Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Vertaile ja käytä netin pilvipalveluita

 

 

Google Drive

 

Pilvipalvelut ovat yhä tärkeämpi mahdollisuus jakaa, säilyttää ja varmuuskopioida tietoja.  Palveluihin pääsee kaikkialta ja kaikilla välineillä. Ne ovat ilmaisia tai maksullisia.  Niissä on erilaisia ominaisuuksia. Kannattaakin tutustua ja vertailla niiden ominaisuuksia.

 

Useat ulkomaiset nettisivustot pisteyttävät myös pilvipalveluita ja asettavat ne paremmuusjärjestykseen.  Tämä on toki suuntaa antavaa, mutta kuitenkin teoreettista.  Jokainen käyttäjä on erilainen omine tottumuksineen ja mieltymyksineen.  Kukin meistä painottaa eri tavoin palveluiden ominaisuuksia mitä pitemmälle yksityiskohtiin mennään.

Yhä useammat meistä ovat tekemisissä pilvipalveluiden kanssa, sillä Microsoft asentaa omansa oletusarvoisesti uusiin Windowseihin.

Tässä artikkelissa käsitellään pilvipalveluita yksinomaan henkilökohtaisen käytön kannalta.  Tilanne ja suositukset yritys- ja yhteisökäyttöön ovat asia erikseen.

 

Perinteiset kärkipalvelut

Niihin on nostettava ilman muuta Googlen kehittämä ja ylläpitämä Google Drive. Artikkelin otsikkokuvana palvelun kotisivu, klikkaa tämä ja  muutkin kuvat näkyviksi.  Yhdessä toisen nettijätin Microsoftin OneDriven (aikaisemmin Sky Drive) kanssa ne ovat nimenomaan ilmaisen helppokäyttöisen pilvitallennustilan edelläkävijöitä.  Sittemmin kun uusia palveluita on tullut, niin useillakin niistä on ilmaista tallennustilaa, mutta ei juuri sellaisia määriä kuin Gogle Drive ja One Drive tarjoavat.

Google on kasvattanut Google Driven ilmaisen pilvitilan määrän jo 15 gigatavuun. Jos tallennetaan tai varmuuskopioidaan vain lähinnä dokumentteja, se on aivan mahtava määrä.  Jos taas tarvitaan nimenomaan kuvien ja varsinkin musiikin tai videoiden käyttöön, niin maksuttoman palvelun yläraja voi tulla piankin vastaan.  Palveluun saa hyödyllisiä lisäkkeitä.

Myös OneDrive tarjoaa tällä hetkellä 15 GT ilmaista tilaa ja aikaisemminkin palvelua käyttäneille vielä toinen samanlainen lisää eli yhteensä 30 GT. Mutta tiölanne muuttuu 27.7.2016.  Siitä eteenpäin ilmaista tilaa on käytettyävissä vain 5 GT. Uskomattomalta vaikuttaa, että Microsoft on ilmeisesti konekääntänyt suomeksi pilvipalvelunsa tekstejä. Niin huonoja ne ovat kuten tästä kuvastakin voi lukea:

OneDrive

Microsoft on tämän artikkelin kirjoittamisen jälkeen muuttanut OneDrivens esittelysivuja.  Nyt on suokenkielikin jo kunnollista.  Mutta muistona konekäännetyistä olkoon tämä kuva yhä nähtävissä.  Pääesittelysivulla ei nyt liioin mainita esim. ilmaisen tilan määrää.

Kärkiryhmään on otettava myös DropBox, pilvipalveluiden uranuurtajia.  Siinä missä palvelut sopivat yleensä kaikkiin yleisimpiin käyttöjärjestelmiin, niin tämä pelaa myös Linuxissa ja Blackberryssä. Menestyksekäs tekninen kehitystyö, lisäominaisuuksia tarjolla.  Myös ilmaista tilaa, nyt 2 GT  Sitä voi kasvattaa lataamalla siellä tarjolla olevia lisäohjelmia, esim. Mailbox on ollut tällainen.

 

DopbpxSugarSyncVasemmalla DropBox ja oikella SugarSync.

Otetaan suosituimmasta kärkijoukosta tähän vielä SugarSync.  Sekin sopii kaikille järjestelmille.  Tarjolla mm. automaattiset varmuuskopioinnit.  Käyttäjäystävällinen jakelusysteemi ja täälläkin myös ilmaista tilaa.

 

 

Mitä asioita kannattaa vertailla

Pilvipalvelu on kovasti henkilökohtainen apuväline.  Se mitä joku tarvitsee, sitä ei taas toinen käytä.  Yksi yhteinen kaikille lienee kuitenkin hinta/tallennustilan määrä – tai ilmaisuus.

Koska hinnat vaihtelevat – saattaa tulla erikoistarjouksia tai muita talousetuja – niin palvelun hinta on aina syytä tarkistaa vertailtaessa ja ennen sen käyttöönottoa.  

Tutki ja vertaile myös seuraavia ominaisuuksia miten ne vastaavat omaa käyttöäsi.

 

  • Toiminnot ja lisäominaisuudet.  Mitä kaikkea palvelu pystyy tekemään.  Sisältyykö myös oman ja synkronoitaessa tarpeellisen kännykän järjestelmä sen valikoimiin.
  • Käyttö ja synkronointi eri käyttämiesi laitteiden kanssa.  Hoituuko homma riippumatta mitä laitetta käytät.
  • Varmuuskopioinnin ominaisuudet, jos sitä tarvitset.  Onko automaattista varmuuskopiointia.
  • Jakeluominaisuudet.  Jos haluat jakaa kuvia tai muuta tallettamaasi sisältöä pilvipalvelusta itsellesi ja muille, niin miten se painottuu ja on järjestetty. Esim. SugarSync ja JustCloud palveluissa saa halutuille kansiolle nettiosoitteen, jonka sitten voi lähettää muille.
  • Arkistoinnin pituus, miten kauan tiedot säilytetään.
  • Turvallisuus.  Onko salausta, mitä turvallisuuspalveluita tarjolla. Valokuvat tuskin vaativat kovaa salausta, mutta jos on dokumentteja, niin tilanne voi olla toisenlainen.
  •  Käyttöominaisuudet.  Nämä ovat ennakolta vaikeasti todettavissa.  Pitää ensin käyttää palveluita ja vertailla niiden ominaisuuksia juuri omassa käytössä.  Onko se vaivatonta, kivaa, nopeaa ja soveltuu hyvin käyttämiisi laitteisiin.

 

Muutos ja lisäys 23.4.2016

 

Pilvipalveluita netissä

Google Drive 

      Google Driven käyttö 

One Drive
 
      One Drive ohjeet suomeksi

Dropbox 

       Dropbox käyttötietoa  

SugarSync  

      SugarSync, oma ominaisuuksien vertailu muihin pilvipalveluihin

justcloud 

iCloud  Apple-käyttäjien pilvipalvelu 

zip cloud 

Mega, hyvät salausominaisuudet  

Copy 

 

 

 

 

Tagit: , ,