Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Kaupankäynnissä on yleensä selkeät periaatteet: Saa sitä mitä tilaa. Mutta nettiyhteyksien kohdalla tämä käytäntö menee näköjään jollakin muulla tavalla. Ei tiedä, mitä saa. Ja saako yleensä silloin kun pitäisi jne.

 

 

 

Olen kesäisin käyttänyt mobiililaajakaistaa koko sen ajan kun se on ollut olemassa. Yhtenäkään kesänä eivät siihen liittyvät toiminnot ole toimineet niin kuin luulisi ja pitäisi.

Toisinaan ei mobiililaajakaista olekaan avattu sinä päivänä kuin asiakaspalvelun kanssa on sovittu. Tai sitten palveluntarjoajan lähettämä SIM-kortti voi olla niin paljon myöhässä, että se ei kerkiä avausajaksi perille. Tai sitten mobiililaajakaista ei sulkeudukaan kun sen tilausajan pitäisi päättyä ja laskutus juoksee edelleen.

Mobiililaajakaista – nimenä taisi olla silloin – matkakaista – alkuaikoina oli ymmärrettävästi erilaisia vaikeuksia sen toimivuuden kanssa. Laajakaista ei toiminutkaan kunnolla kännykkää käyttäen niin kuin annettiin ymmärtää. Piti olla mokkula tai nettitikku ja vasta sitten pääsi jonkinlaiseen käytettävyyteen.

Tänä keväänä taas tilasin kaistaa kesäksi. Aikaisempaa 5 megan yhteyttä ei ollut enää satavissa, mutta nyt oli yhteys, jonka max. nopeus oli 12 megaa. Ajattelin, että jokohan nyt saa mitä tilaa ja tuollaisista alkuaikojen teknisistä vaikeuksista olisi päästy eroon. Mutta mitä vielä! SIM-kortti tuli kyllä ajoissa, asiakaspalvelu sanoi sen lähettävänsä ajoissa, että sitä voisi kokeillakin. Hienoa, ajattelin, ehkä nyt pääsee ilman seikkailuita.

Ei muuta kuin nettitikku kiinni ja läppärillä nettiin kuten ennenkin. Kovin kauan kesti nettiin pääseminen, kesti ja kesti. Niinpä mittasin kaistan nopeuden (sijainti nyt Espoo) kahdellakin eri nettimittarilla ja eri aikoinakin. Tulos oli hämmästyttävä. Vastaanottonopeus vaihteli alle ja hiukan päälle 1 Mb. Sen sijaan lähetysnopeus oli niin ikään hämmästyttävällä tavalla suurempi eli päälle 1 Mb.

Kaistan nimi on Nopsa, mutta ei tämä kovin nopsalta vaikuttanut. Tällä pitäisi kesällä päivittää näitäkin sivuja. Otin yhteyden asiakaspalveluun ja sieltä opastettiin vikailmoituksiin. Tein ilmoituksen. Parin päivän päästä sain kaksi samanaikaista vastausta kännykkääni. Toisessa sanottiin, että vika on korjattu. Ja toisessa, että mitään vikaa ei ole. Korkeintaan voi olla kyseessä verkon paikallinen ylikuormitus.

Huvin vuoksi – arveli tietäväni kyllä tuloksen – mittasin taas eri mittarein nopeuden. Samahan se oli, vastaanotto alle ja hiukan yli 1 Mb, siis täällä Espoossa, mikä ei ole mitään erämaata. Läppäri näyttää verkon nopeuden olevan täyden eli ei se siitäkään ole kiinni.

Nähtäväksi jää, mikä on tämän tuotteen nopeus sitten kesäpaikassani. Jos sielläkään ei pääse lähellekään aikaisempaa 5 megaa, niin ei auta muu kuin etsiä toisia operaattoreita vaikka olisi paljon muutakin tehtävää. 

Täytyy siis todeta, että hyvin operaattorini vaalii aikaisempia seikkailuperinteitään.

Jos sinäkin ihmettelet mobiililaajakaistasi nopeutta, niin mittaa se. Mutta ehkä ei kannata odottaa liikoja… Komettina voit kertoa myös omista kokemuksistasi.

Laajakaistan mittauspaikat:

Speedtest.net myös mittauksia laitetyypin mukaan

Telia (ennen Sonera)

 

Päivitetty 4.4.2017, mutta jätetty kertomus vuodelta 2012 edustamaan uusia vastaavia tilanteita, sillä ne ovat edelleen aivan yleisiä.  Myös otsikkokuva on vuoden 2012 mittauksista, uudet ovat erilaisia.

 

Tässä lisää laajakaistojen nopeusmittauksista

Mikä on mobiililaajakaistani nopeus

Tiedätkö mikä on laajakaistasi nopeus

 

 

 

 

Tagit: ,