Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Onko sinulla tunne, että tietokoneeni lähettelee tietoja jonnekin, mutta minne?  Tai haluatko tietää, mihin tietokone on netin kautta yhteydessä? 

Normaalisti tietokoneen yhteydenpito verkossa oleviin kohteisiin jää arvailujen varaan.  Voi huomata, että nettiyhteyksiä otetaan, mutta ovatko ne tarpeellisia vai vai haittaohjelmien yhteydenottoja?  Tarkkaa ja hyödyllistä tietoa on kuitenkin saatavissa.  Koneen yhteydenpidon nettiin selvittää TCPView-ohjelma.

Ohjelma on aivan pieni, kevyt  työkalu kooltaan vajaa 300Kb.  Se kuuntelee oletusarvoisesti koneen jokaista yhteydenottoa nettiin sekunnin välein.  Se ilmoittaa tarkat tiedot kaikista koneen TCP ja UPD yhteyksistä kuten yhteyden loppuosoitteen, prosessin nimen ja yhteyden parhaillaan olevan tilanteen.

TCPView-ohjelma DOS-apureineen ja ohjeineen asentuu hetkessä.  Otsikkokuvassa sen käyttöliittymä, klikkaa kuva suuremmaksi.  Yhteyksien analysointi tapahtuu oletusarvoisesti sekunnin välein, mutta on muutettavissa haluttaessa pitemmiksikin kohdasta View – Update Speed.  Yhteydet, jotka ovat muuttuneet edellisestä mittauspisteestä korostetaan hetkeksi keltaisella.  Jos jokin yhteys on lopetettu edellisestä mittapisteestä, se korostetaan punaisella ja aivan uusi yhteys puolestaan vihreällä.

Jos haluaa tarkempia tietoja jostakin listatusta yhteydestä, niin klikataan hiiren oikealla ja valikosta kohta Process Properties tai vaikka Whois.

Ohjelmalla voi myös sulkea havaittuja yhteyksiä kohdasta File – Close Connections klikkaamalla hiiren oikealla ja valitsemalla valikosta Close Connections. Ohjelman näytön voi tallentaa myöhempää tarkastelua tai vertailua varten kohdasta Save.

Miksi siis enää ihmetellä oman koneen yhteydenottoja nettiin.  Ne saa selville helposti hyvin pienellä ja kevyellä työkalulla.  Juuri tämä nopeus ja yksinkertaisuus tekee työkalusta kätevän.

TCPView for Windows tiedot ja lataus:
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb897437

 

Päivitetty 19.7.2022

 

Hyvä tietää myös näistä

Mikä on prosessi tietokoneessa

Onko tietokoneesi hakkeroitu tai kaapattu?

 

 

 

Tagit: , ,