Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Miten saada diakuvat näkymään niiden uutta käyttöä suunnitellessa

 

Useimmilla valokuvien harrastajilla on tallessa vanhoja dioja. Olivathan diat aikoinaan edistyksellinen värivalokuvauksen muoto. Ne toistivat värit selkeämmin ja paremmin kuin silloiset värikuvat paperilla. Samasta syystä dioista saa edelleenkin parempia digitoituja värikuvia kuin vanhoista paperikuvista. Ja silloin niille on monenlaista käyttöä. Dioja voidaan tietysti esittää edelleenkin aivan samaan tapaan kuin ennen, jos vain laitteita on. Kuitenkin niin on vain käynyt, että monilla meistä dioja on, mutta ei enää niiden katselulaitteita.

 

 

Tästä aiheesta on Neptunettiin vinkattu, että siitä olisi tieto paikallaan. Olen tätä jo pitkään mielessä pyöritellyt, sillä asiaan liittyy muuttamia asioita, joista esitetyt katseluolosuhteiden tekemiseen liittyvät varoitukset pitää ottaa vakavasti.

 

Katselulaite

Dioja voi katsella ja esittää monilla eri tavoilla. Yhden dian katselu kerralla onnistuu niiden katselulaitteilla. Tällaisia laitteita ei enää liene kaupasta saatavissa, mutta netistä kirpputoreilta sellaisia voi vielä löytää. Katselulaite selvittää mitä dia esittää ja minkä laatuinen se on. Artikkelin otsikkokuvana vanha katselulaite. Klikkaa kuva kuten muutkin kuvat näkymään paremmin.

 

Diaprojektori

Jos dioja esitettiin suuremmalle katsojajoukolle, niin käytössä oli diaprojektoreita. Niitäkin oli hyvin monenlasia hienoista automaattisista projektoreista yksinkertaisempiin kuvia käsin vaihtaviin laitteisiin. Näitäkin voi jostakin vielä löytyä, jos itsellä ei enää ole.

 

Valopöytä

Diaharrastajalle nuo edellä esitellyt kaksi mahdollisuutta ovat vain täydentäviä laitteita. Tärkein on valopöytä. Vain valopöytä tarjoaa mahdollisuuden katsella ja järjestellä dioja omia esityksiä ja vaikka digitointia varten. Näitäkin oli ennen saatavissa valokuvatarvikeliikkeistä. Nyt sellaisen löytyminen jostakin kirpputorilta tai nettihuutokaupasta on varsin harvinaista. Mikä siten neuvoksi?

Valopöydän rakentaminen ei ole hirveän vaikeata jos vain tietää, mitä tekee. Aloitetaan tässä kohdin varovaisesti enemmän tilapäisestä ratkaisusta kuin varsinaisista valopöytälaitteista. Valopöydän periaate on lasilevy, sen päälle voipaperi ja alle sopiva pieni ei liian kirkas valaisin. Se voisi olla vaikka mahdollisimman pieni loisteputkivalaisin. Tässä kohdin on jo ensimmäinen varoitus. Varo valaisinta ja sen lamppua. Ne ovat kuumat. Varmista, että ne eivät ota kiinni eikä lähellä ole helposti syttyvää materiaalia.

Lasilevy ja voipaperi ovat yksinkertaisia hankintoja. Lasilevyn saa vaikka kaupasta ostettavasta riittävän kokoisesta valokuvakehyksestä. Ja voipaperin marketista, jos ei kaapissa ole ennestään. Valaisin on jo mutkikkaampi asia ja vaatii tuumaamista ja ehkä kokeiluakin. Älä sijoita valaisinta kokonaan suljettuun laatikkoon tms. sillä se tarvitsee ilmanvaihtoa välttääkseen liikaa kuumenemisen. Jos et ole varma turvallisuusasioista, niin pyydä jotakin osaavaa läheistäsi auttamaan.

Seuraava askel on sitten jo valopöytälaitteen rakentaminen. Tämä on jo huomattavasti vaikeampaa ja edellyttää sähkö- ja turvallisuusmääräysten tuntemista. Laitteen voi teettää osaavalla sähkömiehellä, valovirta-asennuksia ei tavallinen käyttäjä saa ilman muuta tehdä. Tähän on kiertotie: 12 ja 24 voltin järjestelmät, jolloin jokainen osaaja voi niitä laillisesti tehdä.

Hyvä runko tällaiselle laitteelle voi olla esim. käytöstä poistettu vanha skanneri. Siitäkin syntyy valopöytä, joskaan ei kooltaan kovin suuri, useita kymmeniä kinokokoisia dioja kyllä mahtuu senkin näytölle.

Valopöydällä voi siirrellä dioja ja valmistella esim. digitoinnin jälkeen tehtävää diashwota videolle. Yksittäisten dioja tarkasteluun voi tarvita hyvää suurennuslasia tai diojen katselulaitetta. Neptunetissä on diojen digitointia esitelty täällä -> Diojen digitointi.  Diashown tekemisestä on artikkeli täällä -> Diashown tekeminen.

 

 

Hyvä tietää myös näistä

Kuvaformaatit – mitä kuvien tiedostomuodot vaikuttavat niiden käyttöön

Kuvankäsittelyohjelmat valintaopas

Valokuvien organisointi – kuvat järjestykseen

Digikuvien koko ja sen säätäminen

 

 

Tagit: , , ,