Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Mitä prosessit tekevät ja milloin niitä pitäisi tutkia

 

 

 

Tietokoneiden käyttäjät ovat huomanneet, että siellä puhutaan prosesseista. Mitä ne sitten ovat? Niistä on tavallisen käyttäjän hyvä tietää jotakin sillä ne liittyvät usein tietokoneen häiriöihin ja niiden selvittämiseen. Tässä selostus prosesseista, niiden tehtävistä ja esille saamisesta. Kovin pitkälle tekniikkaan emme mene, mutta kiinnostuneita varten on artikkelissa myös linkkejä tarkempia lisätietoja varten.

 

 

Prosessi on yleiskieleen kuuluva sana, joka tarkoittaa sarjaa toimenpiteitä ja niiden edistymistä. Tietokoneiden kohdalla prosessi on tarkemmin määritelty toimenpide tai sarja toimenpiteitä, jotka käyttöjärjestelmä ja ohjelmat käynnistävät. Esim. sovellus voi siten muodostua useammasta prosessista.

Prosessit muodostavat säikeitä. Niihin emme mene pitemmälle kuin toteamalla, että ne ovat prosessien yhteyksiä tehtävän edelleen hoitamiseksi. Tarkempi suomenkielinen kuvaus prosessista ja säikeistä on Wikipediassa -> täällä  ja vielä laajempi englanninkielinen tekninen selostus -> täällä.

 

Prosessit ovat ohjelmien ”osia”

Miksi sitten tavallisen käyttäjän olisi hyvä tietää prosessista? Siksi, että aivan tavallinen tietokoneenkäyttäjä joutuu niiden kanssa tekemisiin ainakin häiriötilanteissa. Prosessien selvittäminen on lähes ainoita tapoja saada tietoja tai päästä korjaaman huonosti toimivia tai konetta liikaa kuormittavia ohjelmia. Jos koneen Tapahtumienvalvonta tai Resurssienvalvonta ovat tiedon lähteitä, niin esimerkiksi siellä näitä prosesseja esiintyy. Prosesseista näkyy mikä ohjelma avaa mitäkin tiedostoja ja niiden yhteyksiä.

Tavallisia tietokoneen häiriöitä on, että jokin ohjelma ei toimi tai se jumittaa, mahdollisesti muitakin. Silloin on usein syynä tarkalleen katsoen jokin prosessi, joka jumituksen aiheuttaa ja voi hyydyttää pahimmassa tapauksessa vaikka koko koneen.

Kun prosessin nimi tiedetään, saadaan selville, mihin se kuuluu ja pystytään sitä hallitsemaan. Nimen saa selville virhesanomista, Tapahtumienvalvonnasta tai erillisellä prosessit selvittävällä ohjelmalla – tarkemmin jäljempänä. Tuon tiedon avulla selviää onko kyseessä esim. jokin Windowsin palveluiden prosessi vai jonkin ohjelman oma.

Oleellista on, että ensin täytyy tietää mikä missä vika on ennen kuin se voidaan korjata. Ohjelmien kohdalla yksi yleinen korjauskeino on poistaa ja asentaa koko softa uudelleen, jolloin siihen liittyvä virheellinen prosessikin korjaantuu. On mahdollista että koko softa on huono tai ei sovellu koneeseen. Tämä selviää jos uudelleenasennuskaan ei korjaa sen vikoja.

Prosesseja ei pidä lähteä poistamaan, jos ei tiedä mitä ne tekevät. Käyttöjärjestelmän prosessin poistaminen voi johtaa toimintavirheisiin ja koneen lamaantumiseen. On etsittävä muita korjauskeinoja. Osaavat voivat poistamalla tarpeettomia prosesseja mm. nopeuttaa konetta, mutta silloin pitää olla tietoa mitä voidaan lopettaa.

 

Prosessien selvittäjä

Miten saa selville, mitä jokin prosessi tekee? Se on oleellinen tieto, että häiriön voisi korjata. Process Explorer on perinteinen maksuton ohjelma, joka nämä asiat selvittää. Ajan mittaan se on muuttunut entistä selkeämmäksi ja helppokäyttöisemmäksi. Työkalu ei vaadi mitään asennusta vaan se voidaan ajaa suoraa ladatusta tiedostosta. Lisäksi sen saa myös portable versiona muistitikulle, jolloin koneeseen ei tarvitse asentaa mitään. Ohjelma antaa hyödyllisen ja mielenkiintoisen kuvan siitä, mitä koneessa juuri nyt tapahtuu.

Käsityksen Process Explorerin toiminnoista saa sen käyttökuvista. Artikkelin otsikkokuvana on ohjelman käyttöliittymän perusruutu. Huomataan myös, että ohjelma merkitsee erityppiset prosessit väritunnuksilla. Klikkaa se ja muutkin kuvat näkyviksi. 

Työkalupainikkeiden rivin jatkoksi ylös ohjelma tekee pieniä näyttöruutuja, jotka seuraavat mm. prosessorin ja muistin käyttöasteita. Nämä pienet ruudut saadaan suuremmiksi klikkaamalla niitä ohjelmassa. Vieressä vasemmanpuoleisessa kuvassa on klikattu prosessorin käyttöruutu suuremmaksi. Siitä saa hakulehdillä ne muutkin hyvin näkymään. Näillä voi testata myös yksittäisiä ohjelmia ja niiden kuormituksia.

Kuva oikealla on toinen yleiskuva Process Explorerista. Siinä on klikattu työkalurivissä painiketta View DLLs. Tämä avaa toisen näytön alas. Kun klikkaa yläosassa jotakin ohjelmaa saa siitä tarkemmat tiedot sen käytössä olevista DLListä ja niiden säikeistä. Kuvassa tutkittu virustorjuntaohjelman yksityiskohtia.

Ohjelmassa on myös selkeä Help-tiedosto sekä saatavissa laajempi englanninkielinen User Manual.

 

Process Explorer tiedot ja lataus

Process Explorer Portable tiedot ja lataus

Process Explorer User Manual, kuvitettu ohjeistus englanniksi 

 

Process Hacker

Edellisen lisäksi on myös muita maksuttomia prosessien kartoittajia. Niiden toimintatavat ja tulosten näyttö ovat erilaisia. Niitä ei ole tässä yhteydessä testattu, paitsi latauspaikan Softpedian toimesta. Tässä yksi varteenotettava. Siitä on myös portable versio, joten softaa on helppo kokeilla.

Process Hacker tiedot ja lataus

Process Hacker Portable tiedot ja lataus

 

 

Linkit sisältyvät artikkeliin

 

 

Näistä on myös hyvä tietää

Diagnoosiohjelmat – tietokoneen osien testaus

Miten selvitän tietokoneen ongelmat

Onko Windows vahingoittunut

Tapahtumienvalvonnan käyttö – Windows 7, 8.1 ja 10

Mitä ovat Windowsin palvelut

 

 

Tagit: , , , , , ,