Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Miten Windows tarkistetaan ja korjataan – sfc /SCANNOW

 


Eikö Windows tomi kunnolla?  Voisiko se olla jotenkin vahingoittunut? Se ehkä oireilee tai on hidastunut, tai tulee peräti virhesanomia.  Asia voidaan helposti tarkistaa ja Windows korjata.

 

 

Windowsin takistus Järjestelmätiedostojen tarkistustyökalulla on suositeltava ja yleinen varmistuskeino.  Se ei edellytä mitään ohjelmien asennuksia eikä muuta kuin tämän Windowsin oman välineen käyttöä – paitsi tarvittaessa Windowsin asennuslevyä apuvälineenä.  Ja on nopeasti tehtykin.

Vanhoja Windowseja käyttäneet saattavat muistaa, että asia tarkistetaan kirjoittamalla Suorita-ruutuun tai komentokehotteeseen sfc /scannow.  Nyt jos kirjoittaa sen suorita ruutuun tai komentokehotteeseen, niin se ei johdakaan tulokseen.  Ohjelma väittää, että tarkistajalla ei ole järjestelmänvalvojan oikeuksia.

 

Järjestelmänvalvojan oikeudet ja sfc /scannow pullonkaulana

Tämä kytkentä onkin tullut Windowsin tarkistamisen pullonkaulaksi.  Vaikka on kirjautunut koneeseen järjestelmänvalvojan tilillä, niin komentokehote ei sitä usko.  Liekö sitten kyseessä Microsoftin suunnittelema tarkoituksellinen tavallisen käyttäjän pitämien poissa tällaisista aputyökaluista.  Vaikka ne erittäin hyödyllisiä olisivatkin.

Neuvo löytyy kuitenkin Microsoftin ohjeista jos vain onnistuu oikean ohjeen löytämään ja siitä tarkalleen katsomaan.  Tämä ohje “Vioittuneiden tai puuttuvien järjestelmätiedostojen korjaaminen Järjestelmätiedostojen tarkistustyökalun avulla” on kokonaisuudessaan -> täällä.  

Seuraavassa lyhyesti miten menetellään.  Huomaa, että jos korjattavaa sattuisi olemaan paljon, niin yhdellä tarkistusajolla ei työkalu välttämättä korjaa kaikkia Windowsin virheitä.  Jos siis paljon virheitä, niin kannattaa ajaa sfc /scannow uudelleen kunnes korjattavaa ei enää löydy.

 

Windows Vista ja 7

Klikkaa Käynnistä, kirjoita hakuruutuun Komentokehote tai cmd -> klikkaa Komentokehote-vaihtoehtoa hiiren oikealla -> Suorita järjestelmänvalvojana.  Jos kysyy järjestelmänvalvojan salasanaa, niin anna se tai valitse Salli.

Nyt olet jo voiton puolella.  Kirjoita Komentokehotteeseen sfc /scannow (välilyönti c-kirjaimen ja kauttaviivan välissä) ja seuraa ruudulle tulevia ohjeita. (Tarkempi  selostus Microsoftin ohjeessa.)

 

Windows 8.1

Pyyhkäise oikeasta reunasta tai hiirellä oikeasta yläkulmasta esiin Hae ->  kirjoita hakuruutuun Komentokehote -> klikkaa Komentokehote vaihtoehtoa hiiren oikealla -> Suorita järjestelmänvalvojana.   Jos kysyy järjestelmänvalvojan salasanaa, niin anna se tai valitse Salli.

Kirjoita Komentokehotteeseen sfc /scannow (välilyönti c-kirjaimen ja kauttaviivan välissä) ja seuraa ruudulle tulevia ohjeita. (Tarkemmin Microsoftin ohjeessa.)

Näin saat selville, onko Windows kunnossa vai onko siinä jotakin vikaa. Ja viat saa nyt samalla korjattua.  Hyvä työkalu, mutta tavalliselle käyttäjälle vaikea löytää.

 

Windows 10

Hae toiminnolla kirjoita Komentokehote. Klikkaa sitä hiiren oikealla.  Klikkaa avautuvasta taulukosta Suorita järjestelmänvalvojana. Kirjoita Komentokehotteeseen sfc /SCANNOW ja seuraa ruudulle tulevia ohjeita.

 

Vieläkö oireilee?

Jos koneesi oireilee siitäkin huolimatta, että Windows on täysin kunnossa, niin on tutkittava muita häiriömahdollisuuksia.  Niistä on neptunetissä useita artikkeleita ja neuvoja.  Katso alempana kohtaa Asiaan liittyvää.  Aivan tapauskohtaisia neuvoja voi myös kysyä Neptunet foorumissa ja pääsivustossa artikkelien kommentteina.  Laitetaan tietokone ja sen ohjelmat toimimaan!

 

Päivitetty 13.7.2020

 

Linkit

Microsoftin ohje: Vioittuneiden tai puuttuvien järjestelmätiedostojen korjaaminen Järjestelmätiedostojen tarkistustyökalun avulla 

 

 

Asiaan liittyvää

Tapahtumienvalvonnan käyttö Windows 7, 8.1 ja 10

Diagnoosiohjelmat – selvitä tietokoneen ongelma

Sininen ruutu eli Blue Sceen eli BSOD opas

Kiintolevyt – ylläpito ja vikojen testaus

Windowsin virheiden korjaus – vältä väärät korjaustavat 

 

 

Tagit: , , , , , ,

8 kommenttia juttuun “Onko Windows vahingoittunut?”

 1. sanna sanoo:

  Tuo linkki Microsoftin ohje järjestelmätiedostojen tarkistustyökaluihin ei toimi ainakaan minulla; tulee ilmoitus 

  Verkkosivu ei ole käytettävissä

   

  ERR_NAME_NOT_RESOLVED

 2. Neptun sanoo:

  Kiitos sanna ilmoituksesta.  Tekstissä oleva linkki ei toiminut, linkeissä sen sijaan ilmeisesti toimi.  Kovasti kiitollinen ilmoituksista toimimattomista linkeistä.  Varsinkin Microsoft voi poistaa ja muuttaa sivujaan, mitä on vaiketa huomata.  Tämä virhe oli neptunetin oma.

 3. tuija sanoo:

  Hei

  tietokoneeni on pelikäyttöön rakennettu, ja nyt on ilmennyt ongelma että pystyn pelaamaan n. 10-30min jolloin peli "jäätyy" eli peli jumittaa eikä toimi enää vaan nakkaa takaisin työpöydälle. vikaa on yritetty keksiä, ja toinen ongelma on että latasin pelikäyttöön Discord ohjelman jolla voi puhua muiden pelaajien kanssa kesken pelin. ja nyt en halua käyttää sitä ja koitin poistaa ohjelman, mutta se edelleen on koneella ja aukeaa kun käynnistän tietokoneen. näihin ongelminn tarvitsisin apua. kiitos jo valmiiksi jos joku osaa auttaa.

   

 4. Neptun sanoo:

  Millainen koneesi on?  Läppärikö?  Koneen jumittumisen yleisiä aiheuttajia on mm. sen kuumeneminen.  Jos kone on liian kuuma, niin Windows jarruttaa konetta suojellakseen sitä vielä pahemmilta vaurioilta.  Kannattaa tutkia koneen mahdollinen kuumeneminen sekä kiintolevyn kunto.  Näistä kummastakin on selostukset neptunetissä täällä:

  https://neptunet.net/2012/03/27.....tietokone/

  https://neptunet.net/tag/kiintolevyn-testaus/

  Windowsin Ohjelmat ja toiminnot ei ole kovin hyvä ohjelmien poistaja.  Kokeile varsinaista  poisto-ohjelmaa, esim. Revo Uninstalleria, joka linee niistä suosituin:

  http://www.softpedia.com/get/T.....ller.shtml

 5. Tuija taas sanoo:

  kone on pöytämalli ei läppäri, ja prossun jäähynä toimii vesi jäähy, ongelma saatiin korjattua poistamalla muutamia turhia ohjelmia, kuten caspersky virustorjunta ohjelma. 

  nyt kuitenkin ongelmia ilmennyt internet yhteys vikoina.

  -kiitos jo valmiiksi

 6. Neptun sanoo:

  Hm, aika erikoinen kone, ei kai se veteen ole pudonnut.   Eipä koneesi vioista kyllä kukaan noilla tiedoilla voi sanoa yhtään mitään.  Eiköhän jatketa vaan joulun viettoa….

 7. Kysyjä sanoo:

  Mun Windows lagaa. Kun olen aukaisemmassa jotain esim task manageria siinä menee joku 2min. Ja joskus tulee että Windows ei vastaa
  .

 8. Neptun sanoo:

  Oletko tosissasi? Onko tuo huuli vai todellinen kysymys? Jos tosissasi olet, niin tarvitaan tietoja Windowsista ja koneesta, sitä tarkempia mitä erikoisemmasta viasta on kysymys. Milloin vika tullut ja mitä tehty sen korjaamiseksi jne.

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>