Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Tutkakuvat suoraa omalle ruudullesi

 

Kesällä mökillä ja matkoilla ei juuri ole tärkeämpiä asioita kuin sää.  Sataako huomenna?  Minne tuo ukkonen on menossa?  Säätilasta riippuu paljon mitä aikoo tehdä ja minne kannattaa mennä.  Talvisin seurataan vaikka lumisateita ja pakkasia.

 

Sään ennustaminen on siirtynyt kokonaan uuteen aikakauteen.  Julkisissa medioissa on toki edelleenkin säätietoja, mutta jos haluaa tarkkoja ja juuri itselle sopivia, niin tietotekniikka tulee avuksi.  Se tuo sää- ja ukkostutkan suoraa oman tietokoneen tai mobiililaitteen näytölle.  Hyödyllisyyden lisäksi on tutkakuvien seuraamien myös kivaa viihdettä.  Koko perheen voimin voidaan tutkia kannattaako illalla lähteä luontoon retkelle vai ei. Entä huomenna?

Sää- ja ukkostutkia on useita.  Niillä on erilaisia tarkkuuksia ja erilaisia näyttötapoja.  Kannattaa käydä läpi alla olevan linkkiluettelon tutkat ja valita niistä omaan käyttöön sopivimmat.  Ukkostutkien kohdalla on myös paikallisia tutkia,  katso linkeistä niiden valintasivusto.  Joissakin ukkostutkissa voi olla samalla myös säänäyttö.  Katso mitä ja miten ne näyttävät.

Sää- ja ukkotutkien lisäksi on toinenkin mahdollisuus tarkkaan säätietoon.  Se on täsmäsää, jossa saa omalle sijaintipaikkakunnalle kellonajan mukaan valittavan tarkan sääennusteen.  Tällainen tuuli-, lämpötila ja pilvisyystieto on tosi hyödyllinen suunniteltaessa retkiä luontoon, kalastamaan, matkoja jne. Täsmäsäästä eli tarkoista paikallisesta säätiedoista on uusin artikkeli -> täällä.

Otsikkokuvassa, klikkaa suuremmaksi, on Säätutka Erälehden näkymä. 

 

Ukkostutkat näyttävät ukonilmat

 

 

 

 

 

 

 

Ukkostutka näyttää paitsi missä salamoi myös salamien tiheyden eli ukonilman voimakkuuden.  Tutkia on laajoille alueille – Eurooppa jne –  sekä tarkempia paikallisia, nämä kummatkin löytyvät linkkiluettelosta alhaalla.  Tässä klikkaamalla suurennettavissa olevat pienoiskuvat Mikkelin ukkostutkasta vasemmalla ja oikella kuva  Bitzortung Pohjoismaat näyttävästä tutkasta. 

Kuvia otettaessa ei ukkosia ollut juurikaan Suomen kohdalla, kuten keväisin ei juuri muutenkaan.

Kun hurjasti salamoi, niin tekee mieli tutkia, joko ukonilma olisi menossa pois.  Muista kuitenkin, että kaikkien digiajan laitteiden herkkä tekniikka on arka ukonilmoille. Ethän kuulu niihin, jotka kesällä joutuvat viemään läppärinsä tietokonehuoltoon, koska ukkonen oli sitä vahingoittanut.  Laitteiden ukkosvauriot ovat aivan yleisiä korjauskohteita kesällä, kertovat huoltoliikkeet.

Ole tarkkana sähkölaitteiden, tietokoneen ja kännykänkin kanssa ukonilmalla.  Irrota sähkölaiteet verkosta ja esim. TVn antenni vastaanottimesta.  

Mökillä ja maaseudulla yleensäkin ukkosen läsnäolo on todellisemman tuntuinen kuin kaupungeissa.  Silti myös kaupunkitaajaman kerrostalossakaan eivät tietokoneet ja muut herkät elektroniset laitteet ole kokonaan suojassa.  Mahdollisuus vaurioihin on pienempi kuin maaseudulla, mutta hyvä on silloinkin irrottaa laiteet verkosta.

Lataa alla olevista nyt heti tutkanäyttöjen linkit läppäriisi tai mobiililaiteeseesi.   Silloin ne ovat ilman etsimisiä helposti käytettävissä kun niitä tarvitaan.

Hyviä ilmoja!

 

Artikkeli päivitetty 3.5.2019

 

 
Säätutkat

Säätutka Erälehti,  tarkka säätutka, Forecan palvelu

Foreca säätutka

Etelä-Suomi tarkka tutkakuva

Sadetutka Ilta-Sanomat

Säätutkan näyttö kännykkään. Kirjoita kännykän nettiselaimeen: foreca.mobi

Ilmatieteen laitos, myös merisää sekä Suomi ja Pohjoismaat ja muualla 

Liikennevirasto, liikennetiedot ja varotukset. Autoileville hyödyllistä tietoa, mm. tiedot liikenneonnettomuksista, ei säätutka mutta kylläkin tiesäätiedot

 

Ukkostutkat

Ukkostutkat Tässä joukko muita ukkostutkia eri puolelita Suomea, joukossa laaja-alaisempia sekä paikallisempia.  Osa vanhentuneita linkkejä.

Lightning Finland, Pohjois-Eurooppa

Blitzortung.org, Sandinavia

Lightning Maps.org, Eurooppa  
Meteologix, eri maita ja erilaisia näyttöjä, myös Suomen ukkostutka

 

Asiaan liityvää

Täsmäsää eli tarkka paikalinen sääennuste

 

Vinkki: Tarvitseeko kaverisi tai mökkinaapurisi sää- ja ukkostutkien linkkejä.  Jos siltä tuntuu, niin linkki tähän artikkeliin on helposti lähetettävissä alempana olevilla Jaa-painikkeilla.

 Tagit: , ,