Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Miten tämän koneen saisi kuntoon?

 

 

Jos tietokone ei toimi kunnolla, niin sen voi viedä huoltoon korjattavaksi. Voisi luulla, että asia on aika suoraviivainen, kone huoltoon ja sillä selvä. Mutta valitettavasti tämä ei läheskään aina mene näin yksinkertaisesti. Huolto tietysti maksaa ja kestää aina oma aikansa, joskus myös kohtuuttoman kauan. Huolto voi aiheuttaa uusia ongelmia, esim. tietojen katoamista. Tai kannattaako tämä kone yleensä korjata? Miten saada kone kuntoon on tarkastelun paikka.

 

 

Tietokoneet eivät ole kertakäyttötavaroita.  Ne kestävät oikein käytetettynä ja ylläpidettynä hyvinkin pitkään.  Miten kauan tietokoneet sitten kestävät?  Sitä on käsitelty tarkemmin täällä -> Kauanko tietokone kestää.

Aloitetaan tämä laaja asia siitä miten tietokoneen viat ja häiriöt saadaan korjattua. Periaatteessa sen suuria linjoja ovat 1. koneen omatoiminen ylläpito ja vikojen korjaus sekä 2. huoltopalveluiden käyttö. Koska monet tietokoneen käyttäjät eivät halua seurata koneen tekniikkaa, niin huoltopalvelut tuntuvat silloin ainoalta vaihtoehdolta. Kun luet tätä opasta eteenpäin niin kerrotaan tarkemmin mitä huollot tekevät ja mistä me käyttäjät maksamme.

Huollosta maksaminen voi tapahtua usealla eri tavalla. On kannattavaa, että tuntee tietokoneen huoltamisessa tarvittavan rahan liikkeet. Myös omatoiminen tietokoneen ylläpito ja korjaaminen tulee seuraavassa tarkasteluun.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korjattavien tietokoneen yleiset viat

Mitä vikoja on huoltoon tuoduissa koneissa? Yleisimpiä ovat huoltojen tilastoinnin mukaan (huomaa, nämä ovat siis huoltoon toimitettujen, ei kaikkien vikojen listaus)

 • Tietokone ei käynnisty
 • Windows ei käynnisty tai päivity
 • Viallinen kiintolevy
 • Tietokoneen nopeuttaminen
 • Virusten tai haittaohjelmien poistaminen

 

Kirjoittaja yllättyi siitä, että rikkinäinen kiintolevy – kovalevy – on noussut näkyvästi listoille. Yleinen kehityssuunta kun ollut, että kiintolevyt olisivat entistä luotettavampia ja vähemmän vikaherkkiä. Lisäksi on käytettävissä niiden hyvin helppotoimisia kunnon tarkastusohjelmia. Toisaalta tässä on kyse nimenomaan korjattavaksi tuoduista; kiintolevyjä on yleensä vaikea omatoimisesti korjata.

Tietokoneen nopeuttaminen sopii myös huoltokorjaamojen ohjelmaan. Taustana on se, että ohjelmallisesti eli softapuolella ei kovin suuria tuloksia voida saavuttaa verrattuna tietokoneen rakenteen muutoksiin, ns. rautapuolen parannuksiin.

Virusten ja haittaohjelmien poistaminen on usein ajoittain ruuhkaista. Jotkin suojaukset läpäisemään pystynyt uusi pahis voi ruuhkauttaa huoltopisteet monien käyttäjien tuodessa samaan aikaa vikaantuneita koneitaan huoltoon.

Huoltopisteet eivät voi korjata kaikkia mahdollisia tietokoneeseen liittyviä vikoja. Tällaisia ovat ymmärrettävästi Internet yhteyteen liittyvät viat ja häiriöt. Sen sijaan tämäkin on mahdollista tukia ja korjata jos käyttää kotiin tilatavia huoltopalveluita – tarkemmin jäljempänä. Palvelupisteestä riippuen voi olla myös muita rajoituksia; esim. varmuuskopiointi/varmuuskopioista palautus, ”vieraat” käyttöjärjestelmät ja liikkeiden sekä yhteisöjen käytössä olevat tietokoneet.

 

Huoltomahdollisuudet

Tietokoneen käyttäjä voi järjestää koneensa korjaamisen muutamalla eri tavalla:

 • Viedä laite huoltopisteeseen
 • Pyytää jokin kotikäyntejä tekevä huoltoliikkeen korjaaja kotiinsa
 • Käyttää hyväksi tietokonetta ostettaessa tai muulloin tehtyä huoltosopimusta
 • Käyttää jonkin teleoperaattorin tai muuta maksullista etähuoltoa


Kone korjaamoon

Kone huoltopisteeseen ei siis nykyään ole varsinkaan asutuskeskuksissa ainoa huoltamisen tapa. Aloitetaan kuitenkin tästä vakiomenettelystä.

Huoltaminen onnistuu sitä paremmin ja sitä nopeammin, jos käyttäjä voi kertoa, mikä vika koneessa on, edes suunnilleen. Kone on rikki tai kone ei toimi, on mahdollisimman ylimalkainen vikamääritys ja voi lisätä korjausaikaa sekä -kustannuksia. Toinen tärkeä asia on sopia mahdollisimman tarkasti mitä korjataan sekä korjausajasta.

Korjauksen kustannuksia voi olla mahdotonta määrittää ilman tarkempia tutkimuksia. Useilla korjaamoilla on silloin tapana veloittaa muutaman kympin tarkastusmaksu. Useimmiten tämä maksu palautetaan siinä yhteydessä kun kone korjataan myöhemmin sovittavalla tavalla. Jos konetta ei esim. kannata korjata jää tarkastusmaksu liikkeelle.

Kannattaa sopia, että jos koneesta täytyy jotakin poistaa tai tehdä joitakin muutoksia, mistä sitä jätetettäessä ei sovittu, niin korjaamon on velvollisuus kysyä voiko niin tehdä ja ilmoittaa kustannukset. Ikävimmät erimielisyydet ja reklamaatiot ovat korjauksissa aiheutuneet tietojen häviämisestä. Näin käy jos kiintolevy joudutaan korvaamaan tai alustamaan. (Vaihtamisen ymmärtää, mutta miksi entinen levy pitäisi alustaa eli formatoida?)

Tietojen tai sovellusten katoaminen on aina paitsi ikävää, myös oikeastaan korjaamon vastuun ulkopuolella. Tietojen säilymisestä ei ole mitään takeita – ainakaan jos ei ole edes sovittu. Niillä ei ole samanlaista selkeää rahallista arvoa kuin tietokoneen osilla. Minkä arvoisia ovat kiintolevyllä olevat valokuvasi? Tai kesken olevat työ- ja muut asiatiedostot?

Tietojen menettämisestä on suora silta niiden varmuuskopiointiin. Jos koneessa on arvokasta sisältöä kannatta se ehdottomasti varmuuskopioida ennen huoltoon viemistä – jos vain mahdollista. Tässä tarkemmin varmuuskopioinnista -> Varmuuskopioinnin opas. Hätätilassa on sovittava vaikka vanhan kiintolevyn palauttamisesta. Sen voi sitten myöhemmin toimittaa erikoisliikkeeseen tietojen talteen ottamiseksi. Katso tarkemmin -> Tietojen palautus.

Tietokoneen korjausaika riippuu korjauspisteen ajankohtaisesta tilanteesta. Se voi vaihdella paljokin. Yleisissä ohjeissa puhutaan kohtuullisesta korjausajasta. Sen on Kilpailu- ja kuluttajavirasto epävirallisesti määritellyt kahdeksi viikoksi.

Vertailun vuoksi tarjoaa Verkkokauppa com. seuraavat esimerkit huoltopalveluiden hinnoista -> Huoltopalvelut.

 


Korjauttaa kone kotona

Tämä on aika uutta kehitystä ja palvelu näyttää lisääntyvän pienemmillekin paikkakunnille. Sitä on vauhdittanut kotitalousvähennys, joka myönnetään myös kotona tehtävistä tietokoneen korjaus- ja huoltotöistä. Asia selviää tästä verohallinnon linkistä -> Taulukko kysytyimmistä kotitalousvähennykseen oikeuttavista töistä.  Samasta linkistä löytyy myös tiedot ja ohjeet miten kotitalousvähennys hoidetaan.

Koneen korjauttamisella kotona voi olla rahallisen puolen lisäksi myös muita etuja. Säästytään laitteiden kuljettamisilta huoltopisteeseen. Eikä laitetta tarvitse siirtää huoltopisteen hyllyihin odottamaan korjausvuoroaan. Voidaan testata ja korjata koko laitteistoa sen nettiyhteyttä myöten. Korjauksen edistymistä voidaan valvoa.

 


Turvautua huoltosopimukseen

Tämä ei vielä ole varsinainen korjaamisen keino, mutta tähtää kyllä siihenkin. Ainakin niitä myydään poistamaan kaikki huolet koneen toimivuudesta sopimusaikana. Huoltosopimukset ovat toistaiseksi vailla erityistä ja yleisesti hyväksyttyä sopimusehtojen mallia. Jokainen palvelua tarjoava tekee itse kehittämänsä sopimukset. Niinpä ne kannattaa ehdottomasti lukea hyvin tarkkaan läpi ennen kuin sen hyväksyy.

Huoltosopimukset ovat aika arvokkaita jos vertaa laitteiden yleisiin korjauskustannuksiin. Eikä aina ole täyttä varmuutta siitä, mitä kaikkea ne korjaavat ja mitä ei. Vaikea välttyä havainnolta, että uusien tietokoneiden kaupan yhteydessä myytävillä huoltosopimuksilla on omat taloudelliset tavoitteensa. Tässä Gigantin huoltosopimuksen kuvaus -> Tietokoneen huolenpitopalvelu.  Palvelun hinnastoon pääsee Lisätietoa kohdan oikealla puolla olevasta painikkeesta Hinnasto.

Pitääköhän liike hintojaan kalliina kun ne ovat kaikki pyöristämättömiä 149, 199 ja 299 -muotoisia? Eiköhän tietotekniikan kaupassa pitäisi päästä jo moisesta hintojen ”halventamisesta”. Jos tietokoneen kauppa syystä tai toisesta peruuntuu, niin siihen liittynyt huolenpitopalvelu ei peruunnukaan vaan jää asiakkaan maksettavaksi.

Uusien koneiden huoltosopimuksia harkitessa kannattaa muistaa, että uusilla laitteilla on niiden takuuehdoissa määritellyt takuut, joita tukee vielä yleinen takuukäytäntö.

 


Etähuollot

Tietokoneiden etähuollon tekee mahdolliseksi pienet koneisiin asennettavat apuohjelmat. Koneeseen asennettuna ne saavat sen toimimaan yhdessä huoltajan koneen kanssa niin että sitä voidaan nettiyhteyden kautta etäkäyttää. Tämä on ihan hyödyllinen ja toimiva korjaussysteemi. Se tuo kotikoneen yhteyksineen korjaan eteen. Sen tunnetuimmat tarjoajat ovat nettioperaattorit, etenkin Elisa  ja Telia.  Kummallakin on myös valtuutettuja huoltopisteitä sekä Elisan Omagurulla nyttemmin myös kotikäyntejä.

Operaattoreista Elisan palvelun markkinointitavat ovat pulmallisimmat. Siellä maksullinen palvelu tuodaan voimakkaasti esille aina kun asiakas etsii jotakin tietoa ongelmiinsa. Kirjoittajasta Kilpailu- ja kuluttajaviraston pitäisi selvittää, millaiset ovat teleoperaattoreille suositeltavia maksullisten palveluiden markkinointitapoja.

Etäpalvelua voi tarjota mikä ammattitaitoinen yritys tahansa. Mutta operaattori on markkinoijana etulyöntiasemassa. Sen vastuulle pitäisi kuulua etenkin nettiyhteyksin sujuva toiminta ilman ylimääräisiä maksullisia palveluita. Muut operaattorit eivät ole lähteneet tälle kilpailuasemaansa hyväksikäyttävälle linjalle.

Toivotaan, että hyvä ja muita sopivasti täydentävä tietokoneiden korjauskeino – etäpalvelu – kehittyisi tästä edelleenkin ja saisi ansaitsemansa terveet kauppatavat.

 


Takuukorjaus ja korjausten ehdot

Uusilla laiteilla on takuu. Tämän takuun hyväksikäyttö on paras ratkaisu, jos sellainen on kerran käytettävissä. On hyvä tietää, että tehdastakuun aiheuttamat kustannukset maksaa valmistaja, ei huoltopiste. Takuuseen on kautta aikojen liittynyt monenlaisia erimielisyyksiä ja tulkinnan eroja. Nykyisin säännökset alkavat olla varsin yksiselitteisiä ja selkeitäkin. Tässä Kilpailu- ja kuluttajaviraston ohjeet -> Korjauksen kustannukset, paikka ja kesto.

Hyvä muistaa sekin, että tietokoneen tietosisältö ja ohjelmat eivät kuulu korjausvastuisiin, ei myöskään takuukorjauksiin.

 

Jos korjaus ei onnistu

Valtaosa tietokoneiden korjauksista onnistuu lopputuloksen kannalta kuten pitääkin. Suureen määrään mahtuu myös tapauksia, joissa päädytään huonoon lopputulokseen tai ainakin sellaiseen jota korjattavaksi jätetyn laitteen omistaja ei odottanut. Mikä silloin neuvoksi jos kärsii vääryyttä?

Epäonnistuneista ostoista ja korjauksista voi aina tehdä reklamaation. Kirjallinen reklamaatio otetaan useimmiten vakavasti ja ryhdytään asiaa tutkimaan. Miten reklamaatio tehdään?

Silloin tulee avuksi kuluttajaneuvonta. Se opastaa ja neuvoo, miten tulee menetellä missäkin tapauksessa. Vieressä ylempänä kuva, klikkaa se näkymään. Tässä linkki Kuluttajaneuvonnan sivuille ->Toimintaohjeita kuluttajille.  Siinä on heti alussa opastus hyvään apuohjelmaan -> Reklamaatioapuri.

 

Sopimus huollosta ja korjauksesta

Tietokoneen huolto perustuu käytännössä ja lakien tulkinnan mukaan keskinäiseen sopimukseen tilaajan ja huoltoliikkeen välillä. Olkoon se paperilla tai vain suullisesti tehty, mutta se on kuitenkin sopimus joka määrää mitä tehdään, ja mahdollisesti mitä ei tehdä.

Kaikessa valittamisessa ja mahdollisessa jälkipyykissä tämä sopimus on selvittelyn perusta. Siltä kannalta olisi tietysti hyvä, jos on ollut tilaisuus tehdä korjaussopimus oikein kirjallisesti ja allekirjoitettuna. Joillakin huoltopisteillä on tapauskohtaisesti täytettävä sopimus eli työn tilauslista. Sopimisen yhteydessä voidaan ennakoida korjauskustannuksia. Sekä tehdä selväksi, että poistamiseen, suurempiin muutoksiin ja korjauksiin tulee pyytää erikseen asiakkaan hyväksyminen puhelimitse.

 

VINKKEJÄ onnistuneeseen korjaukseen

 • Jos mahdollista, tutki voiko koneen korjata tai huoltaa itse
 • Pyri selvittämään, mikä koneessa on vikana
 • Valitse itsellesi ja koneellesi sopiva korjaustapa. Muista, että saat kotitalousvähennyksen kotonasi tehdystä korjauksesta.
 • Varmuuskopioi ennen korjausta tärkeät kuvat ja tiedostosi. Tiedostojen ja kopioiminen muistitikulle tai pilveen on helppoa.
 • Liikkeen kanssa tehty työtilaus on sopimus. Varmista, että se on oikein ja sisältää mitä tehdään ja mitä ei.
 • Jos koneella on takuu käytä takuukorjausta
 • Jos haluat arvioida kannattaako kone korjata, valitse korjauspalvelu, jossa tehdään sen ennakkotarkastus ja hinta-arvio

 


Tietokoneen omatoiminen ylläpito ja korjaaminen

Tämä opas painottuu tietokoneen huolto- ja korjauspaluiden käyttämiseen. Toinen yleinen tapa huolehtia tietokoneen kunnosta ja sen vikojen korjaamisesta on omatoimisuus. Neptunetti – klikkaa viereinen kuva näkymään –  on laaja kokoelma erilaisia ohjeita ja oppaita, miten se tapahtuu. Siksi tässä vain aivan muutama poiminto tietokoneen ylläpidosta- ja häiriöiden korjaamisesta.

Tietokoneiden viat painottuvat niiden ohjelmistopuoleen eli softaan. Siten niiden omatoiminen ylläpito ja korjaaminen on täysin mahdollista ja myös taloudellisesti kannattavaa.

Edellä kerrottiin, että yksi yleisimpiä syitä tietokoneen viemisessä huoltokorjaamoon on sen kiintolevyn viat. Ja että tällaisissa korjauksissa on jopa mahdollista menettää koneessa olevia käyttäjälle tärkeitä tietoja. Miten estää ja ennakoida kiintolevyn vikaantuminen? Asiasta on tarkempaa tietoa täällä:

Kiintolevyt – ylläpito ja vikojen testaus

Kiintolevy opas

Kiintolevyn puhdistus

Jos tietokone tai Windows ei käynnisty, niin niistäkin on täällä ohjeita:

Tietokone ei käynnisty

Windows ei käynnisty

Tai jos tietokone ei toimi kunnolla ja epäilee vikaa jossakin sen osassa. Lue silloin -> Tietokone ei toimi – voiko tämän korjata tai -> Tietokoneen osien testaus.  Lisää tietoa toitokoneongelmista on täällä -> MItä tehdä jos ongelmia tietokoneessa.

Mitä silloin jos on virus tai haittaohjelma koneessa. Tässä tarvittavista toimenpiteistä -> Virus koneessa – mitä tehdä?

Koneen nopeus, onko kone hidastunut. Mistä se voisi johtua ja voisiko sille jotakin tehdä? Tässä tietoa –> Onko tietokone hidastunut

Entä jos netti ei toimi? Tässä nettiongelmista oma oppaansa -> Netti ei toimi – opas.

 

Käytettävissäsi on artikkelien tulostus – painike otsikon yläpuolella.

 

 

 

Tagit: , , , , ,