Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Vaihda valaisimeen paremmat akut

 

Riittääkö sähkö koristevailaisimiin

 

Pimeiden kesäiltojen tultua ovat pihan ja puutarhan pienet aurinkokennovalaisimet kivoja ja näyttäviä.   Edellyttää vain, että ne myös toimivat kunnolla.  Mitä sitten, jos valaisin tai koristevalo on jo väsynyt, valoa tulee niukasti ja se kestää vain vähän aikaa?  Tässä vinkki tilanteen korjaamiseksi.

 

 

 

Pienet aurinkokennovalaisimet ja -koristeet käyttävät samantapaisia nikkeli-metallihybridi (Ni-MH) akkuja mitä on esim. kameroissa.  Aurinkokeno varaa akut ja pimeän tultua valo syttyy automaattisesti.  Mutta jos olet jo jonkin aikaa käyttänyt valaisinta, niin se toimii yhä väsyneemmin. Vakka aurinkoisia päiviäkin on välillä, ei valo riitä virkistämään sitä ennalleen.

Mikä silloin neuvoksi? Valaisinta ei kannata toki heittää pois – ja sen akkukin on ongelmajätettä –  vaan pienille AA-kokoisille laitteen akulle on tehtävä jotakin.  On kaksi keinoa:  ladata alkuperäiset akut laturilla taas kuntoon tai vaihtaa alkuperäisten akkujen tilalle paremmat.

Pieniä aurinkokennovaloja valmistetaan suuria määriä.  Niiden hinnat on puristettu mahdollisimman alas.  Silloin joudutaan tinkimään valaisimeen kuuluvan akun tai akkujen laadusta ja ominaisuuksista.  Saattaa olla jo alun perin niin, että alkuperäinen akku ei ole varauskyvyltään ja kapasiteetiltaan riittävä.  Tämä aiheuttaa sen, että  valaisin väsyy ajan mittaan hyvissäkin käyttöolosuhteissa.

Jos akun ominaisuudet eivät tahdo riittää valaisimen käyttöön on akkujen ylimääräinen latauskin vain väliaikainen parannus.  Varmemman tuloksen saa kun samalla vaihtaa akut paremmiksi.  Luonnollisesti ne maksavat, mutta tuloksena on sitten paljon paremmin toimiva valaisin.  Kai siitä jotakin kannattaa maksaakin.

Tässä kuva vaihtotilanteesta, klikkaa suuremmaksi.  Alempana kaksi vihertävää 300 mAh akkua ovat laitteen alkupäiset.  Ylemmät kaksi ovat kaupasta saatavat samanlaiset 1.2 voltin Ni-MH akut.  Vaihdon jälkeen on valaisin uudistunut.  Kivaa valoa riittää syksyn pimeyteen aivan toisella tavalla kuin  aikaisemmin.

 

 

Litium (Li) akut

Ni-MH akkujen asemasta voi tehokkaissa puutarhavalaisimissa olla litium (Li) akkuja voimanlähteenä.  Huomaa tällöin, että niitä ei voi ladata Ni-MH akkujen latureilla.  Litium akkuja varten on omat taturinsa.  Akkuja on varsin monenlaisia, jolloin on hankitava sellainen laturi, joka tarkalleen sopii vaisimen akkutyyppille.  Tiedot akusta on sen kuoressa ja usein myös pienessä tarraetiketissä itse valaisimessa.  Jos akku on vahingoittunut se ei lataudu enää laturillakaan.  Silloin valaisimen saa kuntoon vain uusimalla sen litium akku/akut.  Netistä voi teknisten ominaisuuksien mukaan hakea, mistä sellaisen saa.  Joskus on vaikea löytää:  esim. AA kokoista 3,2 V litium akkua.  Sellaisen saa esim. Airamilta, yhteys sinne.

 

Pävitetty 9.8.2021

 

 

 



Tagit: ,