Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Printtien suunnittelu- ja tulostusohjelmat

 

 

Tehdään postikortti mallia käyttämällä
Tarvitsemme erilaisia tulostettavia painotuotteita, printtejä.  Niitä saa aikaan monella eri tavalla.  Tässä kerrotaan useista tavoista tehdä printtejä ja erityisesti niiden suunnittelu- ja tulostusohjelmista.

 

Nykyisin useiden printterien mukana tulee erityinen merkkikohtainen tulostusohjelma.  Tämä on väline, joka osoittautuu käyttäjille kovasti hyödylliseksi.  Se sisältää paitsi kuvien muokkausta ja tulostustapoja myös laajempia tulosteiden suunnitteluapuja.

Voi olla, että kaikki eivät silti ole tutustuneet näihin tulostuksen varsinaisiin apuvälineisiin.  Kuvia ja tekstejä ja niiden yhdistelmiä kun saa printattua laitteillaan muutenkin.  Kaikilla kuvankäsittelyohjelmalla voi paitsi muokata kuvia tehdä myös erilaisia kuvaesityksiä.  Mitä vaativampi kuvankäsittelyohjelma on graafiseen muokkaimeen päin, sitä monipuolisemmin se voi tässäkin tehtävässä palvella.  Kuvien käyttö yhdistettynä hyvään tekstinkäsittelyyn – ja monenlaista tulostettavaa syntyy.

Kuvien ja kuvaesitysten jakeluun on kuvankäsittelyohjelmien lisäksi useita keinoja ja välineitä.  Niissä on kuitenkin pääpaino jakelussa, ei tulosteiden suunnittelussa.

Monet on johdattanut kotipainatuksen suunnittelu- ja toteusvälineiden keskuuteen jokin erityisen tulostettavan tuotteen tarve.  On tarvinnut ehkä käyntikortteja tai etikettejä vaikka CD-DVD levyihin tai halunnut painatuksen kirjekuoriin.  Näihin useaan erityiskäyttöön on omia tulostuksen suunnittelu- ja teko-ohjelmiaan.  Niistä tarkemmin jäljempänä ja Linkit kohdasta pääsee latauspaikkoihin ja lisätietoihin.

 

Maksuttomat ja maksulliset tulostusohjelmat

Kehitys ei aina kulje käyttäjien kannata parempaan suuntaan, varsinkin jo on kyse ohjelmien maksuttomuudesta.  Tulostuksen maksuttomia apuohjelmia oli aikaisemmin useampia. Nyt niitä ei oikeastaan ole täysin ajan tasalla ja jatkuvasti päivitettäviä muita kuin aikaisemmin mainitut tulostimien mukana toimitettavat softat.  Kaikki muut ovat maksullisia.  Ovatko ne sitten hintansa arvoisia?  Mitä niillä voidaan tehdä ja ketkä niitä tarvitsevat?

Jonkinlaisen pikasilmäyksen tulosteiden maksullisten suunnittelusoftien mahdollisuuksista saa katsomalla artikkelin otsikkokuvaa, klikkaa se näkyväksi.  Siinä on PrintMaster -ohjelman käyttöliittymässä valittu muokattavan mallin mukaan tehtäväksi postikortti. Pudotuslistasta näkyy, mitä kaikkea softalla voi mallin mukaan tehdä.  Siellä on listattuna mm. niin onnittelukortit, kirjekuoret, etiketit, lomakkeet kuin kalenteritkin ja esitteet.  Ja lisäksi tyhjille pohjille voi suunnitella mitä tahansa.

Kaikista pudostuslistan kohdista pääsee suureen määrään muokattavia malleja tai halutessaan voi elementtejä käyttämällä itse tehdä muokkauksen alusta alkaen. Omien kuvien lisäksi näiden ohjelmien myötä on käytettävissä kymmeniätuhansia, jopa satojatuhansia kuvia, koristeluja tai muita yksityiskohtia.

Ihme ei olekaan, että hyvä tulosteiden suunnitteluohjelma on monille harrastusväline.  Sillä on kiva tehdä kaikenlaista, itselle tai muille. Se on niin haluttaessa jatkoa omien valokuvien tehokkaalle jatkokäytölle.

Maksavat mutta ei paljon

Maksulliset tulosteiden suunnittelu ja tulostusohjelmat maksavat muutaman kympin.  Jos tiukan taloudellisesti ajattelee, niin sellainen apuväline maksaa piankin takaisin itse itsensä.  Varsinkin jos käyttää itse tekemiään tulosteita eikä osta esim. kaikkia postikortteja kaupasta.

Näitä maksullisia ohjelmia on useita ja niillä on hiukan erilaisia ominaisuuksia.  Niiden ominaisuuksista pitää kirjaa Best Graphic Design Sofware.  Kannattaa katsoa, mitä kukin ohjelma tekee, millaisin eväin softat on varustettu ja mitä ne suunnilleen maksavat. Sivusto pisteyttää ohjelmat omien kriteeriensä mukaan.   Jos haluaa tutkia mistä kiinnostavan ohjelman saa vielä edullisemmin niin hankinnan voi tehdä muualta kuin tämän kaupallisen sivuston kautta, vaikka se apujaan tarjoaa.

Neptunet on testannut näistä erityisesti kahta ohjelmaa PrintMasteria ja PrintShoppia.  Niiden käytöstä on julkaistu tarkempaa tietoa ->täällä.  Kokeiltuja on vaikea asettaa paremmuusjärjestykseen, kummallakin on omia tyypillisiä piirteitä.  Joku voi tykätä yhdestä toinen taas pitää toista sopivampana.

 

Maksuttomat suunnittelusoftat

Ainoa aikaisemmista vuosista jäljelle jäänyt maksuton ohjelma on Kodakin EasyShare.  Sitäkään ei saa enää suoraa Kodakilta, mutta netistä muualta kylläkin, katso Linkit-kohdasta.  Ohjelmaa ei enää päivitetä eikä sille ole mitään tukea.  Se toimii hyvin edelleenkin ainakin Win7ssa.

Tulostimien mukana tulevat merkkikohtaiset tulostuksen apusoftat ovat ainoita jotka pidetään ajan tasalla.  Kuitenkin esim. Canonin ohjelman pitäisi toimia myös Win8ssa, mutta jotkin käyttäjät eivät ole saaneet sen kaikkia ominaisuuksia toimimaan.

 

Erikoistuneet tulostuksen apuvälineet

Jos tarvitsee tulostusohjelmaa vain joihinkin tarkoituksiin, eivätkä muut mahdollisuudet kiinnosta, niin tällaisia maksuttomiakin ohjelmia on useita.  Käyntikortteja, postikortteja ja vaativampiakin tulostettavia syntyy hyvällä tekstinkäsittelyohjelmalla.  Ensin yksi malli ja se monistamalla yhdellä arkilla kerralla useita. Oikealla printtausohjelmilla se saattaa kyllä olla helpompaa ja nopeampaa.

Perinteinen ja tunnettu apuväline on esim. tarraetikettien suunnittelu- ja tekosofta Avery.   Se on tarkoitettu samanmerkkisen materiaalin käyttöön.  Muista mainittakoon maksuton PDF-materiaalin teko-ohjelma CutePDF Writer ja etikettien painatusohjelma Label Helper.  Monet pitävät kätevänä myös apuvälineitä joilla saa printattua ruutunäkymän nettisivusta, niin ei tarvitse tehdä muistiinpanoja.  (Kaikilla sivustoilla ei ole omaa artikkelien tulostusvälinettä kuten Neptunetissä).  Siihen sopivat esim. Print Screen ohjelmat.

Jos vielä pitemmälle haluaa hyödyntää nimenomaan omia valokuvia on hyvä muistaa valokuvakirjat.

Artikkeli päivitetty 3.12.2018

 

Linkit

Kodak EeasyShare, maksuton, ei eää päivitetä

Avery Desing & Print 

CutePDF Writer 

Label Helper 

*   *   *

Tulostimien merkkikohtaiset

Canon PhotoRecord

 

 

Asiaan liittyvää

Tulosta ammattimaisesti; PrintShop ja PrintMaster käyttö

Kuvankäsittelyohjelmat valintaopas  

Muistot valokuvakirjaksi

 

 

 

Tagit: ,