Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

TV ja näkyvyysalueet

 

Mökki-TV näkymään

 

Yhä useampaan mökkiin ja kesäpaikkaan on tullut TV.  Ja kanaviin on tullut muutoksia.  Mutta näkyykö TV kunnolla mökillä tai omakotitalossa?  Entä miten on mahdollista, että televisio näkyi viimeksi hyvin, mutta nyt huonosti?  Tai olisiko näkyvyysalueellesi tullut uusia kavavia, joita voisit katsella?

 

Digiajan myötä ovat televisio-ohjelmien lähetystavat muuttuneet ja tulleet monimutkaisemmiksi.  Siksi täytyy aluksi ottaa esille hiukan televisionkatselun perustekniikkaa ja vasta sitten mennä niiden näkyvyyteen.

Nykyisin ei Yleisradio enää omista lähetysasemia vaan niiden pääomistaja on Digita. Lähetysverkostoa käyttäviä ohjelmayhtiöitä on useita.  Niinpä lähetettävät kanavat on ryhmitelty kanavanipuiksi.  Yleisimmät kanavat sisältyvät kanavanippuun A ja B.  Näistä kanavanippu on A on varattu Yleisradion lähetyksille ja B muille. Seuraavassa *- merkintä kanavien nimen yhteydessä merkitsee maksukanavaa.  Lisäksi kaikki kanavanipun D kanavat ovat maksukanavia.

Kanavanippuun A kuuluvat:
Yle TV1, Yle TV2, Yle Teema, Yle Fem, AVA ja AlfaTV

Kanavanippu B:
MTV3, Nelonen, Sub, Liv, Estradi ja Deittiviihde

MTV3 Max*, MTV Juniori* ja Fight Sports*

Kanavanippu C:

FOX, Hero, Frii, IskelmäTVHarju&Pöntinen
MTV Sport 1*,  Disney Channel*,  Nelonen Pro 1*,  Nelonen Pro 2* , DIGI viihde*, C More First*, C More Series*

Kanavanippu D (T2):

Tähän kuulkuu pelkästään T2 vastaanoton vaativia maksukanavia:

Viasat Urheilu, Viasat Film, Viasat Sport, Viasat History, Viasat Hockey, Viasat Golf, Viasat Sport, Nelonen Pro 3, Disney Junior, National Geographic Channel, Nelonen Pro 8, Disney XD, Viasat NHL Extra kahdeksan eri kavaa 1-8, Viasat jalkapallo, Viasat jääkiekko, Animal Planet ja C More Hits

Kanavanippu E

TV5, Kutonen, Jim
Discovery Channel*, Eurosport*, MTV*,  Nick jr*, Nelonen Prime*, Nelonen Maailma* ja Nelonen Nappula*

Kanavanippu H (T2)
TVEtusivu hybridi-tv-testikanava, Estradi HD ja AlfaTV HD 

Digita sanoo, että kanavatarjonta vaihtelee hieman eri puolilla maata.  Siksi pitää katsoa Digitan karttapalvelusta, linkit artikkelin lopussa, mitä kanavia se asema lähettää,  johon aiot antennin suunnata.   

Kun suosikkiohjelmiasi lähettävä asema on selvillä, niin seuraava vaihe on valita sitä varten antenni.  Aseman etäisyydestä ja paikallisista olosuhteista voi tehdä johtopäätöksiä, miten tehokkaan antennin tarvitset.   Mitä kauempana mökki on lähetysantennista ja mitä enemmän maasto- ja muita esteitä sitä parempi antenni on tarpeen.

Seuraavaksi on tehtävä antennin suuntaus.  Käytä suuntaukseen karttaa ja kompassia.  Suuntaaminen silmämääräisesti mökkinaapureiden antennin mukaan on huono vaihtoehto. Suuntauksen voi varmistaa ja viimeistellä kokeilemalla.

 

Jos näkyvyys on huonontunut

Kovin harvinaista ei ole jos talven jälkeen mökille tultaessa TV ei näykään enää hyvin tai ei näy ollenkaan.  Yleisimmin syy löytyy antennijohdon liitoksesta antenniin.  Liitokset voivat hapettua tai löystyä.  Tarkista se kohta, puhdista ja kiristä uudelleen.  Ja tarkista, että antennin suuntaus ei ole myrskyjen tai muiden tekijöiden ansiosta muuttunut. Ja tietysti, että johto on ehjä koko matkallaan.

Mistä johtuu, että mökki TV näkyy joskus paremmin  ja joskus kovin huonosti.  Syynä voi olla katseluolosuhteisiin huono antenni, sen suuntaus ja huonot antenniliitokset.  Mutta lisäksi on asiaa puntaroitaessa hyvä tietää, että TV lähetykset ovat sääherkkiä.  Jos olosuhteet ovat huonot, voi kuvakin olla huono.

Sateiden, kosteuden, puiden lehtien ja tuulten lisäksi voivat syynä olla ns. radiokelit.  Ne voivat häiritä ja jopa katkaista lähetysten näkyvyyden.  Radiokelit johtuvat radiosignaalien ylipitkästä etenemisestä tietynlaisissa olosuhteissa.  Silloin voivat radiosignaalit edetä hyvin kauas ja siten häiritä muita samalla taajuudella toimivia asemia.  Tai niiden voimakkuus voi dramaattisesti laskea.  Mitä kauempana lähetysasemasta ollaan, sitä alttiimpia ollaan myös radiokeleille.

 

Teräväpiirtoa mökille?

Uusien TV-vastaanottimien myötä ja digitekniikan kehittyessä on mökeille tulossa myös teräväpiirtoon pystyviä laitteita.  Silloin muuttuu kautta linjan laitteiden vaatimustaso tiukemmaksi.    

Pahoittelen, että Digitan kartat ovat tekijänoikeusuojattuja yhtiön ja kartat tehneen Karttakeskusksen välisen sopimuksen mukaan.  Siten niitä ei voi tähänkään kopioda.  Eikö tuollaisen yleisen infomateriaalin tulisi olla myös yleisesti käytettävää?  Löytyväthän ne tiedot tosin netistä kun osaa hakea – ja linkeistä alla.

 

Artikkeli on päivitety 6.11.2921

 

Linkit

Digitan kartat ja merkittävä osa tiedoista on pdf-muodossa.

Näkyvyysalueet Digitan antenni-tv-verkossa

Digita kanavat ja taajuudet 

Digita karttapalvelu, jossa tarkkoja asemakohtaisia tietoja

 

 

 

Tagit: , ,