Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Missä voisin pelata shakkia kaverien tai muiden kanssa

 

 


Pitkään toiminut suomalainen pelisivusto Aapeli on lopettanut toiminansa. Siinä meni samalla monen sakista kiinnostuneen sekä satunnaisemman pelaajan pelimahdollisuus. Harmillista on, että meillä ei Suomessa ole ainoatakaan sivustoa, jossa voisi pelata sakkia netissä. Mikä sitten neuvoksi? Maailmalla niitä on vaikka kuinka paljon toinen toistaan ihmeellisempiä shakkisivustoja. Mutta olisiko meille suomalaisille sopivia?

 

Aapelin shakissa oli viime aikoina vaikeuksia, sillä se vaati mm. Javan, joka oli pulmallinen asentaa. Nykyiset selaimet eivät suosi lainkaan Javaa ja niiden uusimmat versiot estävät Javan käytön. Vain Microsoftin Internet Explorer sallii sen. Ja olihan Aapeli muutenkin keskittynyt pääasiassa muihin peleihin kuin shakkiin.

Kirjoittaja on pelannut kaverinsa kanssa shakkia Aapelissa ”niin kauan kuin muistaa”. Olimme aikoinaan naapureita ja pelasimme toistemme luona. Mutta sitten kaverini muutti kauas toiselle paikkakunnalle. Ratkaisu oli Aapeli eli nettipelaamien. Sopi hyvin meille sillä emme olleet mitään kilpapelaajia, vain tavallisia harrastajia.

Shakkia voi pelata paitsi nokakkain myös tietokoetta vastaan. Itselläni on useita shakkiohjelmia. Niitä monipuolisin on maksullinen Chessmaster 9000. Lisäksi käytössä on shakkitietokone omine lautoineen ja nappuloineen. Se on jo varsin lähellä ihmisten kanssa pelaamista oikeine nappuloineen.

 

Ihminen vastustajana

Kaikesta kehittyneestä teknisestä välineistöstä huolimalla ihmisten kanssa pelaamien on aina oma juttunsa. Kone on kone, se ei ole inhimillinen vastustaja. Todellista shakkia voi pelata vain ihmisen kanssa. Fiksut shakkitietokoneet sanovatkin itseään vain harjoitteluvälineiksi.

Shakki on pelien kuningas. Se perustuu kokonaan pelaajien taitoon, ns. tuurilla ei ole mitään osuutta. Ellei siten lasketa tuurin laatikkoon strategioita, joissa otettaan riskejä tai pyritään harhauttamaan vastustajaa.

Pelaaminen on kivointa sellaisia vastustajia vastaan, jotka ovat suunnilleen saman tasoisia. Mitä pitempää ja mitä totisemmin on pelannut ja ehkä oppaitakin tutkinut, niin sitä paremmaksi kehittyy. Vastaavasti pelaaminen tulee myös yhä mielenkiintoisemmaksi. Siinä aukeaa yhä uusia keinoja päästä tuloksiin eli voittaa vastustaja.

Shakkiväellä on erilaisia pisteytyksiä ihmisten pelitaitojen mukaan. Samoin kehittyneissä tietokonepeleissä ja shakkikoneissa. Jos ei näe shakkia aivan ykkösharrastuksenaan, niin erilaiset pisteytykset ja muut ansiot eivät saa pelottaa tavallisia harrastajia. Pelata voi aina ja se kannattaa tehdä eikä tarvitse osallistua turnauksiin tai muihin totisiin mittelyihin – jos ei halua.

Kaikki alkavat jostakin. Kehittyneissä tietokonepeleissä ja shakkikoneissa on omat pätevät opastuksensa. Ja myös shakin nettisivustoilla on opastavaa tietoa. Ja tietysti jos on joku tuttu shakin harrastaja, niin alkuun pääsee mukavasti. Silloin ja aina myöhemminkin; pelaamaan oppii palaamalla.

 

Nettiin palaamaan

Mennään kuitenkin jo viimein itse asiaan eli netissä pelaamiseen. Siellä on tosiaan tarjolla mitä kirjavin kokoelma erilaisia shakkisivustoja. Joukossa on tietysti myös niitä, jotka yrittävät saada asiakkaansa maksamaan jotakin. Pelejä on myös monenlaisia, muitakin jotka poikkeavat perinteisestä klassisesta shakista. Mutta onko siellä sitten meille suomalaisille sopivia pelisivustoja, joihin voisi luottaakin?

Tätä artikkelia varten kokeiltiin muutamia. Ja keskusteltiin shakin asiantuntijan kanssa. Ja löytyihän sieltä. Päädyin esittelemään neljä pelisivustoa, joista yhden tarkemmin.

 

Lichess shakkisivusto

Ensimmäiseksi otamme lichess.org shakkisivuston. Artikkelin otsikkokuva on palaamisesta sivustolla. Klikkaa näkyväksi kuten muutkin kuvat ja pienoiskuvat näkymään kokonaan. Se on tärkeimmiltä osiltaan suomenkielinen. Monille meistä on selvä etu kun ei tarvita Googlen kääntäjiä tai muta apuvälineitä. Lisäksi sivusto tarjoaa riittävän monipuolisesti toimintoja olematta silti mutkikas. Vapaan koodin shakkipalvelimen käyttö on täysin maksutonta eikä siitä ole mitään maksullisia versioita eikä niitä tyrkytetä.

Jotta pääsee netin sakkisivustoille pelaamaan on ensin rekisteröidyttävä. Vieressä siitä joukko kuvia. Ylärivissä vasemmalla on sivuston pääsivu. Sen oikeassa ylänurkassa on painike, josta pääsee rekisteröitymään. Kun sitä klikkaa aukenee ylärivissä oikealla näkyvä ruutu. Klikataan Rekisteröidy.

 

Aukeaa rekisteröitymislomake, kuva alarivissä vasemmalla. Tarvitaan käyttäjänimi, salasana ja sähköpostiosoite. Kuvan merkinnät jo käytössä olevasta käyttäjänimestä koskivat aikaisemmin yrittämääni, kuvan mukainen oli vapaa. Sitä olenkin käyttänyt esim. Aapelissa. Alarivissä oikealla on onnistuneen rekisteröitymisen jälkeen aukeava tervetuloa ruutu. Sitä ennen kävin muokkaamassa profiiliani, johon lisäsin ainoastaan nimen ja asuinpaikkakunnan.

Tervetuloa ruudussa on hyödyllisiä linkkejä itse kullekin sen mukaan miten haluamme sivustoa käyttää.  Kiinnostava voi olla etusivulla näkyvä Päivän tehtävä.  Siinä pitää selvittää tilanne siirrolla tai parilla halutun osapuolen eduksi.  Klikaamalla näyttöruudun lautaa avautuu suurempi ratkaisulauta.  Tehtävissä onnistuminen myös pisteytetään.  Toinen milenkiintoinen on avaussivulta aukeava Pelaa tietokonetta vastaan.   Siinä on valittavissa useita vaikeustasoja: 1 – 8.

Pelaa täällä:
lichess.org

 

Chess.com

Tämä on ihan mukavan tuntuinen sivusto. Sen saa heti pääsivulta tärkeimmistä osiltaan myös suomenkieliseksi. Sieltä löytyy pelaajia, sillä jäseniä on yli 25 miljoonaa. Mahtuu kyllä mukaan online pelaamaan vielä yksi tai useampi suomalainen ja sen kaveri. Siellä voi pelata myös tietokonetta vastaan. Tai oppia pelitaitoja tai analysoida omia pelejä. Sivusto kertoo, että se ei lähetä mitään mainoksia. Kyllä lähettää, mutta se kutsuukin maksullista versiota mainostavia tiedotteiksi. Niiden lähettämisen saa kyllä poistettua.

Pelaamaan pääsee rekisteröitymällä, pääsivulla iso painike. Siitä aukenee rekisteröitymislomake, johon tarvitaan käyttäjänimi, sähköpostiosoite ja salasana. Oletusarvoisesti pelaajan tasoksi on merkitty Shakkitulokas, jonka saa muutettua luokitukseksi Aloittelija, Keskitasoinen, Edistynyt tai Ekspertti.

Vieressä kaksi kuvaa. Vasemmalla on Chess.com pääsivu, tässä jo suomenkielinen versio valittuna. Oikealla peli käynnissä.

 

 

 

Pelaa täällä, suomenkielinen sivusto:

Chess.com

 

Playchess.com

Tämäkin on selkeä ja toimiva shakkisivusto. Playchessiin voi rekisteröityä ja kannattaakin, jos tulee toistekin. Siellä voi kyllä pelata myös ilman rekisteröitymistä vieraana. Sivusto tunnistaa kansallisuuden ja suomalainen vieras saa vierailijanumeronsa lisäksi suomen lipun.

Vieressä vasemmalla on kuva sivuston pääsivusta. Oikealla kirjoittaja pelaan vieraana sivustoa testattaessa. (Hävisin pelin, ajatukset olivat kokonaan tekniikan testaamisessa.)

 

 

Pelaa täällä:

Playchess.com

 

Freeshess FICS

FICS on vanhin suurista shakkisivustoista, siis taustaa on. Se on vaativampi shakkisivusto, joka on kokeneiden shakinpelaajien suosikki. Sivustolle rekisteröitymiseen ja pelaamiseen tarvitaaan erilaisia toimintoja. Vahinko, että sivusto on teknisesti hankala käyttää, varsinkin jos vertaa esim. edellä esiteltyihin sujuvasti toimiviin sivustoihin.

Sivustolla ei ole omaa shakkilautaa. Se on asennettava erikseen. Jos haluaa käyttää selainta pelaamiseen, niin silloin tarvitaan Java, joka on ongelmallinen. Se toimii uusien suosituimpien selaimien kohdalla vain Microsoftin Internet Explorerissa. Sivuston käyttö on selostettu sen ohjeistuksessa englanniksi.

Näissä kaikissa esitellyissä sivustoissa uskon olevan myös joitakin suomalaisia pelaajia. Miksi ei olisi, onhan suomalaisia joka paikassa, kuten tunnettua. Kaikissa näissä on myös luokiteltuja pelaajia ja palkittuja sakkimestareita, joten vastustajien vaativuudessa kyllä löytyy, jos sellaista tavoittelee. Niissä voi valita omaa tasoaan vastaavia vastustajia sekä klassisen shakin lisäksi erityppisiä shakkipelejä.

 

Jos pelaaminen kiinnostaa yleensäkin, niin tässä uusinta tietoa pelamisestra ja peleistä -> Mitä pelejä pelaat – suostuimmat pelit.

 

 

Linkit sisältyvät artikkeliin

Tagit: , ,