Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Toimiiko mobiililaajakaistani kunnolla

 

 

Huawei yhteyslaiteArtikkeli on päivitetty 2.5.2018

Kesällä – ja milloin tahansa muulloinkin – tarvitaan mobiililaajakaistaa, jos langallinen ei ole käytettävissä.  Sen käyttöönotto voi olla todellinen hyppy tuntemattomaan.  Saammeko todella mitä tilaamme kun haluamme toimivan netin langattomasti?

 

Mobiililaajakaistan käyttöönottoon ja jatkuvaan käyttöön liittyy monia laitteita ja tekijöitä, jotka yhdessä ratkaiset miten yhteys toimii.  Aloitamme tässä alusta eli mobiililaajakaistan hankinnasta ja mitä siihen oikein tarvitaan.

Langattomasti nettiin päästään tietokoneilla käyttäen niihin liitettäviä laitteita.  Aikaisemmin yleisen nettitikun on syrjäyttänyt niiden kehittyneempi WLAN-tukiasema ominaiuuksin varustettu laiteversio.  Luonnollisesti sinne päästään myös puhelimilla tai tableteilla, joissa tämä mahdollisuus on.  Monilla meistä voi olla käytettävissä samanaikaisesti useitakin välineitä, jolloin voi valita kulloiseenkin käyttötarkoitukseen sopivimman. Ja pessimistisimmät voivat sanoa, että voi valita niistä sellaisen, joka sattuu kulloinkin toimimaan

 

Kuuluvuusalueet ovat vain ohjeellisia

Toiminnan kannalta on ratkaisevaa, että siellä missä langatonta nettiä käytetään se myös kuuluu ao. palveluntarjoajan kuuluvuusalueeseen.  Tämä ei ole mitenkään yksiselitteinen asia.  Kuuluvuusalueiden kartat ovat ylimalkaisia, erot hiukankin raja-alueilla voivat olla suuriakin.  Lisäksi siihen vaikuttaa mm. tukiaseman etäisyys ja mahdolliset katvealueet, jopa säätilat.

Kun ensimmäistä kertaa hankkii mobiililajakaistan, niin ei ole varmaa käsitystä sen toimivuudesta juuri omissa olosuhteissa.  Lopputulos riippiuu omista ja operaatorin laittesita ja ulkoisista olsosuhteista säätiloja myöten.  Operaattorit tarjoavat nettiyhteyksiä GSM (2G), 3G ja nykyisin osassa maata myös nopeampiin 4G verkkoihin.  Verkkojen laadut, periaatteelliset nopeudet ja kuuluvuusalueet näkyvät valtakunnallisten operaattorien kuuluvuussivuilta:

Elisa/Saunalahti 
Telia
DNA 

Lisäksi liittymätyyppejä on erilaisia mm. niiden nopeuden ja väitettävien datamäärien mukaan.  Nämä tiedot ja eri vaihtoehtojen hinnat on parasta tutkia huolellisesti.  Hinnat ja toimitettavan palvelun yksityiskohdat voivat vaihdella vuosittain, joten kannattaa aina tarkistaa uusimpien mukaan.

 

Asentuuko nettitikku ja toimiiko se?

Puhelinten ja tablettien etuja on nettikäytössä, että erillisiä yhteyslaiteita ei tarvita.  Toki esim. tabletin pätkivää yhteyttä on mahdollista joissakin tapauksissa parantaa ulkoisin laittein.  Mitä enemmän laiteita on matkalla tietokoneesta lähetysantenniin, niin periaatteessa on sitä enemmän vika- ja häiriömahdollisuuksia.  Onneksi yhteyslaitteidenkin toimintavarmuus on vähitellen parantunut.

Yhteyslaitteen mahdolliset pullonkaulat vaivat olla:  Se ei lainkaan asennu käyttöön.  Tai se asentuu, mutta yhteys ei muodostu.  Lisäksi yhteyskin voi muodostua, mutta se on huono ja katkeilee tai on hidas.

Mitä tehdä silloin?  Ensimmäinen tehtävä on varmistua, että on tilannut ja saanut juuri sellaisen, mikä pitäisi toimia näissä olosuhteissa ja näillä laiteilla.  Jos lähtökohta on OK, niin seuraavaksi voi tutkia onko laite asentunut oikein ja tarvittaessa asentaa se uudelleen.

Jos itse tehtävät selvitykset eivät johda tulokseen, niin seuraava mahdollisuus on etsiä ratkaisua ongelmaan palveluntarjoajan tai yhteysvälineen toimittajan sivuilta – jos jollakin sinne pääsaee – , operaattorien puhelinpalvelusta (yleensä maksullisia palveluita) tai myyntipisteistä. Netissä on myös operaattorien keskustelufoorumeita, joissa asioita voi kysellä, mutta se jopa mahdoton tai on ainakin hidas tie jos laite ei toimi.

Jakeluverkoissa esiintyy paikallisia ja laajempiakin katkoksia. Ne kestävät siihen asti kunnes operaattori korjaa vian.  Asiasta voi olla tietoa operaattorin sivuilla – jos sinne jotenkin pääsee.

Jos mobiililaajakaista ei toimi kunnolla, niin on keinoja parantaa sen toimivuutta.  Tästä on mm. Viestintävirasto julkaisut ohjeita

-> Kuuluvuuden parantaminen

 


Mikä on mobiililaajakaistani nopeus – mittaa se

Tietoja toiminnasta ja sen häiriöistä antaa mobiililaajakaistan nopeuden mittaus.  Tuloksia voi verrata siihen, mitä operaattori on luvannut liittymällesi verkon yleiset nopeudet mukaan lukien. Asiasta on tarkempi artikkeli neptunetissä -> täällä. 

 

Suositut ja helpot laajakaistojen mittaukset ovat netissä sivuilla:

Speedtest.net

Telia nopeustesti mittaa myös muiden operaattorien verkkoa käyttävät

 

 

Asiaan liittyvää

Viestintävirasto, kuuluvuuden parantaminen 

Mikä on mobiililaajakaistani nopeus

Nettiyhteys ei toimi – viat ja korjaus

 

 

 

 

Tagit: , ,