Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Milloin käyttää salamaa ja milloin ei

Salamakuva

 

 

Nykyisillä kameroilla ja kännyköillä saa helposti kuvia.  Siksi monikaan ei sen kummemmin viitsi tutkia, mitä voisi tehdä toisin tai paremmin.  Onneksi on kuitenkin kameran käyttäjiä, jotka haluavat kehittää kuvaustaitojaan ja voivat kokeilla jotain uuttakin.

 

Salaman käyttö on yksi tällainen asia.  Salamaa voidaan käyttää tilanteissa, joissa sitä ei välttämättä vaadita.  Ja vastaavasti sitä kannattaa olla käyttämättä sellaisissa kuvaustilanteissa, joissa se saataisi tuntua luonnolliselta.

Aloitetaan siitä, missä salama ei ole aina paras mahdollinen apulainen.  Tällainen tilanne on valovoimaista kameraa käyttäessä jos kuvaa esim sisällä tapahtumia, merkkipäiviä, bileitä jne.  Salamalla toki saadaan valoa tilaan kuin tilaan, mutta samalla aiheutetaan synkkiä varjoja ja voimakkaita valaistun ja valaisemattoman alueen eroja.  Nämä haitat torjuu kun kuvaa ilman salamaa.

Edellä oleva korostuu, jos sinua pyydetään ottamaan vakka lähikuva päivän sankarista tai muusta lähellä olevasta.  Hyvällä kameralla saa todellisen muotokuvan ilman salamaa ja varjot ovat poissa.

Digikameralla on helppo kokeilla ja todeta, onko väite oikea.  Kuvaa samalamalla ja ilman ja vertaile.  Ammattikuvaajilla ja harrastajilla, joilla on säädettävät ja suunnattavat salamalaiteet, on sitten paljon muitakin mahdollisuuksia välttää liian jyrkkä varjostus.  Mutta tuo yksinkertainen kokeilu ja salaman turhan käytön välttäminen on tavallisissa pokkareissakin.

 

Lisätehoja salamalla

Entä sitten milloin salamaa taas olisi syytä käyttää, vaikka kuva muutenkin syntyy?  Tällaisia tilanteita on ahkeralla kuvaajalla edessä useitakin. Salamalla saadaan paitsi jotakin hämärässä ja pimeässä näkymään, niin myös värit heräämään.  Jos pitäisi ottaa hyvä kuva mummulle hänen kukistaan, eikä aurinkoa ole – kuten tänä kesänä – niin käytä salamaa. Ja kukkien väriloisto herää henkiin.

Toinen tehostekäyttö voi olla luonnossa kuvatessa esim. saada joitakin pääkohteen sivuilla tai edessä olevia yksityiskohtia näkymään.  Tämä onkin jo edellistä hiukan vaativampi tehtävä, sillä kameran voimakas salama voi ylivalottaa aiotut sivukohteet.  Silloin on hiukan himmennettävä salaman vaikutusta, vaikka asettamalla vaalea paperi sen eteen.  Kokeilemalla löytyy oikea salamateho.

Jo pitkälle menevää kokeilua, oikeata seikkailua, löytyy harrastajalle, jos käyttää jalustaa ja jatkuvaa valotusta ja kuvaa luontokohteita vaikka ihan pimeässä väläytellemällä salamaa useissa kohdissa.

Noita voi kokeilla jos haluaa parempia kuvia.  Näen kyllä sieluni silmin kaverini, joka sanoo, että hän on tottunut siihen, että hämärässä kuvataan aina salamalla.  Ja valossa ilman sitä.  – Hm, kaikilla ei ole oikein avoin mieli uusille asioille ja pienelle kokeilulle, joka voi osoittautua hyödylliseksi.

Ennen kesälomakautta kirjoitin, että kesällä sitten katsotaan jos keksitään jotakin kevennystä sivustolle ja asiaa valokuvauksesta.  Kevennystä on tämä kesänä ollut se, että on kaatanut vedet pois saappaistaan.  Valokuvauksesta on tullut mieleen valon – salaman – käyttö, josta edellä.  Koska olen edelleenkin kesäsäitä odottamassa erämaassa ei valokuva-arkisto ole mukana.  Yritän silti löytää koneesta jotakin havainnollistavaa kuvaa tähän juttuun.

Otsikkokuvana ainoa joka löytyi.  Auringonlaskua avustettu salamalla.  Salamaa olisi voinut himmentää enemmän, jolloin auringonlasku näkyisi paremmin.

Parempaa kesää…

 

Tagit: ,