Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Kesällä tarvitaan karttoja.  Menee sitten tuttuun paikkaan tai varsinkin johonkin uuteen, niin kartat ovat suorastaan välttämättömiä.  Mistä saa parhaat kartat?  Tässä melko kattava opastus hyviin karttoihin.

 

 

Mikä on paras kartta riippuu siitä, mitä aikoo tehdä.  Jos aikoo ajaa Tampereelta Kuusamoon, niin silloin voi tarvita maantiekarttaa.  Mutta jos Kuusamossa aikoo mennä maastoon tai järvelle, niin silloin tarvitaan muunlaisia karttoja.

Asutuista kohteissa on karttojen lisäksi netistä saatavissa mielenkiintoista katseltavaa.  Tällainen on Google Street Map, joka vie Suomessakin lähes minne tahansa taajamaan ja niiden lähistölle.  Jos matka Kuusamoon, niin voi katsoa, miltä siellä keskustassa tai muualla todella näyttää.

Paras kartta siis riippuu mihin sitä tarvitaan.  Hyviä karttojakin on netissä erilaisia.  Tarjolla on kriittisesti ajatellen myös vähemmän onnistuneita. Tähän on poimittu kirjoittajan parhaina pitämiä.  Jos lisäksi olet löytänyt jokin vielä paremman, niin laita tähän juttuun kommenttia.

 

Kartta lomailijalle maastoon tai järville

Ylimalkaisesta esim. maatiekartasta ei ole paljon apua, jos etsit marja- ja sienimaastoja.  Tai aiot mennä kalaan jonnekin järvelle tai meren rannalle.  Tähän tarkoitukseen ovat parhaat kartat löydettävissä Maanmittauslaitoksen Kansalaisen karttapaikasta ja Fonecta.fi:stä.  Kaikkiin esille otettaviin karttapaikkoihin on linkit jäljempänä.

Jos liikut pikkuteitä ja kärrypolkuja, niin Fonectan kartat ovat tarkkoja ja saat skaalattua näkymät sopivaan mittakaavaan. Käytettävissä myös reittiehdotukset. Kansalaisen Karttapaikan kartoilla voi lisäksi lähteä oudoillekin vesille kalaan, sillä niissä on mm. varsin tarkat vesien syvyystiedot. 

Mastossa liikkujan paikannustarpeen viimeistelevät satelliiteista otetut ilmakuvat. Tästä pikkukuvasta aukenee yksi tällainen lähelle tuotu satelliittikuva.  Tällaisista ilmakuvista on suurta hyötyä alueensa jo ennestään tuntevallekin.  Niistä näkee tarkalleen pikkutiet, hakkuualueet, metsäalueiden rajoja jne yksityiskohtia.  Tällainen tieto antaa luonto-, marja- ja sieniretkille aivan uudenlaista tarkkuutta.

Useilla nettisaiteilla on tarjolla ilmakuvia, mm Fonectalla.  Ne eivät aina kuitenkaan yllä niin lähelle kohdetta kuin Google Maps.  Googlen satelliittikuvien esille saaminen saattaa edellyttää jonkin aikaa naksuttelua ja latausten odottelua, mutta se kyllä kannattaa.

 

Perille kunnon maantiekartoilla – ja portille edellä kerrotuilla lomailijan kartoilla

Maateillä löytämisen pullonkaula voi olla – miten ollakaan – kartta.  Tämä kartta on auton säilytyslokeroista esiin kaivettu jo vuosia vanha karttakirja tai muu opastus.  Kartat vanhenevat, niissä ei ole uusia ja muuttuneita teitä.  Jos aivan tuntemattomille teille menee, niin vanha kartta voi olla hankala.  Kannatta tarkistaa, miltä vuodelta vanha kartta on, ja jos hiukankin epäilee sen ajankohtaisuutta, niin kaupoissa ja netissä on uusia.  Autolla liikkujia opastaa nykyisin navigaattori.  Se ei kerro kuitenkiaan niin paljon ympäristöstä kun kartat.

 

Erikoiskartat

Vesillä liikkujat tarvitsevat merikortteja.  Niitä on kaupoissa sekä mereltä että suurimmista järvistä, mm  Inarinjärvestä (siitä tosin jo varsin vanhat).  Ei ole mitään syytä lähteä seikkailemaan suurille järville ilman päteviä karttoja ja kunnon kompassivarustusta. 

Mitä erikoisempia kiinnostuksesi ovat, sitä erikoisempia karttoja voit tarvita. Tällaisia ovat mm. maaperäkartat,  ilmailukartat, retkikartat  ja monet muut.

Kun hyviä karttoja on eri tarkoituksiin, niin käytä niitä.  Hyvää kesäistä samoilua! 
 Päivitetty 7.12.2021

 

 

Linkkejä netin karttoihin:

Fonecta.fi kartat

Maanmittauslaitos Kansalaisen karttapaikka

Google Maps Suomi

Google Maps Street View

Tiehallinto Autoilijan tiekartta

Geologisia karttoja ja aineistoja Geologian tutkimuskeskus

 

Puhelimiinkin saa maastokarttoja, maastokartat mobiililaitteisiin Viewranger

Lomalla ja reissussa ovat hyvät sääennusteet tarpeellsia.   Tässä neptunetin säätietojen paketti:

Täsmäsää, sää tarkasti pakallisesti 

Sää- ja ukkostutkat

 

 

 

 

 

 

Tagit: