Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Muuttuvatko Windows 11 tekniset vaatimukset?

 

 

Windows 11 sai maksutta Windows 10 koneisiin. Microsoft tulee monin tavoin muistuttamaan, että se on käytettävissä. Miten siihen pitäisi suhtautua? Pitäisikö kiiruhtaa asentaman vai vielä odottaa? Jos sen tekniset vaatimukset estävät asennuksen koneeseesi, niin mitä silloin pitäisi tehdä?

 

Monet uuden koneen omistavat, tehokäyttäjät ja asiasta kiinnostuneet ovat se jo asentaneet. Mutta miten muut, eli suurin enemmistö Windows 10 käyttäjistä. Aivan ensimmäinen vastaus moniin kysymyksiin on, että mitään kiirettä ei ole. Kannattaa vielä odottaa, oli koneesi sitten Windows 11 yhteensopiva tai ei. Kun Windows 10 toimii hyvin, niin kaikki on kunnossa. Jos ei toimi niin laitetaan se ensin kuntoon.

 

Miksi odottaa?

Windows 11 on kerääntynyt jo kosolti kokemuikmsia. On havaittu, että se ei ole virheetön. Miksi uusi järjestelmä heti sellainen olisikaan. Virheitä ja puutteita korjataan koko ajan, joten myöhemmin sen asentavat säilyvät harmillista häiriöiltä tai koneen hidastelulta.

Kuten tiedetään niin Windows 11 asettamat vaatimukset koneen tekniikalle ovat harmillisen tiukat. Kovin monet tietokoneet eivät täytäkään näitä turvallisuusvaatimuksiksi väitettyjä kriteereitä. Suurimpaan osaan esim. yritysten tietokoneista ei uutta järjestelmää voi suoraa asentaa.

Jos tekniset vaatimukset estävät Windows 11 asennuksen, niin on kolme vaihtoehtoa: Voi jättää uuden käyttöjärjestelmän väliin ja tyytyä Windows 10een. Se on päivityksineen käytettävissä 14.10.2025 asti. Toinen mahdollisuus on päivittää koneen tekniikkaa niiltä osin, jotka eivät uusia vaatimuksia täytä. Ja kolmas vaihtoehto on käyttää sellaisia asennuskeinoja, joilla voidaan kiertää yhteensopimattomia teknisiä ominaisuuksia ja saada Windows 11 vanhaankin koneeseen.

Vaikuttaa siltä, että Microsoft on itsekin todennut, että vaatimuksista taisi tulla aika tiukat. Mutta sillä on tyypillinen tietotekniikkajättien asenne; emme tee virheitä, muut vaan tulkitsevat asioita väärin. Kun kuitenkin näyttää ammus osuvan ampujan omaan jalkaan, niin on ilmeistä, että tiukkojen vaatimusten kiertokeinot saavat siltä taholta hiljaisen hyväksymisen. Ainakaan tähän asti ei ole mitään merkkejä siitä, että niitä estettäisiin tai muuten yritettäisiin niitä mitätöidä.

Muistamme esim. hiljaisen hyväksymisen sille, että Windows 10 maksuton päivitys ei loppunut silloin kun se aluksi ilmoitettiin. Siitä lähtien on saanut Windows 10 asennettua erityisellä asennustavalla. Asennus onnistunee vielä tänä päivänäkin. Microsoft ei ole reagoinut asiaan mitenkään, lähinnä viitannut vain muihin tärkeämpiin kaupallisiin tuoton kohteisiinsa.

 

Mikä on koneesi tilanne?

Jotta voisimme päättää mitä teemme, on tiedettävä tarkemmin tietokoneen tilanne. Mikä sen tekniikassa on yhteensopimatonta Windows 11 kanssa? Sen mittaamiseen oin kaksi työkalua. Yksi on Microsoftin oma PC Health Check ja ehkä vielä täydellisemmän tiedon antava Why Not Win11. Nämä kummatkin ovat päivittyneet ajan mittaan. Jos koneessasi on näiden vanhat versiot, niin päivitä ne tai lataa tästä uudet.

PC Health Check

Why Not Win11

 

 

 

 

 

 

 

Tässä kuvat testityökalujen lataamisesta, klikkaa kuvat näkymään. Kuva vasemmalla; PC Healt Chek latauksessa ei ole ongelmia. Seuraava kuva Why Not Win 11 työkalun lataamisesta tuleva vapaan koodin ohjelman tuottama varoitus Windowsiin. Siitä valitaan kohta Lisätietoja. Ja seuraavasta Suorita joka tapauksessa.

Jos tietokone ei ole aivan uusi tulee siitä merkintöjä yhteensopimattomuuksista. Mitä vanhempi kone on, sitä enemmän mittaus tuottaa noita eri yksityiskohtien punaisia merkkejä. Mutta ei silti syytä huoleen. Vaikka merkintöjä olisi useitakin, voi niiden korjaaminen tai vaatimusten ohittaminen olla mahdollista.

 

Kun ei yhteensopiva…

Katsotaan yhtä jo muutaman vuoden vanhan koneen antamia merkintöjä. Tässä koneessa on sekä uudempia että vanhempia osia, joten sen ikää on vaikea määritellä. Todettakoon myös, että kone toimii hyvin ja sitä käytetään mm. videoiden editoimiseen.

 

Kuvassa vasemmalla on PC Health Chek työkalun antamat tiedot. Kuvassa oikealla (Yhteensopivuus 2) on Why Not Win 11 työkalun raportti, joka otetaan seuraavassa tarkastelun lähteeksi.

Analyysissä on viisi vihreällä merkittyä yhteensopivuuden kohtaa, jotka ovat OK. Vastaavasti punaisia yhteensopimattomia ominaisuuksia on koneessa myös 5. Lisäksi on yksi kohta merkitty toistaiseksi epäselväksi keltaisella.

Näistä huomaa, että kone ei ole Windows 11 yhteensopiva ilman muutoksia. Saattaa olla, että tapauksessa eivät tällä hetkellä tiedossa olevat asennusvaatimukset kiertävät ratkaisut ehkä riitä, joten on valmistauduttava joidenkin komponenttien uusimiseen. Niiden avulla voidaan korjata se osa punaisten merkintöjen ongelmista, joihin eivät muokkausmahdollisuudet riitä.

Tällainen hankala yksityiskohta on keltaisella merkitty DirectX ongelma. Saattaa olla, että se edellyttää näytönohjaimen vaihtoa, mikä oli kyllä jo muutenkin koneen ylläpidon ohjelmassa.  Suoritin- ja tuvallisuusongelmat saattavat olla selvitettävissä asennusvaatimukset kiertävillä toimenpiteillä. Se tulee testattavaksi.

LISÄYS: Windows 11  näytää olevan paljon epäselviä asioita.  Siksi on parasta vielä odottaa, jos se ei asennu automaattisesti kun MIcrosoft niitä jakelee.  On tullut myös selväksi, että Microsoft ei muuta sen teknisiä vaatimuksia.  Win 10 koneeseen, joka on Win 11 yhteensopiva, voidaan sen automaattinen asentuminen myös haluttaessa estää.  Tässä ohjeet -> Kuinka peruuttaa Windows 11 -päivitys ja pysyä Windows 10:ssä.

 

 

 

Näistä tarpeellista lisätietoa asiasta

Mikä on tietokoneeni kokoonpano

Windowsin aktivointi, tuoteavain ja käyttölisenssit

Uusi Windows 11 ja sen vaatimukset

SSD kiintolevyn asennus ja Windowsin kloonaus

 

 

 

 

Tagit: , , , , , ,