Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

SSD sekä HDD kiintolevyjen tarkistus ja vikojen korjaus

 

CrystalDiskInfo 1

Jos kiintolevy ei toimi kunnolla ei toimi tietokonekaan.  Perinteisille HDD kiintolevyille on hyviä testausohjelmia.  Onko niitä myös uusille SSD-levyille?

 

SSD-kiintolevyt ovat hyvää vauhtia yleistymässä.  Ne eivät syrjäytä hionnaltaan edullisia ja suuria tietomääriä käsitteleviä mekaanisia HDD-levyjä, vaan ovat tulleet niiden rinnalle.  

Aikaisempi SSD-levyjen rikkoutumisella pelottelu on jo takanapäin.  Käytännössä kun on voitu todeta, että ne kestävät lupaamansa käytön ja käyttöajan.  Tietysti myös SSD levyyn voi tulla vikoja.  Mitkään tietokoneen komponenteista eivät ole ikuisia ja aina toimivia.

Kiintolevy on siksi tärkeä osa tietokoneen toimivuutta, että sen kuntoa kannattaa seurata.  Ja tietysti tutkia asia varsinkin silloin, jos epäilee siinä olevan jotakin vikaa.  HDD levyille on mainioita testivälineitä, joista tarkemmin jäljempänä.   Niillä kaikilla ei voi tutkia SSD-levyjä.  SSD-levyille onkin kehitetty omia testiohjelmia, käteviä ja päteviä kuten HDD testeritkin.  Useat SSD-levyjen testiohjelmat testaavat myös HDD-levyjä ja päinvastoin, eli joihinkin HDD-testaussoftiin on lisätty myös SSD-testaus.

 

SSD-levyjen testaus

Tässä on käytetty ja kokeiltu testiohjelmaa CrystalDiskInfo.   Se tutkii sekä SSD että HDD levyt niiden merkistä riippumatta.  Mukava lisäpiirre on että se asentuu myös suomenkieliseksi. Ohjelma on nopea ja kätevä, tarkoitettu tavallisille tietokoneen käyttäjille sekä kokeneille käyttäjille, joita varten on tarjolla tarkempaa tietoa testituloksista.

Tässä käytetään latauspakkana Sofpediaa.  Tämä lataussivusto on niitä harvoja, jotka tarkastavat ladattavien softien turvallisuuden.  Viruksia tai haittaohjelmia ei latauksiin sisälly.  Erittäin hyvä asia on, että ohjelmien esittelyssä varoitetaan, jos sen lataukseen liittyy mahdollisuus joihinkin haitakkeisiin (ei vaarallisia, mutta tarpeettomia latausten kylkiäisiä). 

Vältä CrystalDiskInfon haitakeCrystal DiskInfosta on kaksi versiota (lisäksi eri ikäisiä latauksia markkinoilla sekä käyttäjien tikuilla)  Käytä mieluiten portable versoita.  Se ei ole mainostuettu kuten koneeseen asennettava versio.  Lisäksi käytä uusinta versiota etenkin jos koneessasi on M.2 SSD levy.  Vanhat versiot eivät mittaa sitä. 

Lataus  tästä ->Portable CrystalDiskInfo

CrystalDiskInfosta on lataussivustolla tällainen varoitus.  Tässä pikkukuva latauksen kohdasta, jota tarkoitetaan.  Klikkaa kuva näkyväksi Siinä on asennustapojen ruutu:  Kaksi asennustapaa Pika (suositus) ja Mukautettu asennus.  Kummassakin vaihtoehdossa on tarjolla tarpeeton ja jopa haitallinen SpeedUpMyPC kylkiäinen. Pika-vaihtoehto on kuksattu valmiiksi ja siitä tulee kylkiäinen.  On merkattava Mukautettu asennus, jolloin sen alla olevaan ruutuun tulee taas oletusarvoisesti asennuksen tekevä kruksi.  Siitä myös merkintä pois, jolloin tulee vain itse ohjelma. Esimerkki jälleen siitä, miten latauksissa tulee nykyisin olla tarkkana.

CrystalDiskInfon käyttö on helppoa ja pikatestaus automaatista. Esimerkki SSD-levyn testituloksesta on artikkelin otsikkokuvana, klikkaa näkyväksi.  Siitä näkee yhdellä silmäyksellä tärkeimmät kiintolevyn kuntotiedot.  Vieressä hiukan alempana on pikkukuva saman softan HDD-levyn testitukoksesta. Raportti on yhtä selkeä kuin SSD-levynkin vastaava.  Ohjelmaan kuuluu erilaisia säätöjä ja lisäominaisuuksia.   Testituloksen tietoluettelossa on sarakkeet Nykyinen, Huonoin ja Kynnys hälytystoiminnoille.

CrystalDiskInfo 2

Kiintolevyn testaus voidaan tehdä, vaikka koneessa olisi samalla käynnissä muitakin toimintoja.  Kuitenkin on suositeltavaa, että muut toiminnot sammutetaan niin testi ainakin nopeutuu.  Jos koneessa on useita kiintolevyjä, niin niiden testitulokset löytyvät otsikkona olevan testatun levyn tunnuksen oikealla puolella olevan nuolen takaa.

Testiohjelma ei ole suuri eikä rasita konetta tai varaa sen muisteja, joten kiintolevyjen kunnon seuranta on helppoa.

Linkeissä on joukko vaihtoehtoja SSD ja HDD levyjen testereille.

 

HDD levyjen testaus

Perinteisten mekaanisten kiintolevyjen testaukseen on jo pitkään ollut satavissa testereitä.  Ja onhan niitä Windowskin jotenkin testannut (CHKDSK), vaikka ei niin luotettavasti ja nopeasti. Muistan kuinka vuosia sitten itsellänikin oli ohjelma, joka seurasi HDD-levyn kuntoa.  Mutta niin vain kävi, että kiintolevy jumiintui eikä softa osannut siitä ennalta varoittaa.  Uudemmat testerit – ja toki itse kiintolevytkin – ovat jo paljon kehittyneempiä.  Niiden käyttö on samaa sukua kuin varmuuskopioidenkin:  kannattaa ehdottomasti.  Kiintolevyn odottamaton hajoaminen tärkeiden tiedostojen menetyksineen on tietokoneen käytön harmillisimpia asioita.

 

Artikkelista on uudempi ja täydentävä versio Kiintolevyt – ylläpito ja testaus (SSD ja HDD)

 

Artikkeli täydennetty 5.2.2922

 

Linkit

SSD

SSD Life

Kingstonin SSD-levyjen testaus

AS SSD Benchmark

Intel Solid-State Drive Toolbox
 

SSD ja HDD -levyt

CrystalDiskInfo

HDDScan (nyt myös SSD)

HDD-levyt, kaikki merkit

SeaTools
 

 

Asiaan liittyvää

EaseUS Disk Partition Manger, kiintolevyn osiointiohjelma, tiedot ja lataus

 

Parhaat kiintolevyn puhdistusohjelmat
 

Mitä ovat SSD-levyt ja mitä hyötyä niistä on

 

Kiintolevy opas – ylläpito, viat ja korjaus

 

Nopeita SSD kiintolevyjä on käyttävissä kolmea eri tyyppiä

 

 

Tagit: , , , , , , ,