Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Netistä kunnon kartat ja opastus

 

 

Tuonne kesämaisemiin Fonecta

Netin karttojen tarjonta on lisääntynyt.  Nyt saa yhä parempia karttoja niin loma-, matka- kuin erikoiskäyttöihinkin.

Aina tarvitaan karttoja, mutta erityisesti kesällä.  Menee sitten tuttuun paikkaan tai varsinkin johonkin uuteen, niin kartat ovat suorastaan välttämättömiä.  Myös karttojen sähköinen muoto sopii yhä useampiin laitteisiin. Mistä saa parhaat kartat?  Tässä melko kattava opastus hyviin karttoihin.

Mikä on paras kartta riippuu siitä, mitä aikoo tehdä ja millä välineillä sitä käytät.  Jos aikoo ajaa Tampereelta Kuusamoon, niin silloin voi tarvita maantiekarttaa tai reittiopastusta.  Mutta jos Kuusamossa aikoo mennä maastoon tai järvelle, niin silloin tarvitaan muunlaisia karttoja.

Asutuista kohteissa on karttojen lisäksi netistä saatavissa mielenkiintoista katseltavaa.  Tällainen on Google Street View (ks.alinna Linkit), joka vie Suomessakin lähes minne tahansa taajamaan ja niiden lähistölle.  Jos matka Kuusamoon, niin voi katsoa, miltä siellä keskustassa tai muualla todella näyttää.
 

Kartta lomailijalle maastoon tai järville

Ylimalkaisesta esim. maatiekartasta ei ole paljon apua, jos etsit marja- ja sienimaastoja.  Tai aiot mennä kalaan jonnekin järvelle tai meren rannalle.  Tähän tarkoitukseen ovat parhaat kartat löydettävissä Googlelta, Maanmittauslaitoksen Kansalaisen karttapaikasta ja Fonectasta.  Kaikkiin esille otettaviin karttapaikkoihin on linkit jäljempänä.

Jos liikut pikkuteitä ja kärrypolkuja, niin Fonectan kartat ovat tarkkoja ja saat skaalattua näkymät sopivaan mittakaavaan. Reittiehdotuksia saa useasta karttapakasta, minkä lisäksi on erityinen reitin kertova sivusto Reittikartta.info.  Pikkukuvien ryhmässä ensimmäisenä Reittikartta.infon reitti Tampere-Kuusamo. Kansalaisen Karttapaikan kartoilla voi lisäksi lähteä oudoillekin vesille kalaan, sillä niissä on mm. varsin tarkat vesien syvyystiedot.

 

Tampere-Kuusamo Reittikartta.infoGoogle ilmakuvaIlmakuva Fonecta

 

 

 

 

 

 

Maastossa liikkujan paikannustarpeen viimeistelevät satelliiteista otetut ilmakuvat. Tästä pikkukuvasta aukenee yksi tällainen lähelle tuotu Googlen satelliittikuva.  Toisessa pikkukuvassa on myös kesämaisemia nyt varsin tarkassa Fonectan ilmakuvana. Tällaisista ilmakuvista on suurta hyötyä alueensa jo ennestään tuntevallekin.  Klikkaa kuvat suuremmiksi kuten artikkelin otsikkokuvakin. Ilmakuvista näkee tarkalleen pikkutiet, hakkuualueet, metsäalueiden rajoja ja yksityiskohtia.  Tällainen tieto antaa luonto-, marja- ja sieniretkille aivan uudenlaista tarkkuutta.

Googlen satelliittikuvien esille saaminen edellytti aikaisemmin jonkin aikaa naksuttelua ja latausten odottelua, mutta nyt se käy yhä nopeammin.  Hiukan hämmästyttää kun kesämaisemanäkymiin on voinut tulla talvella kuvattuja täydennyksiä. Meillä kun on luonto eri vuodenaikoina aika lailla erilaista.  Google on uusinut karttapalveluitaan käyttäjäystävällisempään suuntaan ja ne on varustettu mm. suomenkielisin selostuksin.

Jos matkustat ulkomaille niin tarvitset myös karttoja.  Jäljempänä on Fonectan ulkomaisten karttojen palvelun linkki.
 

Erikoiskartat

Vesillä liikkujat tarvitsevat merikortteja.  Niitä on kaupoissa sekä mereltä että suurimmista järvistä, mm  Inarinjärvestä (siitä tosin jo varsin vanhat).  Ei ole mitään syytä lähteä seikkailemaan suurille järville ilman päteviä karttoja ja kunnon kompassivarustusta.

Mitä erikoisempia kiinnostuksesi ovat, sitä erikoisempia karttoja voit tarvita. Tällaisia ovat mm. maaperäkartat,  ilmailukartat, historialliset kartat, retkikartat  ja monet muut.

Kun hyviä karttoja on eri tarkoituksiin, niin käytä niitä.  Hyvää kesäistä samoilua!

 

Artikeli päivitetty 9.5.2018

 

 

Linkkejä netin karttoihin:

Fonecta.fi kartat

Fonecta.fi ulkomaan kartat

Google Maps

Maanmittauslaitos Kansalaisen karttapaikka

Google Street View

Worldmapfinder Kartta-Suomi

Reittikartat ja -opastus, Reittikartta.info

 

Erikoiskarttoja

Geologisia karttoja Geologian tutkimuskeskus

Viewranger,  maastokartat mobiililaitteisiin ja reittikarttoja retkeilyyn

Vanhakartta.fi  historialliset kartat  

 

 

Asiaan liittyvää

Lomalla ja reissussa ovat hyvät sääennusteet tarpeellisia.   Tässä neptunetin säätietojen paketti:

Täsmäsää – säätieto tarkasti sieltä missä olet 

Sää- ja ukkostutkat

 

 

Tagit: ,