Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Miten poistan tietokoneen käytöstä

 

 

Aiotko poistaa tietokoneen? Se voi olla ollut pitkäaikainen ja luotettava apulainen tai ikääntyessään vikojaan oireileva laite. Tehdaskoneiden ohjeissa sanotaan, että se on ongelmajäte ja vietävä asianmukaiseen keräyspisteeseen. Onko se niin yksinkertaista? Käytännössä on kuitenkin erilaisia vaihtoehtoja sen lopulliselle käsittelylle.

 

 

Kun niitä vaihtoehtoja ei aina tule ajatelleeksi tietokoneen poistamistilanteessa, niin tässä niistä oleelliset. Osa niistä ei riipu lainkaan siitä, missä kunnossa tietokone on. Osa taas edellyttää sen toimivuutta tai ainakin korjausmahdollisuutta.

 

Jos kone ei toimi

 

Toimimattomassa koneessa on yksi tärkeä osa: kiintolevy tai useampikin. Sinne on aikojen mittaan tallentunut tärkeitä henkilökohtaisia tietojasi. Siellä voi olla taloustietojasi ja sähköpostin osoitteestosi, nettitietojasi, kuvia jne tiedostoja joiden et halua joutuvan vääriin käsiin. Siksi kiintolevyjä ja siten näitä tietoja ei kannata ilman sisällön poistamista viedä keräyspisteeseen.

 

 

 

Kuva: Tietokoneen kiitolevyllä voi olla henkilökohtaista tietoasi. Klikkaa pienoiskuvat näkymään.

Kiintolevyn/t voi irrottaa ja varastoida itse. Etuna on silloin, että joskus myöhemminkin voi saada levyltä tietoa talteen. Helpompi ja kaikille sopiva tapa on kuitenkin kiintolevy/jen tyhjentäminen eli sisällön poistaminen. Tämä tulisi tehdä erityisillä lopullisen poistamisen ohjelmilla. Ohjelmat ja poistaminen on selostettu tarkemmin täällä → Tiedostojen poistaminen lopullisesti.

Tietokoneita tarkemmin tuntevat voivat tarkastella laitetta tarkemmin todetakseen, onko siinä joitakin pelastettavia osia tai komponentteja.

Tietojen palautusta vanhalta kiintolevyltä.

 

 

 

 

 

Onko sinulla tärkeitä tietoja vanhoilla kiintolevyillä, joita on joskus laatikkoihisi talletettu? Tietoja joita tarvitsisit ja haluaisit palauttaa. Tämä käy päinsä laatikossa olevilta IDE ja SATA kiintolevyiltä USB 3 adapterilla. Asiaa on selostettu tarkemmin täällä -> Onko vanhassa kiintolevyssä kadonnutta tietoa.  Koska artikkeli on jo muutaman vuoden ikäinen varmistin, että adaptereita on vielä nytkin saatavilla.

Muillekin kiintolevylle saattaa löytyä adaptereita tai palautuskeinoja. Jos vanhojen tietojen palauttaminen on todella tärkeätä, ovat käyttävissä ammattimaiset tietoja palauttavat yritykset. Katso myös -> Miten tuhoutuneet tiedot takaisin.  Alakohta Kiintolevy rikki.



Jos kone toimii

Miksi heittäisit pois toimivan koneen? Sen jatkokäytölle on useita eri mahdollisuuksia. Koneen voi jättää itselleen varakoneeksi. Tai vaikka lasten pelikoneeksi, niin eivät riko perheen ykköslaitetta. Tällainen varakone ei välttämättä vaadi nettiyhteyttä, jolloin ei liioin tarvitse huolehtia sen turvapäivityksistä. Etuna myös, että kiintolevyillä oleva tieto säilyy yhä käytettävissä.

Siitä voi tehdä myös itselle tai perheelle harrastuskoneen. Laitteen, jolla voi kokeilla kaikenlaista eikä tarvitse olla huolissaan. Voi tehdä vaikka Linux-koneen.  Linuxit toimivat hyvin vanhemmissa ja hitaammissakin koneissa.

Lisää mahdollisuuksia tulee, jos voi lahjoittaa laitteen jollekin tarvitsevalle. Käyttäjillä voi olla hyvinkin erilaisia tehtäviä vanhoille laitteille, jotka kuitenkin sopivat heidän harrastuksiinsa. Tai varakoneeksi kaverille.

Huomaa, että edellä selostettu omien henkilökohtaisten tiedostojen suojeleminen koskee myös edelleen annettavia toimivia koneita. Ehkä vain perheenjäsenelle voi luovuttaa omia henkilökohtaisia tietoja. Varminta on aina kuitenkin poistaa ne lopullisesti.

 

VINKKI

 

Jos säilytettävä tietokone on kannettava, niin silloin siinä on oma näyttönsä. Jos se on pöytäkone, niin syntyy kysymys, mistä sille saisi oman näytön, kaiuttimet ja muut lisälaitteet. Jos ylimääräisiä lisälaiteita ei ole, niin silloin on käytettävissä KVM jakokytkimiä, joilla näytön, kaiuttimet ja muut käyttölaiteet saa yhdistettyä kakkoslaiteeseen. Kysy tietokoneliikkeestä.

Ongelmajätteelläsi voi olla vielä monia hyödyllisiä tehtäviä edessä. Harkitse, miten poistat sen.

 

 

Näistä lisätietoa

Vikaa tietokoneessa – voiko tämän korjata

 

Tietokone huoltoon tai korjattavaksi – opas

 

Uusi tietokone – mutta millainen

 

Uusi tietokone – onko se heti valmis?

 

Miten saa mieleisensä tietokoneen – kasaamalla itse

 

 

Tagit: , , , , ,