Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Suurikapasiteettiset ja nopeat muistitikut yhä hyödyllisempiä

 

 

Muistitikkuilla on monta käyttökohdetta
Muistitikut ovat muuttuneet.  Ne eivät ole enää muutaman GBn kokoisia tiedostojen tilapäisiä siirtäjiä, vaan monipuolisia kiintolevyihin verrattavia välineitä. Mitä niillä voi tehdä?

 

Tietovälineiden kehittyminen koskee myös muistitikkuja.  Ne ovat kasvaneet kooltaan, ei fyysisiltä mitoiltaan vaan kapasiteetiltaan. Teknisemmin sanottuna niistä on tullut rinnakkaisia massamuisteja.  Kymmenisen vuotta sitten olivat 4-8 GB tikut suurikapasiteettisia.  Nyt mahtumisen rajat ulottuvat aivan tavallisista tietotokonetarvikkeiden myymälöistä saatavien kohdalla jo 64-256 GB ja sitäkin suurempiin jopa 1 TB asti.  Hinta tietysti nousee kapasiteetin kasvaessa.

USB-tikut perustuvat nopeaan Flash muistiin, samoin kuin esim. nykyiset nopeat SSD-kiintolevyt.

Samaan aikaan ovat tulleet käyttöön aikaisempaa USB2ta nopeammat USB3 järjestelmät. Uudehkoissa tietokoneissa on niitä varten omat porttinsa.  Niihin on merkitty yleensä USB-merkin lisäksi numerotunnus 3.  Koteloissa voi lisäksi olla portissa sininen ohjausliuska.

USB3 portteihin voi myös yhdistää USB2 laitteita, sillä toiminta on taaksepäin yhteensopivaa.  Tosin nopeus on silloin USB2 standardien mukainen eli pienempi. Ja aina kun on käytettävissä USB3 väline, niin etsi sille oikea USB3 portt.  Se antaa suurimman nopeuden.

USB3 tikut vaativat omat jatkokaapelinsa.  Jos käytetään USB2 kaapeita, menetetään tikun suurempi nopeus.

USB-tikkuja on siis myös USB3 malleja.  Tällöin niiden suorituskyky on selvästi aikaisempaa nopeutta suurempi.  Siinä missä USB2 tikuilla jäätiin muutaman MB/s luku- ja kirjoitusnopeuksiin, päästään nyt jopa 225 MB/s luku- ja 135 MB/s kirjoitusnopeuksiin.  Jos nopeutta pitää tärkeänä, niin kannattaa ostettaessa vertailla tikkujen tietoja keskenään.

USB4kin on olemassa, mutta se ei ole nykyisiin kaapeleihin ja portteihin yhteensopiva eikä vielä yleisessä käytössä.

 

Mihin USB-tikkuja käytetään?

Kapasiteetin ja nopeuden kasvu on tuonut tikulle uudenlaisia käyttötapoja.  Näitä on useita eikä mikään estä kehittämästä itselleen aivan yksilöllisiäkin keinoja.  Tässä muutamia esimerkiksi:

Tikkua voi käyttää varmuuskopioinnin välineenä.  Jos varmuuskopiointi on ollut aikaisemmin helposti unohtuva pullonkaula, niin nyt ei enää.  Yhdelle isolle tikulle mahtuu jo huomattava määrä tavaraa.  Ja ennen kaikkea tikuille varmuuskopioiminen on vaivatonta ja nopeaa.

Kun omat tärkeät tiedostot ja kuvat ovat meille kaikille niitä arvokkaimpia, korvaamattomia, niin tikku vaan kiinni koneeseen ja tiedostot sinne.

Muistitikkujen perinteinen tehtävä on ollut tiedostojen säilytys ja siirto.  Kätevä tapa siirtää tiedostoja ja kuvia tietolaitteesta toiseen. Tässä tehtävässä ne muistuttavat nyt jopa lisäkiintolevyjä;  tietoa mahtuu ja se on helposti käytettävissä, siirrettävissä tai poistettavissa.  Jos kiitolevy on jo täynnä eikä ole ulkoista kiintolevyä, niin suurikapasiteettiselle tikulle on käyttöä.

 

Markkinoille on tullut kätevä Dual Drive muistitikku (kuva viressä), joka käy sekä normaaliin USB 3 liitäntään että useampien puhelimien liitäntään. Tikkua voi käyttää tiedon siirtämiseen laitteesta toiseen sekä tietysti myös tiedon tallentamiseen.  Jos tällaista erikoistikkua ei ole saatavissa, niin sen voi korvata tavallisella tikulla sekä siihen liitettävillä kaapeleilla. Esim. puhelimien laturissa voi olla kaapeli, joka toisessa päässä on liitin puhelimeen ja toisessa tavalliseen USB porttiin (laturiin). Tarvittavia kaapeleita liitosmahdollisuuksineen saa tietokonekaupoista ja jopa marketeista.

Muistitikut ovat tarpeen jos ajaa siirrettäviä eli portable-ohjelmia. Silloin ei tarvitse asentaa mitään itse tietokoneeseen.  Näitä ohjelmia on saatavissa todella paljon selaimia ja kokonaisia käyttöjärjestelmiä – esim. Linuxia – myöten.    Niitä voi käyttää vaikka työkaluina tarpeen vaatiessa.  Alempana linkkejä näiden ohjelmien tietoihin ja latauspaikkoihin.

Yksi tapa on käyttää muistitikkua tietojen salaamiseen.  Tärkeät esim firman tiedot kirjoitetaan muistitikulle, jossa voi olla myös sisäänrakennettu oma salausjärjestelmä.  Kun tikku irrotetaan koneesta on tiedot salattuna säilytettävissä tai siirrettävissä toiseen koneeseen.

USB-muistin rakenteita

Tässä kuva muistitikkujen eloktroniikasta. Klikkaa kuva suuremmaksi. Kuvassa näkyvä suurempi tumma suorakaide on tikun Flash-muistipiiri. 

 

 

 

 

Muistitikkujen tiedostomuodot

Muistitikkujen yleisin tiedostomuoto on FAT32.  Tämä on valittu niihin siksi koska se on yhteensopiva laajasti eri käyttöjärjestelmien kanssa,  Myös muut tiedostomuodot ovat mahdollisia sillä tiedostomuoto voidaan tarvittaessa myös muuttaa toiseksi. Windowseissa käytettävissä oleva tiedostomuoto on Microsoftin kehittämä NTFS.  Aplen Max OS järjestelmien tiedostomuoto on puolestaan HFS ja HFS Plus.  Linuxissa on myös omia, mutta muistitikuista puhuttaessa FAT32 käy mainiosti.

Asiasta kiinnostuneet ovat mittailleet, onko eri tiedostomuodoilla merkitystä muistitikkujen käytön nopeuteen.  Esim. FAT32 ja NTFS-tikkujen nopeutta on verrattu toisiinsa.  Mitään merkittävää eroa ei ole havaittu, erot vain n. 1-2% luokkaa NTFSn hyväksi.  Ainoa merkittävä ero on tiedostojen maksimikoolla.  FAT–tiedostomuodossa se on rajoitettu (4 GB) kun NTFSssä rajoittamaton.

Neptunetissä on aikaisemmin julkaistu artikkeli, miten muistitikun FAT32 tiedostomuoto voidaan muuttaa NTFSksi – tai päinvastoin.  Artikkeli on -> täällä.  

 

Artikkeli päivitetty 22.11.2019

 

 

Linkit

PortableApps prortable-ohjelmia

The best portable apps, suosittuja portable-ohjelmia

 

Asiaan liittyvää

Siirrettävät ohjelmat – parhaat portable ohjelmat valintaopas

Mitä eroa USB 2 ja USB 3

Muistikortit – eri tyypit ja laadut

Muistitikun FAT -järjestelmän muuttaminen NTFS järjestelmäksi ja tikun koko tila käyttöön

Näin tehdään  käynnistävä muistitikku

 

 

 

Tagit: ,