Miten vanha Windows poistetaan
Tietokoneessa saattaa majailla ylimääräinen ja tarpeeton Windows asennus. Se on voinut syntyä sinne eri tavoin. Usein tuo vanha asennus voi jäädä turhaa tilaa viemään koska se ei poistu noin vain deletellä.
Windowsin vanhat asennukset koneissa ovat varsin tavallisia. Ne kannattaa poistaa ellei sitten käytä esim. multilboottina kahta tai useampaa käyttöjärjestelmää. Mutta käyttämätön on tarpeeton ja vie kiintolevyllä suhteellisen paljon tilaakin. Poistaminen ei ole vaikeata kun tietää siihen oikean menettelyn.
Vanhoja Windowseja syntyy koneisiin eri tavoin:
1. Koneeseen on samalle kiintolevylle asennettu Windows uudelleen tai uudempi Windows, mutta kiintolevyä tai osiota ei ole alustettu. Tämä tilanne syntyy usein Windowseja uudelleen asennettaessa. Microsoft käyttää tilanteesta myös outoa ilmaisua: Asennettu aiemman Windows version päälle.
2. Koneeseen on annettu C: kiintolevylle Windows ja toiselle kiintolevylle on jäänyt entinen, joka ei ole enää käytössä.
3. Koneeseen on asennettu useampia käyttöjärjestelmiä dual- tai multibootiksi ja haluat poistaa esim. vanhemman Windowsin.
4. Lopuksi on vielä syytä selvittää miten Windows asennetaan samalle kiintolevylle, jossa on jo aikaisempi Windows.
5. Bonuksena selvitetään miten poistat Linuxin tai Windowsin dual- tai multiboot systeemistä
Asennuksen poistaminen
Käydään läpi edellä mainitut vaihtoehdot. Käyttäjien koneissa on monia erilaisia asennuksen vaihtoehtoja. Tässä selostetaan tavallisimmat. Jos omaan ongelmaasi ei ole riittävää vastausta, niin kysy kommenttina.
1. Windows asennettu alustamatta kiintolevyä
Tämä tilanne syntyy useinmiten vahingossa. Tarkoitus on alustaa oikea osio, mutta se ei onnistukaan. Tuloksena on uusi toimiva asennus ja vanha, joka ei enää toimi ilman sen palauttamista. Win7 asennus muuttaa vanhan Windowsin Windows.old tiedostoksi. Siitä voi sen haluttaessa palauttaa tai etsiä sieltä talteen joitakin tarpeellisia tiedostoja. Jos uusi asennus toimii, niin ei ole mitään syytä säilyttää vanhaa, joka vie aika paljon tilaakin. Windows.old tiedosto voidaan poistaa kun on todettu uuden asennuksen toimivan. Tässä Poistamisen ohje.
Win 8.1 säilyttää Windows.old tiedoston vain 28 päivää, tarkemmin -> täällä.
2. Poistaminen toiselta kiintolevyltä
Tähän on hyvä ratkaisu käyttää live Linux CDtä. Ohjeet ->täällä.
Jos haluaa poistaa ei-käytössä olevia Windowseja Windowsin omilla keinoilla, niin ensimmäinen vaihe on tiedoston haltuunotto.
Win 7ssä se tapahtuu: Klikkaa hiiren oikealla kansiota tai tiedostoa -> Ominaisuudet -> Suojaus välilehti Lisäasetukset -> Omistaja välilehti -> Muokkaa -> Valitaan käyttäjä jolle omistajuus -> Korvaa omistaja alisäilöissä ja objekteissa -valintaruutu –> OK.
Lähes samoin Win 8ssa: Hiiren oikealla kansiota tai tiedostoa -> Ominaisuudet -> Suojaus välilehti > Lisäasetukset -> Muuta – > Kirjoita käyttäjän nimi -> Tarkista nimet > Korvaa omistaja ja alisäiliöissä ja objekteissa -valintaruutu -> OK.
Tähän asiaan liittyviä ohjeita on alinna Linkeissä.
Käytä oikotietä
Kaikki nuo ovat hiukan mutkikkaita, mutta yksi oikotie on vaivattomampi: Tallenna kiintolevyllä oleva muut tiedostot väliaikaisesti muualle ja alusta osio. Kun palautat siirretyn sisällön niin vanha Windows on poistunut mutta muu tarpeellinen jää.
Osion alustaminen: Kirjaudu järjestelmänvalvojana. Ohjauspaneeli -> Järjestelmä ja suojaus :> Valvontatyökalut -> kaksoisklikkaa Tietokoneen hallinta -> vasemmalla Tallennus-kohdassa Levynhallinta -> klikkaa hiiren oikella osiota (asemaa), jonka haluat poistaa :> Alusta. Jos haluat alustaa aseman oletusasetuksilla, valitse Alustus-valintaikkunasta OK ja valitse sitten vielä OK. Normaali alustus poistaa kaikki tiedot osiosta (asemasta).
Levysoiden hallintaan, muuttamiseen ja poistamisen on hyviä ns. kolmansien osapuolien ohjelmia, esim. EaseUS Partition Master
3. Dual- tai multibootista poistaminen
Jos poistaa vanhan Windowsin monikäynnistyksen näytöstä, niin se ei poista varsinaista Windowsia. Monikäynnistyksen käyttöjärjestelmien poistamisessa tulee olla tarkkana, sillä tarjoilla on vaaroja. Uudempi asennus saattaa käyttää vanhemman asennuksen tiedostoja. Jos poistat vanhan, niin saattaa uusikin lakata toimimasta. Microsoft varoittelee Win 7 kohdalla -> näin.
Win 8 multibootista poistaminen on selostettu ja kuvitettu hyvin How to geek -sivuston ohjeessa ->täällä
4. Windowsin asennus samalle kiintolevylle, jossa on jo Windows
Windowsin asentaminen uuteen tai alustettuun kiintolevyyn on suhteellisen selkeää. Ainoa vaaran paikka on osion valinta jos koneesssa on jo aikaisempi Windows joka tulisi samalla poistaa alustamalla osio. Tämä on Windowsin asennuksen hiukan epämääräisten merkintöjen takia usein epävarmaa. Tuloksena voi olla kodassa 1 mainittu tapaus, jolloin entinen asennus jää myös levylle. Vältä se.
Tässä pikkukuva asennuksen vaiheesta jolloin pitää olla tarkkana. Mitä alustetaan ja minne uusi asennus tehdään.
5. Linuxin poistaminen dual- ja multiboot systeemeistä
Todetaan ensiksi, että jos haluatkin pitää Linuxin ja poistaa Windowsin, niin asennettaessa esim. Ubuntu voit määrittää haluatko pitää myös muut käyttöjärjestelmät vai poistaa ne.
Ubuntun poistoon tarvitaan joko Windowsin tai Ubuntun asennuslevy (jotka voi tehdä jos ei ole). Poisto on selkeästi selostettu ->tässä.
* * * *
Windowsin poisto on hiukan mutkikkaampi juttu kuin jonkin muun ohjelman tai tiedoston. Ne ovat ankkuroituneet niin syvälle tietokoneen tiedostorakenteeseen, että tarvitaan muutamia eri toimenpiteitä. Ylimääräisten Windowsien poisto on hyödyllistä ja turvallista. Ainoastaan dual- tai multibootissa olevien käyttöjärjestelmien poiston kohdalla on tiedettävä turvallinen menetelmä.
Tämän artikkelin ohjeita on helpompi seurata jos printtaat sen. Kaikki artikkelit neptunetissä on helposti tulostettavissa jutun alussa olevalla kuvakkeella.
Linkit
Windows.old tiedoston poistaminen
Tiedoston tai kansion ottaminen omistukseen Win 7ssä
EaseUS Partition Master, maksuton osiointityökalu kotikäyttöön
Käyttöjärjestelmän poistaminen, laaja Ubuntun suomenkielinen ohje
Windows 8 poistaminen dualbootista, How to geek ohje
Asiaan liittyvää
Windowsin asentaminen ilman asennuslevyä
Paras Windowsin korjauslevy on live Linux
Tagit: Kiintolevy, Tietokone, Windows, Windows 7, Windows 8, Windowsin poistaminen