Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Miten estän tai poistan haitalliset ohjelmat koneestani

Mitä ovat bloatwaret ja capwaret

 

 

Vältä asennuksessa 3B

Huolimatta tehokkaista virusten ja haittaohjelmien torjujista koneisiimme tulee yhä useammin haitallisia ja tarpeetomia ohjelmia.  Sellaisia joita emme ole halunneet. Miten se on mahdollista?  Voiko niitä estää ja miten niitä poistetaan?

 

 

 

Ei tarvitse paljonkaan ladata netistä – tai ehkä juuri silloin – niin koneisiimme on tarjolla erilaisia haitallisia ja tarpeettomia ohjelmia, kylkiäisiä.  Olen käyttänyt niistä termiä haitakkeet.  Myös turhake saattaisi käydä, mutta kun ne eivät ole pelkästään turhia vaan todella haitallisia.  Vastaavat termit englanniksi ovat bloatware ja crapware.

Kylkiäiset ovat peräisin jo vuosien takaa. Silloin uusiin merkkikoneisiin niiden valmistajat asensivat paitsi käyttöjärjestelmän, myös erilaisia apuohjelmia ja esim. virustorjujien koekäyttöversioita.  Näitä asennetaan merkkikoneisiin edelleenkin ja yhä enemmän.  Valmistajat keräävät näistä bloatwareista rahaa itselleen.

Haitakkeiden lisääntyminen ei ole kuitenkaan jäänyt tähän.  Niiden suurin jakelija on tänään netti.  Siellä merkittävään osaan maksuttomista ohjelmista sisältyy mahdollisuus tai vaara saada sellainen ohjelma tai lisäke, jota ei ole halunnut.  Taustalla on, että maksuttomien ohjelmien kehittäjät yrittävät tällä keinolla saada rahaa työstään.  

 

Miksi niitä tulee

Jäljempänä kerrotaan tarkemmin, miten ovelia nämä haitallisten kylkiäisten jakelijat nykyisin voivat olla.  Siksi niitä livahtaa helposti kokeneenkin käyttäjän koneeseen. Virustorjuntaohjelmat eivät niitä estä tai poista koska ne eivät ole viruksia eikä useimpia edes luokitella haittaohjelmiksi.  Nehän ovat käytännössä ohjelmia tai lisäkkeitä, jotka käyttäjä on aivan itse asentanut (lue antanut asentua) koneeseensa. Niitä on monenlaisia: ”PCn nopeuttajia”, maksullisten ohjelmien kokeiluversioita, boostereita, työkalupalkkeja, pelejä, kotisivun kaappareita jne.  Normaalin torjunnan kiertokonsti on niillä juuri se, että käyttäjä on itse asentanut…

Miten noista voi päästä eroon?   Mahdollisuuksia on periaatteessa ainakin kolme:
Ensimmäinen on se, että käyttäjä/käyttäjät asettavat boikottiin kaikki maksuttomat ohjelmat tai ainakin kylkiäisiä sisältävät mainosrahoitteiset softat. Tämä mahdollisuus ei ole kovin hyvä.  Tosiasia on, että maksuttomiin ohjelmiin ja niihin kuuluviin mainosrahoitteisiin kuuluu myös aivan huippuluokan softia.

Toinen mahdollisuus on omien järjestelyjen avulla torjua kylkiäiset ennakolta. Tämä on se, jota ainakin kirjoittaja noudattaa. Helpompi torjua ennakolta kuin poistaa jo asentuneita haitakkeita.  

Ja kolmas mahdollisuus on poistaa jo koneeseen asentuneet haitakkeet.  Tämä keino saattaa tulla eteen kenelle tahansa, jos ennalta torjumisessa on tarkkaavaisuus hetkeksi unohtunut.

 

Miten tarpeettomat ja haitalliset torjutaan

Mitä eri keinoja ne käyttävät päästäkseen koneisiin?  Keinot alkavat jo lataussivuilta.  Voi olla, että itse softaan ei liity mitään haitaketta, mutta lataussivu asentaa sen tai ohjelmiensa lataajan, joka jakaa niitä tai vakoiluelementtejä.  Näin menettelevät esim. yksi maailman suurimmista CNET ja sen omistama Download.com sekä mm. Filehippo. Niissä on usein kyllä kiertotie tähän uhkaan. Se on softan suoralataus, ei siis lataussivuston kautta. (Asia on laaja ja ansaitsisi oman tarkastelunsa, joka ei tähän mahdu. Jäljempänä kuitenkin vielä lisää lataussivustoista.)

Mutta olkoon sitten vaikka suoralataus sen kotisivulta, niin se ei tietysti takaa, ettei mukana tulisi mahdollisuuksia saada muutakin.  Netistä edes joskus lataavan kannattaa oppia tunteman kylkiäisten estämien.  Avainasemassa on tarkkuus ohjelmaa koneeseen asennettaessa.  Lue tarkkaan joka ainoa pieni asennusruutu, mitä siinä sanotaan ja mitä on valmiiksi jo kruksattu.  Katso mitä klikkaat.  Jos on eri mahdollisuuksia, esim. pika-asennus tai automattinen asennus sekä erityisasennus (Custom), niin tuo erityisasennus, eli automaattisesta tai pika-asennuksesta kieltäytyminen, asentaa ohjelman ilman kylkiäisiä.  Ohjelma kyllä asentuu muulloinkin kun klikkaamalla valmiilta näyttävää vaihtoehtoa.

Jos kyseessä on vapaan koodin ohjelma, se ei sisällä mitään haitakkeita eikä ylimääräistä. 

Vältä asennuksessa 3Vältä asennuksessa 3BVältä asennuksessa 4

 

 

 

 

Vältä asennuksessa 6Vältä asennuksessa

 

 

 

 

 

 

 

Tässä joukko kuvia erilaisista asennusruuduista.  Klikkaa kuvat näkyviksi. Haitallisten kylkiäisten jakelussa on tultu rahan vuoksi yhä ovelammiksi ja keksitään uusia keinoja käyttäjän jujuttamiseksi.  Ne on kuitenkin vältettävissä, sillä ilman ”tilausta” ei koneeseen mitään asenneta.

Yksi keinoista välttää hyvien ohjelmien tyrkyttämät kylkiäiset on käyttää niiden tai vastaavien softien portable eli siirrettäviä verisioita.  Koska portable ohjelmien kohdalla on kyse myös muista merkittävistä eduista ja ominaisuuksista, niin niistä tulee lähiaikoina oma artikkelinsa.

 

Lataussivuston valinta

Sillä on eroa, mistä ohjelman lataa.  Tässä vinkki valita paras mahdollinen latauspaikka, jolla jo ennalta voi estää haitalliset ohjelmat:  Lataa Softpediasta ja katso tiedot.  Ja tämä oikein tarkasti kuvineen selostettuna:
Kirjoita selaimen hakuruutuun ohjelman nimi ja sen perään softpedia.  Saat linkin Softpediaan ao. ohjelman latausruudulle. Katso tässä olevat kuvat, klikkaa näkyviksi.

Softpedian sertifioimaAD Supported varoitusAD Supported infoa

 

 

 

 

 

 

Kuvassa 1 on osasuurennus latausruudusta, jossa ylhäällä heti mainoksen alla on palkki merkintöineen.  Siinä lukee 100% CLEAN, kuva 1.  Merkintää voi klikata jos haluaa lukea.  Tätä sanotaan Softpedian sertifikaatiksi, johon softien kehittäjät mielellään viittaavat jos sen saavat.  Kuvassa 2 on sama palkki toisen ohjelman kohdalla.  Nyt siinä lukee oranssilla AD-SUPPORTED!  Sitä klikkaamalla saa tarkempia tietoja, esimerkkinä kuva 3.  Mutta jo tästä merkinnästä näkee heti, että softa on mainostuettu eli erityinen varovaisuus on tarpeen, jos aikoo tämän ladata.

Mainittakoon vielä, että samassa palkissa on linkit mm. softan yksityiskohtaisiin tietoihin: EDITOR’S REVIEW ja teknisiin tietoihin SPECIFICATIONS.  Nämä ovat asialliset ja ilman ohjelmien omien sivujen kehuja.

 

Tarpeettomien ja haitallisten poistaminen

Jos haitakkeita on kuitenkin päässyt oven raoista lipsahtaman sisälle, niin silloin ne poistetaan.  Nyt tarvitaan mieluiten muita kuin Windowsin normaalia ohjelmien poistajaa. Neptunetissä on tuore artikkeli tehokkaista softien – myös haitallisten ja tarpeettomien – poistajista ->täällä.  Käytä niitä, sillä silloin poistuvat myös haitakkeiden rekisterimerkinnät ja muut jäänteet.

Käytettävissä on myös tarpeettomiin ja haitallisiin ohjelmiin erikoistunut poistotyökalu AdwCleaner.   Hyvä väline, voidaan asentaa vaikka muistitikulle.  Poistaa mm. työkalupalkit, selaimen lisäkkeet jne.  Auttaa varsinkin niitä, joiden on vaikea paikallistaa haitakkeita.

Saattaa olla myös hyödyllistä ajaa jokin haittaohjelmia tunnistava ja poistava skanneri esim. Malwarebytes Anti-Malware.  Tämä poistaa koneesta paitsi jo varsinaisiksi haittaohjelmiksi luokitellut, myös niihin mahdollisesti kuuluvat seuranta- ja vakoiluohjelmat. Huomaa, että automatiikasta ei ole apua itse haitakkeiden poistamiseksi. Haittaohjelmien skannerit eivät poista itse kylkiäisiä, sillä nehän olet itse asentanut.

Yksi harmillisista mainostuettujen ohjelmien ominaisuuksista on, että ne lisäävät yhden tai useampia elmenttejä automaattisesti käynnistyviin ohjelmiin.  Kun automaatisesti käynnistyviä tulee lisää, niin ne aina viivyttävät koneen käynnistymistä. Lisäkkeet voivat tuoda ruudulle myös nettisivuja ja mainoksia.  Automaattisesti käynnistyviä ohjelmia on käsitelty tarkemmin -> täällä.

 

Moraali

Mielenkiintoinen kysymys kylkiäisten kohdalla on, ovatko ne moraalisesti oikein ja nettikäytännön mukaiset. Voimme olla eri mieltä, mutta itse vetäisin rajan siihen, miten niitä jaetaan.  Jos ne näkyvät selvästi lisävaihtoehtona eikä oletusarvoisesti ole sisällytetty, ja voidaan helposti estää asennuksessa, niin olkoon.  Mutta jos yritetään peitellä ja saada ihmiset erehtymään, niin sellaiset keinot kokonaan pois.

 

 

Linkit

AwdCleaner, haitallisten poistaja, vaikka muistitikulle 

Malwarebytes Anti-Malware, haittaohjelmien (ei kylkiäisten) skanneri 

PCDecrapifier, varsinkin merkkikoneiden esiasennettujen turhien apuohjelmien poistoon

 

Asiaan liittyvää

Poisto-ohjelmat – poista tehokkaammin ja varmemmin 

Mistä voin ladata ohjelmia?  Onko netissä turvallisia latauspaikkoja 

Netistä lataaminen – kauhujen kabinetti

Automaattisesti käynnistyvät ohjelmat ja niiden säätäminen

 

 

 

 

Tagit: , ,