Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Nyt on korkea aika pelastaa vanhat tärkeät VHS-videot.  Niiden säilyvyysaika voi olla vain n. 15 vuotta, minkä jälkeen ne on menetetty.  Miten vanhat  analogiset videot voidaan kotikoneilla digitoida ja tallentaa DVDlle, siitä tässä kokemuksia.

Heti alkuun on sanottava, että tämä ei ole lopullinen ja perusteellinen käyttöopastus.  Kokeiluitani asiaa muutamia kuukausia, en voi sanoa olevani mitenkään asiaan täysin oppinut.  Mutta arvelen, että aloittelijan havainnoista voisi olla muillekin asiasta kiinnostuneille jotakin hyötyä. 

Ihan periaatteita ensin:  Kotilaittein käy videoiden pelastamien hyvin päinsä.  Kyse ei ole lainkaan kalliista investoinneista – vaikka toki rahaa saa menemään sillä aina löytyy vielä kalliimpia laiteita.  Käyttökelpoiset videosiepparit eli kaappauslaitteet maksavat alkaen n. 20-30 euroa ja niiden mukana tulee yleensä jopa kätevä monitoimiohjelma, jolla videoita voi kaapata, editoida ja polttaa DVD:lle.  Saman prosessin voi tehdä erillisillä myös maksuttomilla ohjelmilla, mutta suosittelen kuitenkin aloittaville tuollaisen ”kokonaisohjelman” käyttöä, sillä se tekee asian paljon helpommaksi.

Kaappausvälineen lisäksi tarvitaan VHS-nauhuri sekä mahdollisesti sen Scart-liitäntään sovitin, jos nauhurissa ei ole erillisiä RCA- tai S-videoportteja (katso otsikkokuvasta, millaiset liittimet laitteissa yleensä on).  Ja tietenkin tietokone, jossa Windows. Eli laitteistopuolella ei juuri ihmeitä tarvita.

Sen sijaan mitä tarvitaan on aikaa.  Voisi sanoa, että jos on kovin kiire, niin kannattaa antaa vanhat videot digitoitavaksi johonkin liikkeeseen, missä se tosin sitten maksaa. Homma kun ei etene siten, että painetaan nappia, jonka jälkeen tunnin mittainen kotivideo muuttuu tunnin kuluessa DVDltä näkyväksi ohjelmaksi.  Tämä on askartelua, tosin myös hyvin mielenkiintoista.  Kaikki videoita digitoineet sanovat, että aikaa tarvitaan n. 3-4-kertainen määrä kaikkiin eri vaiheisiin ennen kuin kädessä on lopputulos. Eli tunnin kotivideon kohdalla hyvinkin menee kolmisen tuntia. 

Ja tietekin alussa on kaikki ensin opittava, mihin menee oma aikansa.  Tämän jutun tarkoitus on vähentää alussa tarvittavaa asioiden tutkimista että pääse helpommin itse tekemiseen käsiksi.  

Ja vielä ennen itse asiaan ryhtymistä, millaisia lopputuloksia noilla eväillä saa aikaan?  Omat kokemukseni ovat hyvin myönteisiä.  Oikeilla asetuksilla ja  säädöillä saa aikaan suorastaan hämmästyttävän laadukasta television tai tietokoneen kautta katseltavaa.  Kun välttää pullonkaulat – eli  lue edelleen.

Sieppaajan päiväkirjasta

Kokeilin kahta eri laitetta ja niiden ohjelmaa: Terratec Grabby ja sen ohjelmaa Magix Movies on TerraTec Edition sekä Video-Capture DigiPlus ja sen ohjelmaa Ulead Video Studio SE DVD.  Kummatkin laitteet toimivat ja olivat samantapaisia.  Sen sijaan ohjelmissa oli suuria eroja.  Uleadin softa oli vanha ja se toimi vain lisäajurilla Win 7ssa.  Siltikin esim. sen poltto-sivusta puuttui alaosa, joten se ei toiminut (voi polttaa kyllä jollakin muulla ohjelmalla). Corel on ostanut Uleadin, joten tämän softan tuki on ilmeisen toimimaton.

Näistä syistä käytin ja seuraavassa kerron yksionomaan Terratrec Grabbystä ja sen Magix ohjelmasta.  Kokeilin myös millaista tukea laiteelle ja ohjelmalle on saatavissa.  Magix on tunnettu suuri softatalo ja sillä on toimiva tuki, mutta tämä tuote on Terratecin sovellus sen tuotteista, joten tuki kuuluu Terratecille.  Se toimii ihan hyvin ja minulle vastaili Terratecin tiimistä Darius Rosumek.

Grabby toimii myös Windows 7ssa.  Laite asennetaan mukana tulevan ohjeen mukaan, kytkeminen USB-porttiin asentaa sen ajurin.  Ei vaikeuksia.

Tässä kuva ohjelman käyttöliittymästä Record kohdasta, klikkaa suuremmaksi.  Huomataan, että toiminnot jakaantuvat näkyvästi kolmeen osaan Record, Edit ja Burn. Ohjelman avautuessa siihen tulee ensiksi New project settings ruutu.  Samat saa tehtyä myöhemminkin.  

Ylinnä olevassa navigointipalkissa on kohdat File ( toimintoja, asetuksia), @services (Magixin online yhteyksiä), Tasks (toimintoja) Help (listaus tiedoista, Helpin saa myös painamalla F1) ja ?! -merkki, jossa yhteys tekniseen tukeen.  Tähän on syytä suhtautua varauksella, sillä ohjelma ei kuitenkaan ole Magixin vaan Terratecin.

Harmaalla pohjalla ovat sitten tärkeät asetukset, jotka on saatettava tilanteen tasalle.  Ylimpään osioon tulee valittavaksi oikea video- ja audiokaappari.  Seuraavassa annetaan projektille nimi.  Ja seuraavassa osiossa kaappauksen asetukset, jotka ratkaiset millaista jälkeä syntyy. Toisessa kuvassa käyttämäni Advaced MPEG Settins, klikkaa kuva suuremmaksi.

Tähän laitan yhteenvedon millaisilla asetuksilla itse pääsin hyviin tuloksiin. Erityisen tärkeää on, että videostandardi on meidän suomalainen PAL (PAL_B). Muussa tapauksessa kuvaa ei näy lainkaan.

Video settings:
  Video stream type MPEG-2
   frame size 640×480 (muitakin voi kokeilla)
   frame rate 25.000
   aspect ratio 4:3 display
   bitrade: variable, avg 4.20, max 8.00
   Estimate size 1.8 GB/hour

Audio settings (MPEG)
   layer 2
   bitrade 224 kbps
   frequence 48.0 kHz
   mode: stereo
   estimatate size 96 MB/hour

Multiplexer settings:
   program stream type MPEG-2
   bitrade: variable, conputed maximum 
  
Säädin asetuksia niin, että ruutuun Recording quality kohtaan tuli merkinnät:

MXV:  User definied (MXV-tiedostot ovat Magixin omia työtiedostoja, eivät sellaisina muualla esitettäviä)
   MXV Export:
   Video 640×480; 2500 Frames/s
   Audio: 48 000 Hz; Stereo

Tuli kokeiltua erilaisia pakkausmuotoja.  Havainto vahvisti muidenkin havainnot;  mitä enemmän pakattu, sitä huonompi tulos.  Toisaalta mitä vähemmän pakattu, sitä suurempi ja enemmän tilaa vaativa tulos.  Sopivana kompromissina pidän ohjelmankin oletussuositusta MPEG-2,  jonka DVD- ja tietokoneen mediasoittimet näyttävät.

Edit-toimintoja en kovin paljon kokeillut koska pääpaino oli nyt vanhojen videoiden pelastamisessa.  Sillä voi monipuolisesti muokata kaapattua tai DVD levyltä otettavaa videota (eli aikaisemmin digitoituja), poistaa kohtia, lisätä efektejä jne. Palataan siihen toisella kerralla jos kiinnostusta ilmenee.

Kolmas kokonaisuus on Burn.  Siinä asetetaan videoon valikko, jolloin voidaan samalle DVDlle tallentaa useampiakin kaappauksia.  Poltto tapahtuu oletusasetuksin sujuvasti.  Ja tässä tärkeä VINKKI:  Alussa ja kokeiltaessa ei kannata polttaa suoraa esim R levylle vaan uudellenkirjoitettaville RW levyille.  Niistä – jos onnistuu ja hyvätä näyttää – saa helposti kopoitua videon kertakäyttölevylle.  Näin vältyy suureta määrältä hukkaan menneitä DVD levyjä!

Terratecin ominaisuuksiin kuuluu jonkinasteinen interferenssi juova kuvan alareunassa.  Juuri siitä kävin pitkiä keskusteluja tuen kanssa.  Heidän mukaansa ei kyse ole interferenssistä vaan häiriöjuovasta, jonka aiheuttaa vanha videomateriaali.  Tämä hiukan elävä harmaajuova ei näy kuitenkaan esim. DVD soittimilla katsottaessa sillä se rajautuu ulkopuolelle.  Terratec sanoo, että se osoittaa, että koko kuva on digitoitu eikä mitään jää pois.  Juovan saa lähes näkymättömiin asetuksen kohdassa Image mask.  Sen liukusäädin max asentoon (musta).

Kokeilin myös ilmaista Magix Video easy Terratec Edition ohjelmaa.  Se on ehkä hiukan yksinkertaisempi kuin käyttämäni, samoilla säädöillä yhtä hyvä tulos.

Ihan kivaa puuhaa ja tuloksiin voi olla tyytyväinen.  Olen valmis keskustelemaan videoiden editoinnin systeemeistä ja mahdollista ongelmista muiden käyttäjien kanssa.  Siitä vain kommenttia tähän artikkeliin tai kysymyksiä tämän sivuston neptunet-foorumiin.  Eiköhän yhdessä löydetä sopivia ratkaisuja.

Kuten kaikki neptunet.netin artikkelit voi myös tämän helposti printata; alussa otsikon yläpuolella on printtausnappi.

 

Lisäys 9.5.12
 

Asiaa on kehitetty on edelleen.  Nyt käytän kuvakokoa 720 x  576, ohjelman laatua 7 ja videon bitratea n. 8000.  Myös audiopuolen bitrate on nostettu maksimiinsa.  Tulos on entistä parempi.  Luonnollisesti tilaa tarvitaan DVDllä hiukan enemmän, mutta kun pääosa digitoiduista on max, tunnin ja suurin osa sen alle, niin mahtuvat hyvin yksi tai kaksikin samalle DVDlle.

Käytän edelleenkin Magix Movies on DVD softaa, en tosin Terratec editionia vaan maksullista Magix Movies on DVD 8 Download versioita.  Se on muuten lähes samalainen kuin Terratecin versiokin, mutta tässä voi rajata lopputuloskuvaa haluamallaan tavalla ja saada alhaalta ja reunat siistiksi.

Päivys 6.1.15

 

Asiaan liityvää

 

Digitoi vanhat C-kasetit – pelasta vanhat musiikit ja muistot

 

Kovivideoiden teko – kokemuksia videoinnista

Videoiden editointi ja editointiohjelmat

Videoiden tiedostomuodot ja niiden muuntaminen

Näkyvätkö videot – Win7 koodekit kuntoon

Mikä on hyvä mediasoitin

 

 

 

 

 

Tagit: , ,

78 kommenttia juttuun “Pelasta vanhat VHS-videot – kokemuksia videoiden digitoinnista”

 1. Neptun sanoo:

  Kyllähän tuokin varmasti toimii.  Tosin siinä ei ole täällä käsiteltyä monipuolista Magix Movies on DVD -ohjelmaa vaan yksinkertaisempi Video Easy softa.  Tämä on kyllä minullakin, sillä se tulee kylkiäisenä maksullisen Magix Movies on DVD softan mukana. Video Easy on tehty mahdollisimman yksinkertaiseksi käyttää.  Siten samalla siitä puutuvat monet säädöt ja editointimahdollisuudet.  Se vain lähinnä digitoi melko automaattisesti. 

  Kaupasta ostetavien esim Terratecin kaappareiden mukana tulee Magix Movies on DVD Terratec Editoin, joka on parilla ominaisuudella riisuttu versio maksullisesta Magixin omasta softasta.

  Sorry Martti, jos kommenttini nyt jotekin sekoitti selvältä tuntuvaa asiaa.  Totuus on kuitenkin tämä.  Jos entiset hinnat ovat edes suunilleen oikeat, niin Terratecin kaapparin softineen saa halvemmalla kuin tuon Magixin laitteen ja softan.  Mutta kuten aina kaikki riippuu käyttäjästä mitä ominaisuuksia arvostaa.  Magix on muuten firma, joka osaa tehdä kovaa bisnestä ta ahkeraa mainontaa tuotteillaan.

 2. Martti sanoo:

  Kiitos kovasti vastauksestasi. Tilanne minulla on se, etsin riittävän yksinkertaista välinettä vanhojen videoiden mahdollisimman laadukkaaseen digitointiin, jotta homma ylipäätään tulisi joskus tehdyksi. Aikapula on krooninen, enkä valitettavasti ole riittävän viisas tietotekniikan alalla, jotta pystyisin rakentamaan optimaalisen hard-softa -paketin ostamalla yhden komponentin sieltä, toisen täältä ja imuroimalla loput netistä. En ole myöskään kiinnostunut mitenkään editoimaan videoita, vain tallentamaan ne mahdollisimman laadukkaasti ja helposti. Ainoastaan kuvan laatuun, terävyyteen, väriin liittyvät säädöt (=laatu) kiinnostavat, Löytyneekö sellaisia säätöjä tuosta Magixin paketista?. Jos kaiken tämän pystyisin ostamaan yhtenä helposti käyttöön otettavana pakettina jostain, ei sillä ole merkitystä, maksaako se 50 EUR enemmän tai vähemmän. Pystytkö ehdottamaan jotain tuollaista pakettia, eli mitä minun tarkalleen ottaen pitäisi hankkia ja mikä olisi asiantunteva myyntikanava? Olen jopa tiedustellut, mitä digitointi maksaisi ostopalveluna, mutta kokonaishinta näyttäisi olevan silloin 500 – 1000 EURon välillä, jota ainakin toistaiseksi pidän vielä liian kalliina.

 3. Neptun sanoo:

  Ammattimainen digitointi maksaa mansikoita.  Tässä linkki Verkkokauppa.comin sivulle Videokaapari.  Jos ei linkki vie suoraa perille, niin kirjoita hakukenttään Videokaappari.  Siellä on tuo Magixin paketti ensimmäisenä ja Terratecin seuraavana.

  http://www.verkkokauppa.com/fi.....eokaappari

  Terratecin laite on ihan sama juttu kuin Magixinkin paketti, se sisältää kaaparin ja softan.  

  Minulla on tosiaan myös Video Easy softa, mutta en ole sitä käyttänyt.  Jo sen kylmäkokeilusta huomasi, että se on vain yksinkertaiseen videon digitointiin.  Minulla ainakin vanhat nauhat ovat osittain sellaisia, että niitä on hyvä myös korjailla ja muokata, ainakin lyhentää.  Laadun vuoksi ostin vielä maksullisen Magixin, jossa voi mm. siistiä kuvien raunat, mikä ei vielä ole mahdollista Terratecin softalla. Mutta kuten sanoin, valinta on aina käyttäjän.  Helppous ja toisaalta monipuolisuus sekä laatu ovat yleensä vastakkaisia ominaisuuksia.

   

 4. Ville sanoo:

  Terve! Minulla on seuraavanlainen ongelma magic ohjelman kanssa. Liittäminen

  ja kuvan siirto ohjelman avulla sujuu ongelmitta. Videon siirron jälkeen kuitenkin

   siirryttäessä editointin kuvaa ei saa näkymään editointi vaiheessa ollenkaan. 

  Näyttää silä että kuva on tallennettu väärässä muodossa koska editointivaihe 

  ei kuvaa tunnista. Olisiko jolakin antaa vinkkiä tällaiseen ongelmaan?

 5. Neptun sanoo:

  Missä tiedostomuodossa ne sinulla silloin ovat?  Projektissa – eli työn alla olevassa – niiden pitäisi olla .mpg muodossa.  Silloin näkyy ja voi editoida.  Jos ne on tallennettu jonnekin ennen editointia on ne tuotava editoitavaksi. Oikeita asetuksia on mainittu artikkelissa.

 6. Pekka sanoo:

  Heps!

  Olen polttamassa ohjelmalla digitoimiani videoita dvd:lle. Kysymykseni onkin:

  Saako Video easy saver 4:ssa vakiona olevia valikkomalli musiikkeja vaihdettua taikka poistettua kokonaan?

 7. Neptun sanoo:

  Video Easy on yksinkertainen ohjelma.  Sillä ei ihmeitä musiikkipuolella voi tehdä.  Jopa Magixin isompi ohjelma on puuttellinen musiikin muokkauksessa.  Siinä ei esim. saa musiikkia kuin koko videoon, sen alkuu tai loppuun, mutta ei eri paikkoihin.  Video Easyssä ei voi musiikkia muuttaa, mutta muistelen, että jossakin vaiheessa sen voi estää kokonaan.  Sitten on periaatteessa mahdollista editoida aikaansaannosta muilla softilla ja muokata musiikkia, mutta se on jo monimutkaista (ja vastoin Video Easyn periaatetta = video helposti)

 8. Heidi sanoo:

  Kiitos paljon ohjeista, ne ovat auttaneet mukavasti alkuun Terratec Grabbyn kanssa Ongelmana on kuitenkin kuva, joka ilmestyy vain satunnaisesti. Kuvanlaatu on myös kehnohko, jota en saa säädöillä korjaantumaan. Ei lähelläkään alkuperäisen veroista. Välillä saan koko kasetinkin digitoitua, välillä kuvaa ei tule ollenkaan. Olen asentanut ohjelman uudelleen, käyttänyt eri usb-porttia, irrottanut Grabbya ja liittänyt uudestaan, testannut eri VHS-kasetteja ja testannut niitä TV:ssä mutta kuva tulee yhä vain satunnaisesti. Käytössä on win 7 ja Magix Video Easy, joka tuli Grabbyn mukana. Ilmeisesti silläkin pitäisi kuitenkin ihan hyviä tuloksia saada. Konekaan ei ole mikään vanha, mutta edullinen perusläppäri kylläkin, ja tilaa on. Toisessa koneessa kuva ei ollut sen parempi. Arvostaisin kovasti jos saisin tähän tilanteeseen jotain lisähelppiä!

 9. Neptun sanoo:

  Yritän nyt jotakin vastata, vaikka virallisesti neptunet on kiinni heinäkuun alkupuolen.  Paremmin pääsen keskustelemaan heinäkuun puolivälin jälkeen.  

  Eikö siinä ole mukana Gabbyn ohjelmaa Magix Movies on DVD?  Se on kyllä huomattavasti parempi, sillä se osaa jopa korjata yhteensopimattomuudesta johtuvia virheitä.  Ohjelma lienee ilmainen joten sen voisi saada jostakin ladattua netistäkin, mutta yleensä tulee jo laitteen mukanakin.

  Viat jotka esiintyvät ajoittain ovat hankalimpia paikallistaa.  Mutta jos laatukin on kovin huono, on siinä jokin perusvikakin.  Syynä voi olla myös nauhurikin.  Puhdista äänipäät videonahojen puhdistuskasetilla.  Oletan, että "kuva tulee satunnaisesti" tarkoittaa nauhoitustilannetta, ei valmiin videon katselua.

  Jos mahdollista vastailen heinäkuun puolivälin jälkeen, sillä nyt olen aivan huonojen yhteyksien takana.

   

 10. Tarja sanoo:

  Minulla on samat kokemukset kuin Heidillä. Yritän saada toimimaan Grabbya ja Magix Video easy Terratec Editionia. Ääni kuuluu ok, mutta kuva näkyy vain muutaman sekunnin tai ei ollenkaan. Aiemmin kokeilin Terratecin Grabster AV 300 MX:ää ja sillä kuva toimi, joten videolaitteessa tuskin on vikaa. Nyt käytössä olevaa Grabbya olen testannut eri koneilla ympäristöissä Win 7, Win 8 ja Win XP, mutta sama vika. Olen kokeillut myös RCA sekä S-Video liitäntää, mutta sama tulos. Olisin myös erittäin iloinen, jos tähän löytyy joku ratkaisu.

 11. Neptun sanoo:

  Vika on samantapainen kuin videonauhurin videopäiden likaantuessa.  Tämä tapahtuu helposti kun pyörittää vanhoja nauhoja edes-takaisin.  Myös videon laadun takia on tuo puhdistuskasetin käyttö suositeltavaa.  Niitä saa Clas Ohlsonilta ja muistakin tietotekniikan nettikaupoista.

  Mutta siis Tarja olet varma, että se ei siitä johdu.  Grabsterien kokonaisuus muodostuu videokaapparista ja Magixin ohjelmasta.  Ajurin asentaa kaapari kun se kiinnitetään.  Testikokemusten mukaan Terratecilla on toimiva asikaspalvelu.  Se vastaa kysymyksiin, vaikka ne vain sivuaisivatkin itse laitetta.  Magixin asiakaspalvelu ei toimi tai ei ole kummoinenkaan niiden ilmaistuotteiden kohdalla.  Ehdotankin, että otat yhteyden Terratecin asikaspalveluun.  Yhteyden saa muistini mukaan suoraa Terratecin Help tai vastaavasta kohdasta, tai netistä hakemalla.  Selostus sinne englanniksi tai saksaksi, niin vastaus kyllä tulee.

  Välittäisin itse tässä mielenkiintoisessa tapauksessa ja ottaisin sinne yhteyden.  Nyt on vain niin, että olen paikalla konehuoneessani ja kunnollisten yhteyksien ulottuvilla vasta syyskuun puoleenväliin mennessä.  Jos siihen mennessä asiaan ei ole saatu selvyyttä, niin otan yhteyden Terrateciin.

  Kiinnostavaa olisi tietää, mikä on kyseessä oleva Terratecin ohjelman versio.  Onko se uudempi tai eri versio mikä aikaisemmin on laitteiden mukana tullut?  Silloin ei tämäntapaista ongelmaa lainkaan esiintynyt – kuva joko näkyi jatkuvasti tai sitten ei lainkaan.

 12. Tarja sanoo:

  En olisi uskonut, mutta testailujen jälkeen ongelma todella paikallistui videoon ja videokasettien kuntoon. Videopäiden puhdistuksen jälkeenkin kopioitua vain sai ne videot, jotka ovat todella hyväkuntoisia. Vähänkin kuluneemmissa videoissa kuva pysähtyy. Tälle tuskin voi paljoakaan tehdä.

 13. Neptun sanoo:

  Hieno juttu, että asia sittenkin selvisi.  Tarvittiin siis osaava ja tarpeeksi sisukas kokeilija, niin asia selviää.  Omisssa testissä huomasin tuon ongelman ja miten se ilmenee.  Vanhat videot voivat olla yllättävän "likaisia", riippuu monista asioista, niiden alkuperäisestä laadusta, säilytysolosuhteista jne. On myös muistettava, että vanhat VHS nauhat tuhoutuvat itsestäänkin pikkuhiljaa.

  Nauhoja, jotka eivät lainkaan toimi, voi yrittää putsata kelaamalla useita kertoja eteen-takasin nauhurissa.  Riippuu sitten nauhurista, miten hyvin se puhdistaa nauhoja.  Lisäksi on usein seurauksena, että videopäät tukkituvat taas ja ne pitää puhdistaa uudelleen puhdistuskasetilla (ellei ole toista nauria, jolla voi nauhoja ajella).  Sinnikkäällä puhdistuksella olen saanut kyllä muutamia hankalia videoita jonkinlaiseen ajokuntoon.  Kokeile, mutta muista videopäiden uudelleen puhdistukset.

   

   

 14. Heidi sanoo:

  Palailin taas pitkän tauon jälkeen eri koneella ja käyttöjärjestelmällä digitoinnin pariin, mutta sama ongelma jatkuu. Täytynee minunkin yrittää puhdistaa videopäitä, vaikka ajattelin ettei ongelma ole siinä, kun kaikki toimi television kanssa toimi todella hyvin, mutta ongelma esiintyi myös toisella vhs-nauhurilla tietokoneen ja grabbyn kanssa. Olisi mielenkiintoista tietää saitteko kuvan näkyviin video easylla vai vaihdoitteko ohjelmaa kuitenkin? Laitoin kesällä viestiä myös Terratecin tukeen, mutta sen ohjeista ei tullut apua ongelmaan. Video easyn versio joka tuli grabbyn mukana on 3.0.1.50. Ilmeisesti aiemmin mukana tuli parempi versio, joka on nykyään maksullinen.

 15. Neptun sanoo:

  Aikoinaan näitä testatessa kuva tuli toki myös Video Easyllä, mutta muuten ohjelma on yksinkertainen ja epävarmempi. Siksi ohjeet sivulla onkin tehty kaapparin mukana tulevaa maksutonta Magix Movies on TerraTec Edition ohjelmaa varten. Tämä toimi hyvin (antoi kunnollisen kuvan) ja siksi hankin siitä maksullinen Magix Movies on DVD Download -version (joka sekin on jo nykyisin aika vanha).

  Videopäät kannattaa puhdistaa, se vaikuttaa myös kopioinin laatuun. Video Easy voi olla hankala eikä siinä ole oikein riittäviä säätöjä. Kannattaa kokeilla muita mahdollisuuksia.

 16. izap sanoo:

  Miten tämä omagix ohjelma toimii ?

  Ymmärtääkö ohjelma lopettaa tiedoston tekemisen, kun video on päättynyt.

  Vai onko ohjelmaa päivystettävä vieressä kokoajan.

  Olisi helpompaa jos laittaisi kasetin kopioitumaan koneelle ja voisi itse häipyä muihin hommiin.

 17. Neptun sanoo:

  Ohjelmaa käytettäessä on kolme eri vaihetta. Ensimmäinen on itse kuvan kaappaaminen VHS-laitteesta, toinen videon editointi ja kolmas sen polttaminen DVD-levylle.  Muistelen, ei näy vilkaisemalla, että siellä ei olisi ajastusta eli koneen sulkemista vaiheiden jälkeen.  Jos ajastuksia on, niin ajallinen rajoitus siihen miten pitkän videon se tekee. Ajastukset voi itse tarkistaa kun työ etenee.  Siellä kyllä sanotaan jos vaiheen voi lopettaa automatisoidusti.  Usein videoiden polttovaiheessa tai -ohjelmissa on tuo loppuajastus.

  Tosin mitään vahinkoa ei synny vaikka ohjelma tekee tarvittavan vaiheen loppuun ja käyttäjä on muualla.  Riippuu sitten koneen omista asetuksista, miten kauan se on päällä. Kaappausvaiheessa pyörii myös videonauhuri, mutta sekin pysähtyy kun nauha loppuu.

   

 18. Jyrki sanoo:

  Hei
  On omituinen video capturen kuvanlaatu-ongelma, siis tämä ensi vaihe eli VHS:ltä kannettavalle. Capture-laitteeni on Video-2-PC, sen sanotaan toimivan myös Windows 8.1:ssä. Asetuksia olen kokeillut eri muodoissaan monta kertaa. Samoin kokeillut useampia eritasoisia softia (Showbiz, VirtualDub, PowerDirector). Kaikilta saa sekä komposiittia että S-videoa käyttäen suunnilleen saman epäkelvon tuloksen:
  Videokuvaa tulee ja myös tallentuu kannettavan kovalevylle, mutta kuva pätkii enemmän tai vähemmän (pienet pysähdykset). Ääni on normaali. Lähtöasetukset ovat käsittääkseni kunnossa; Source: USB 2861 Device. Video Input: Composite tai S-video. Audio device: Line (2-USB Audio Device. Audio Input: Päävoimakkuus.
  Jos Audio deviceksi kokeeksi vaihtaa kannettavalla Realtek High Definitionin (siis USB Audio Devicen sijaan), kuva tulee hyvänä normaalisti, mutta ilman ääntä. – Realtek on kuitenkin käsittääkseni tässä väärä valinta ja vain kokeilin. (En paljonkaan ymmärrä näistä finesseistä).

  Kannettavan prosessori on tosin vain 1,90 GHz; muistia 6.0, C-levynä SSD, mutta kaiken järjen mukaan homman pitäisi toimia ainakin pienimmillä resoluutioilla. Ongelma voi toki johtua integroidusta näytönohjaimesta, mutta miksi sitten ”väärä”  Realtek-valinta välittää normaalia kuvaa? Tehtävienhallinnassa prosessorin käyttö pyörii capturevaiheessa alle 50 prosentin tasolla, ei siis mene tukkoon. Itse epäilen yhtenä mahdollisuutena jotain ristiriitaa systeemissä . Laite on  Asus – AMD A4-3300M APU with Radeon HD Graphics.
  Poistin varmuuden vuoksi muut softat ja kokeilin vain Showbizillä; ei sekään auttanut. – En vielä haluaisi uskoa ’heikko prosessori, vaatimaton näytönohjain’ –selitykseen.

   

 19. Neptun sanoo:

  Harmillinen  mutta samalla mielenkiintoinen ongelma.  Kokeilusi osoittavat mielestäni seuraavat asiat:

  – Laitteessa ei ole vikaa (rauta).  Milestäni prosessori ja muisti on riittävä, varsinkin kun koneessa on SSD-levy.

  – Pullonkaula on joko ajureissa tai äänilaitteen (yhdistetynä mahdollisesti kaappausoftan säätöihin) säädöissä/asetuksissa.

  Et maininnut Radeon näytönohjaimen tarkempaa nimeä.  Joka tapauksessa sen päivitys ei tee pahaa.  Tästä:

  http://support.amd.com/en-us/download

  Seuraavaksi tutkisin tarkoin Windowsin puolella, mitä säätöjä ja vaihtoehtoija äänilaiteella on.  Niitä voi kokeilla ja palautella takaisin. Varmista myös, että kaappauslaitteen ajuri on Win8 yhteensopiva, joissakin sellainen pitää erikseen asentaa.

  LISÄYS 5.1.14

  Minulla ei ole samaa laitetta ja sen ohjelmaa.  Katsoin kuitenkin mitä hyvin toimiva Terratec-Magix käyttää ja näyttää.  Siellä on Video ajuriksi yksi mahdollisuus ja se on juuri Terratec Grabby eli laitteen ajuri.  Ääniajuriksi on useita mahdollisuuksia, joista käytössä on Viiva (Terratec Grabby Audio), siis laiteen oma ääniajuri.  Lisäksi vaihtoehtoja on Aux, Linjatulo, Mikrofoni, Stereo ja Wawe, jotka kaikki liityvät koneen äänikortin Asus Xonar ajuriin.  Ja äänipuolella vielä lopuksi No record.

   .

   

   

   

   

 20. Jyrki sanoo:

  VHS:n tallennus onnistuu vihdoin VirtualDub-ohjelmalla (on kyllä laatuongelmia vielä), mutta joudun kysymään varmaankin yksinkertaista juttua, jota en hallitse. Tallentaessa (capture) ja samoin tuloksena syntyneen AVI-tiedoston esittämisessä ruudussa näkyy ikäänkuin kaksi päällekkäistä puolikaskuvaa. – VLC-esityksessä joudun valitsemaan kuvasuhteeksi 4:3, sillä muuten kuva näkyy vääristyneenä suunnilleen 16.9 -muodossa. Näin tapahtuu eri resoluutioilla. Capturen lähtöasetukseni on kuitenkin 4.3. Onkohan tässä kyse jostain "interlace"- tai lomitusongelmasta vai mistäköhän? Netistä en oikein löydä opastusta juuri tähän asiaan.

 21. Jyrki sanoo:

  Jatkoa vielä eli mikä lienee minimi prosessoriteho vhs-nauhojen digitalisoimiseen, samalla laatutasolla (tottakai näytönohjain vaikuttaa, mutta prosessoripuoli…)? Esimerkki: kokeilussa 1,9 Gzh ei sittenkään ollut riittävä. Jokohan jollakin 3,20 – 3,50 tasolla tulisi kunnollinen tulos. Tuo 1,9 veivasi ja tallensi nauhalta koneelle (AVI) hyvin, mutta kuvalaatu jäi käytettävissä olleilla resoluutioilla selvästi alle vhs-tason. – Kun hankkii pöytäkoneen kannettavan rinnalle pelkästään vhs-nauhojen digitalisoimiseen ei viitsisi maksaa esim. 200 – 300 euroa ikään kuin turhaan – jos siis vähempikin riittäisi.

 22. Jyrki sanoo:

  Lisään vieläkin yhden postin. VHS-videoiden kaappaus- ja editointiongelma ratkesi lopulta yksinkertaisesti sillä, että hankin tehokkaamman koneen, nyt pöytäkoneen. Kannettavan 1.9 Ghz teho ei riittänyt pyöritykseen (näyttöohjainkin oli integroitu), mutta uudella 3.20 Ghz:n koneella – näytönohjain GTX 725 – sekä kaapaus että editointi näyttävät sujuvan hyvin ainakin tähänastisissa kokeiluissa. Nimenomaan kuvalaatu on parantunut merkittävästi ja on suurin piirtein vhs-tasolla (joka sinänsä on tietysti vaatimaton, mutta muutahan vhs:stä ei saa irti). Olen nyt täysin tyytyväinen tilanteeseen ja siihen, että voin ryhtyä digitalisoimaan yli kolmekymmentä vanhaa 70-, 80- ja 90-lukujen nauhaa. Lopuksi totean, että systeemien opetteleminen vie paljon aikaa ja homma on muutenkin kaikin puolin hidasta. Mutta varmastikin sen arvoista!

 23. Neptun sanoo:

  Sorry Jyrki, että en ole jostakin syystä saanut postia edellisistä lähettämistäsi (11,-19.2.) kommenteista.  Olisin toki vastannut, kuten aina.Tuo koneen teho esim. 1,9 Ghz ei kerro koko totuutta, mitä esim. videoiden editointi tarvitsee.  Se on suuntaa antavassa mielessä toki tärkeä, koska nopeammassa koneessa on muutenkin ominaisuudet paremmat.

  Eihän se VHS-videoiden digitointi tosiaan kovin nopeata ole.  Samoin ei liioin uusien digivideoiden editointikaan, jos mielii kunnollisia videoita.  Mutta tämähän on juuri harrastusta, ei olekin.  Rutiinin parantuessa homma hoituu hiukan nopeammin.  Osan toimenpiteistä voi jättää koneen hoidettavaksi ja itse tehdä muuta.  Omissa kotivideoissani karsin myös pois kaikki huonot ja muuten tarpeettomat osat, jonkinlainen karkeaeditointi.

  Kyllä se on vaivan arvoista.  Lisäksi vanhat videot tuhoutuvat ennemmin tai myöhemmin.  70-80 lukujen ovat jo kovasti kestävyytensä rajoilla, riippuen materiaalin laadusta.

  Hyviä hetkiä videoiden parissa!

   

   

 24. Neptun sanoo:

  Olen pahoillani Kahvimies:  Laitan vasta siten kommettejasi tähän juttuun kuin poistat linkityksen mainossivullesi.

 25. Sari sanoo:

  Hei

   

  Hommasin kyseisen setin, mutta ongelmaksi muodostuu ettei grabbyn ajurit asennu lainkaan, mikähän voisi olla syynä?

 26. Neptun sanoo:

  Millainen tietokone ja mikä on sen käyttöjärjestelmä?  Asennusta yritit varmaan mukana tulleelta CD:ltä.

 27. Rojalli sanoo:

  Hei.

  Pitääkö ohjelma asentaa uudelleen Windows 10:iin siirtymisen jälkeen. Minulla Magix Video Easy rupesi kaatuilemaan ilmoittelemaan virheitä. Ei toimi enää kunnolla.

  Miten ylipäätään uudelleen asennus, pitääkö olla asennuslevy vai suoraan verkosta?

 28. Neptun sanoo:

  Yleensä ei tarvitse asentaa uudelleen, mikäli Win 10 asennusvaihe ei ole ilmoittanut yhteensopimattomuudesta. Ohjelma on Win 10 yhteensopiva, joten siinä linee jokin häiriö tai muuttuneet asiat vaikuttavat siihen.  Softan vaatimukset koneelle eivät liioin ole kovin ihmeelliset. Uudelleen asennus on yleinen korjauskeino.  Myös näytönohjaimen ajuri voi tässä olla kriittinen paikka.  Toimivatko muut video-ohjelmat hyvin?

  Ohjelma on maksullinen, paitsi 1 kk kokeilujakso.  Se tarvitsee aktivointitunnuksen.  Onko se tallessa?  Jos ei ole tallessa, niin sen saa sitä kautta, mistä on softan ostanut ja maksanut.  Muutoin on samantekevää tuoko sen netistä vai asentaa asennuslevyltä.

  Softalla on asiakaspalvelu, jonka tekinen tuki netissä on tässä:  http://www.magix.com/fi/tuki/tekninen-tuki/

   

  LISÄYS:  Lähetit ilmeisesti jokin kuvan, joka liittyy häiriöihin.  Kuten näet, kuvaa ei ole edellisessä eikä muussakaan kommentissa.  Lähettämisessä silloin jotakin vikaa.  Mutta ehkäpä kuva ei kovin tarpellinen olisikaan.

   

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>