Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Aiotko heittää vanhan tietokoneesi kaatopaikalle?  Tai antaa jonnekin kierrätykseen?  Sitä ennen on hyvä muistaa, että tietokone sisältää kappaleen omaa elämääsi kuvina, ehkä videoina, teksteinä, kirjelminä jne.

 

 

 

HUOM – nyt tavoittelen aivan tavallisia tietokoneen käyttäjiä.  Ne joilla on koneessaan jotenkin todella salattavaa tietävät myös huolehtia siitä, että tieto ei joudu koneen poistamisenkaan jälkeen muihin käsiin.  Sen sijaan meille tavallisille käyttäjille, joilla ei ole mitään erityistä salattavaa, tuo asia ei tule usein lainkaan mieleen.  

Mutta olisiko kivaa, jos joku päätyy katsomaan ja vaikka kopioimaan tietokoneen kovalevyllä majailevia valokuviasi?  Tai lukee tekstejä ja kirjelmiä, joita olet kirjoittanut tutuille tai tuntemattomille?  Entä jos tutustuu sähköposteihisi ja näkee kaikki sähköpostiyhteytesi.  Ehkä ei mitään salaista, mutta kuitenkin kiusallista.  Riippuu sitten millä mielellä sisältöä on lähdetty tutkimaan.

Tällainen tilanne on mahdollinen aina kun poistetaan tietokone käytöstä.  Kaatopaikalle (ongelmajätettä) tai kierrätykseen. Tietokoneen kiintolevy(t) on sen arka paikka.  Vaikka olisit poistanut tiedostot sen kovalevyltä formatoimalla, niin ei vaadi suurtakaan taitoa palauttaa siihen sisältö.  

Kiintolevyn ohjelmallisen sisällön poistamisen tekee vaikeaksi vielä se, jos kone ei enää toimi lainkaan.  Silloin ei ole yksinkertaista ryhtyä tiedostojen poistoonkaan.  Tässä tapauksessa tulee ajankohtaiseksi kiintolevyn tilapäinen siirtäminen sisällön poistoa varten slaveksi toimivaan koneeseen, kiintolevyn mekaaninen tuhoaminen tai sen ”lopullinen piilottaminen”.

Vaikka olisit tuhonnut konetta repimällä johdot irti ja poikki koneesta, niin sen tietosisältö säilyy koskemattomana.  Kiintolevyt ovat vankkaa tekoa, ne eivät helposti hajoa toimimattomiksi.  Ja niiden uumenissa piilevät juuri sinun kuvasi, tekstisi ja tietosi.

 

Poista kiintolevyn sisätö tehokkaasti

Luonnollisesti jo askel turvallisempaan suuntaan on, jos kiintolevy on tyhjennetty perinteisellä tavalla.  Parempi sekin kuin ei mitään.  Ehdottoman varma poisto tapahtuu sen sijaan poisto-ohjelmalla, joka tuhoaa kiintolevyn sisällön päällekirjoittamalla ja tavallaan siis salaamalla lukukelvottomaksi.  Tällöin puhutaan datan tuhoavista mm. Disk Wipe ohjelmista.

Alla linkki ilmaiseen Disk Wipe ohjelmaan.  Sen erinomainen puoli on, että se on ns. portable versio eli asennetaan USB-tikulle.  Tällöin mitään asennuksia koneeseen ei tarvita eikä tietokoneen tarvitse enää kovin täydellisesti toimia, kunhan pystyy avaamaan tikulla olevan poisto-ohjelman.  

Tietokonetta voidaan tyhjentää vaikka puhdisatusohjelmilla, mutta kunnollinen Wipe-tyhjennys on varma keino eikä vaadi juuri sen enempää kuin helposti palautettavat poistotavatkaan.

Pidä yksityisyytesi yksityisenä ja tietokoneesi tiedot poissa muilta myös kone hävitettäessä!

 

Päivitetty 24.10.2021

 

Linkit

Miten poistan tiedostoja tietokoneen myyntiä tai luovutusta varten

Kiintolevyn sisällön tuhoajan Disk Wipen kotisivu ja lataus

 

 

Hyvä tietää myös näistä

 

Miten kauan tietokone kestää

Aiotko heittää toimivan tietokoneen kaatopaikalle?  Tutki onko sille vielä käyttöä

 

 

 

Tagit: