Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Onko rekiesterin puhdistus tarpeellista

 

Rekisterin pudistus, “korjaus”, on joutunut uuteen valoon.  Nykyisillä Windowseilla ja tietokoneilla sitä ei pidetä enää tarpeellisena.  Asiantuntijat sanovat, että rekisterin siivousyritykset voivat aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä.  Koneeseen mahtuu suuret määrät virheellisiä rekisterimerkintöjä eivätkä ne hidasta koneen käyttöä kuten on arveltu.  On kuitenkin tapauksia, jolloin voidaan edelleenkin tarvita rekisterin siivoamista.

 

Mitä on esim rekisterin korjaus?  Tarkoitaako se sitä, että korjataan jokin rekisterissä oleva virhellinen tai puuttellinen merkintä eli avain?  Vai tarkoittaako se, että rekisteristä puhdistetaan pois tarpeettomia merkintöjä?

Sekaannusta voi aiheutua, sillä se voi tarkoittaa kumpaa tahansa.  Mitä merkitystä tuolla asilla on?  Näillä kahdella on suurikin ero:  rekisterimerkintöjen muuttaminen, muokkaminen on ehdottomasti asiantuntemusta vaativa toimenpide.  Sen sijaan sen puhdistaminen tarpeettomista tai virheellisistä merkinnöistä voidaan hyvillä apuohjelmilla tehdä turvallisesti.

Turhat ja väärät rekisterimerkinnät syntyvät koneeseen monista eri syistä.  Esimerkiksi ohjelmien poistosta ja varsinkin niiden epäonnistuessa tai asennuksesta, virheellisistä tai puuttuvista ajureista tai vaurioituneista ohjelmista.

Jos ei normaalikäytössä rekisteriä tarvitsekaan puhdistaa, niin on mahdollista, että joidenkin ohjelmien poistamisen jälkeen jääneet rekisterimerkinnät voivat häiritä saman ohjelman käyttöä sen uudelleen asennuksen jälkeen.  Paljon riippuu siitä, miten ja millä softalla poistaa aikaisempia esim. huonosti toimivia ohjelmia.

Puhdistus ei siis ole rekisterimerkintöjen muokkaamista, muuttamista.  Sen merkintöjä, avaimia, ei silloin muuteta tai täydennetä, vain poistetaan tarpeettomat. On hyvä myös muistaa, että jos Windowsin rekisteri on selvästi vahingoittunut, niin pelkkä puhdistaminen ei sitä saa ennalleen. Windowsin rekisteri on se paikka johon ei pidä ilman asiantuntemusta koskea. Tämä pitää edelleenkin paikkansa, mutta koskee nimenomaan sen muuttamista muokkaamalla.    

Kaikki kunnon rekisterin siivousohjemat suosittelevat, että käyttäjä (ohjelma tekee sen) ottaa varmuuskopion rekisteristä ennen sen puhdistusta.  Tämä kannattaa ehdottomasti tehdä.

 

Erikoistyökalu rekisterin huoltoon – Eusing Free Registry Cleaner

Jos rekisteriä pitää puhdistaa vääristä merkinnöistä kannattaa käyttää siihen varsinaisia rekisterin korjaus- ja puhdistusohjelmia, ei kiintolevyn puhdistajien cleanerien työkaluja. Erikoistyökalu tähän on maksuton ja turvallinen Eusing Free Registry Cleaner.  Ohjelmasta on tämän artikkelin otsikkokuva, klikkaa se näkyväksi.

Eusing Free Registry Cleaner skannaa koneen rekisterin ja tekee listan kaikista virheistä. Tällainen erikoisohjelma löytää varsin monipuolisen valikoiman erilaisia rekisterin virheitä, puutteita ja turhia merkintöjä.  Se varmuuskopioi rekisterin ennen korjauksia.  Eusing Free Registry Cleaner asentuu suomenkieliseen Windowsiin suomeksi.  Ohjelmasta on myös tikulle asennettava portable versio.

Nämä virheet ohjelma etsii:
Missing Shared Dlls
Unused File Extension
Invalid ActiveX
Invalid Help Files
Invalid Paths
Sound and App Events
Obsolete start menu order
Invalid Fonts
Invalid application paths
Invalid startup programs
Invalid custom controls
Missing Shortcut reference
Obsolete Software Key
Invalid Installer reference
Missing File and Folder

 

Artikkeli on päivitetty 8.1.2018

 

 

Linkit

Eusing Free Registry Cleaner

Portable Eusing Free Registry Cleaner

 

 

 

Tagit: , ,

4 kommenttia juttuun “Rekisterin korjaus ja siivous”

 1. Joni sanoo:

  Mielenkiintoinen artikkeli, Olen lähinnä ccleanerilla puhdistanut rekisteriä, voisi kokeilla tuota Eusingia.
  Mitä ajattelet esim. Revo Uninstallerin jälkipoisto-ohjelmasta joka poistaa kansiot ja jotain rekisterimerkintöjä. Kannattaako sitä ominaisuutta käyttää?

 2. Neptun sanoo:

  Revo Uninstalleria käytetään etenkin silloin, jos jokin softa ei Windowsin omin keinoin tahdo poistua.  Tietysti sillä voi tehdä Windowsin poistoja korvaavat muutkin poistot, tekeehän se ne täydellisemmin. Kuitenkin on muitakin keinoja, joilla noita ja vielä useista eri lähteistä tulleita jäänteitä poistetaan oikein suuriakin määriä, kuten juuri CCleaner. 

  Vastaus kysymykseesi on, että kannattaa käyttää jos on vaikea poistettava.  Jos normaali tapaus jää asia käyttäjän harkintaan.  Se ei korvaa puhdistussoftia.

   

 3. Joni sanoo:

  Mitä mieltä olet ohjelmasta nimeltä Eusing Free Registry Defrag? Uskaltaako tuommosia rekisterin eheytys ohjelmia käyttää? Joskus käytin tuommosta ohjelmaa mutta en uskaltanut kokeilla sitä kuin kerran pelätessäni koneen sekoamista.

 4. Neptun sanoo:

  En ole sitä kokeillut, mutta ohjelma on hyvin tunnettu ja suosittu, myös suomalaisten käyttämä.  Sen kuten Eusing Free Registry Cleanerinkin saa suomenkieliseksi.  Ohjelma ei muuta rekisteriä mitenkään, se vain tiivistää sen nopeammin toimivaksi.  Operaatio kestää n. minuutin.  Tällainen käsittely on varsin turvallinen juuri sen takia, että se ei muuta mitään.  Ohjelma ei ota edes varmuuskopiota rekisteristä koska se olisi tarpeetonta – koska mikään ei siis muutu.  Sen sijaan Eusing Free Registry Cleaner ottaa rekisteristä varmuuskopion.

  Nopeutus siis luvassa.  Kuitenkin pidän eheyttämisohjelmista nopeuden kannalta tärkeimpinä kiintolevyn erityisiä eheytyssoftia, jotka paitsi eheyttävät kiintolevyn voivat myös optimoida sen.  Tällainen on huomattavasti nopeampi ja tehokkaampi kuin Windowsin oma eheytysohjelma.  Tässä tarkemmin kiintolevyn eheyttämisestä:

  https://neptunet.net/blogi/2011.....oimivaksi/

   

   

   

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>