Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Tietokoneen käyttöjärjestelmä kuten sen ohjelmatkin voivat tuoda ruudulle erilaisia virhesanomia.  Usein ne – varsinkin ohjeet – ovat selväkielisiä, virhesanomat usein silti vaikeasti ymmärrettäviä ja merkittävä osa on sitten pelkkiä virhekoodeja.

 

Tässä oppaassa käsitellään tarkemmin Windowsin virhekoodeja, joita sanotaan myös systeemin virhekoodeiksi, pysäytysvirhenäytön eli BSODn virhekoodeja sekä tuodaan esille BIOSin ja selaimien virheilmoitukset.

Kokonaisuutena näyttää siltä, että erilaiset virhesanomat muodostavat suoranaisen viidakon.  Tavallinen tietokoneen käyttäjä tulee usein siihen johtopäätökseen jos yrittää ottaa selville, mitä jokin virhekoodi tai –sanoma tarkoittaa. Tässä  yritetään tehdä asia selkeämmäksi ja ryhmitellä erilaiset virhetapaukset omiksi ryhmikseen sekä kerrotaan, miten virhekoodeja tulkitaan.

Hyvilläkään ohjeilla ei virhekoodien tulkitseminen ole aivan yksinkertaista.  Jo se seikka, että suurin osa niiden selostuksista ja korjausohjeista on englanninkielisiä voi johtaa käännösvaikeuksiin. Lisäksi koodien kuvaus ja korjausohjeet voivat olla varsin teknistä kieltä, joista varsinkin vanhempien Windowsin tekstiohjeet ovat pitkälle vaikeaselkoista microsoft-kieltä.

Windowsin eli systeemin virhekoodit

Windowsin virhekoodit ovat numeroita ja niitä on lukuisia. Käsityksen määrästä saa kun tietää, että virhekoodit alkavat 0sta ja päättyvät 15.999ään:
 
System Error Codes (0-499)
System Error Codes (500-999)
System Error Codes (1000-1299)
System Error Codes (1300-1699)
System Error Codes (1700-3999)
System Error Codes (4000-5999)
System Error Codes (6000-8199)
System Error Codes (8200-8999)
System Error Codes (9000-11999)
System Error Codes (12000-15999)

Tuskin nyt kaikki numerot tuolta väliltä on varattu jollekin koodille, mutta paljon niitä kuitenkin on. Virhekoodit on eri tulkintalähteissä – esimerkki edellä –  ryhmitelty pienemmiksi kokonaisuuksiksi.  Niistä voi sitten lähteä etsimään haluttua ja varmasti löytyykin, jos numero on oikein muistettu.

Näitä koodin tulkintaluetteloita on netissä useitakin.  Niistä on parhaat poimittu artikkelin loppuun Linkit kohtaan. 

Osasta virhekoodeja saa tietoja muistakin tietokoneella olevista lähteistä.  Windows pitää virhetoiminnoista ”päiväkirjaa” nimeltään Tapahtumienvalvonta.  Sieltä saa useista virhetapauksista tarkempaa tietoa, mistä silloin on oikein kyse.  Ohje Tapahtumienvalvonnan käytöstä linkkinä artikkelin lopussa.

Toinen omassa koneessa oleva virheiden selvittelyyn liittyvä tietolähde on Windowsin Ohje.  Muualla olevia kanavia ovat nettihaku virheen numerolla ja kysyminen esim tietokonefoorumeissa ja neuvontasivustoilla.

 

STOP Error koodit eli BSOD- eli pysäytysvirhenäyttö

Tämäkin virhekoodien ryhmä on käyttöjärjestelmän virhesanomia, mutta sitä ei pidä sekoittaa edellä kuvattuihin systeemin virheisiin.  BSOD (Blue Screen Of Death) liittyvät siniseen ruutuun eli tapauksiin, jolloin järjestelmää ei ole voitu normaalisti ladata koneeseen.

Mikä on pysäytysvirhenäyttö ja mitä sen koodit ovat ja miten niitä voidaan selvittää on selostettu neptunetissä -> täällä.

 

BIOSin virhesanomat

Tietokoneessa on kaksi järjestelmää: BIOS ja käyttöjärjestelmä.  UEFI/BIOS on se, joka käynnistyy ensimmäisenä ja lataa laitteistot sekä lopuksi  aloittaa käyttöjärjestelmän latauksen. Myös BIOSin latauksen eli POST vaiheen aikana voi ilmetä virheitä, jotka BIOS tunnistaa.  Sen virhesanomat ovat usein äänimerkkejä, ns piip koodeja.  Lisäksi joissakin emolevyissä on merkkivaloja tai pieni numeronäyttö, jonka selitykset ovat ohjekirjassa.

BIOSin äänikoodeista eli piip koodeista on neptunetissä julkaistu seuraava tarkempi kuvaus -> täällä.

 

Selaimien virhekoodit

Myös selaimilla on oma virhekoodijärjestelmänsä.  Niistä tunnetuin, jonka kaikki me olemme nähneet selityksensä kera, on 404 Not Found Error.  Jäljempänä linkki, josta pääsee tutkimaan muita selaimien virhekoodeja ja selainkohtaisia virheitä.  Myös selaimien omilla sivuilla on tietoja ja ratkaisuja sen toimintahäiriöistä. Tässä esimerkiksi Firefoxin Firefox ei toimi – korjauksia.

 

Ohjelmien virhekoodit

Myös ohjelmilla on virhekoodeja, mutta yleensä niihin on lisätty myös sanallinen selvitys, mikä on kyseessä.   Tällaisia yksilöllisiä koodeja on lukemattomia, joten niihin ei ole mahdollista tässä puuttua.  Niiden paras tietolähde on aina ao. ohjelman tuki.

 

Artikkeli päivitetty 6.3.2018, 9.3.2020 lisätty linkki Windows 10 ei käynnisty

 

Linkit:

Luettelot Windowsin eli systeemin virhekoodeista

Edellistä vastaava luettelointi

Windows Error Lookup Tool työkalu virheiden selityksiin

BSOD eli  Windowsin STOP virheiden koodit ja niiden selvittely

Yleisimmät selaimien eli HTTP virhekoodit

Tapahtumienvalvonnan käyttö eri Windowseissa

Windows 10 ei käynnisty

 

 

 

Tagit: , ,