Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

 

Windows 7 päivitykset loppuvat 14.1.2020

 

 

Mitä ihmettä, joko kaikkien aikojen suosituimman Windows järjestelmän aika on päättymässä? Kyllä se aika on kulunut nopeasti, sanovat Win 7 käyttäjät. Yllättävää on, että myös sen ohjelma- ja turvallisuuspäivitykset loppuvat. Microsoft on aikaisemmin kertonut lähinnä sen kehityspäivitysten loppumisesta. Mutta nyt siis tuleekin turvapäivitysten loppumisen myötä sille lopullinen päätepiste. Mitä tämä tilanne merkitsee Windows 7n ja yleensäkin tietolaitteiden käyttäjille? Mitä nyt pitäisi tehdä.

 

Kyseessä on varsin suuri muutos käyttöjärjestelmien maailmassa. Windows 7 käyttäjiä on nimittäin yhä paljon. Maailmanlaajuisesti Windows järjestelmistä sitä käyttää yhä peräti 29,4 % (tilanne syyskuu 2019). Euroopassa 24.9% ja Suomessa 15.4 %. Alempana selventävät graafit Windowsien markkinaosuuksista viimeisen vuoden aikana. Klikkaa kuvat näkymään paremmin ja kokonaan kuten artikkelin muutkin kuvat.

 

Ylärivissä vasemmalla Win 7 osuus maailmalla, oikealla Euroopassa ja alinna Suomessa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Käyttäjien valtaosan mielestä Windows 7 on paras Windows järjestelmä kautta aikojen. Se on selkeä ja kehitettiin aikana, jolloin ei vakoiltu eikä pyritty ohjaamaan käyttäjiä heidän pyytämättään. Windows 10 on tietysti monessa asiassa paljon kehittyneempi. Se on myös tuonut myös suuret määrät ominaisuuksia ja ulkonäköä,  joita ei jokainen käyttäjä tarvitse. Siksi Windows 7 käyttäjille sen loppuminen on kova paikka.

 

Mitä päivitysten loppuminen merkitsee

Microsoft on nyt syksyllä 2019 varsin selkeästi selostanut, mitä päivitysten loppuminen merkitsee. Asia on luettavissa esim. tästä -> Windows 7 tuki päättyy 14.1.2020.

Järjestelmää voi siis käyttää edelleenkin. Mutta laitetta ei ole syytä kytkeä internetiin. Turvapäivitysten loppuminen tekee siitä avoimen työkalun verkkorikollisille ja heidän keinoilleen. Rikolliset saavat helposti tietoja sen tietoturva-aukoista mm. seuraamalla Win 10 päivityksiä. Käyttäjien ei kannata ottaa tällaisia riskejä. Tieturva-aukoista soluttautumiseen eivät auta edes parhaatkaan torjuntaohjelmat.

Turvaongelmat eivät rajoitu pelkästään Win 7 käyttäjiin ja heidän koneisiinsa. Jos verkkorikolliset onnistuvat pääsemään turva-aukoista avoimeen järjestelmään, niin konetta voidaan käyttää roskapostin levitykseen ja varsinaiseen nettirikollisuuteen. Ei ole kiva ajatus olla mukana jossakin tuollaisessa. Katso myös -> Hakkeroitu tietokone.

Epätietoisuutta ja ongelmia tulee varmasti

Windows 7 tuen loppuminen tuskin jää huomaamatta sen käyttäjiltä. Microsoft tulee nimittäin syksyn ja alkutalven mittaan varmasti muistuttamaan asiasta. Edessä on melko suuri ruljanssi. Saman tapainen oli aikoinaan kun Win 10 tuli markkinoille. Nyt erona on se, että siirtyminen siihen ei ole enää niin vapaaehtoista, vaan käytännön pakon sanelemaa. Kuten silloinkin, niin käytännössä ilmenee mitä erilaisimpia ongelmia. Ns. kolmansien osapuolin ohjelmien neuvonta ei liioin kuulu Microsoftille, joten niihin liittyvät kysymykset on ratkaistava muita kanavia käyttäen.

Neptunetissä on suuri joukko artikkeleita, neuvoja ja vinkkejä, jotka liittyvät Windows 10een siirtymiseen ja sen käyttöön. Olemme kuitenkin varautuneet siihen, että tässä muutosvaiheessa tarvitaan myös uusia tietoja, jotka perustuvat nyt sataviin uusiin kokemuksiin. Siksi myös yksi ahkerimmin käytetyistä työkoneistamme (Win7) muutetaan Windows 10 käyttöön. Uusi artikkeli siirtymisestä Win 10een julkaistaan joulukuun alkupuoliskolla. Lisäksi kuuntelemme isolla korvalla, mitä maailmalla käyttäjien piirissä tapahtuu ja mitä mahdollisia ongelmia tulee eteen. Muistathan myös, että täysin maksutonta palveluamme on vastata kommentteina esitettyihin kysymyksiin.

 

Jo nyt kannattaa valmistautua

Vaikka varsinainen muutoshetki on vasta tammikuun puolivälissä, niin Windows 7 käyttäjän kannattaa jo nyt valmistella siirtymisvaihetta. Tähänkin asiaan on varmasti syytä palata tarkemmin uudelleen tuonnempana. Nyt kuitenkin pieni pikalistaus asioista, jotka ovat heti ajankohtaisia.

 

Varmuuskopiointi ja tietojen siirtäminen

Muutosvaiheessa tarvitaan sekä varmuuskopiointia että tietojen siirtämistä paikasta toiseen. Tämän valmistelu ei tapahdu aivan hetkessä, joten se kannattaa aloittaa ja mahdollisimman ajoissa. Tärkeimpiä kopioitavia tietoja ovat henkilökohtaiset tiedostot. Tekstit, kuvat ja videot ovat korvaamattomia.

Sen sijaan ohjelmia, softia, ei yleensä kannata kopioida. Vanhat Windows 7 varten hankitut ja sitä varten optimoidut ohjelmat eivät välttämättä toimi kunnolla Windows 10ssä. Ne on ladattava netistä uudelleen Win 10 yhteensopiviksi tai asennettava uudelleen siirrettäviltä asennusvälineiltä. Vaikka ohjelmia olisi sellaisella kiintolevyllä, joka ei ole mitenkään muuttunut Win 10 asennuksen yhteydessä, niin sellaistenkin ohjelmien häiriötön toiminta ei ole enää varmaa.

Ajureita voi halutessa varmuuskopioida, mutta sitä ei yleensä tarvita. Windows asentaa valtaosan ajureista ja koneen käyttämät.

Varmuuskopiointi ja siirto

Kuvat. Välineitä ovat muistitikut, ulkoiset ja toiset sisäiset kiintolevyt sekä pilvipalvelut.

Videot. Välineet kuten edellä muistaen, että videot vievät tilaa, jolloin käteviä muistitikkuja voidaan tarvita suurikapasiteettisia tai useita.

Tiedostot. Välineet kuten edellä.

Sähköpostien, selaimen tietojen ja muiden kohteiden kopioinnista tarkemmin täällä > Varmuuskopioinnin opas.

Avaa tai varmista pilvipalvelut

Pilvipalvelut ovat yksi tapa siirtää ja kopioida kohteita. Myös pilvipalveluiden avaaminen ja käyttöön saaminen ei tapahdu aivan hetkessä. On voiton puolella jos niitä on jo ennestään. Kuitenkin on varmistettava, että ne toimivat ja että tilaa on käytettävissä. Jos niitä ei ole tai tila ei riitä, niin avataan uusia palveluita tai ostetaan lisätilaa.  Huomaa, että maksuttomien pilvipalveluiden tila on aika rajoitettua verrattuna esim. muistitikkuihin: Google Drivessa 15 Gt, One Drivessä 5 Gt ja Dropboxissa vain 2 Gt.

Listaa mitä ohjelmia koneessa on

Käytännössä on havaittu, että ei ole kovinkaan helppoa muistaa, mitä kaikkia ohjelmia koneessa oikein on. Tiedot ohjelmista tarvitaan niiden uudelleen asentamista varten. Kirjoittaja on joskus listannut niitä käsin Ohjauspaneelin Ohjelmat ja toiminnot luettelosta. Kätevämpi tapa on kuitenkin ottaa kuvakaappaus listasta ja tulostaa se. Siinä ne ovat sitten kaikki.

 

 

 

LISÄYS 12.12.2019

Windows 10 asennettiin Win 7 koneeseen maksuttomasti.  Tässä selostus asennuksesta, sen vaiheista ja lopputuloksesta ->  Windows 10 päivitysasennus.

 

 

Voit tarvita lisää tietoja Win7 muutostilanteessa sekä Win 10 asennuksessa ja käytössä

 

Lisää tietoa (ja mainoksia!) Windows 7 tuen loppumisesta ja tarvittavista toimenpiteistä  Microsoft: Windows 7 tuki päättymässä

Windows 10 asennus ja yksityisyysasetukset

Windows 10 asennustietoväline ja korjauslevy

Windows 10 palauttaminen

Ratkaise Windows 10 ongelma Osa 1

Ratkaise Windows 10 ongelma Osa 2

Vaihtoehtoja Windows 10 toiminnoille

Windows 10 päivitysasennus

 

 

Tagit: , , , , , ,