Yleisimmät resoluutiot meillä ja muualla maailmassa
Toivomme kaikki, että tietokoneemme näytön kuvatarkkuus olisi mahdollisimman hyvä. Onko se sellainen? Mitkä ovat yleisimmät kuvatarkkuudet? Ja mikä koko asia on, eli mitä kuvatarkkuus ja resoluutio oikein ovat? Ne ovat yleisesti käytettyjä termejä. Niillä annetaan suuntaa antava kuva siitä, mitä itse asiassa kuvatarkkuudella halutaan osoittaa. Kummallista kyllä, ne eivät ole täsmällisiä mittareita. Miksi?
Asiantuntijat sanovat, että termit kuvatarkkuus ja resoluutio ovat käsitteinä harhaanjohtavia mutta yleisiä. Näytön kuvatarkkuudella on tarkoitus osoittaa kuvapisteiden mittasuhteita eli kuvapisteiden lukumäärää vaaka- ja pystysuunnassa – kuten esim. 1920 × 1080. Tämä ei kuitenkaan kerro mitään kuvapisteiden tiheydestä näytöllä, johon kuva itse asiassa perustuu.
Kuvatarkkuus kertoo siis kuvapisteiden lukumäärään tietyllä matkalla tai alueella, mutta ei niiden kokonaismäärää. Oikeampi mittaustapa ja -yksikkö olisi PPI eli pikseleitä tuumaa kohden. Tämän mittaustapa on jäänyt teknisempiin yhteyksiin ja me tavalliset käyttäjät puhumme yhä kuvatarkkuudesta ja resoluutiosta. OK, mikäpä siinä, mutta on tiedettävä että ne eivät kerro aivan koko asiaa. Täsmällisempää tietoa kuvatarkkuuden perusteista on täällä -> Näytön kuvatarkkuus.
Näytön tarkkuus kertoo pikselien määrät
Näytön tarkkuus on siis pikselien määrä, jonka näyttö voi näyttää sekä vaaka- että pystysuunnassa. Silloin näyttö, jonka resoluutio on 1920 x 1080, (yleinen resoluutio, joka tunnetaan myös nimellä 1080p tai Full HD), voi näyttää 1920 pikseliä vaakasuunnassa ja 1080 pikseliä pystysuunnassa. Mitä suurempi pikselimäärä näytöllä on, sitä terävämpi ja yksityiskohtaisempi on kuvan laatu – siis edellä kerrotuin varauksin. Myös pienemmällä näytöllä on suurempi pikselimäärä tuumaa kohti (PPI) kuin suuremmalla näytöllä.
Valittu resoluutio vaikuttaa siihen minkä kokoisena kohteet kuten kuvakkeet ja teksti näkyvät ruudulla. Jos resoluutio on liian korkea kohteet voivat näyttää liian pieniltä. Liian korkeaksi asetettu resoluutio voi myös rasittaa laitteistoa. Jos taas resoluutio on asetettu liian matalaksi kärsii kuvan laatu siitä, sisältö vie paljon työtilaa ja tarkkuutta vaativat tehtävät – kuten kuvien tai videoiden muokkaus – ovat hankalia.
Millaisen resoluutio omassa koneessa ja muualla?
Katsotaan sitten, millaisia resoluutioita tietokonekäytössä meillä ja maailmalla on. Seuraavaksi katsotaan mitä omassa koneessa on ja millaisia yleensä tarvitsemme. Lopuksi vielä televisioiden näytön tarkkuuksista.
Artikkelin otsikkokuvana on graafi, joka kertoo pöytäkoneiden näytön yleiset resoluutiot meillä Suomessa. Klikkaa kuva ja artikkelin muut kuvat näkymään. Tässä kuvaryhmässä vasemmalla on pöytäkoneiden resoluutiot maailmanlaajuisesti. Oikealla tablettien resoluutiot Suomessa.
Graafeista huomataan, että vuoden kuluessa on jonkin verran vaihtelua, mutta muutokset eivät ole suuria. Meillä Suomessa on yleisin pöytäkoneiden näytön resoluutio 1920 x 1080. Toisella sijalla on 1440 x 900 ja kolmannella 1536 x 864.
Tilastot osoittavat, että ykköspaikalla on maailmanlaajuisesti myös tuo sama 1920 x 1080. Kakkostila poikkeaa, sillä siinä on 1366 x 768 ja kolmas on 1536 x 864 kuten meilläkin. Tilastoinnin vaikeutta osoittaa, että graafeissa on suuri osuus resoluutiolla Muut (harmaa pilkkukäyrä kuvissa). Nämä lienevät tapauksia, joiden näytön resoluutiota ei ole voitu todeta.
Sellaista siis meillä ja maailmalla. Mutta miten on omassa koneessamme?
Tässä esimerkkikuva, klikkaa sekin näkymään, Windowsin asetuksista kohdasta Asetukset – Järjestelmä – Näyttö. Siinä on muutakin tietoa koneen näytöstä, mutta esille on otettu yksityiskohta Näytön tarkkuus. Testikoneen laajakuvanäytön huomataan olevan 1680 x 1050 ja näytön suosituksen mukainen. Tuo tarkkuus on yleinen 22 tuuman laajakuvanäytöille, mutta ei esiinny graafeissa ja kuulunee siis kohtaan Muut.
Alkuperäinen tarkkuus (Native resolution)
Tietokoneiden LCD-näytöt toimivat yleensä parhaiten alkuperäisellä tarkkuudella. Näytön ei välttämättä tarvitse toimia tällä tarkkuudella, mutta se on suositeltavaa koska silloin näkee mahdollisimman terävän tekstin ja kuvat. LCD-näyttöjä on yleensä kahta muotoa: vakiosuhde eli leveyden suhde korkeuteen 4: 3 tai laajakuvasuhde 16: 9 tai 16:10. Laajakuvanäytöllä on sekä leveämpi muoto että eri resoluutio kuin vakiosuhteisella näytöllä.
Tyypillisiä resoluutioita yleisille näytön koolle:
19 tuuman näyttö (vakiosuhde): 1280 x 1024 p
20 tuuman näyttö (vakiosuhde): 1600 x 1200 p
22 tuuman näyttö (laajakuva): 1680 x 1050 p
24 tuuman näyttö (laajakuva): 1900 x 1200 p
Televisioiden näytön tarkkuus
Kun näytön tarkkuus on hiukan epätarkka käsite tietokoneiden kohdalla on se myös muiden laitteiden kuten televisioiden. Niiden näytöistä ja näyttötekniikasta tarkkuuksineen on tarkemmat tiedot täällä -> Television ostajan opas.
Hyvä tietää myös näistä
Tietokoneen ja laitteiden liittimet
Näytönohjaimen ylläpito ja päivitys
Tagit: Näytön tarkkuus, Nettitietoa, Tietokone, Windows