Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Miksi ja miten ohjelmia tulisi päivittää

 

Filehippo App Manager

Ohjelmia kertyy koneeseen vaikka ei olisi kovin ahkerakaan tietokoneen käyttäjä.  Mistä tietää, ovatko ne kaikki ajan tasalla?  Pitäisikö niitä päivittää ja miten se käy parhaiten päinsä.

Monet ohjelmat ilmoittavat automaattisesti uusista päivityksistään.  Mutta eivät kaikki.  Joissakin on mahdollisuus itse tutkia, onko softaan päivityksiä saatavilla.  Mutta suurin osa varsinkin maksuttomista ohjelmista ei mitään ilmoitusta lähetä.  Miten siis voisi tietää, milloin päivittää?

 

Miksi päivittää

Miksi ohjelmien päivitys olisi tarpeen? Jos se toimii kunnolla, niin miksi sitä pitäisi päivittää?  Siihen on varsin painavia syitä.  Haluathan sinäkin, että tietokoneesi on turvallinen.  Silloin siitä ei tulisi löytyä tietoturva-aukkoja.  Päivittämättömät eli vanhentuneet ohjelmat sisältävät näitä tietoturva-aukkoja, avoimia ovia haittaohjelmille ja viruksille.

Toinen painava syy on ohjelmien nopea kehittyminen.  Softien kehittämisen vauhti on niin tietoturva- kuin toiminnallisistakin syistä yhä nopeampaa.  Kehittäjät parantavat tuotteitaan ja korjaavat niissä huomattuja virheitä ja puutteita.  Kai jokainen haluaa sellaisen version ohjelmasta, joka toimii parhaiten.  Sen saa ja varmistaa päivittämällä.

 

Miten päivittää

Miksi sitten päivittämisen tarve ja itse prosessi on tehty niin hankalaksi.  Mistä tavallinen tietokoneen käyttäjä voi tietää, mitkä koneessa olevista monista ohjelmista tarvitsevat päivitystä?

Ohjelmien tuottajat sanovat, että ei se ole ollenkaan hankalaa.  Sen kun vaan menee sen kotisivulle ja katsoo onko uutta versiota.  Käyttäjästä se ei ole lainkaan helppoa, sillä ohjelmia on todella paljon netissä sekä omassa koneessakin.  Pitäisikö mennä kaikkien niiden kotisivuille ja tutkia mikä versio on koneessa ja mikä sieltä uusin saatavilla.

Tähän alkupuheeseen on vielä lisättävä muistutus totuudesta.  Ohjelmien – nimenomaan maksuttomien – latauksesta on tullut selkeä vaaran paikka netissä.  Paradoksi on, että kun käyttäjä etsii tietoturvaa päivittämällä ohjelmia niin hän samalla joutuu varatilanteisiin niiden latauksissa.  Tarkemmin asiaa on käsitelty netin latausten kauhukabinetissa -> täällä.

Latausten turvallisuus tuo tähän koko asiaan oman tärkeän osuutensa.  Sitä ei yleensä juurikaan käsitellä kun puhutaan ohjelmien päivittämisestä – vielä.  Tässä on kuitenkin tuotu valokeilaan myös asian tämä puoli, vaikka se selvästi tekee kokonaisuudesta mutkikkaamman.  Nykyaika on täällä nyt ja sen kaupalliset trendit ja virtuaalinen omatunto.

 

Tiedot päivitettävistä ohjelmista

Onneksi on eri keinoja saada selville, mitkä koneen ohjelmista tarvitsevat päivitystä, myös niistä jotka eivät päivity automaattisesti tai ilmoita uusista versiosta.  Käytettävissä on joukko päivitysohjelmia (Software Update Monitors, SUMs).  Mikään ryhmään kuuluvista maksuttomista ei ole täydellinen.  On hyödyllistä tietää, mitkä ovat softien ominaisuudet ja mahdolliset turvallisuusriskit.

Koneen turvaohjelmien tulisi aina olla ajan tasalla.  Niin erityisesti ohjelmia ladatessa.  Jokin softa, joka on aikaisemmin ollut luotettava, on voinut saada lisäkkeitä ja haittaohjelmia jakeluunsa.  

 

Yleisimmät päivitysohjelmat

Käydään tässä lyhyesti nämä kaikki läpi.  Jos kysyttävää, niin laita kommenttia.

 

FileHippo App Manager (ennen FileHippo Updater Cheker) tunnistaa kaikki ohjelmat, jotka kuluvat tämän lataussivuston piiriin.  Ei siis kaikkia netissä, mutta useimmille meille riittävästi.  Ohjelma on kevyt ja toiminta nopeaa.  Aikaisemmin myös turvallisuusmielessä luotettava, mutta nyt jo lataussivusta näkyy, että tarjolla on vaikka mitä tarpeetonta. Väline yhdistää päivitettävän ohjelman lataussivustolle, josta lataus suoraa.  Siten netistä voi tulla myös capwarea ja muuta haitaketta jos ei ole tarkkana.  Myös portable versio.  Turvallisin keino on käyttää FileHipon App Manageria ainoastaan tadattavien ohjelmien tietolähteenä ja ladata ne turvallisilta sivustoilta (katso Linkit). App Managerin käyttöliittymästä artikkelin otsikkokuva, klikkaa näkyväksi.

Update Notifier

Update Notifier on nimenomaan portable versio ja siten kätevä käyttää.  Väline ei päivitä automaattisesti vaan kertoo mitkä ohjelmat pitäisi päivittää ja ilmoittaa niiden latauslinkit.  Samat riskit kuin aina netistä ladatessa.

 

 

 

Secunia PSI

Secunia Personal Software Inspector (PSI)

on puolestaan nimenomaan ohjelmien turvallisuuspuoleen keskittyvä väline. Se tarkistaa ohjelmien ajankohtaisuuden turvallisuuspohjalta, ei niinkään onko softa uusi tai vanhempi.  Hyödyllinen ja erityisesti ohjelmien turvallisuudesta huolehtiville.

 

 

 

SUMo

Software Update Monitor (SUMo) on myös ohjelma, joka ilmoittaa päivityksistä, mutta ei lataa niitä.  Myös portable versio.  SUMo on samalla myös ohjelma, jonka lataus voi tuoda haittaohjelman.  Se on vältettävissä lataamalla ohjelmasta Lite, 7z tai ZIP versio.  Ne eivät sisällä Relevant Kowledge haittaohjelmaa.  Tuvallinen Lite versio on merkitty varsin pienellä huomaamattomasti ohjelman kotisivulla. Lataaminen kannattaakin tehdä Softpedian sivulta, josta tulee Lite versio, joka ei sisällä haittaohjelmaa.

 

OutdateFighter puhuisi suomeakin, mutta koekäytössä ei toiminut Win7 64 bit järjestelmän kanssa.  Olisi toiminut tietojensa mukaan Win8 64 bittisessä.  Huolimatonta, vaikea suositella.

Ninite

Ninite on maailmalla kovassa nousussa oleva maksullinen päivitysohjelma.  Maksu on kohtuullinen 10 $ vuodessa.  Tässä on viimeinkin sellainen softa, joka ei tee latausta suoraa ohjelmien sivulta, joista voi tulla mitä tahansa.  Tämä lataa automaattisesti ja filteröidysti, eikä haitakkeita tule mukana.  Käyttäjät näkyvät olevan tyytyväisiä; ei enää päivitysongelmia.

Paljon ohjelmia päivittävät suosittelevat maksuttomia päivitysohjelmia käytettäväksi ainoastaan tiedon saamiseen koneen vanhentuneista ohjelmista.  Sitten lataus tehdään manuaalisesti ohjelman lataussivulta tai muualta turvallisesta paikasta, ei päivitysohjelmien kautta.

 

Ohjelmia päivitettäessä huomaa nämä

  • Varmista, että koneen turvaohjelmat ovat ajan tasalla
  • Älä päivitä ohjelmia, joita et enää tarvitse: Poista ne
  • Päivitä ohjelmat, jotka ilmoittavat uusista versioistaan
  • Käytä päivitysohjelmaa tarkkaillaksesi, mitkä ohjelmat pitäisi päivittää
  • Päivitä ohjelmat sen avulla tai ohjelmien lataussivuilta netistä manuaalisesti
  • Ole erityisen tarkka päivitysten asennusvaiheessa, mitä koneeseen olet asentamassa
  • Muista, että maksuttomien ohjelmien latauksiin sisältyy nykyisin yhä useammin erilaisia haitakkeita (capware)
  • Poista koneesta heti havaittuasi mahdolliset haitakkeet, työkalupalkit, haittaohjelmat ja virukset.

 

VINKKI paljon ohjelmia käyttäville ja niistä kiinnostuneille: Tietoja uusista softista ja versioista saa kätevästi tilaamalla jonkin hyvän lataussivuston RSS-syötteen.  Esimerkiksi Softpedian Windows softat RSS  tai Mac softat RSS

 

Linkit

FileHippo App Manager

Update Notifier

Secunia Personal Sofware Inspector (PSI)

Software Update Monitor (SUMo)

OutdateFighter

Ninite

 

Asiaan liittyvää

 

Mistä voin lata ohjelmia turvallisemmin

 

Netistä lataamisen kauhujen kabinetti

 Ohjelman lataus ei onnistu – lataa tehokkaammin
 

Mitä ovat haittaohjelmat (malware)

 

Tietokoneen päivittäjän opas

 

 

 

Tagit: , ,