Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Minäkö pelaisin?  Kyllä vaan, melkein kaikki pelaavat ja useimmat myös tietokoneella.  Emme vain ole varsinaisia pelaajia, niitä joilla on oikein tietokoneet valittu sen mukaan, vaan tavallisia käyttäjiä.  Pasianssi on se suosituin tietokonepeli.  Miksi pelata sitä tai muita pelejä?

 

Tietysti pelaaminen, erityisesti pasianssien pelaaminen on viihdettä ja joskus ajan tappamista. Mutta asiaan liittyy muitakin mielenkiintoisia piirteitä.  Pelaaminen kun voi olla eri tavoin hyödyllistä. En nyt tarkoita netin rahapelejä vaan pelaamista ihan yleensä. Se on useinkin erinomaista aivovoimistelua, aivot saavat työtä.  Eräät pelit kehittävät huomiokykyä ja reaktionopeutta.  Ja sitten vielä aivan kaupan päälle pelaaminen voi olla kivaa ja jännittävää.

 

Kokeile muitakin kuin vakiopasianssiasi

Yleisimpään peliimme pasianssin eli solitaireen kuuluu useita erilaisia variaatioita.  Osa niistä on pelaajalle lähes kokonaan onnen varassa.  Voittaa jos on hyvä tuuri.  Häviämistä voi tulkita sitenkin, että sitten on parempi tuuri jossakin muussa asiassa. Joukossa on sellaisiakin, jotka vaativat enemmän tai vähemmän suunnittelua ja muistamista eli pelitaitoa.  Jos vakiopasianssisi alkaa kyllästyttää, niin kokeile myös muita vaihtoehtoja.

Suuri joukko peleistä vaatii nimenomaan ajattelua ja pelitaitoa.  Niitä voidaan pelata tietokoneella netissä tai hankkia ko. peliohjelma omaan koneeseen.  Ajattelua vaativien pelien kuningas on shakki. Sitä pelaan itsekin sekä tietokoneella, netissä kaverien kanssa sekä erityisellä shakkilaudan muotoisella shakkitietokoneella.

 

 

Windowsin Mahjong

Toinen Neptunin mielipelistä on Mahjong.  Se ei taas ole erityinen älypeli, mutta se kehittää puolestaan hoksottomia ja reaktionopeutta (useimmissa Mahjongeissa kilpaillaan kelloa vastaan).  Melko hyvätasoisia Mahjongeja tulee nykyisin myös Windowsin mukana, klikkaa pienoiskuva suuremmaksi.  Jos eivät ole tuttuja, niin kannattaa kokeilla.

OK, toki on pelattu melkein kaikenlaisia pelejä verkossa tai olen niitä ostanut, vaikka lentosimulaattoreista alkaen.  Visualisuutensa ansioista kiehtovia olivat aikoinaan Myst-sarjan seikkailu- ja tehtäväpelit.  Mutta kun niitä aikansa pelaa, niin taaksehan ne jäävät.  Ne eivät ole siten ikuisia kuten vaikka pasianssit tai shakki.

 

Pelatako netissä vai hankkia ohjelma?

Ehkä enimmäkseen pelaamme omalla koneella olevia esim. Windowsin pasiansseja.  Niitä voi pelata myös lukuisilla nettisivuilla.  Ja kolmas mahdollisuus on hankkia haluamiaan pasiansseja tai kokoelmia omaan koneeseen. Kuten useinkin, niin parhaat niistä ovat maksullisia, mutta eivät silti kalliita.  Maksullisten mukana tulee runsaasti apumateriaalia eli opastusta, vinkkejä ja tietoja niiden pelaamisesta.  Linkeissä mm. Hoylen Card Games. Siihen kuuluu 45 erilaista solitairea valittavine upeine visualisointeineen.  Toki kokoelmassa on suuri joukko – yleisimmät – muita korttipelejä, joita voi pelata vaikka animoitujen ja juttelevien hahmojen kanssa.

Jotkin netin pasianssisivustot näkevät pelaamisen niin, että jos vakiopasianssit eivät enää tarjoa tarpeeksi jännitystä, niin vaihtoehtona on rahapelaaminen netissä.  Ehkäpä niinkin, mutta on muistettava, että pelimaailmaa on vaikka mihin suuntaan ennenkuin mennään rahapelaamiseen asti.

Pelaajiksi itsensä ryhmittävien henkilöiden pelit ovat sitten taas aivan oma lukunsa.  Suuri osa heistä on nuoria, jolloin pelimieltymykset myös muuttuvat ajan mittaan.  Ja kun pelaajasta tulee aikoinaan suuren firman tietokoneiden käyttäjä, niin saattaa viimeistään siinä vaiheessa tulla pasianssi kaikkein suosituimmaksi.  Työelämän jalkoihin taka-alalle jäävät useimmilta niin räiskintä-, rooli-, strategia-, autokaahailu-, jalkapallo-, seikkailu-, sota- ja muut tietokonetalojen kehittämät massiiviset elämyspelit.

 

Kysy peleistä ja pelaamisesta

Tämä artikkeli on vain pieni raapaisu pelaamisen laajaan maailmaan.  Monet asiat jäävät käsittelemättä.  Jos sinulla on kysyttävää erityisesti niistä peleistä, jotka ovat kirjoittajalle kokemusperäisesti tuttuja, kuten esim. pasiansseista, mahjongista ja shakista, niin kysy sähköpostipalvelussamme.

Hyvä on huomata, että pelaaminen ei ole mikään huono harrastus.  Aikuisenkaan tietokoneen käyttäjän ei tarvitse tuntea siitä huonoa omaatuntoa turhasta ajan tappamisesta.  Se on aina aktiivista tekemistä ja pitää meidät virkeänä. Tässä tietoa pelaamisen eri muodoista ja peleistä ->  Mitä pelejä pelaat – suosituimmat pelit. Artikkelissa on myös selostettu miten saa Windows 10een takasin aikaisemmat suositut Windows pelit.

 

Artikkeli päivitetty 6.7.2024

 

Linkit

Pasianssia netissä, suomenkielisiä sivustoja:

Pasianssi.net 

Pasianssit ja muut yleisimmät korttipelit, maksulliset kokoelmat Hoyle Card Games

 

Hyvä tietää myös näistä

Jos pelaat rahapelejä, niin varo huijaavia rahapelisivustoja.  Sitä parempi, mitä enemmän käyttämäsi sivusto palauttaa takaisin pelaajilleen.  

Pelaa shakkia netissä

Mitä pelejä pelaat – suosituimmat pelit

  

 

Tagit: , ,