Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

 

Korjaa Android tabletin häiriö

 

 

Täällä on perinteisesti käsitelty Windows käyttöjärjestelmään liittyviä asioita ja myös vikojen korjaamista. Myös Mac sekä sen iOS järjestelmä sekä Linuxeja on ollut esillä. Sen sijaan vielä tähän asti ei ole juurikaan mitään mainintaa Android tablettien ongelmista ja niiden ratkaisemisesta. Nyt korjataan asia ja tuodaan Android päivänvaloon. Toki siinäkin voi olla häiriöitä kuten kaikissa tietokoneissa.

 

Kaikissa käyttöjärjestelmissä on niille tyypillisiä häiriöitä. Jotkin asiat ovat samantapaisia kuin muissakin järjestelmissä, mutta sitten on aivan järjestelmäkohtaisia. Tässä tunkeudutaan nyt Android tablettien maailmaan. Jotkin viat ja softat ovat samanlaisia tai sukua Android puhelimien vastaaville. Puhelimiin emme tässä sivustossa useinkaan mene, yleensäkin niihin vain poikkeustapauksissa. Poikkeuksia ovat vaikka Android järjestelmän korjaustyökalut, joista useat sopivat sekä tabletteihin että puhelimiin.

Kuten merkkikoneissa yleensäkin, ovat Android tablettien käyttöominaisuudet ja esim. kytkimien sijainti tai nimitys merkkikohtaisia. Siten näissä ohjeissakin esitetyt termit voivat olla erilaisia omassa koneessasi, mutta jäljille pitäisi kyllä näilläkin tiedoilla päästä.

 

Pieni häiriö

Sellaisia on kaikissa koneissa. Osa johtuu käyttäjästä itsestään ja turhasta hätäilystä. Jos jokin ei käytä toimivan, niin odota. Jos ei auta, niin sammuta kone ja käynnistä uudelleen. Joissakin tableteissa on Reset toiminto. Käytä sitä koneen uudelleen käynnistämiseen.

Jos jokin sovellus – appsi – ei toimi, niin sulje ja avaa uudelleen. Jos se ei suotu sulkeutumaan manuaalisesti, niin käytä Force Close toimintoa. Toimimattoman tai huonosti toimivan ohjelman yleinen korjauskeino on sen poistaminen ja uudelleen asentaminen.

Jos kone ei käynnisty voi käyttää Pakotettua käynnistystä; esim. virtakytkin ja samanaikaisesti Volyme Down n. 10 sek ajan.

 

Netti ei toimi

Siirrettävien laiteiden yleinen häiriö on, että netti ei toimi. Tämä merkitsee häiriötä mobiiliyhteydessä. Se voi olla tilapäinen katkos, odota. Tilapalkin kuvakkeista voi saada vinkkiä, millainen verkon tila on kyseessä. Laitteen sijainti voi olla huono, kokeile toista paikkaa.

Jos käytössä on WiFi verkko, saattaa häiriö johtua siitä.  Kuvassa siitä ilmoitus, klikkaa kuvia niin saaat ne näkymään. Mikäli käytössä on oma kotiverkkosi, voit kytkeä reitittimen pois joksikin aikaa ja uudelleen päälle. Myös WiFi verkon määrittely pitää olla oikein ja niin lieneekin kotiverkossa, jos se on aikaisemmin toiminut. Muualla tarkista, että verkko on määritetty oikein. Huomaa, että maailmalla on ilmaisia WiFi verkkoja, jotka toimivat vain rajoitetusti, esim. viestien lähettämisessä voi olla esteitä.

 

Tutki vikaa tai häiriötä

Android tablettien nollaaminen ja tehdasasetusten palauttaminen on samatapainen rankka toimenpide kuin Windowseissakin. Eli se poistaa koneesta kaikki. Siksi sitä eri kannata tehdä jos vain suinkin on olemassa jokin muu häiriön korjauskeino.

Häiriöiden kartoittamiseksi kannattaa tutustua koneessa oleviin, koneen mukana toimitettuihin tai netistä löytyviin tabletin valmistajan ohjeisiin. Niissä on hyödyllistä merkkikohtaista tietoa, joka voi ratkaista monenlaisia tabletin ongelmia. Myös valmistajien asiakaspalvelu on tärkeä tietolähde.

Tietojen palauttamiseksi on myös käytettävissä erityisiä ohjelmia. Useat niistä ovat maksullisia, mutta myös maksuttomia korjausohjelmia on saatavissa. Yksi tällaisista on

EaseUS MobiSaver for Android Free 5.0

Tämä voi palauttaa kadonneet tiedostot, viestit, yhteystiedot, valokuvat, videot tai musiikin. Toimii myös Android puhelimissa.

Tässä toinen maksuton Android järjestelmien tietojen palautusohjelma:

Erelive Data Recovery for Android

Tässä puolestaan kokoelma Android järjestelmän korjaamisen työkaluja, osa sopii myös tabletteihin, osa puhelimiin ja osa kumpaankin:

Sourceforge.net Android tablet repair

 

Android tableteilla voi olla myös kuumemiesongelmia, aivan kuten muillakin tietolaiteilla. Kun asiantuntijat ovat vastanneet käyttäjien kysymyksiin kuumenemisesta, niin ainakin kaksi tarkistusta ja korjausta on ratkaissut useita tapauksia. Ensimmäinen on virtalähteen uusiminen. Viallinen virtalähde voi aiheuttaa laitteen kuumenemista. Toinen hyödyllinen keino voi olla säätää latteen virtaa käyttäviä ominaisuuksia kuten näytön kirkkautta.

 

Tabletin nollaaminen

Valmistajat kehottavat ennen tätä toimenpidettä varmuuskopioimaan kaikki tärkeät asiat jonnekin muualle, esim. pilvipalveluihin. Kuten edellä jo todettiin, tämä on kaikkein rankin korjaustoimenpide, sillä se poistaa kaiken. Se menee sunnilleen näin: Asetukset – Varmuuskopioi ja nollaa – Factory Data Reset – Reset Tablet tai Reset Device – avaa lukitus – Erase Everything tai Delete All

Samaa keinoa voi käyttää turvallisuussyistä jos poistaa Android tabletin omasta käytöstään.

 

VINKKEJÄ:

  • Käytä tablettia vain niin tehtäviin, joihin se on tarkoitettu. Vältä ylikuormitusta, esim. tarpeetonta useiden tehtävien ja appsien samankaista käyttöä. Selaimet ovat aika raskaita ohjelmia, älä pidä useita auki samanaikaisesti. Näin vältyt koneen häiriöiltä ja jumiintumiselta.
  • Jos normaalikäytössä esiintyy häiriöitä, jotka eivät ole satunnaisia, niin tutki mistä ne johtuvat. Häiriöillä on yleensä tapana pahentua eivätkä ne korjaannu itsestään. Katso valmistajien ohjeita ja käytä niiden asiakaspalvelua.

 

 

Hyvä tietää myös tästä

Kuvien siirtäminen/kopointi tietokoneeseen ja laitteesta toiseen

 

 

 

Tagit: , , , ,