Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Miten kuvat nettiin ja jakeluun

 

 

 

Niinhän sitä nykyisin sanotaan, että kaikki on verkossa. Siellä ovat myös kuvat. Netissä voi olla meidän kuviamme varmuuskopioituna, valmiina odottamassa jakelua jonnekin sekä erilaisilla sivuilla ja albumeissa. Kun etsimme paikkaa ja systeemiä kuviamme varten, niin kohtaamme hämmentävän runsauden. Netissä on vaikka minkälaista kuvapalvelua tarjolla. Mitä niistä voisi käyttää juuri omiin tarkoituksiin?

 

Ja jos meillä on käytössä jokin netin kuvavarastoista, niin onko se omaan käyttöön paras mahdollinen? Vai olisiko jokin muu palvelu sopivampi. Kaikki riippuu siitä, millaisia kuvapalveluita tarvitsemme. Siksi emme voi listata parhaita palveluita vaan käymme läpi suosituimmat ja katsoa millaiseen käyttöön niistä kukin soveltuu.

Jo näiden monien palveluiden valinta pienemmiksi esiteltäviksi ryhmiksi on hankalaa. Netissä puhutaan mm. yleisesti termistä Image Hosting. Se kääntyy suomeksi kuvien isännöinti. Vaikka Neptunetti suosii aina termeissä suomalaista vaihtoehtoa, niin ”Kuvien isännöinti” ei ainakaan vielä oikein istu. Puhumme ainakin tässä Kuvien hostingista.

Muita netissä toimivia kuvapalveluita ovat mm. kuvien jakelu (Photo sharing) ja netin kuva-albumit.

Yritin jakaa palveluita pienemmiksi ja selventäviksi ryhmiksi, mutta se osoittautui mahdottomaksi. Nämä eri nimikkeitä käyttävät kuvapalvelut ovat ominaisuuksiltaan osittain päällekkäisiä, mikä vaikeuttaa ryhmittelyä. Siksi otimme pääasiaksi palveluiden tyypillisten ominaisuuksien esittelyn.

 

Netin kuvapalvelut

Kuvapalveluiden avulla voidaan ladata kuvia niiden palvelimiin. Ne ovat siellä kuin netissä olevassa kiintolevyssäsi. Sivustosta voi jakaa kuviasi haluttuihin medioihin. Valokuvien sijoittaminen nettiin vapauttaa tallennustilaa omissa tietovälineissäsi. Palveluista on myös helppo muodostaa ja kopioida suora linkki kuvaan.

Joissakin kuvien hosting sivustoissa voi myös muokata valokuvia. Samoin jos haluat jakaa jonnekin nettisivulle upotettavan kuvan (embedded) se onnistuu useilla hosting sivustoilta. Sen sijaan netin kuva-albumeista ei voi jakaa upotettavia kuvia.

Kuvien hosting sivustot tarjoavat online-hallintapaneelin, johon voi lisätä, muokata, järjestää, etsiä ja löytää kuvia tarvittaessa. Ei tarvitse asentaa mitään muita ohjelmistoja.

 

Kotialbumeja nettiin

Netin kuvien jakelupalvelut (Photo sharing) ovat hiukan kuvien hostingia rajallisempia. Kuvamuodot ovat valokuva-muotoja kun sen sijaan kuvien hostingissa niiden web muotoja. Albumien käytössä pidetään tyypillisenä piirteenä kuvien jakelua perhepiiriin, ystäville ja somesivuille. Sen sijaa kuvien hosting tarjoaa jakelukohteeksi mitkä tahansa kohteet netissä.

Valokuvien jakamista voi synkronoida esim. perhepiirissä samoille alustoille kuten esimerkiksi Flickr, Google Photos tai Dropbox -sivustojen avulla. Näin voidaan muodostaa nykyiseen digiaikaan kuuluvia yhteisiä perhealbumeja. Niitä voi luoda ja jakaa kuvia samalla alustalla ystävien ja perheen kanssa. Mahdollisuudet saada palautetta kuvista lisääntyvät.

 

Suosituimmat netin kuvapalvelut

Vertaile ominaisuuksia ja tutki, mikä tai mitkä sopivat parhaiten omaan käyttöön. Jotta esittely olisi paremmin luettava käytämme kohteiden ominaisuuksista seuraavia lyhyitä merkintöjä:

Varmuuskopiointi – soveltuu hyvin kuvien varmuuskopiointiin
Suuret lataukset – voi ladata suuriakin kuvamääriä
Editonti – kohteessa voi kuvia editoida ja organisoida
Videot – myös videoiden lataus

 

Google Kuvat (Google Photos)

 

 

 

 

 

 

 

Google Kuvat on mahtavan kokoinen kuvakokoelma. Sinne ladataan joka viikko 28 miljardia uutta kuvaa. Maksutonta tallennustila on asiakasta kohden 1.6.2021 asti rajattomasti. Siitä eteenpäin muuttuu maksuttoman tallennustilan enimmäismäärä 15 Gt:ksi. Siihen ei lasketa mukaan aikaisempaa rajattoman tallennustilan kautta eli tallennuksia siihen asti. Tarkemmin -> täällä.

Käytä sivustoa osoitteessa photos.google.com tai lataa Google Photos -sovellus iOS- tai Android-laitteille. Silloin voit ladata laitteillasi ottamasi valokuvat automaattisesti. Valokuvat synkronoidaan kätevästi tilisi ja laitteidesi kanssa ja ne ovat käytettävissä mistä tahansa. Säästyy kuvien siirtelyltä laitteesta toiseen. Google Kuvat (Google Photos) on hyvin ohjeistettu ja neuvoja löytyy.

Tämän oppaan otsikkokuvana on Google Kuvat (Google Photos) sivuston avausnäkymä. Klikkaa kuva kuten oppaan muutkin kuvat näkymään.

Varmuuskopiointi Editointi Suuret lataukset Videot

Google Kuvat tietokoneeseen

Google Kuvat Android

Google Kuvat iOS

 

 

 

 

 

 

 

 

Dropbox

Meillä Suomessa on Dropbox tullut tunnetuksi varsinkin kuvien ja minkä tahansa aineiston varmuuskopioinnin pilvipaikkana. Siinä on myös runsaasti ominaisuuksia etenkin kuvien ja aineistojen jakeluun. Maksutonta tallennustilaa on 2 Gt.
Dropbox-mobiilisovellukset ovat tehokkaita työkaluja valokuvatiedostojen lataamiseen, hallintaan ja jakamiseen laitteeltasi. Napauta minkä tahansa tiedostonimen vieressä olevaa nuolta, jolloin se voidaan katsella offline-tilassa ilman internetyhteyttä.

Dropboxilla on myös erityisen nopea kuvien suoran linkityksen systeemi Dropbox Transfer. Se on esitelty Neptunetissä täällä -> Nopea kuvan siirto Dropbox Transfer.

Varmuuskopiointi Suuret lataukset Videot

Dropbox tiedot ja lataus

Dropbox Android

Dropbox iOS

 

 

 

 

 

 

 

Flikr

Seuraavaksi otetaan Flikr, joka on perinteinen ja oivallinen koti valokuva-albumeille ja kuvien jakelulle someen. Siellä voi myös muokata kuvia. Flickr auttaa myös kuvien järjestämisessä albumeihin. Maksuttomaan palveluun mahtuu 1000 kuvaa, eikä niillä ole kokorajoitusta.

Yksityisyysasetusten mukaan voidaan jakaa valokuvasi valitulle yleisölle tai asettaa kaikkien nähtäväksi hyvännäköisellä sivustolla. Valokuvia voidaan lähettää useilta eri alustoilta kuten verkko, sähköposti, eri valokuvasovellukset ja mobiililaitteet. Kuvien jakeluun kuuluu myös upotettavan kuvan linkitys.

Varmuuskopiointi (Flickr Pro) Editointi Videot

Flickr

Flickr Android

Flickr iOS

 

 

 

 

 

 

 

Imgur

Jos sinulle on Reddit tuttu, niin saatat tietää Imgurin olevan tämän sosiaalisen uutisyhteisön suosikki ja maksuton Redditors-kuvien hosting-sivusto. Sinne voi ladata valokuvia ja .gif animaatioita. Tili ei ole välttämätön, mutta jos haluaa kirjoittaa kommentteja tai jakaa kuvia Imgur-yhteisön kanssa, niin tarvitaan maksuton tili.

Sivustolle voi ladata animoimatonta materiaalia kooltaan max 20 MB ja animoitua max. 200 MB, luoda niille albumeja, meemejä sekä muokata kuvia. Valitse haluatko jakaa kuvia julkisesti vai pidätkö ne suojattuna jaettavissa vain oman jakolinkkinsä kautta. Myös upotettavia kuvia voi lähettää nettiin. Imgurin mobiilisovelluksia on kehuttu maailmalla. Lisäominaisuuksia saa ja mainokset pois maksullisella Imgur Emerad versiolla.

Editointi Videot (.gif animaatiot)

Imgur

Imgur Android

Imgur iOS

 

 

 

 

 

 

 

Postimage

Otetaan netin suosituista seuraavaksi Postimage. Kuten nimikin jo hiukan viittaa, niin tämän oleellinen ominaisuus on nopea kuvien suorien linkkien luominen. Palveluun voidaan ladata useita kuvia kerralla. Suurin väitettävien kuvien koko on 12 Mt ja kokoa voidaan siellä muuttaa ennen linkitystä. Tilin luominen on maksutonta. Maksullista versiota tarvitaan, jos kuvien lataus ylittää 24 MB. Avaussivu on suomenkielinen

Kuvista voi muodostaa albumin, joka myös on jaettavissa. Tavallisten kuvatiedostojen lisäksi Postimage linkittää jakeluun myös PDF ja PSD tiedostoja. Linkitysten voimassaoloaika on säädettävissä jatkuvaksi tai 1, 7 tai 31 päiväksi.

Postimage

 

 

 

 

 

 

 

 

Imgbb

Tällä kuvapalvelulla on meitä suomalaisia miellyttävä ominaisuus; sen on tärkeiltä osiltaan suomenkielinen. Sekin on maksuton ja helppoköyttöinen kuvien varastoija, organisoija ja jakelija. Maksullisella versiolla saa enemmän ominaisuuksia. Imgbb toimii pilvessä. Kuvien suurin koko voi olla 32 MB. Siellä voi myös editoida ja muuttaa kuvien kokoa.

Tässä englanninkieliset hyvät ohjeet sivuston käyttämiseksi ja omien toimintojen virittelyyn -> imgbb ohjeet.

Suuret lataukset Varmuuskopiointi Editointi

Imgbb 

 
 

 

 

 

 

 

Shutterfly

Oletko printattavien kohteiden harrastaja? Kiinnostavatko kalenterit, postikortit, muut painotuotteet ja digikuvien tulostaminen? Silloin Shutterfy erilaisine palveluineen on sinulle hyödyllinen. Jos et tunne ennestään kannattaa tutustua.

Kuvien säilyttäminen siellä on maksutonta. Vasta silloin tarvitaan rahapussia jos käytät siellä tarjolla olevia tuotteita painotuotteittesi valmistamiseen. Kuvien palveluun lataamisella ei ole koko- eikä määrärajoituksia. Valokuva-albumisi siellä ovat oletusarvoisesti yksityisiä, mutta niiden jakaminen on helppoa. Palvelulla on sovelluksia myös Androidille ja iOS:lle.

Shutterfly

 

 

 

 

 

 

 

 

Gifyu

Tämä on hyvään linkitykseen keskittynyt kuvapalvelu. Suomenkielinen lataus. Tilin luomista ei tarvita. Palvelu käyttää koneessasi olevia kuvia. Kuvat voivat olla niinkin suuria (jättikokoisia) kuin vaikka 100 MB. Useita kuvia voidaan ladata kerralla. Latauksen jälkeen saa katselulinkit sekä suorat linkit, HTML-koodit ja BBCodes.

Kuvat lähetetään galleriaan ladattaessa, ellei tee niistä yksityistä albumia, johon pääsee vain erityisen linkin kautta. Albumi voidaan myös määrittää vaatimaan salasana.

Gifyu

 

Kuvapalveluita lyhyesti

Listaamme lyhyesti vielä pari netin suosittua kuvapalvelua. Kun menemme etäämmälle suurista kaikille tarkoitetuista palveluista tullaan tavalla tai toisella erikoistuneisiin sivustoihin tai eri tavoin rajoitettuun toimintaan. Tiedot näistä saa esille klikkaamalla linkkiä.

500px

Tämä on valokuvaajille tuttu palvelu. Se on suosittu sosiaalinen verkosto valokuvaajille, jotka haluavat jakaa siellä valokuviaan. Kuviin ei saa suoraan linkkiä, että voisi jakaa niitä muualle. 500px on kuitenkin vaihtoehto valokuvaajille, jotka haluavat esitellä parhaita kuviaan ja ehkä ansaita niillä.

500px

ImageVenue

Sivusto on erikoistunut JPG ja JEPG kuvien sekä albumien hallintaan ja jakamiseen. Kuvien maksimikoko voi olla 10 Mt. Kuvat säilytetään palvelussa vuoden ajan.

ImageVenue

Entä missä ovat esim. Facebook ja Instagram? Ne ovat yhteydenpitovälineitä ja luokitellaan somesivustoiksi.  Tulkoon vielä todettua, että aikoinaan suosittu Photobucket on muuttunut maksulliseksi ja hankalasti toimivaksi. Sen aikaisemmin maksuton suora linkitys ei enää toimi, upotettavista linkeistä nyt puhumattakaan.

 

Netistä on tullut ja siitä tulee yhä visuaalisempi. Kuvat, animaatiot videot ovat yhä yleisempiä. Kannattaa olla mukana täysipainoisesti; tiedä enemmän elämän visuaalisista elementeistä ja totu niitä käyttämään. Kuvat ovat kivoja. Ne ovat enemmän kuin sata tai tuhat sanaa – kuvia ei voi sanoilla korvata.

Neptunetissä on monipuolisesti kuva- ja videoasiaa. Tämän tarjonnan lisäksi voi aina kysyä mistä tahansa kuva- tai tietotekniikka-asiasta -> 

 

Hyvä tietää myös näistä

 

Kuvaformaatit eli kuvien tiedostomuodot

 

Kuvankäsittelyohjelmay valintaopas

 

Valokuvien organisointi – kuvat järjestykseen

 

Kuvien siirto tai kopiointi toiseen laitteeseen

 

Kuvat videoksi

 

 

Tagit: , , , , ,