Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Win 7 Resurssimonitori

HUOM Windows 7 päivitykset – myös turvapäivitykset – loppuvat 14.1.2020.  Tarkemmin ohjeineen täällä -> Windows 7 aika loppumassa

 

Windowseissa on enemmän ohjelmia ja työkaluja, mitä päälle näkyy Myös Windows 7ssa niitä on.  Tunnetko ne?

 

Kaikissa Windowseissa on joukko piilotettuja työkaluja. Niitä näkyy tulevan jokaiseen uuteen Windowsiin aina entistäkin enemmän. Tässä tarkastellaan, mitä Win7 kätkee uumeniinsa. Artikkelin lopussa Asiaan liittyvää kohdassa on linkki Windows 10 vastaavaan kuvaukseen..

Jaetaan ensin nämä ohjelmat ja työkalut kahteen ryhmään niiden esille saamisen perusteella. Osa niistä on näkyvillä Apuohjelmissa: Kaikki ohjelmat -> Apuohjelmat.  Ryhmään kuuluu enemmän tai vähemmän tunnettuja työkaluja.  Tässä esitellään niistä muutama, joiden arvelen olevan käyttäjille hyödyllisemmästä päästä.

Toinen ryhmä ei ole missään näkyvillä vaan niitä kutsutaan nimeltä tutkittaviksi tai käyttöön Hae komennolla.  Mutta ensiksi siis:  

 

Apuohjelmat

Win 7 apuohjelmat

Tässä mukana pienoiskuva seiskan Apuohjelomista.  Klikkaa kuva suuremmaksi.  Apuohjelmien kansioita voi klikkailla ja katsoa mitä toimintoja sisältävät ne, joita ei tunne nimeltä tai kokemuksesta.  

 

Leikkaustyökalu = kuvakaappaustyökalu

Valikon hyödyllisimpiin kuuluu varmasti Leikkaustyökalu, seuraava pienoiskuva.  Lieneekö siksi vähemmän tunnettu, sillä suomennos englanninkielisestä nimestä Sniping Tool ei kerro koko totuutta. 

 

Win 7 kuvakaappaus

 

Selväkielisesti kyseessä on kuvakaappauksien työkalu – ja varsin kätevä sellainen.

Leikkaustyökalussa on erilaisia säätöjä.  Kaapattavan alueen saa rajattua ruudulla näkyvästä kohteesta minkä kokoiseksi tahansa tai siten koko näyttö.  Pienoiskuva neptunetin etusivulta kaapatusta kohdasta, joka on leikattu kokonaisuudesta ohjelman suorakaidetyökalulla.  Työkalu on myös ja XPssä ja Vistassa.

 

Muistilaput

Toinen kätevä apuväline on Muistilaput.  Työkalulla saa halutun kokoisia muistilappuja työpöydälle ja niihin voi kirjoitaa,  klikkaa seuraava pienoiskuva suuremmaksi. Työpöytä on heti edessä kun koneen avaa, joten mainio paikka ja hyvä systeemi muistaa tärkeät asiat.

Win 7 muistilaput

 

Suurennuslasi

Suurennuslasi on Apuohjelmien alakansiossa Helppokäyttötoiminnot; Apuohjelmat -> Helppokäyttötoiminnot -> Suurennuslasi

Ääninauhuri

Ääninauhuri on yksinkertainen äänitystyökalu, jota voi tarvita jos Win7aan ei ole asennettu täydellisempää softaa.  Sillä voidaan tallentaa äänitiedostoja yksinomaan .wma muotoisina.

Etätyöpöytäyhteys, etätuki

on monille tuttu, mutta ei kaikille.  Tässä apuohjelmassa on kyseessä etäkäyttöyhteyden asentamisesta koneeseen esim. koneessa olevien vikojen etäkorjausta varten.  Kätevä keino moneen tarkoitukseen.  Jos et ole kokeillut, niin kannattaa kokeilla luotettavan kaverin kanssa!  Etäkorjausta käyttävät esim. nettioperaattorien palvelukeskukset asennusvirheiden tutkimiseen.  Tällöin asiakaspalvelijat antavat asennusohjeet etäyhteyttä varten.

Etätuki on käytettävissä myös XPssä ja Vistassa.

Täällä ovat myös Muistilaput, Muistio, Paint, Laskin ja suuri joukko muita hyödyllisiä apuohjelmia. 

 

Piilotetut ohjelmat

Levykuvakkeen polttotyökalu (Disk Image Burner)

Windowsista sanotaan, että sillä ei voi polttaa CD/DVDlle ISO-levykuvia.  Tämä ei enää pidä Win 7 kohdalla paikkansa.  Disk Image Burner apuvälineellä niitä voidaan polttaa.  Edellytyksenä sen käytölle on, että koneessa ei ole asennettuna muita levynpoltto-ohjelmia.  

Työkalun saa esille klikkaamalla levykuvaksi poltettavaa tiedostoa hiiren oikealla ja valitsemalla aukeavasta valikosta.  Tai kaksoisnapsauttamalla poltettavaa tiedostoa. Käyttöohjeet tässä.

Ongelmatilanteiden tallennin  (Problem Steps Recorder)

Työkalulla voi tallentaa Windowsin ongelmatilanteita jatkoselvittelyä varten.  Vaiheista voi tehdä kuvakaappauksilla mht-tiedoston.  Työkalu tallentaa valmiit ongelmatilanteet mahdollisine kuvauksineen .zip-tiedostoksi, joka sisältää .mht tiedoston.  Apuvälineen saa esille kirjoittamalla psr.exe Käynnistysvalikon Hae-kohtaan.

Haittaohjelmien poistotyökalu

Windowsin päivitysten yhteydessä käyttäjät voivat todeta, että melko usein latautuu päivitys ohjelmaan Haittaohjelmien poistotyökalu.  Mutta mikä se on ja mistä se olisi koneessa nähtävissä?  Ohjelma ei korvaa varsinaisia tietoturvaohjelmia, mutta on niille Windowsin tarkistajana hyödyllinen lisä.  Katsomalla koneesta työkalua, ajamalla sen – kestää vain hetken – näkee mistä kohdista konetta se tekee tarkistuksensa.

Työkalun saa kutsuttua esille kirjoittamalla mrt  (W7ja Vista) Käynnistysvalikon Haku- kohtaan ja XPssä Suorita-valikkoon.

Resurssimonitori (Resource Monitor)

Win 7ssa on myös mielenkiintoinen Resurssimonitori, siitä artikkelin otsikkokuva.  Työkalu näyttää, miten riittävät ja sujuvat ovat käytössä olevat resurssit.  Ohjeet työkalun yhteydessä.  Se kutsutaan esille Hae-laatikosta komennolla -> resmon.exe

 

Win 7 näytön kalibrointiWin 7 ClearType säätöjä

Näytön kalibrointi

Näytön kalibrointi on Windowsin työkalu näytön säätämiseksi.  Sen yhdestä säätötoiminnosta edellä pienoiskuva, klikkaa näkyväksi.  Kalibrointityökalulla saadaan perussäädöt tehtyä ja säätö on yksinkertaista.  Tulokset näkyvät heti ja entinen asetus voidaan haluttaessa palauttaa.  Näytön kalibrointi saadaan käyttöön Hae-toiminnon komennolla -> dccw.exe ja klikkaamalla esiin tulevaa ohjelmanimeä.

ClearType tekstiviritin

ClearType säätö vaikuttaa ratkaisevasti miten hyvin ja terävästi Windows näyttää tekstiä.  Tällä työkalulla voidaan varmistaa että nykyinen asetus on oikea ja tarvittaessa säätää sitä. Viimeisessä pienoiskuvassa yksi säädön vaiheista, klikkaa kuva suuremmaksi. Säätö on helppoa valitsemalla muutamista tekstinäytteistä niiden laadun mukaan paras.  Kätevä säätötyökalu saadaan esille kutsumalla Hae-toiminnon komennolla -> cleartype

 

Kysyttävää, kommentoitavaa?  Laita kommentti.

 

Asiaan liittyvää

Windows 10 piilotetut ja vähemmän tunnetut ominaisuudet

 

 

Tagit: , ,