Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Millainen kaapeli ja liitin mihinkin tarkoitukseen

 

 

Tietokoneiden ja muiden tietolaitteiden ympärille kerääntyy yhä mittavammat vyyhdit erilaisia kaapeleita. Niitä yhdistellessä joutuu tekemiseen kirjavan joukon kanssa erilaisia kaapeleita ja liitimiä. Mikä sopii mihinkin? – Hei, laitetaan piuhat suoraksi ja keralla asiaan jotakin järkeä. Katsotaan, mitä kaikkia kaapeleita ja liitimiä oikein on käytettävissä.  Ja miten ne mahdollisesti vaikuttavat tietojen siirtämiseen.

 

Kaapelien ja liitimien olemassaolo on lisäksi elävä ja muuttuva tilanne. Niitä tulee koko ajan uusia tyyppejä ja entiset väistyvät vähitellen uusien innovaatioiden myötä. Sopivatko entiset kaapelit uusiin laitteisiin vai ei? Joskus sopivat, joskus taas ei, joskus nopeusominaisuudet kärsivät entisistä kaapeista. Siinäkin on tarvetta uudelle tiedolle.

Erityisen kimurantti on tilanne kun uusien kehittämisen myötä myös niiden terminologia, nimitykset muuttuvat. Tämä saa aikaan epätietoisuutta ja väärinkäsityksiä. Tällainen uusien muutosten kirjavoittama alue on USB.

Seuraavassa käydään lävitse tarkemmin seuraavien laitteiden yleisimmät kaapeli- ja liitinmahdollisuudet:

  • Näyttö
  • Nettiyhteydet
  • USB
  • FireWire
  • Näppäimistö, hiiri
  • Äänet, audio
  • Virta
  • Data
  • Merkkikohtaiset liittimet

Useat esiteltävistä sopivat muihinkin laitteisiin, esim. televisioon, mutta pääpaino tässä on tietokonekäytöllä.

 

Kaikki artikkelin kuvat suurenevat paremmin ja kokonaan näkyviksi kuvaa klikkaamalla.

 

Näyttökaapelit 

(myös siirtokaapelit video ja audio)

Niiden tehtävä on yhdistää tietokone näyttölaitteeseen

VGA kaapeli (Video Graphic Array)

Kehitetty jo 1980 luvulla, mutta yhä käytössä, vaikka sen merkitys ja yleisyys on pienentynyt. Liittimessä on 3ssa eri rivissä yhteensä 15 kontaktia.

DVI kaapeli (Digital Visual Interface)

Kun siirtotekniikka muuttui analogisesta parempilaatuiseen digitaaliseen tuli markkinoille DVI. Se soveltuu sekä analogisen että digitalisen signaalin välittämiseen. Niitä on kolme erilaista:
– DVI-A, joka on taaksepäin yhteensopiva VGAn kanssa, sopii CRT- ja perustason LCD näyttöihin
– DVI-D uudempaa digitaalista siirtoa
– DVI-I sopii sekä analogiseen että digitaaliseen siirtoon

Käytettävissä on myös muuntokappaleita, konverttereita VGA DVIksi ja DVI VGAksi.

HDMI (High Definition Multimedia Interface)

Kun VGA ja DVI siirtävät vain videosignaaleja niin HDMI siirtää sekä kuvan että äänen digitaalisesti samalla kaapelilla. Myös HDMI liittimiä on muutamia eri tyyppejä, 4 erilaista.

A on yleisin ja siinä on 19 kontaktia, yhteensopiva yhden linkin DVI-D kontaktien kanssa.
B on edellistä suurempi ja siinä on 29 kontaktia, yhteensopiva kaksoislinkin DVI-D kontaktien kanssa.
C tyyppi on 19 kontaktinen, jota käytetään eniten kannettavissa laitteissa kuten kameroissa ja videokameroissa.
D tyyppi on puolestaan samanlainen kuin micro-USB liitin. Sinä on 19 kontaktia.

S-Video

Laitteissa voi olla myös S-Video portti. Sitä käytetään analogisen videosignaalin siirtämiseen televisiolaitteesta toiseen. Sen tunnistaa pyöreästä 4 kontaktin mini DIN liittimestä. S-Video ei siirrä lankaan äänisignaalia, joten audiota varten tarvitaan toinen kaapeli liittimineen.

Tässä lisää tarkemmin videon- ja audion liitämisestä ominaisuuksineen -> Audio and video interfaces and connectors.

 

Nettiyhteydet

Puhelin, Phone RD11 kaapeli

Näitä käytetään yhdistämään Internet DSL/ADSL modeemeihin. Vakiomallissa on neljä kontaktia ja kiinnityshakanen ylhäällä. Kaapelit väriltään yleensä harmaita.

Ethernet

Näitä käytetään paikallisten tietoverkkojen (LAN eli Local Area Networks) muodostamiseen. Ne yhdistävät reitittimen modeemiin ja tietokoneisiin. Ne ovat edellistä Phone liitäntöjä hiukan suurempia ja niissä on kahdeksan kontaktia. Väreiltään niitä on erilaisia. Modeemista yhteys muodostuu tietokoneeseen joko kaapelilla tai langattomasti Wi-Fi kotiverkkona.

Ethernet kaapeleita tehdään kahta peruslaatua; kierrejohtoisia ja tavallisia. Kierrejohtoiset on tarkoitettu vaativimpiin olosuhteisiin ja kiinteisiin asennuksiin kuten tehtaisiin ja toimistoihin. Tavalliset sopivat parhaiten kotikäyttöön ja matkoille. Kaapelien tekemän signaalien vaimennuksen aiheuttavat kaapelien pituudet. Siksi niillä on laaduista riippuvat enimmäispituudet.

Ethernet perustyyppejä on kolme:
Cat 5 on perustyyppi, nopeus 10 tai 100 Mbps
Cat 5e (Cat 5 Enhanced), nopeus yltää jopa 1.000 Mbps asti
Cat 6 on viimeisintä kehitystä ja antaa mahdollisuudet 10 Gbps siirto nopeuksiin.
Siirtonopeudet määräytyvät monista eri tekijöistä, ei pelkästään kaapeleista.

Oma tyyppinsä Ethernet kaapeleista on kaksi tietokonetta tosiinsa yhdistävä malli.

Langalliselta käytöltä on langaton tiedonsiirto kuten WiFi ja Bluetooth voittamassa alaa sillä, missä se vain on mahdollista.

 

USB (Universal Serial Bus)

Tämä on kaapelien ja liittimien alue, joka lienee kaikkein eniten epäselvyyksiä aiheuttava. Mikä sopii mihinkin ja millaisia nopeuksia on tarjolla? Uudet USB standardit mutkistavat ja muuttavat asioitta entisestään.

Todettakoon tässä vain lyhyesti, että USB siirtotekniikkaan liittyy kaksi oleellista tekijää. Toinen on liitimien muoto. Niitä on A, B ja C tyyppejä. Ja toinen on niiden nopeusstandardit, jotka ovat eri asia kuin liitimien perusmuodot, vaikka osittain liittyvät siihenkin. Tarkemmin tätä laajaa asiaa on selostettu täällä -> USB järjestelmä: USB tiedonvälittäjä – mutta millainen.

 

FireWire

Tällä kaapelilla ja liitimillä on samantapainen tehtävä kuin USB yhteyksilläkin. Ne siirtävät dataa tietokoneen lisälaitteisiin kuten tulostimiin ja skanneriin. FireWire kaapeleita on kahta perustyyppiä:
1394a, nopeudeltaan 400 Mbps
1394b, nopeudelt aan 800 Mbps

 

 
 

Näppäimistö, hiiri

Tähän kytkentään on kaksi eri mahdollisuutta, joista usein kumpikin on valittavissa tietokoneissa, joskus vain toinen perustyypeistä:
PS/2 kaapelit ja liitimet
USB kaapelit ja liitimet (ks. edeltä kohta USB)

PS/2 liitännät ovat Mini-DIN liitimiä. Niillä on selkeät tunnusvärinsä: vihreä hiirtä varten ja violetti näppäimistöä varten. Samat väritunnukset ovat myös tietokoneessa olevissa porteissa.

 

Äänet, audio

Audioliitimiä ja kaapeleita on kahta perustyyppiä 3,5 mm ja 1/4″ sekä RCA:

3,5 mm audioliittimet ovat tietokoneissa yleisiä. Niilläkin on selkeät tunnusvärinsä. Vihreä liittää tietokoneeseen kaiuttimet tai kuulokkeet. Pinkki osoittaa mikrofonin liitännän. Sininen liittää tietokoneeseen CD ja DVD soittimen tai MP3 soittimen. Esim. soittoinstrumetteja varten on mukana yleensä myös line-in portti nauhoituksia ja soittoa varten.

Saatavissa on myös välikappaleita, jotka muuttavat suuremmat 1/4 tuuman liitimet sopiviksi 3,5 mm portteihin.  Kuva viressä vasemmalla.

Kuvassa oikealla audioliittimiä; RCA liittimiä (punainen oikeaa ja valkoinen vasenta kanavaa varten).

 

RCA kaapelit ja liitimet on toinen perustyypeistä. Niitä käytetään etenkin nauhureissa, radioissa, televisoissa ja digibokseissa, mutta myös tietokoneisiin liitettävissä lisälaitteissa. Niistä on hyvä muistaa, että punainen on aina oikean kanavan merkki, sijainti vasemmalla, vasemman kanavan on yleensä valkoinen, joskus myös musta, sijainti oikealla. RCA tunnusvärejä ja liittimiä on varsin suuri joukko. Niistä tarkemmin Wikipediassa -> täällä.

 

Virta

Virtajohto on kaikille tuttu. Mikä tulee pistorasiaan ja mikä koneeseen – siitä ei voi erehtyä. Älä käytä vaurioitunutta virtajohtoa ja ole muutenkin varovainen sen kanssa. Muut tietokoneen liitimet eivät ole turvallisuusriskejä, tämä voi olla.

 

 

Data

Näiden kaapelin ja liitimien kanssa ei tavallinen tietokoneen käyttäjä yleensä joudu tekemisiin. Mutta jos kokoaa itse koneensa tai tekee niihin komponenttien päivityksiä, niin nekin nousevat esille.

IDE (Integrated Drive Electonics) kaapelit yhdistävät koneen sisällä laitteita emolevyyn. IDE kaapeleissa on 40 kontaktia, pienempiä 2,5 tuuman levyjä varten on 44 kontaktia.

SATA (Serial Advanced Technology Attachment) on uudempien emolevyjen liitäntä. IDEen verrattuna SATA antaa suuremmat datan siirtonopeudet.

eSATA on varsin samatapainen kuin SATAkin. Se on kehitetty yhdistämään erityisesti ulkoisiin levyihin ja optisin asemiin. Tähän käyttöön se onkin selvästi nopeampi kuin useimmat USB tai FireWire vaihtoehdot.

 

Merkkikohtaiset liitimet ja välikappaleet

Laitteissa voi olla joskus jokin aivan merkkikohtainen liitäntä. Mainittakoon esimerkkinä Toshiban Digital Optical Audio eli Tosline (F05).
Joihinkin liitäntätapoihin osa saatavissa erilaisia välikappaleita, adaptereita, esim. USB liitimiin. Ne tekevät liittämisen mahdolliseksi toisenlaiseen kaapeliin tai portin perustyyppiin.

On noita tosiaan paljon ja monenlaisia. Ilmankos tietokoneiden takana on yhä villiintyvä kaapeliviidakko.

 

 

Myös näistä on hyvä tietää

Mikä on tietokoneeni kokoonpano

Tietokoneen pitäminen kunnossa – paremmin toimiva tietokone

Näppäin tai näppäimistö ei toimi

Hiiri ei toimi

Tietokoneen ajurit selville

 

 

Tagit: , , ,