Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

 

Millä puran pakatut tiedostot tai pakkaan niitä

 

 

Pakatut tiedostot ovat aivan yleisiä.  Ovathan esim. kuva- ja videotiedostot pakattuja.  Tässä emme kuitenkaan puhu niistä vaan yleensä mistä tahansa pakattujen tiedostojen purkamisesta ja niiden tekemisestä.  Niitä on monen nimisiä, useita eri muotoja.  Niitä voidaan lisäksi purkaa ja tehdä monella eri ohjelmalla, niin maksullisilla kuin maksuttomillakin.  Ja hiukan eri tavoin ja erilaisia tuloksia saavuttaen.  Mitä kaikkea meille on siis tarjolla?

 

 

 

Tiedostojen pakkaamisen periaate on kaikille selvä.  Niitä pakataan jotta ne mahtuisivat pienempään tilaan.  Pakattuina ne on helpommin jaettavissa ja säilytettävissä.  Saamme pakattuja tiedostoja esim. netistä ohjelmia ladatessamme.  Ja meille voi tulla pakattuja tiedostoja vaikka sähköpostiin.  Ensimmäinen toimenpide on niiden purkaminen.  Vasta sen jälkeen voidaan ohjelmat asentaa ja lukea pakattu sisältö.

Entä sitten tiedostojen pakkaaminen?  Tämä on tavallisille netinkäyttäjille hiukan harvinaisempaa, mutta aivan korvaamaton apu niille, jotka tämän keinon tuntevat ja sitä käyttävät.  Tiedostojen koon kasvaessa ja samalla niiden käsittely- ja säilytyspaikkojen – tietokoneen levyt, pilvipalvelut – ollessa rajoitettuja on sisällön pakkaaminen kannattava ja yksinkertainen toimenpide.  Voi sopia sinullekin!

 

Kuninkaat ja perilliset

Tiedostojen pakkaamista ovat hallinnet kaksi ohjelmaa.  Niistä toinen eli WinZip on aloittanut jo viime vuosisadan puolella.  Myös WinRAR on ollut pitkään listojen kärjessä.  Nämä ovat kumpikin ihan hyviä ohjelmia, mutta samalla maksullisia.  Monet haluavat mieluummin käyttää maksuttomia softia jos se vain on mahdollista.  Tässä tapauksessa se on hyvin mahdollista ja tarjolla on näitä maksullisia klassikoita jopa parempia apulaisia.

Kuninkaat eivät ole kaatuneet vaan saaneet uusia vereviä perillisiä, jotka kaiken lisäksi ovat maksuttomia.  Katsotaan mitä ne ovat.  Mutta ennen sitä on vielä todettava, että myös Windowsissa on pakattujen tiedostojen purkutyökalu.  Tämä vain on kovin vaatimaton eikä enää riitä muuhun kuin Windowsin omiin sisäisiin purkutehtäviin.  Pakkamaan ja tiedostojen korjaamiseen se ei edes ryhdy.

Perustietoa pakkaamisesta on, että muutamilla pakkausohjelmilla on omat pakkausmuotonsa. Useimmissa pakkausohjelmissa saa käyttäjä valita, mihin muotoon tiedostot tiivistää.  Ne purkavat suuren joukon erilaisia pakattuja tiedostoja, tietysti omansa ja millä muulla tahansa tehdyt.  Tunnetuimmat ovat .zip, .rar ja .7z muotoiset.  

Juuri tämä pakkaamisen osaaminen on yksi pakkausohjelmien merkittävistä kilpailukeinoista.  Kun seuraavassa kurkistamme tarkemmin 7-Zip ohjemaan, niin sen tekemä pakkaus on tehokkaampi kuin perinteisen WinZipin. Siinä on n. 10 % parempi pakkaussuhde.  Tuo tiivistämisen kyky kasvaa jonnekin 30-70 % paremmiksi jos käyttää sen omaa .7z muotoa.  Arvot riippuvat aina pakattavasta materiaalista, joten aivan tarkkoja lukuja ei voi antaa.  

 

7-Zip

Se on maailmalla maksuttomien ja hyvien pakkaus-pakkauksen purkuohjelmien kärkisofta. Tämä vapaan koodin ohjelma (vapaa myös kaupalliseen käyttöön) on erinomaisen tehokas pakkaaja kuten edellä todettiin.  Se käsittelee kaikkia pakattuja tiedostomuotoja ja muodon voi pakatessa valita.

Artikkelin otsikkokuva on 7-Zip ohjelmasta.  Käyttöliittymässä esillä myös muutamia toimintoja.  Klikkaa tämä ja kaikki muutkin kuvat näkyviksi.  Vieressä toinen kuva ohjelmasta.  Siinä on ruutu, jossa säädetään pakattavien tiedostojen pakkausmuoto ja muita ominaisuuksia.

Ohjelma on erittäin nopea.  Pakkausohjelmat eivät ole kovin suuria, mutta tämä mahtuu peräti 1 megabittiin.  Siitä on myös portable versio muistitikulle asennettavaksi.  Kummatkin versiot saa suomenkielisiksi.  Kieli valitaan ohjelman asetuksista.

Ohjelmaa pidetään selkeänä ja hyvin suunniteltuna.  Käyttö on yksinkertaista.  Siinä on myös salausmahdollisuus .7z tai .zip muotoon pakattaessa.  

 

7-Zip tiedot ja lataus

Portable 7-Zip tiedot ja lataus

 

Zipware

Seuraavaksi otetaan parhaista pakkausohjelmista sellainen, joka on yksinkertainen ja helppokäyttöinen.  Voi hyvin sanoa, että tämän helpommaksi ei pakkausohjelman käyttö enää voi tulla.

Vieressä kuva Zipwaren käyttöliittymästä.  Kaikki oleelliset toiminnot näkyvät sen yläreunan painikerivistä.

Se käsittelee kaikkia tunnettuja pakkasmuotoja.  Zipware sisältää myös – toki vain haluttaessa – mahdollisuuden tarkistuttaa alle 32 GB pakatut tiedostot virusskannerilla.  Tämä voi olla tavallisille käyttäjille hyödyllinen ominaisuus, sillä niin voi varmistua pakatun materiaalin turvallisuudesta.  Kokeneet käyttäjät eivät tuota ominaisuutta tarvinne. Sillä voi tehdä myös salattuja tiedostoja vaikka salasanoja varten.

Zipware tiedot ja lataus

 

PeaZip

Tämä pakkausohjelma sisältää kaiken mahdollisesti tarvittavan.  Se on samalla yksi eniten käytetyistä pakkaamisen vapaan koodin huippuohjelmista.  Vaikka se on monipuolinen, on tämänkin koko hyvin kohtuullinen 10 MB. Se osaa pakata n. 180 eri muotoista tiedostoa, joukossa harvinaisiakin, sekä tekee pakkausta valittavaksi 10stä eri muodosta. PeaZipillä on myös valittavissa useita erilaisia turvatekijöitä.

Vieressä kuva PeaZipin käyttöliittymästä.  Tarvittavat toimenpiteet näkyvät hyvin ja lisää saa hiiren oikealla.

Jos haluat vain pelkästään purkaa ja pakata saattaa tämä olla tarpeettoman monipuolinen – mutta hyvä ja tehokas se kyllä kaikessa on.  Asennettaessa käytä Custom vaihtoehtoa, jos haluat itse päättää ja ensin kokeilla ilman että ohjelma ottaa kaiken pakkaamisen hoitoonsa.  Ohjelman saa myös kätevänä portable versiona. Kummatkin versiot saa suomenkieliseksi ohjelman asetuksista.

PeaZip tiedot ja lataus

PeaZip Portable tiedot ja lataus

Entä sitten?  Hyviä maksuttomia on valittavaksi useita ohjelmia. Kun tarjokkaita on riittävästi voimme jättää – paitsi yhtä – mainostuetut pois listauksestamme, vaikka niissäkin on varmasti aivan eriomaisia softia. Jäljempänä lopuksi myös maksullisten linkit, mutta ennen sitä vielä pari maailmalla hyvin suosittua pakkaajaa.

 

TUGZip

on taidokas maksuton pakkausohjelma. Se tekee kaiken mitä pakkausohjelmalta vaaditaan ja lisänä on muutamia erityisominaisuuksia kuten salausominaisuudet ja automattinen varmuuskopiointi jne.  Sitä pidetään myös helppokäyttöisenä.

TUGZip tiedot ja lataus

 

ZipGenius

on helppokäyttöinen ja tehokas työkalu.  Se tukee laajaa valikoimaa niin pakkaamattomia kuin pakattujakin tiedostomuotoja.  Sen käyttöliittymä on erilainen kuin jokin muun pakkausohjelman, mutta mielestäni varsin selkeä ja toimiva.  Tässäkin ohjelmassa on tarjolla useita erityisominaisuuksia.

ZipGenius tiedot ja lataus

 

B1 Free Archiver

on vielä otettava mukaan, vaikka onkin mainostuettu ohjelma. Listaamme sen, koska ohjelma on tarkoitettu Windowsien lisäksi myös Mac, Linux ja Android koneisiin.  Tekee kaikki tarvittavat puku/pakkaustoiminnot tehokkaasti.  Vain asennusvaiheessa on oltava tarkkana, että välttyy tarpeettomilta kylkiäisiltä.

B1 Free Archiver, myös Mac, Linux ja Android, tiedot ja lataus

 

Maksulliset pakkausohjelmat


Alan klassikko on WinZip. Sitä uudempi, mutta sekin käsitteeksi muodostunut on WinRAR. Vieressä kuvat käyttöliittymistä, WinZip vasemmalla ja WinRAR oikealla.  Kummatkin ovat maksullisia ja varsin tunnettuja sekä asentuvat suomenkielisiksi.  Siksi niiden toimintoja ei tässä käydä läpi. Näistä WinRAR pakkaa tehokkaammin.  Todetaan myös, että useat maksuttomista pakkausohjelmista kilpailevat täysvoimaisesti näiden kanssa ja niissä on jopa vielä parempia huippuominaisuuksia.  Mikäpä mukavampaa meille käyttäjille kun valinnan varaa on!

WinZip tiedot ja lataus 

WinRAR tiedot ja lataus 

 

Linkit sisältyvät artikkeliin

 

Hyvä tietää myös näistä

Mistä voi ladata ohjelmia tuvallisesti.  Ohjelmien lataussivustot

Ovatko ohjelmat ajan tasalla?  Ohjelmien päivitys

Tiedostojen tunnistaminen.  Kun tiedosto ei avaudu

Parhaat portable ohjelmat – valintaopas 

Poista tehokkaammin ja varmemmin.  Poisto-ohjelmat