Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Tutkakuvat suoraa omalle ruudullesi

 

 

Onko olemassa tärkeämpiä asioita kuin sää?  No, tietysti tuo jalkapallo  Mutta sää taitaa kiinnostaa vielä useampia.  Se liittyy töihin ja harrastruksiin, menemisiin, matkoihin – ja yleiseen mielenkiintoon: ”Tällaisia ilmoja on nyt pidellyt. Jokohan muutuvat?”  Säätilan nyt ja lähitulevaisuudessa kertovat sää- ja ukkostutkat.  Niitä on erilaisia.

 

Jos haluaa juuri itselle sopivia tarkkoja säätietoja, niin tietotekniikka tulee avuksi.  Se tuo sää- ja ukkostutkan suoraa oman tietokoneen tai mobiililaitteen näytölle.  Hyödyllisyyden lisäksi on tutkakuvien seuraamien myös kivaa viihdettä.  Koko porukalla voidaan tutkia kannattaako illalla lähteä luontoon retkelle vai ei. Jatkuuko helle, joko tukee ukkonen?

Sää- ja ukkostutkia on useita.  Niillä on erilaisia tarkkuuksia ja erilaisia näyttötapoja.  Kannattaa käydä läpi alla olevan linkkiluettelon tutkat ja valita niistä omaan käyttöön sopivimmat.  Ukkostutkien kohdalla on myös paikallisia tutkia,  katso linkeistä niiden valintasivusto.  Joissakin ukkostutkissa voi olla samalla myös säänäyttö.  Katso mitä ja miten ne näyttävät. Säätiloja ukkostutkia monipuolisemmin täyttävoä tutkia on alettu kutsua sadetutkiksi.  Niistä on juuri tulossa tälle sivustolle uusi atikkeli.  Tultuaan julkaIistuksi se linkitetään tähän.

Sää- ja ukkotutkien lisäksi on toinenkin mahdollisuus tarkkaan säätietoon.  Se on täsmäsää, jossa saa omalle sijaintipaikkakunnalle kellonajan mukaan valittavan tarkan sääennusteen.  Tällainen tuuli-, lämpötila ja pilvisyystieto on tosi hyödyllinen suunniteltaessa retkiä luontoon, kalastamaan, matkoja jne. Täsmäsäästä eli tarkoista paikallisista säätiedoista on selostus linkkeineen -> täällä.

Otsikkokuvana näkymä EuroBliz Live ukkostutkasta, joka näyttää myös sadealueet. Klikkaa kuva ja artikkelin muut pienoiskuvat näkymään.

 

 

Ukkostutkat näyttävät ukonilmat

 

 

 

 

 

 

 

Ukkostutka näyttää paitsi missä salamoi myös salamien tiheyden eli ukonilman voimakkuuden.  Tutkia on laajoille alueille – Eurooppa jne –  sekä tarkempia paikallisia, nämä kummatkin löytyvät linkkiluettelosta alhaalla.  Tässä vasemmalla kuva  Bitzortung.org Pohjoismaat näyttävästä tutkasta. Oikealla esimerkki paikallistutkista Sääasema Virkkala, valittavissa sadetutka tai salamatutka. Kuvat näkyvät kunnolla vain klikkaamalla pienoiskuvaa.

Kuvakaappauksia otettaessa ei ukkosia ollut juurikaan Suomen kohdalla, kuten keväisin ei juuri muutenkaan.

Kun hurjasti salamoi, niin tekee mieli tutkia, joko ukonilma olisi menossa pois.  Muista kuitenkin, että kaikkien digiajan laitteiden herkkä tekniikka on arka ukonilmoille. Ethän kuulu niihin, jotka kesällä joutuvat viemään läppärinsä tietokonehuoltoon, koska ukkonen oli sitä vahingoittanut.  Laitteiden ukkosvauriot ovat aivan yleisiä korjauskohteita kesällä, kertovat huoltoliikkeet.

Ole tarkkana sähkölaitteiden, tietokoneen ja kännykänkin kanssa ukonilmalla.  Irrota sähkölaiteet verkosta ja esim. TVn antenni vastaanottimesta.  

Mökillä ja maaseudulla yleensäkin ukkosen läsnäolo on todellisemman tuntuinen kuin kaupungeissa.  Silti myös kaupunkitaajaman kerrostalossakaan eivät tietokoneet ja muut herkät elektroniset laitteet ole kokonaan suojassa.  Mahdollisuus vaurioihin on pienempi kuin maaseudulla, mutta hyvä on silloinkin irrottaa laiteet verkosta.

Lataa alla olevista nyt heti tutkanäyttöjen linkit läppäriisi tai mobiililaiteeseesi.   Silloin ne ovat ilman etsimisiä helposti käytettävissä kun niitä tarvitaan.

 

 

Artikkeli päivitetty 19.6.2024

 

 
Säätutkat (Sadetutkat)

Foreca sadetutka, näyttää myös ukkoset ja salamat

Etelä-Suomi tutkakuva  sadetutka

Sadetutka Ilta-Sanomat

Säätutkan näyttö kännykkään. Kirjoita kännykän nettiselaimeen: foreca.mobi

Ilmatieteen laitos, myös merisää sekä Suomi ja Pohjoismaat ja muualla 

 

 

Ukkostutkat

EuroBlitz Live

Ukkostutkat Tässä joukko muita ukkostutkia eri puolelita Suomea, joukossa laaja-alaisempia sekä paikallisempia.  Osa vanhentuneita linkkejä.

Lightning Finland, Pohjois-Eurooppa

Blitzortung.org, Sandinavia

Lightning Maps.org, Eurooppa  
 

 

Asiaan liityvää

Täsmäsää eli tarkka paikalinen sääennuste

 

Vinkki: Tarvitseeko kaverisi tai mökkinaapurisi sää- ja ukkostutkien linkkejä.  Jos siltä tuntuu, niin linkki tähän artikkeliin on helposti lähetettävissä alempana olevilla Jaa-painikkeilla.

 Tagit: , ,