Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Kirjoita, muokkaa, oikolue ja jaa tekstejä

 

 

Kaikki me tarvitsemme tekstikäsittelyohjelmia. Näitä hyviä apulaisia voidaan käyttää vielä useamminkin ja eri tarkoituksiin. Silloin on hyvä tietää, millaisia ohjelmia on tarjolla. Millaisia ominaisuuksia niissä on ja miten ne voivat meitä auttaa. Lisäksi hyvä puoli asiassa on, että suuri määrä parhaita tekstinkäsittelyohjelmia on täysin maksuttomia.

 

 

Tekstin luomisen ja muokkaamisen ohjelmia on moneen eri tarkoitukseen. Valittavissa on myös monipuolisia editoreja, jotka sopivat useaan eri tarkoitukseen. Yhdessä tietolaitteessa on tavallisesti useampia eri tekstinkäsittelijöitä. Silloin kukin niistä voidaan suunnata sille tyypilliseen käyttöön viestinnässämme. Käytettävissä on myös online editoreita sekä siirrettäviä muistitikulle asentuvia ohjelmia.

 

Ota täysi hyöty tekstinkäsittelystä

Yleensä tekstikäsittelijää voidaan käyttää useammassa yhteydessä mitä sitä perinteisesti käytetään. Erityisesti oikoluvulla varustettu tekstieditori tekee eri kohteisiin kirjoittamisen sujuvammaksi ja varmistaa samalla kirjoitusasun. Moneen kohteeseen esim. sähköpostiin on paljon helpompi kirjoittaa vähänkin pitempi teksti tekstieditorilla ja sitten liittää parilla klikkauksella sähköpostiin. Samoin lukuisiin tekstiä tarvitseviin kohteisiin nettisivuilla. Kopioi – liitä, ja siinä se on oikein kirjoitettuna.

Tarjolla on myös sujuvia jakelumahdollisuuksia sisältäviä tekstieditoreja. Näitä ominaisuuksia on usein juuri online editoreissa. Asiasta tarkemmin jäljempänä.

 

Testinkäsittelijän valinta

Monipuolisimmat

Aloitamme esittelyn monipuolisimmista tekstieditoreista. Monipuolisuus ei tässä yhteydessä tarkoita, että niitä olisi vaikeampi käyttää kuin jotakin muuta. Niiden jälkeen siirrymme muihin tekstieditoreihin, joihin kuuluu sekä yleiskäyttöön sopivia että mm. johonkin määrättyyn erikoistarkoitukseen kehitettyjä ohjelmia.

Tekstinkäsittelyn lippulaivat ovat laajempiin toimisto-ohjelmien kokonaisuuteen sisältyviä softia. Niitä ei voi asentaa erikseen, vaan koko ohjelmistopaketti tarvitaan. Vaikka kyse on toimisto-ohjelmista, niin ne ovat aivan yhtä lailla kotikäyttöön tarkoitettuja.  Kärjessä ovat maksullinen Microsoft Officeen kuuluva Microsoft Word ja maksuton vapaan koodin LibreOffice Writer. Näissä kummassakin on ominaisuuksia enemmän kuin yksi käyttäjä koskaan tarvitseekaan sekä mm. suomen kielen oikoluku.

Parhaat editorit tallentavat kirjoitettavan tekstin automaattisesti ajoittain. Silloin se säilyy vaikka tulisi virtakatko tai muu häiriö.

Microsoft Word käyttöliittymä.  Klikkaa artikkelin pienoiskuvat näkymään.

 

Microsoft 365

Microsoft Wordin rajoitetun verkkoversion saa myös maksutta kokeilukäyttöön → täältä.

 

LibreOffice Writer käyttötiittymä.

LibreOffice

LibreOffice Writer on esitelty Neptunetissä täällä → Huippuluokan tekstinkäsittelyohjelma LibreOffice Writer

 

 

Myös laajat tekstinkäsittelyohjelmat saa muistikululle. Linkit tietoihin ja latauksiin jäljempänä.

Apache OpenOffice

Aikoinaan kehitettiin kaksi johtavaa maksutonta vapaan koodin toimisto-ohjelmaa; OpenOffice ja LibreOffice. Näistä ensiksi mainittu on kaupan myötä vaihtanut nimeä, mutta on edelleenkin käytettävissä nimenään Apache OpenOffice. Se on maksuton ja hyvin samanlainen kuin LibreOfficekin, ehkä harvemmin päivittyvä.  Sen oleellinen ero LibreOfficeen on meille suomalaisille, että se ei sisällä suomen kielen oikolukua.

WPS Office Free Writer

WPS Office Free Writer kuuluu myös maksuttomien tekstinkäsittelijöiden eturiviin. Sitä pidetään helppokäyttöisempänä vaihtoehtona Microsoft Wordille. Uutuutena siinä on myös PDF tiedostojen tuki. Sen mobile version saa myös suomenkieliseksi.

 

Myös portable versioina

Monipuolisimpiakin tekstikäsittelijöitä saa portable versoina tikulle asennetaviksi. Ne ovat suunnilleen samanlaisia kuin koneeseenkin asennetut, joitakin harvoin tarvittavia ominaisuuksia on karsittu. Siirrettävät versiot ovat hyödyllisiä; kulkevat aina mukana eivätkä vie tilaa kiintolevyllä, josta ne vaativat aika suuren tilan. Tässä linkit tietoihin ja latauksiin:

Microsoft Word Portable for Windows

LibreOffice muistitikkuversiot

Apache OpenOffice Portable, voi ajaa myös pilvestä

 

Maksullisia toimisto-ohjelmia

Microsoft Word ei ole markkinoilla ainoa vaativa maksullinen toimisto-ohjelma. Ryhmään kuuluu muutamia sen kilpailijoita ja haastajia, korkeatasoisia tekstieditoreita. Ne kilpailevat myös hinnallaan Wordin kanssa. Tässä pari niistä:

Corel WordPerfect

TextMaker tekoälytuettu

 

Tavalliset tekstinkäsittelijät

Monet peruskäyttäjät ovat tottuneet Windowsiin vakiona kuuluvaan WordPadiin. Microsoft ei ole enää kehittänyt tätä ohjelmaansa. Se onkin poistumassa kokonaan käytöstä aivan lähiaikoina, mahdollisesti jo tämän oppaan tultua julkaistuksi. Silloin käyttäjä tarvitsee uuden tekstieditorin sen tilalle. Valinnan varaa on, edellä monipuolisimmat ja tässä muita.

Nämä ovat WordPadia korvaavia ja sitä kehittyneempiä. Niitä on maksuttomia suuri joukko erilaisia. Riippuu käyttäjästä, millaisia ominaisuuksia arvostaa ja mihin tekstejä kirjoittaa. Aina voi kokeilla ja vaihtaa toiseen, jos ei tunnu oikeata. Ja jos monipuolisuutta tarvitsee oikolukuineen, niin edellä kerrotut toimisto-ohjelmien tekstieditorit ovat käytettävissä.

Notepad Light

ajan tasalle kehitetty peruseditori, soveltuu myös muistitikulle asennettavaksi.  Usean kielen oikoluku ja tavutus.

Notepab Light

 

EditPad Lite käyttöliittymä.

EditPad Lite

on suosittu peruseditori. Se on sharewareohjelma, mutta maksuton yksityiskäyttöön. Siinä on sisäänrakennettu ominaisuus, jolla sen voi tehdä myös portable ohjelmaksi. Tässä on jo mm. automaattinen kirjoitetun tekstin tallennus, joka puuttuu useista yksinkertaisista editoreista. Suomen kieli ei kuulu sen kielivalikoimaan. Eikä minkään kielen oikolukua, kuuluu vain maksulliseen versioon.

EditPad Lite

 

Jarte
on aika monipuolinen tekstieditori, tämäkin on yksi suosituimmista. Ohjelma tukee RTF-, TXT-, DOC- ja DOCX-tiedostomuotoja tuonnissa, kun taas vienti on mahdollista käyttämällä laajennuksia, kuten RTF, DOC, HTML, TXT tai PDF. Sillä on mahdollista tallentaa asiakirjoja mallitiedostoiksi. Siitä on myös portable versio.

Jarte

Portable Jarte

 

Atlantis Word Processor

jonka maksutonta versiota kirjoittaja on käyttänyt vuosikaudet ja käyttää edelleenkin varsinkin nettityöskentelyyn. Oma tarve on ollut tuottaa helposti ja nopeasti .rtf muotoista tekstiä esim. sähköpostien liitteisiin sekä koodia ohjelmointiin. Tämä on helppokäyttöinen, nopea ja monipuolinen tekstieditori. Se voidaan asentaa myös muistitikulle. Sen saa myös suomenkieliseksi.

Tässä tiedot ja lataus maksulliseen versioon Atlantis Word Prosessor

Atlantis Lite käyttöliittymä.

Atlantis Word Prosessor Lite, maksuton versio

 

 

 

 

Haluatko katsoa vielä muita? Useat editoreihin luettavat ohjelmat sisältävät joitakin erityispiirteitä tekstin tuottamiseen tai käsittelyyn. Tässä luettelo Softpedian tarjonnasta → Text editors


 

Online editorit

Tekstien tekemiseksi ei tarvitse välttämättä asentaa koneeseen mitään. Editoreita saa myös siirrettävinä versioina muistitikulta käytettäväksi. Lisäksi on netissä joukko online tekstinkäsittelyohjelmia. Niihin kuluu nykyaikainen käyttömukavuus, jakelu eri välineisiin ja toiminta paikasta riippumatta. Kannattaa kokeilla, jos tarvitset vaikka jakeluun työtiimille.

Google Drive

on kätevä tekstien tekosysteemi, jolla voi tallentaa, jakaa ja yhteiskäyttää tiedostoja ja kansioita mobiililaitteella, tabletilla tai tietokoneella. Henkilökohtaiseen käyttöön se on maksuton. Siihen kuuluu mm. 15 Gt maksutonta pilvitallennustilaa. Tässä perustiedot ja latauksia:

Google Drive

 

Text Editor

on maksuton online editoriohjelma.

Text Editor

 

StackEdit

myös jakeluominaisuudet

StackEdit

 

Online editoreita on myös maksullisia. Online ryhmään kuuluu tavallisia tekstintekijöitä sekä erityisesti koodien tekemiseen tarkoitettuja. Koodaamisesta seuraavassa.

 

Tekstieditoreja koodeja varten

Koodien kirjoittamiseen eivät sovellu mitkä tekstieditorit tahansa. Koodit sisältävät merkkejä ja ominaisuuksia, joita ei kaikissa tekstiohjelmissa ole, eivätkä ne ole edes näkyviä eroja. Tässä emme mene pitkälle koodien kirjoittamiseen, koodaajilla on omat pitkälle kehitetyt ohjelmansa. Sen sijaan tuodaan esille muutama tilapäiseen ja harrastelijakoodaukseen soveltuva ohjelma.

Notepad++ käyttöliittymä.

Notepad++

on suosituin editori koodaukseen. Se on avoimen koodin maksuton ohjelma. Se tukee yleisiä ohjelmointikieliä. Siitä on myös portable versio.

Notepad++

Notepad++ Portable

 

PSPad

on myös suosittu maksuton koodaukseen tarkoitettu editori. Ohjelma on suoraa toimiva ja asentuu myös muistitikulle.

PSPad 

 

Online editoreista poimitaan koodaukseen tarkoitettuja esim.:

Collabedit

toimii selaimella, koneeseen asennusta ei tarvita

Collabedit

ja vaikka

AWS Cloud9

 

Turvaeditorit

Myös tekstinkäsittelyohjelma voi panostaa turvallisuuteen. Sellaisia ovat salauksella varustetut editorit. Vaihtoehto niille on käyttää tavallisia tekstieditoreita ja salata teksti erillisillä salausohjelmilla.

CryptoTE

CryptoTE

Turvaeditorin saa myös muistitikulle:

Portable CryptNote

Portable CryptNote   

 

Julkaisujen ja kirjojen tekemiseen

Jos kirjoittaa tieteellisiä tekstejä, kirjoja tai laajoja julkaisuja, niin jälleen on käytettävissä näihin erikoistarkoituksiin kehitettyjä tekstinkäsittelijöitä. La TeX softia on useita ja eri käyttöjärjestelmiin, myös online ja tikulle asentuvia.

La TeX Editor (LED)

La TeX Editor (LED)

 

TeXstudio

vapaan koodin ohjelma

TeXstudio

Portable TeXstudio

 

yWriter

yWriter

 

Codecogs

on LaTeX online editor

Codecogs

 

Paljon erilaisia

Aika paljon niitä on. Tavallisen käyttäjän ei tarvitse syventyä erikoiskäyttöön tarkoitettuihin. Riittää kun tietää toimisto-ohjelmien monipuoliset tekstikäsittelijät ja WordPadia korvaavat tavalliset editorit. Hyvä muistaa, että vaativimmankin tason tekstikäsittelijöitä on myös täysin maksuttomia.  Tämä opas pyrkii auttamaan valinnassa.  Ja jos parikin tuntuu kiinnostavalta, niin mikään ei estä asentamasta niitä useampaakin.

 

Hyvä tietää myös näistä

Maksuttomat vapaan koodin toimisto-ohjelmat

 

Hyvä ja monipuolinen ilmainen tekstinkäsittelyohjelma

 

Millä avata tekstitiedosto tai muuttaa sen muotoa

 

Miten säästää netin kustannuksissa

 

Mitä fontteja koneessani on ja miltä ne näyttävät

 

 

 

Tagit: , , , , ,