Uusi tietokone – mutta millainen
Monien tuotteiden kohdalla ostaminen ei ole vaikeata. Menee vain kauppaa ja valitsee sieltä itselleen sopivimman. Tietokoneiden kohdallakin voi toki tehdä niin, mutta siten ei välttämättä saa sellaista kuin toivoisi. Ostoskin maksaa sen jo verran, että sitä kannattaa hiukan valmistella. Miten sitten? Tässä vinkkejä tietokoneen ostajille.
Nämä vinkit perustuvat omiin sekä ystävien ja tuttavien hyviin ja huonoihin kokemuksiin. Jos joku ei ole oikein onnistunut, niin miksi tehdä sama omalla kohdalla? Moni onnistuu myös erinomaisesti. Miten silloin on menetelty.
Tietokoneen hankinnassa on muutamia pullonkauloja. Tiivistetysti se on tieto. Tieto millaista konetta oikeastaan tarvitsee ja millaisia on sitten tarjolla ja missä. Tässä ei puututa itse tietokoneen tyyppiin – pöytäkone, läppäri vai tabletti. Sitäkin on käsitelty aikaisemmin tällä sivustolla ->täällä. Sen sijaan yritetään kertoa, miten huono tai sitten hyvä onnistunut tietokonekauppa syntyy.
Suoraa kauppaan tai nettiin
Entä jos menee kauppaan, jossa niitä myydään, ehkä oikein tietokonekauppaan? Ei toki ole mahdotonta saada oikein sopiva kone tälläkin tavalla, mutta se on aika arpapeliä. Riippuu aivan myyjän ammattitaidosta ja vilpittömyydestä, millaista konetta tarjotaan. Myös kaupassa varsinkin esillä olevien koneiden valikoima on aika pieni. Kuuluuko tähän siten lainkaan sellaista konetta tai merkkiä, jollainen olisi paras valinta?
Toinen vaihtoehto on lähteä tutkimaan nettikauppojen tarjontaa. Tällöin yleensä puuttuu mahdollisuus, että ostaja pääsisi kuvailemaan, millaiseen käyttöön hän konetta tarvitsee. Kaupan myyjälle sen voi selittää – vaikka se ei jokaisen ostajan kohdalla aivan helppoa olekaan. Netissä on etuna, ja toisaalta tietysti myös hämmentävää, että koneita on todella paljon erilaisia. Niitä on moneen lähtöön, kuten sanotaan.
Millaisien ominaisuuksia koneessa tulisi olla?
Jos tuon sanoo tietokonekielellä, niin millaiset speksit koneeseen tarvitaan. Puhutaan tässä nyt kuitenkin selvää suomea. Tarvittavan koneen ominaisuudet riippuivat sen käytön vaativuudesta. Aivan nyrkkisääntö niille, jotka eivät ole kovin pitkälle tietokoneiden teknisistä ominaisuuksista kiinnostuneita, että mitä kalliimpi kone sitä vaativampaan käyttöön. Myös joidenkin merkkien nimi saattaa nostaa sen hintaa muihin nähden, merkkituotteita kun ovat nämäkin.
Perimätieto on ollut jo pitkän aikaa, että jos tietokoneella käy vain pankissa ja lukee sähköpostia, niin halvimmatkin koneet käyvät. Ne jaksavat hyvin pyörittää Windows 10tä, joka ei aseta kovin merkillisiä vaatimuksia koneen tekniikalle. Kun lista ei ole pitkä, niin laitetaan se tähänkin:
Suoritin: vähintään 1 gigahertsin (GHz) suoritin tai järjestelmäpiiri (SoC)
RAM: 32-bittisissä käyttöjärjestelmissä 1 gigatavu (Gt), 64-bittisissä käyttöjärjestelmissä 2 Gt
Kiintolevytila:32-bittisissä käyttöjärjestelmissä 16 Gt, 64-bittisissä käyttöjärjestelmissä 20 Gt
Näyttösovitin: vähintään DirectX 9 WDDM 1.0-ohjaimella
Näyttö: 800 x 600
Uudet koneet täyttävät nämä vaatimukset reilusti. Vaatimuksia on lähdettävä haarukoimaan muualta.
Netistä etsittäessä lähdetään halvimmasta hintaluokasta ylöspäin sen mukaan, mitä koneella aiotaan tehdä. Hyvä lähtökohta on, jos konetta ostetaan entisen päivittämiseksi. Silloin ostaja on aika pitkälle selvillä miten sellainen kone toimii ja mitä pitäisi ehkä parantaa.
Hintatekijä vaikuttaa koneen kokoonpanoon ja laatuun – tai on siis sen seurausta. Halvimmissa koneissa käytetään halvimpia komponentteja mahdollisesti hiukan riisuttuine ominaisuuksineen. Kyllä ne toki toimivat ja ovat yhtä kestäviä kuin kalliimmatkin, mutta laatu maksaa aina jotakin ja voi parantaa käyttöominaisuuksia.
Vaativuusastetta nostaa esim. jos koneella tehdään työtä tai kuvankäsittelyä ja varsinkin videoiden katselua ja editointia. Tunnettu asia on, että pelaamiseen tarvitaan – toki peleistä riippuen, pasianssi ei tarvitse – tehokkaita koneita, joita usein sanotaankin pelikoneiksi. Jos sitten mennään graafiseen suunnitteluun ja muuhun visuaaliseen operointiin niin tehovaatimukset yhä kasvavat.
Mikä on nopea kone?
Tietokoneiden kaupankäynnissä varsinkin myymälöistä ostettaessa on usein puhe koneen nopeudesta. Tämä seikka on valitettavan epäselvä ja sitä voidaan vahingossa tai tahallaan käyttää ostajan johdatteluun. Nopeutta on monenlaista. Ostaja voi ajatella, että nopealla koneella pääsee esim. nopeammin nettiin eli se avautuu ja toimii siellä nopeammin. Tietyssä mielessä ajatus on suuntaa antava, mutta ei koskaan koko totuus. Aivan ratkaisevaa nettiyhteyksissä ja surfailussa on, millainen on koneen käyttämä nettiyhteyden nopeus. Se asettaa koneellekin yhteysnopeuden jolloin sitä ei voi sanoa koneen nopeudeksi.
Eräs tietokoneiden verkkokauppa on ryhmitellyt tarjontansa luokkiin: perus, työ, teho ja peli. Mukavasti suuntaa antava luokitus. Mutta katsotaan nyt kuitenkin hiukan tarkemmin noita teknisiä ominaisuuksia, vaikka ne sinänsä eivät tietokonekauppaa ratkaisisikaan. Verkkokaupassa voi olla myös luokitus koneen käyttöjärjestelmän mukaan esim. Apple MacOS, Chrome OS ja Windows 10. Siitä tullaan myös koneiden tyyppiin kuten tabletit, pöytäkoneet ja kannettavat. Näihin emme tässä kuitenkaan puutu.
Koneiden ominaisuuksia mainitaan jo näyttötiedoissa useinmiten niiden
- prosessori
- kiintolevyn tyyppi (SSD on nopea) ja sen koko
- näytönohjain ja siitä ehkä tietoja
ja sitten tarkemmat tiedot yksityiskohtaisemmassa esittelyssä; prosessorin nopeus, kiintolevyn/levyjen tyyppi (SSD on nopea), koneen liitännät, optinen asema, varusteet jne. Koneen teho muodostuu tästä kokonaisuudesta. Pelkkä prosessorin nopeus (GHz) ei ole vielä ratkaiseva. Arvioinnin tekee hankalaksi se, että tekninen kokonpano toimii niin hyvin kuin sen heikoin lenkki.
Vertaile netissä ja katso kaupassa
Yksi mahdollisuus on tutkia tiekonetarjontaa netissä. Etsiä ehkä pari kolme suosikkia. Ja sitten katsoa olisiko niitä jossakin vaikka lähellä olevassa myymälässä. Myymälässä voi käydä tarkentamassa valintaansa ja kysymässä lisätietoja. Suosikkien löydyttyä on paikallaan katsoa, mitä nämä koneet maksavat muissa verkkokaupoissa tai myymälässä.
Älä lankea houkutukseen hankkia kallis ja omaan käyttöön ylitehokas kone. Paitsi tietysti, jos nappuloita on, kuten sanotaan, eli hinnoilla ei ole erityistä merkitystä. Takavuosina ja ehkä joskus vieläkin nuorisolla oli tapana pyrkiä mahdollisimman tehokkaisiin = kalliisiin koneisiin. Piti näyttää kavereille kunnon speksit. Mikäpäs siinä jos isäukko sattui kustantamaan. Mutta kun tullaan siihen että hankitaan omasta tienestistä koneita, kannattaa unohtaa ennätysten tavoittelu.
Varo tehomyyntiä ja kylkiäisiä
Kaupasta ostettaessa on asiakas pitkälle myyjän ammattitaidon varassa. Jos vaikuttaa siltä, että myyjä on kovin innokas ohjaamaan asiakasta johonkin tiettyyn tietokoetyyppiin, -merkkiin tai kalliiseen hintaluokkaan, niin ota ihmeessä aikalisä moiseen!
Kaupassa voi myös törmätä myyjän tehopuheisiin, että uusi kone vaatii heidän huoltosopimuksen tai muita varmistavia lisäpalveluita. Ne evät ole aivan halpoja. Ja jos kauppa sattuisi peruuntumaan kokonaan – kone ei olekaan sopiva – niin näitä huolto- ja ylläpitosopimuksia ei kuitenkaan pureta, vaan ostaja menettää niiden hinnat. Papereissa kyllä tämä todetaan, mutta kukapa niitä sopimuksia myymälässä käy edes lukemaan.
Mistä verkkokauppoja löytyy
Suuresti korostan, että tähän laitan vain muutamia tietokoneita myyviä verkkokauppoja esimerkiksi. Luettelo ei ole missään tapauksessa suositus, että juuri näistä pitäisi konetta etsiä. Jokainen voi itse netistä hakemalla löytää suuren määrän verkko- ja muita tietokonekauppoja. Jos nyt haluaa säästää hakuvaivaa, niin tässä esimerkkejä muutamista. Myyntisivustoja löytää myös hakemalla tietokoneen merkin mukaan.
Myös käytettyjä tietokoneita saa netistä esim. Taitonetti.fi
Jos haluaa vertailla hintojen mukaan, niin tässä suosittu tietosivusto
Vertaa.fi tietokoneet
Näistä hyödyllistä lisätietoa
Onko uusi tietokone heti valmis käyttöön? Viritä se toimintakuntoon
Mikä on tietokoneeni kokoonpano – mistä se koostuu
Miten saa mieleisensä tietokoneen – kasaamalla itse!
Mitä ovat SSD-levyt, mitä hyötyä niistä on?
Käytetyn tietokoneen ostaminen – ostaisinko käytyn läppärin
Tagit: Nettitietoa, Tietokone, Uusi tietokone, Windows, Windows 10