiikit ja muistot

Kovivideoiden teko – kokemuksia videoinnista

Videoiden editointi ja editointiohjelmat

Videoiden tiedostomuodot ja niiden muuntaminen

Näkyvätkö videot – Win7 koodekit kuntoon

Mikä on hyvä mediasoitin

 

 

 

 

 

Tagit: , ,