Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Nettinopeuksissa ja niiden testaamisessa on ongelmia

 

 

Nettinopeudet kuten laajakaistan nopeus ovat viime aikoina nousseet eri syistä valokeilaan. Kotiin ja työpaikoille tulee uusia nettiä käyttäviä laitteita. Syntyy kysymys, mikä on laitteiden nykyinen nettinopeus ja onko se riittävä. Lisäksi on uusi ilmiö, että tunnetutkin mittauspalvelut ovat osoittautuneet epätarkoiksi eikä mittaustuloksia aina tulkita oikein.

 

Aikaisemmin kysyttiin, että tiedätkö mikä on tietolaitteittesi nettinopeus? Mittaa se, niin näet onko se sitä luokkaa mitä operaattorisi on luvannut. Tämä nopeuksien testaaminen on viime aikoina osoittautunut yhä vaikeammaksi. Ennen mittausta pitäisi tehdä sitä varmistavia toimenpiteitä. Tulkoon myös heti sanottua, että epätarkan nyrkkisäännön mukaan mittaaminen näyttää olevan sitä vaikeampaa mitä nopeampi nettiyhteys on. Tästä tarkemmin jäljempänä.

Kiinteän tai mobiiliverkon siirtonopeudet eivät ole yksiselitteisiä asioita. Ennen kuin niitä mittaat, on hyvä tietää mitkä asiat nopeuteen vaikuttavat ja mitä mittaustulokset kertovat. Aivan ensiksi, millaisina yksikköinä siirtonopeudet ilmaistaan. Näihin nopeuksiin perustuvat myös operaattorien perimät hinnat.

 

Mitä mitataan

 

Netin siirtonopeudet ilmaistaan montako megabittiä sekunnissa Mbit/s (englanniksi Mbps) ne pystyvät vastaanottamaan. Mittaustuloksissa ja vertailuissa voidaan helposti sekoittaa mittayksiköt. Yleinen ja suositeltava mittausyksikkö on siis megabittiä (Mbit/s) sekunnissa, mutta se voidaan ilmaista myös luvulla montako megatavua sekunnissa Mt/s (englanniksi MB/s tai Mbps). 1 Mt/s on yhtä suuri kuin 8 Mbit/s.

Luvattu teoreettinen nopeus kerrotaan operaattorin tarjouksissa ja tilausvahvistuksessa. Usein ilmoitetaan myös vaihteluväli. Liittymän ilmoitetut yhteysnopeudet ovat aina teoreettisia maksiminopeuksia. Siksi tulee muistaa, että tämä teoreettinen nopeus ei yleensä toteudu käytännössä. Huonoimmillaan olosuhteista ja nettiyhteyden käytöstä riippuen saattaa olla, että todellinen eli käytännön nopeus jää vain noin reiluun puoleen teoreettisesta arvosta. Toki yleensä se on kuitenkin parempi.

Perusnopeuden lisäksi nettiyhteyden nopeuteen vaikuttavat useat yksityiskohdat. Sellaisia ovat mm. reitittimien laatu ja kapasiteetti ja verkkoon liitettyjen laiteiden määrä ja käyttö, linjojen pituudet ja materiaalit, talojen sisäverkkojen kunto, myös kellonaika jne. Langattomilla yhteyksillä on myös omia rajoituksiaan ja häiriötekijöitä. Näistä muuttuvista tekijöistä johtuen siirtonopeuksien mittaustulokset antavat aina erilaisia arvoja.

 

Vastaanotto- ja lähetysnopeudet

Nettinopeuksien testit mittaavat yhteyden vastaanotto- ja lähetysnopeudet. Yleensä – poikkeuksena valokuituyhteys – vastaanottonopeus on niistä selvästi suurempi. Tämä on myös tärkeämpi ominaisuus, sillä suurin osa datavirrastamme on vastaanottoa. Lähetysnopeus tulee tärkeäksi vain suuria tiedostoja lähetettäessä.

Mikä on mittaustuloksissa ping arvo? Se on palvelinyhteyden viive millisekunteina. Sitä parempi on mitä pienempi arvo. Nettipelaamiseen ja vaativaan nettikäyttöön pitäisi päästä alle 20 millisekunnin. Yli 100 millisekuntia on jo merkittävä viive. Myös ping arvot vaihtelevat olosuhteiden mukaan.

 

Artikkelissa on useita pienoiskuvia.  Klikkaa kuvat näkymöään.

 

Netin siirtonopeuksia mittaamaan

Nyt tullaan kohtaan, jonka uskon yllättävän monet netin ahkeratkin käyttäjät. Myös nettinopeuksien mittaaminen on kaikkea muuta kuin yksinkertainen läpihuutojuttu. Miksi, eikö siihen riitäkään pelkkä online-mittaus? Tässä faktoja:

 

 

  • Nettinopeuksien mittaaminen on vaativa toimenpide
  • Tulokset ovat lähes aina epätarkkoja ja jopa harhaanjohtavia
  • Ennen mittausta tulisi tehdä muutamia toimenpiteitä, jos haluaa paikkansa pitäviä tuloksia.
  • Tarkista, missä palvelimet sijaitsevat eli millä välillä mittaus tehdään.

Katsotaan noita lähemmin.

Mittaus on vaativaa

Tämä on erityisesti meille suomalaisille ajankohtainen kokemus. Traficom julkisti tänä kesänä (2023) oman operaattoreista riippumattoman nettinopeuksin mittauspalvelun -> Bittimittari.fi.  Sekä testin kehittäjillä ja yleisöllä oli siitä suuret odotukset. Valitettavasti kävi pian selville, että mittaus ei toimi kunnolla ja antaa virheellisiä tuloksia. Tässäkin näyttää siltä, että virheet ovat sitä suurempia mitä nopeampi yhteys on. Kehittäjät valittavat tapausta ja toteavat kehitystyön jatkuvan. Tietysti voidaan kysyä, miksi Bittimittari julkistettiin jos se ei vielä ollut toimintavarma.

Vaativuudesta kertoo myös se, että eri mittauspalveluita käytettäessä tulokset voivat olla kaukana toisistaan.

Tulokset ovat epätarkkoja
voi huomata jokainen, joka on käyttänyt eri mittauspalveluita. Tämä johtuu sekä testistä itsestään, niiden tarjoamista palvelimien sijainneista sekä siitä, että testi on tehty ilman valmisteluja.

Toimenpiteet enennen mittausta
ovat tarpeen, jos haluaa luotettavia ja tarkkoja mittaustuloksia. Näitä tarvitaan:

  • Sulje tietolaite ja käynnistä se uudelleen. Tämä on aivan minimitoimenpide.
  • Tyhjennä selaimesi välimuisti (oletusarvoinen selain). Tätä ei tarvita jos käyttää erillistä sovellusta nopeustestiin, tarkemmin myöhemmin.
  • Älä käytä nettiä mihinkään muuhun mittauksen aikana. Tärkeä asia, joka koskee muitakin kuin tietokoneessa tai mobiililaitteessa olevia softia. Siis kaikki reitittimen/modeemin kautta netissä olevat laitteet pois päältä.
  • Vaativissa tapauksissa voidaan reititin/modeemi käynnistää uudelleen.

Mittauspalvelimien sijainti

on aina aiheellista tarkistaa ja säätää, jos mahdollista.  Ratkaiseva merkitys on sillä, missä palvelimet sijaitsevat, ovatko ne järkevällä etäisyydellä omasta käyttöpisteestäme.

 

Mittauspalveluiden kirjo

Testaajia: vasemmlla Speedtest.net, sitten Elisa ja oikealla Telia.

 

 

 

 

Meillä Suomessa ovat tunnetuimpia ja eniten käytettyjä Speedtest.net sekä suurimpien operaattorien edellistä käyttävät palvelut kuten Elisa, Telia ja DNA mittauspalvelut. Uusimpana on tullut mukaan edellä jo kommentoitu Traficomin Bittimitari.fi.

Testauspalveluita on maailmalla nykyisin lukuisia. Niitä voi käyttää, jos niistä voi valita palvelimiksi maamme kannalta järkevät testausvälit. Lisäksi on käytettävissä laitteisiimme asentuvia erillisiä pieniä testaussoftia. Nämä ovat kirjoittajan suosikkeja, koska ovat nopeasti käytettävissä eivätkä vaadi selaimen välimuistin tyhjentämistä. Käteviä mobiililaitteissa esim. matkoilla jos haluaa testata eri operaattorien nopeuksia.

 

Nopeuden testaajia

Speedtest.net (Ookla), valitse laitteen tyyppi valikoista

Elisa Nopeustesti

Telia Nopeustesti

Nopeustesti DNA

Kotimaisten operaattorien nopeustestien mukaan on viritetty usein häiritsevin määrin erilaista mainontaa ja tarjouksia.

Nopeustesti.com (suomalainen)

Testspeed.it nopeustesti

Traficom Bittimittari.fi (varauksella, lue teksti edellä olevasta)

Erillisiä Speedtest.netin  testaussoftia voi ladata täältä -> Speedtest Apps  tästä suoraa Windowsille -> Speedtest for Windows.

Vieressä kuvat; vasemmalla eri testausoftien valinnat ja oikealla esivalittu Windows apulainen.

 

 

 

Miten nopean nettiyhteyden tarvitsen?

Ovatko laitteitteni nettinopeudet riittävät? Mitkä asiat vaikuttavat nettiyhteyden nopeustarpeeseen. Tästä on sivustolla oma oppaansa täällä -> Miten nopean nettiyhteyden tarvitsen.

Kysyttävää tai kommentoitavaa nettinopeuksien mittaamisesta? Ota yhteys maksuttomaan sähköpostipalveluumme ->

 


Siirtonopeuksien yksiköiden suhteet lyhyesti:

1 tavu (t) on 8 bittiä (bit)
1 kilotavu (kt) on 1000 tavua, 1 kilobitti (kbit) on 1024 bittiä (bit)
1 megatavu (Mt) on 1000 kilotavua (kt), 1 Mbit on 1024 kilobittiä (kbit)


 

 

Näistä lisätietoja

Netti ei toimi opas

Miten selvitän tietokoneen ongelman

Nettiyhteyksien markkinat epäselvät ja kirjavat

Miten säästää netin kustannuksissa 

 

 

Tagit: , , , , , , , , ,