Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Kootaan uusi Win8 kone

 

Koneen komponentit

 

 

Tietokoneiden itse kokoaminen on yleistynyt.  Sen aloittivat aikoinaan varsinkin pelaajat, mutta nykyisin kuka tahansa voi koota koneen käyttöön kuin käyttöön.  Itse kasaamalla ei tarvitse ostaa mitään turhaa.  Ja saa sellaisen kuin haluaa.

Tässä ja seuraavassa artikkelissa kokoamme Win8 koneen.  Lähtökohtana näissä asioissa on aina millaiseen käyttöön kone tulee.  Jokainen projekti on aina yksilöllinen, niin myös esimerkkikoneemme.  Sitä voisi luonnehtia nopeaksi tavalliseen käyttöön tulevaksi koneeksi.  Vaativinta käyttöä tulee olemaan valokuvien ja videoiden editointi.  Koneella voi pelatakin niin haluttaessa.

Komponenttien valinnassa on noudatettu tiukkaa budjettia.  Kaikkia vastaavia osia on aina kalliimpia, mutta on muistettava, että turhasta (= tarpeettomasta) ei kannata maksaa.  Komponentit on ostettu samasta paikasta verkkokauppa Systemastoresta.  Osa niistä oli edullisia tarjoustuotteita.

Kokoonpano perustuu AMDn prosessoriin ja sitä käyttävään emolevyyn.  Komponenteista kiinnostuneille on ne tärkempine tunnuksineen listattu –> tänne.  Siellä on mainittu myös peruskomponentin eli AMD-prosessorin/emolevyn suunnilleen saman teholuokan Intel-vaihtoehto.  Artikkelin sisällössä seuraavassa mainitaan komponentit vain lyhyesti ilman niiden yksilöintiä.

 

Ei muuta kuin kasaamaan…

Otsikkokuvassa on paraatiasettelu komponenteista, tässä koteloa lukuun ottamatta vielä pakkauksissaan.  Myöhemmin artikkelissa ryhmä pienoiskuvia kasaamisen eri vaiheista.  Klikkaa kuvat näkyviksi.  Lisää kuvia komponenteista ja asennuksesta on -> täällä.

Useiden komponenttien mukana tulee ohjeita, toisten myös CD/DVD levykin ohjeineen. Tärkein ohje – ja CD-levy – on emolevyn mukana.  Siinä on mm. tavallaan selostettu kuvineen koneen kokoamisprosessi.  Kasaamisissa en kuitenkaan aivan tarkalleen noudata ohjekirjan kokoamisjärjestystä.  Pyrin asentamaan osat sellaisessa järjestyksessä että ne tai niiden kaapelit haittaavat seuraavia vaiheita mahdollisimman vähän.  Esim. kaapelit kiinnitän vasta aivan lopuksi, mikä antaa tilaa muulle asennukselle.

Asennus alkaa emolevyn kiinnittämisellä koteloon.  Nykyiset kotelot ovat hyvin ajateltuja ja tilavia, mikä helpottaa huomattavasti vuosien takaisiin kokoamisprojekteihin nähden.  Emon maski kiinni kotelon takaseinän aukkoon ja levy kuudella ruuvilla kiinni koteloon. Kotelossa olivat valmiina kohollaan olevat ruuvien kiinnityspaikat.  

EmolevyProsessorin paikkaCooleri

 

 

 

 

Jäähdytyksen kosketuspintaMuistitMassamuistit

 

 

 

 

DVD-asemaNäytönohjainKotelon liittimet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Projektin emolevy  2.  Prosessorin paikka  3.  Cooleri ja 4. coolerin kiinityspinta prosessoriin 5.  Muistit kiinnettynä  6. Konen massamuistit;  SSD-levy kiinnikkeineen ja HDD-levy 7. DVD-asema  8. Näytönohjain 9. Kotelon pienet liittimet asennettuna.

Helpon alun jälkeen tulee hiukan tiukempi paikka; prosessorin ja sen jäähdyttimen kiinnitys. Suoritin vielä menee ihan heittämällä kiinni kun katsoo kulman merkistä, että se tulee oikein päin. Kiinnitysohjeita on sekä prossun mukana että emolevyn oppaassa.  Jos olisi jatkettu prosessorin mukana tulleella vakiojäähdyttimellä, niin sekin olisi ollut varsin yksinkertaista.

Tässä tapauksessa kuitenkin asensin erillisen coolerin.  Sen kiinnittämisessä tarvittiin sinkkipastaa, vakiojäähdyttimessä olisi ollut valmis kalvo.  Coolerin osalaatikosta valittiin ne pikkuosat, jotka kuuluvat AMD-prosessorin asennukseen.  Ohje selkeä.

Seuraavaksi on makuasia miten jatketaan, itse asensin muistit.  Kaksi DDR-3 muistikampaa tulevat emolevyn sinisiin muistikantoihin.  Painetaan paikalleen ja tarkistetaan, että lukot lukkiutuvat kummaltakin puolelta.

 

SSD ja HDD massamuistit

Sitten kaivoin esille massamuistit.  Koneen oleellinen komponentti on nopea SSD-levy.  Sitä varten on hankittu kiinnike ruuveineen.  SSD-levyyn kiinnitetään sen tarralla varustettu maski etikettipuolelle ja itse levy neljällä pienellä ruuvilla kiinnikkeeseen.  Tämän kokonaisuuden saa kätevästi paikalleen koteloon käyttämällä sen pikakiinnikkeitä (kuvissa keltaiset).

HDD-levy samoin pikakiinnikkeillä kiinni koteloon.  Kuten aikaisemmin totesin kaikki kaapelit kiinni vasta aivan lopuiksi.

Seuraavaksi asensin DVD aseman kotelon aivan ylimpään paikkaan.  (Kone tulee lattialle, joten ylös ylettää helpoiten.) Pikakiinnikkeet eivät tehneet oikein tukevaa lopputulosta, joten kiinnitin aseman mukana tulleilla ruuveilla.  Huomasin myös, että aseman mukana ei tullut SATA-kaapelia.  Emolevyn mukana niitä tuli kaksi, mutta ne oli jo varattu massamuisteille.  Onneksi kaapissa oli yksi ylimääräinen.

Asennus alkoi olla voiton puolella.  Enää näytönohjain kiinni emolevyn x16 paikkaan ja ruuvilla lukitus kotelon takareunaan.  Virtalähteen asennus ja stten vielä viimeistely eli minulla kaikkien virtajohtojen ja kaapelien kiinnitys. Johtojen kiinnityksen aloitan kotelon pienillä merkkivalo-, audio- jne liittimillä ja jatkan USB2 ja USB3 liitimillä. Emolevyn käsikirjassa tarkat ohjeet kuvineen. Emolevyn suuri virtaliitin ei tahtonut aluksi oikein lukkiutua ja kotelon tuulettimen virtaliittimeen täytyi asentaa välikappale, koska muuten liitos olisi ollut liian ahdas.

Kaikki kaapeliliitokset on hyvä tarkistaa, ennen kaikkea prosessorin jäähdyttimen johtojen kiinnitys ja että paikka on oikea (CPU_Fan).

 

Valmis asennus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miten koneen kasaajat pärjäävät?

Tietokonekaupasta kerrotaan, että kasaajien palvelut ovat heille erittäin tärkeitä ja että he satsaavat tähän asiaan.  He myös pyrkivät varmistamaan suunnitellun kokoonpanon komponenttien yhteensopivuuden.  Tarvittaessa he auttavat asiakasta sopivien osien valinnassa.  Jos asiakkaalle tulee kasaamisessa ongelmia he auttavat tarvittaessa vaikka puhelimen välityksellä.

Täällä neptunetissä on aikaisemmin julkaistu artikkeli vanhan koneen päivittämisestä, linkit alinna.

*    *    *    *

Siinä se on uusi koottu tietokone.  Mutta toimiiko se?  Tämä selviää seuraavassa artikkelissa, jossa koneen kasaus jatkuu sen ajurien,  Win8 käyttöjärjestelmän ja tärkeimpien ohjelmien asennuksella.  Seuraa saittia.

 

 

Asiaan littyvää

Windows koneen päivitys

Mitä ovat SSD-levyt, mitä hyötyä niistä on

Uusi tietokone, mutta millainen?

Windows XP-koneen päivitys

Windows 7 asennus XP-koneeseen

 

 

Tagit: , ,