Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Miten poistan toimittaman tai tarpeettoman sähköpostitilin

 

 

Sähköpostitilit eivät ole ikuisia. Niitä voi joutua poistamaan eri syistä. Tili ei enää toimi tai se on tullut tarpeettomaksi. Myös häiriö- ja roskapostittajien uhriksi joutuneita sähköpostitilejä voi joutua vaihtamaan eli vanha poistamaan uuden tieltä. Tarpeettomia tilejä ei kannata enää ylläpitää sillä ne voivat aiheuttaa ylimääräisiä häiriöitä. Poistaminen on hiukan samanlaista kuin uusien asentaminen. Siinä tarvitaan ohjeita.

 

 

Ennen kuin tartumme asioihin on selvennettävä, että sähköpostien kohdalla – ja myös niiden poistamisessa – on kaksi ei kohdetta: Sähköpostin palveluntarjoaja sekä sähköpostiohjelma koneessamme. Näistä on tarkempi selostus täällä – > Sähköpostiopas.

Sähköpostipalvelun tarjoajia ovat mm. Gmail ja Microsoftin sähköpostit (Outlook, Hotmail), Yahoo Mail, operaattorit kuten Elisa, Telia, DNA jne. Lisäksi on lukuisia pienempiä, myös vanhentuneita sähköpostipalveluita sekä nettisivujen omia sähköposteja. Myös esim. Facebookilla on oma sähköpostisysteeminsä. Palveluntarjoaja näkyy sähköpostiosoitteista, sen viimeinen osa @xzyx.abc

Myös laitteisiimme asennetaviin sähköpostiohjelmiin on useita mahdollisuuksia. Niitä ovat mm. Mozilla Thunderbird, Windows Mail (Windowsin sähköposti), Opera Mail, Gmail, Outlook ja Pegasus Mail. Sähköpostiohjelmia on esitelty tarkemmin täällä -> Sähköposti – ohjelmat ja käyttö.

 

Sähköpostitilin poistaminen

Sähköpostitilin avaaminen ja poistaminen on tehtävä siis kahteen erilaiseen kanavaan; palveluntarjoajan tietoihin sekä laitteemme sähköpostiohjelmaan. Keskeistä on sähköpostiosoitteen eli -tilin poistaminen. Se tapahtuu kunkin palveluntarjoajan ohjeiden mukaan sähköpostitilin hallinnassa.

 

Gmailin poistaminen

 

 

Siirry tietokoneessa Google-tilillesi. Valitse vasemmasta navigaatiopaneelista Data ja personointi. Valitse Lataaminen, poistaminen tai dataasi koskeva suunnitelma -kohdasta Poista palvelu tai tilisi. Valitse Poista Googlen palvelu -paneelista Poista palvelu. Kirjaudu tarvittaessa sisään. Valitse Gmailin kohdalta Poista Poista. Seuraa ohjeita näytöllä. Tässä Gmailin laajemmat ohjeet joissa myös poisto Android, iPhone ja iPad -> Gmail-palvelun poistaminen.

Nettioperaattorien tilit

Poista sähköpostitili sähköpostien hallinnasta (esim. Oma Elisa).

Outlook ja Hotmail tilien poistaminen

Microsoftin sähköpostipalvelujen poistamiseksi on poistettava Microsoft tili. Pelkästään Outlook tai Hotmail sähköpostitilin poisto ei ole mahdollista. Tässä Microsoftin ohjeet ->  Microsoft tilin sulkeminen.

Yahoo tilin poistaminen

 

 

 

Voit lopettaa Yahoo Mail tilisi. Tässä ohjeet -> Poista Yohoo! tilisi.

 
Sähköpostitilin poistaminen sähköpostiohjelmasta

Tähänkin tarvitaan ohjeita, mutta poisto on kuitenkin hiukan yksikertaisempaa kuin paleluntarjoajan tilin poisto. Tilin poistaminen sähköpostiohjelmasta ei siis lopeta sen olemassaoloa ellei sitä ole poistettu myös palveluntarjoajan puolelta. Poistaminen on eri ohjelmissa hiukan erilaista, mutta periaatteessa samalaista kuin Thunderbirdin kodalla.

Tilin poistaminen Thunderbirdistä

 

 

 

 

Avaa Thunderbird. Klikkaa hiireen oikealla vasemmalla olevan sähköpostien listassa sitä sähköpostitiliä, jonka haluat poistaa – alasvetovalikosta klikkaa alinta vaihtoehtoa Asetukset – aivan vasemmalla alhaalla on painike Tilitoiminnot (tämän painikkeen löytäminen on operaation vaikein osuus) – siitä Poista tili – Sulje ja käynnistä Thunderbird uudelleen. Vieressä on selventävä kuva ohjeen viime vaiheesta, klikkaa näkymään.

 

 

Windows sähköposti

 

 

Sähköpostitilin poistaminen: Valitse aloituspainike ja sitten Asetukset – Tilit – Sähköposti ja tilit – Poistettava tili – Hallitse – Poista tili laitteesta. Vahvista valitsemalla Poista.

Tässä vielä toinen vaihtoehto, Microsoftin ohje tilin poistamiseksi Windows sähköpostiohjelmaa käyttäen: -> Sähköpostitilin poistaminen sähköposti- ja kalenterisovelluksista.

 

Opera Mail

 

 

 

Klikkaa Mail and Chat Accounts – Näet luettelon tileistäsi. Valitse poistettava – Klikkaa Poista jatkaaksesi – Kysytään, haluatko poistaa paikallisesti tallennetut viestit – Klikkaa vain OK jatkaaksesi. Tili on poistettu.

Pegasus Mail

Poista sähköpostitili Pegasus Mailista klikkaamalla ensin Työkalut-välilehteä – Klikkaa sitten ”Internet-asetukset” – Valitse Vastaanotto (POP3) -välilehti – Valitse poistettava tili – Poista.

 

 

Sähköposti vaatii huolehtimista

Tässä on nyt kysymys vain sähköpostitilin poistamisesta. Se on yksi monista sähköpostiin liittyvistä asioista, joista kannattaa huolehtia. Sähköposti on tullut mille kaikille yhä tärkeämmäksi – sen toiminta ja siihen liittyvät riskit ja vaaratekijät. Se oli aikoinaan helppo juttu, jolloin avattiin sähköpostitili ja käytettiin sitä. Nyt se ei enää ole näin yksinkertaista.

Erityisesti sähköpostin käytön turvallisuus on tullut aivan uudenlaiseen valokeilaan. Asiasta on oma artikkelinsa täällä -> Miten tehdä sähköpostista turvallisempi.  Pidä sähköpostisi toimivana ja turvallisena.

 

 

Päivitetty 22.5.2023

 

 

 

Näistä lisätietoa sähköposteista

Sähköpostin lähettäjän estäminen

Thunderbird sähköpostiohjelman käyttö

Gmail sähköpostitili ei toimi

Sähköposti ei toimi – sähköposti toimimaan – opas 

Tagit: , , , , ,