Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

 

Mikä on Windowsin rekisteri ja mitä se tekee

 

 

Rekisterin perusrankenne

 

Tässä käsitellään Windowsin rekisteriä.  Onko se sama, josta sanotaan, että vain asiaa tuntevan tulee siihen puuttua?  On se se.  Mutta ei se mikään piilotettu ydinkärki ole.  Se kun on myös kohde, joka kuuluu aivan tavallisen käyttäjän koneen ylläpidon piiriin.


Windowsin rekisteri on teknisesti sanoen keskitetty ja hierarkkinen tietokanta, joka säätää jatkuvasti Windowsin toimintaa.  Mutta otetaan hiukan vähemmän teknisesti ja katsotaan mistä on kyse käytännössä.

Silloin voidaan maalailla, että Windowsin rekisteri on melko suuri tiedosto, joka sisältyy jokaiseen Windows koneeseen. Se on tarkalleen organisoitu ja sisältää monta osatekijää.  Otsikkokuvassa on rekisterin aivan alkuryhmittelyä näkyvissä.  Kaikki kohdat laajenevat siten omiksi yksityiskohdikseen, osa hyvin laajoiksi.

Se muodostuu rekisteriavaimista, niiden aliavaimista, arvoista ja joukosta niiden varmuuskopioita sisältäviä tukitiedostoja.  Ne määrittävät järjestelmän kokoonpanon ja ohjaavat sitä koko ajan.  Paitsi Windows niin sitä käyttävät esim. kaikki koneeseen asennetut muut ohjelmat.  Jotta ne toimisivat Windowsissa ne on jo asennusvaiheessaan rekisteröity sen rekisteriin.  

Entä sitten tuo tutuksi tullut asia, että rekisteriin ei tule tavallisen käyttäjän koskea?  Tarkalleen ottaen se tarkoittaa rekisterin muokkaamista, siellä olevien arvojen muuttamista.  Sen sijaan se ei tarkoita työkaluja (softia), joilla välillisesti tehdään koneen ylläpitotehtäviä.  Juuri niistä puhumme seuraavaksi.


Rekisterin siivoaminen

Olet ehkä nähnyt netissä mainoksia softista, jotka sanovat korjaavansa (repair) Windowsin rekisterin.  Mitäs ne sitten ovat, pitääkö rekisteriä jotenkin korjata?  Tässä on harmillinen terminologinen epäselvyys.  Ne ovat rekisterin puhdistusohjelmia, ei sellaisia, jotka korjaisivat vaurioituneen rekisterin.  Tavallaan ne tietysti korjaavat rekisteriä kun poistavat siitä toimimattomia ja virheellisiä rekisteriavaimia.  Ehkä on hienompaa puhua korjaamisesta kuin arkisesta siivoamisesta tai puhdistamisesta.  

Kuten edellä jo todettiin, niin Windowsin rekisteri muokkaantuu jatkuvasti kun järjestelmää hiukankin muutetaan tai päivitetään.  Tämä saa aikaan sen, että rekisteriin jää vanhoja merkintöjä jotka eivät enää johda mihinkään tai ovat virheellisiä.  Näitä turhia rekisterimerkintöjä kertyy melko nopeastikin ja niitä on jopa tuhatmäärin, jos koneen rekisterin puhdistuksesta ei ole huolehdittu.

Rekisterin puhdistusta

Tässä pikkukuvan takana – klikkaa näkyväksi – on Eusing Free Registry Cleanerillä todettuja virheellisiä merkintöjä – alku pitemmästä listauksesta. Tämä maksuton ohjelma asentuu suomenkieliseen Windowsiin suomenkieliseksi. Tässä vielä ohjelman aivan samanlainen kätevä muistitukulle asennettava portable versio; Portable Eusing Free Registry Cleaner.

Jos katsot Eusing Free Registry Cleanerin kuvaa tarkemmin, niin huomaat vasemmassa palstassa sinisellä merkityt koneen tarkistuskohdat.  Siinä on vastaus kysymykseen, millaisia turhia merkintöjä rekisterin siivous poistaa.  Vasemmassa palstassa on myös vanhan rekisterin palautuslinkki.

Lopputuloksessa on leveässä palstassa vasemmalla ensiksi ko. kohdassa oleva ongelma, seuraavaksi itse rekisteriavain ja oikealla puolella rekisteriavaimen arvo.  Lopuksi klikataan vasemmalla ylhäällä linkkiä Korjaa rekisteri.  Kun se on korjattu ohjelma ilmoittaa, montako virheellistä on poistettu ja huomauttaa, että jotkin rekisteriavaimet ja arvot luodaan automaattisesti uudelleen, vaikka ne olisi poistettu.  

On paljon keskusteltu vaikuttaako rekisterin siivoaminen koneen toiminnan nopeuteen.  Selvästi havaittavia eroja tuskin on, jos sinne ei aivan tuhansia virheellisiä ole kerääntynyt.  Joka tapauksessa turha on turhaa ja on mahdollisuus, että se aiheuttaa jotakin.  Kunnon kengillä juoksee nopeimmin.

Rekisterin ajoittainen puhdistus on tietokoneen yksinkertaisia ylläpitotehtäviä.  Jos koneella pieni käyttö niin harvemmin. Mutta mitä enemmän toimintaa sitä useammin rekisterin niin kuin muukin tiedostojen puhdistus on hyväksi.

Myös yleisesti tunnettu CCleaner ja sen portable versio (tiedot ja lataus alla Linkeissä) sisältää rekisterin siivoustyökalun.


Rekisterin varmuuskopiointi

Puhdistusohjelmat tekevät – yleensä siitä muistuttavatkin – rekisterin varmuuskopioinnin ennen puhdistusta.  Kannatta tehdä, vaikka virheet puhdistusten yhteydessä ovat hyvin harvinaisia. Varmuuskopioinnin voi tehdä koska tahansa itsekin.  Toimenpide on helppo:

Paina näppäimistössä Windows-näppäin +R, tai hakuruutu, suorita – kirjoita rergedit (tai regedit.exe) – Enter siitä TiedostoVie, valitse alue esim. koko rekisteri VientialueKaikki (yleensä jo oletuksena, täplä vas. alhaalla) – Tallenna paikkaan jonka muistat.

Rekisterin voi lisäksi palauttaa aikaisempaan käyttämällä järjestelmän palautuspistettä.  Windowsin palautuspisteestä sanotaan, että se poistaa koneesta ne muutokset, jotka on tehty palautuspisteen luomisen jälkeen.  Tämä muutos tarkoittaa juuri rekisterin palauttamista aikaisempaan tilanteeseen. Varmuustoimenpiteenä on varsinainen rekisterin varmuuskopiointi kuitenkin huomattavasti kevyempi tapa.


Rekisterin muokkaus ja sen työkalut

Aivan tavallinen käyttäjä voi joutua tekemisiin rekisterin kanssa jos on kyseessä välttämätön muutos tai tärkeä korjaustoimenpide.  Esim. moni joutui muokkaamaan Win 8.1 hankalia näyttöominaisuuksia.  Silloin ensimmäinen vaihtoehto on yleensä jokin työkalu, joka tekee rekisteriin tarvittavan muutoksen eikä käyttäjän tarvitse itse ryhtyä avaimia muokkaamaan.

Muokkauksen työkaluja on moniin tarkoituksiin, varsinkin Windowsin ulkonäön ja näyttöominaisuuksien muuttamiseen. Tällaisesta Windows 10 muokkaamisesta on netissä esimerkki esim. ->tässä.  Kannatta klikata sivulle, niin saa hyvän esimerkin siitä, mitä asioita vaikka ulkonäkömuokkaamisessa saadaan aikaan rekisterimerkintöjä muuttamalla.  Sivulla on selostettu ensin, mikä muutos on ja mitä se saa aikaan sekä lopuksi on työkalu, jolla muutos voidaan helposti tehdä.

Moni on aivan itse ilman työkalujakin voinut tehdä jonkin rekisterimuutoksen.  Varmasti on silloin ennen muutoksia tullut huolehdittua, että rekisteri on varmuuskopioitu.  Kokenut käyttäjä ei tuota yleensä kovin erikoisena pidäkään.

Tietotekniikassa on useita osatekijöitä, joihin voi perehtyä tavallista pitemmälle. Niin on myös joukko harrastajia ja asiantuntijoita, jotka ovat perehtyneet nimenomaan rekisterin muokkaamiseen.  Se avaa harrastajalle varmasti hyvin mielenkiintoisen ja antoisan maailman.   Miten pienin toimenpitein saadaan aikaan suuria muutoksia ja voidaan niitä säädellä.

 


Linkit sisältyvät artikkeliin.  Lisäksi:

Yleispuhdistus
CCleaner
 

CCleaner Portable
 

Rekisterin siivous/korjaus

RegSeeker
 

Registry Repair
 


Asiaan liittyvää

Tietokoneen ylläpito – paremmin toimiva tietokone
 

Parhaat kiintolevyn puhdistusohjelmat
 

Optimoi koneesi hyvin toimivaksi
 

 

 

 

Share

Tagit: , , ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>