Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Uusien laitteiden myötä sähköpostihäiriöitä

 

 

Onko mikään harmillisempaa kuin toimimaton sähköposti. Mikä siinä on kun on toiminut aikaisemmin.  Miten sen saa uudelleen toimimaan?  Mistä kummasta tällaiset viat voivat johtua?

 

Viime aikoina on lähipiirissäni ollut runsaasti toimimattomia sähköposteja.  Myös netistä jokainen voi lukea, että asia on ajankohtainen ongelmakenttä. Tähän trendiin on ehkä tärkeimpänä syynä sähköpostiyhteyksiin käytettävien laitteiden lisääntyminen.  

Ongelmat iskevät näköjään usein juuri silloin kun käyttäjällä on uusi iPad tai muu mobiililaite.  Uuden laitteen sähköposti ei toimi tai entistenkin laitteiden sähköpostit lakkaavat toimimasta. Tämä tilanne aiheutuu sitäkin helpommin jos käyttäjällä on langaton kotiverkko eli WLAN, jota laitteet käyttävät sähköpostiinkin.

 

Webmail ja sähköpostiohjelmat

Sähköpostia voi käyttää kahdella eri tavalla.  Webmailissa meilit on luettavissa menemällä palveluntarjoajan palvelimelle ja lukemalla sieltä.  Sähköpostiohjelmat puolestaan tuovat sähköpostit suoraa käyttäjän koneelle. Asentamisen kannalta ovat Webmailit helpommin toteutettavia ja vähemmän vikaherkkiä.  Mutta jos on hiukankin enemmän sähköpostiliikennettä tai useita tilejä, niin sähköpostiohjelmat ovat kätevimmät. Niitä käyttänyt ei vapaaehtoisesti siirry muihin systeemeihin.

Perinteisesti on sähköpostiohjelmien vikoja, että niiden palveluntarjoajan puolelle tehdyt asetukset ovat virheelliset.  Tai sitten omaan koneeseen tehdyt  sähköpostitilin asetukset eivät ole oikein.  Nämä ovat asioita, jotka ovat edessä silloin kun uutta sähköpostiyhteyttä tai tilejä koneeseen avataan. Mutta mikä hemmetti siinä silloin on kun sähköpostit ovat toimineet, mutta eivät enää toimi?

Usein tilannetta yritetään korjata asentamalla sähköpostitilejä uudelleen ja kokeilemalla niihin erilaisia vaihtoehtoja.  Silloin on entistä suurempi vaara, että sähköpostisysteemit sekoavat lopullisesti.  Ensiksi pitäisi yrittää selvittää syy, mitä on viimeksi tehty kun sähköpostit lakkasivat toimimasta.  Huomaa myös, että nettiyhteys voi olla myös tilapäisesti poikki.  Pienempien palveluntarjoajien kohdalla myös tilapäiset katkokset sähköpostiliikenteessä ovat mahdollisia.

 

Sähköposti voi olla lukkiutunut  

Käyttäjille melko tuntematon on seuraus, joka aiheutuu useiden sähköpostia välittävien laitteiden samanaikaisesta päällä olemisesta – erityisesti WLAN- kotiverkkoa käytettäessä.  Tämä mahdollisuus voi jo oireilla siten, että ei pysty käyttämään sähköposteja jos useita laitteita sähköpostiohjelmineen on samalla auki.  Seuraava häiriömahdollisuus on, että POP3 sähköpostipalvelimessa tili lukkiutuu.  Jos näin käy, niin sen voi avata uudelleen vain palveluntarjoaja.  Sitä ei itse voi koneeltaan avata ja päinvastoin vain on vaarana saada oikeat asetukset ehkä muutettua vääriksi.  Lukkiutuminen on POP3 palvelimien ominaisuus, kenties suojauskeino häiriköintiä vastaan.

 

Sähköpostilaatikko on täynnä

Edellisen tapainen virhe on jos sähköpostilaatikko palveluntarjoajan palvelimella täytyy.  Tämän voi itsekin todeta ja korjata. Gmailin laatikot ovat suuria, mutta varsinkin vanhat kotimaisten palveluntajoajien voivat olla kovin rajoitettuja.  Syitä, miksi laatikko voi täyttyä voi olla erilaisia.  Sähköpostiohjelmalla pitäisi aina poistaa vanhat, tarpeettomat, tyhjentää roskakori ja roskapostilaatikko.  Jos epäilet tätä vikaa, niin mene Webmailin tapaan tilin hallinan kautta tutkimaan palvelimella olevaa laatikkoa, onko se täynnä.  Siellä on yleensä myös työkalu, jolla sen saa tyhjennettyä tai poistettua siitä viestejä.

 

Siis laiteiden lisääntyessä:

Älä pidä useamman laitteen sähköpostiohjelmaa auki samanaikaisesti. Jos epäilet, että sähköpostisi on lukkiutunut, niin yhteys palveluntarjoajaan.

Sähköpostit voivat lukkiutua myös muista syistä kuin uusien laitteiden käyttöönotosta ja samanaikaisesta käytöstä.  Lähipiirissäni hankalan tapauksen aiheutti netissä toimiva roskapostisuodatin (ei palveluntarjoajan oma).  Palveluntarjoajan lokien mukaan se lähetti sekunnin välein postikyselyn minkä takia POP3 palvelin lukitsi tilin.  Tiliä ei voi silloin avata uudelleen ennen kuin roskapostisuodatus saadaan pysäytettyä.  

 

Vaikeuksia saada tili toimimaan?

Uusien laiteiden myötä tulee aina myös tarve uusille asetuksille.  Sähköpostitilin avaaminen on yksi niistä, jos aikoo käyttää jotakin sähköpostiohjelmaa eikä tyydy olemassa olevaan Webmailiin.  Parhaiten oikeat tiliasetukset selviävät laitekohtaisesti ja sen käyttämän sähköpostiohjelman mukaan.  Näitä kuvitettuja asennusohjeita on mm. operaattorien sivustoilla.  Laitekohtaisen esim. iPadin ohjeen saa netistä, myös jäljempänä linkeissä.

Eri palveluntarjoajilla on tietysti omat asetuksensa.  Niiden tiedot saa sen sivuilta sekä yleisimpien operaattorien kohdalla jäljempänä olevista linkeistä. Muista jo asennettaessa tuo aikaisempi neuvo:  älä pidä muiden laitteiden postiohjelmia samalla auki.

Laitekannan kasvaessa on sähköpostitilien uusasennukseenkin tullut lisää vaikeuksia.  Vaikka tekee juuri ohjeen mukaan, niin silti sähköposti ei aina toimi.  Menemättä pitemmälle tietotekniikan syövereihin voidaan todeta, että kaikissa sähköpostipalvelimissa ei ole esim. authentisointia, minkä puutuminen voi haitata sen käytettävyyttä. (Esim. Saunalahti, saa kyllä lisämaksusta.)  Tämän puutteen toteaa siitä, että uuden laitteen sähköpostitilit toimivat 3G verkossa, mutta ei välttämättä esim. kotiverkossa.  Useilla suurilla palveluntarjoajilla (esim Gmail) on postipalvelin, joka ei häiriinny WLAN verkostakaan.

Syitä sähköpostin toimimattomuuteen on lukuisia.  Saa nähdä, miten tätäkin taas käytetään hyväksi maksullisten tukipalveluiden markkinoinnissa. Ennestään jo tiedetään, että maksullisen tuen taso ja veloitusperiaatteet voivat olla kestämättömiä.

Aikaisemmin toimineet sähköpostit saadaan kyllä toimiaan. Ota ihan lungisti ja selvitä asia. Ohjeita on tarjolla!

 

Artikkeli päivitetty 15.12.2018

 

Linkit

Sähköpostiasetukset

Telia asikaspalvelu (entinen Sonera)

Elisa sähköpostin asetukset

Elisa sähköposti ja kotisivut

DNA asiakaspalelu

Gmail ohjeita

Hotmail ohjeita

Eri palveluntarjoajien sähköpostiasetuksia

iPad Mail apuri

Windowsin sähköpostitilien määrittäminen

 

Asiaan liityvää

Sähköposti ei toimi

Sähköposti – ohjelmat ja toiminta

Sähköpostiopas – sähköposti toimimaan

 

 

 

 

Tagit: , ,