Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Muistikortit – mitä niitä on ja mitä niillä tehdään

 

 

Muistikortit ovat pieniä ja käteviä tietovälineitä. Niitä meillä on esim. kännyköissä, läppäreissä ja tableteissa, kameroissa ja videokameroissa sekä muissa digitaalisissa laitteissa. Niitä on useita tyyppejä erilaisine ominaisuuksineen. Muistikortit säilyttävät tietoja ja kulkevat laitteissa mukanamme. Mutta mitä silloin, jos muistikortilta on jostakin syystä tietoja kadonnut. Siitäkin seuraavassa esittelyssä.

 

Tässä aluksi ensiksi yleisiä tietoja muistikorteista. Seuraavaksi tavallisimpien korttien käytöstä ja ominaisuuksista. Luettelomaisesti käydään läpi myös harvinaisempia muistikorttityyppejä. Lopuksi tullaan aiheeseen, mitä tehdä jos muistikortista on vahingossa poistettu dataa tai sitä on muuten kadonnut.

Muistikortit perustuvat Flash-muistiin. Ensimmäiset kaupalliset muistikortit olivat nimeltään PC Cards, voisiko tuon suomentaa PC kortiksi. Niiden koko oli n. 85,6 x 54 x 3,3 mm, siis suurin sivu lähes 10 senttiä. Varsinainen kehitys on alkanut v. 1994 tienoilla, jolloin PC-kortista kehitettiin pienikokoisempia versiota. V. 2001 tienoilla oli niillä jo merkittävä jalansija kameroiden muistina.

Kun vanhatkin korttityypit ovat voineet jäädä johonkin erikoiskäyttöön on muistikorttityyppejä nykyisin yli 20 erilaista. Niistä vain osa on yleisiä.

 

Mikä merkitys nopeuksilla ja kapasiteetilla ja mistä sen tietää

Selvää on, että muistiokortteja on kooltaan erilaisia ja eri laitteita varten kehitettyjä. Eroavuudet eivät tietysti jää pelkästään tuohon fyysiseen kokoon. Muita oleellisia ominaisuuksia ovat muistikortin kapasiteetti eli paljonko dataa siihen mahtuu. Yhä tärkeämmäksi on noussut myös niiden nopeus. Nopeutta on kahta erilaista; luku- ja kirjoitusnopeutta. Lukunopeus on jokin verran suurempi kuin kirjoitusnopeus.

Muistikortteja varten on luotu erilaisia standardeja. Uusin näistä standardeista on SanDiskin UHS-l seuraajaksi kehittämä UHS-II standardi SDHC/SDXC korteille. Se tuo aikaisempiin nähden huomattavasti nopeampia lukunopeuksia alkaen 250MB/s ja siitä 312 MB/s asti. Tällä hetkellä UHS-II kortteja on saatavissa erikoisliikkeistä ja valmistajilta. Esim. uusimmat SanDiskin Extreme Pro muistikortit ovat huippunopeita vaikka kuvattaessa RAW kuvatiedostoja tai HD videoita. Hinnat mukailevat kapasiteetin määrää. UHS-III on myös olemassa, mutta ei vielä käytännön tasolla. Silloin nopeus nousee 624 MB/s.

Standardeja ja ominaisuuksia on siis monenlaisia. Onneksi ei tavallisen käyttäjän tarvitse perehtyä tuohon teknisen määrittelyn puoleen. Kaikki oleelliset asiat; tyyppi, nopeus ja kapasiteetti ilmenevät itse korteista ja niiden esittelytiedoista.

Katsotaan yhtä SDHC muistikorttia niin nähdään siinä olevista merkinnöistä sen ominaisuudet. Kortti on SanDiskin kapasiteetiltaan 8 GB. Sen nopeus on 45 MB/s. Kortin luokitusstandardi on vielä nykyisin yleinen USH-I, minkä näkee SD logon jälkeen olevasta HC I-merkistä. Muitakin merkintöjä voi olla, mutta nämä ovat tärkeimmät. Esim. standardin merkinnän alapuolella on kaksi standardeihin liittyvää merkintää. Niistä vasemmanpuoleinen 1 osoittaa USH nopeusluokan ja oikeanpuolimmainen 10 SD miniminopeusluokan 10 MB/s, jonka kortit reilusti ylittävät.

Jos kiinnostaa nähdä ja tietää, missä nyt huipputasolla mennään, niin uusimmat kortit on nähtävissä SanDiskin sivustolla -> täällä. Sieltä voi katsoa uusimmat tuotteet korttityypin, niiden käyttökohteiden tai käytön mukaan.

 

Yleisimmät muistikorttityypit

Secure Digital eli SD muistikortit

SD kortti on perusrakenne siitä edelleen kehitetyille korttityypeille. Tämä digikameroissa yleinen korttikoko on tullut markkinoille jo v.1999. Tietysti nykyiset SD kortit ovat ominaisuuksiltaan entisiä parempia, mutta SDHC kortit ovat ne vähitellen syrjäyttämässä. Tavalliset vanhojen standardien mukaiset SD muistikortit pystyvät tallentamaan dataa 2 GB.

 

SDHC (Secure Digital High Capacity)

SDHC-muistikortit ovat SD korttien toinen kehysvaihe. Ne tulivat markkinoille v. 2006. Merkittävä ero tavallisiin SD kortteihin on niiden huomattavasti suurempi kapasiteetti, tilaa on peräti max 32 GB. Myös niiden nopeus on SD kortteja suurempi. Niinpä SDHC kortti on yleensä minimivaatimus videokameroihin, joissa pitää tallentaa paljon dataa ja nopeasti. Kortti (kuten seuraavassa kerrottu SDXC) kuuluu ryhmään, johon on tullut uusi standardi UHS-II, joka muuttaa ja parantaa ryhmän korttien ominaisuuksia huomattavasti.

Vinkki tavallisen kameran käyttäjille: Vaikka SD korttikin käy kameraan antaa SDHC lisää ominaisuuksia, nopeutta ja tilaa. Edellytyksenä on tosin, että kamerasi tai muu laitteesi tunnistaa tämänkin korttityypin. Kortit ovat fyysisiltä mitoiltaan samanlaiset, joten kannattaa käyttää SDHC kortteja jos ne muuten soveltuvat ja kuvaamista harrastaa.

SDXC (Secure Digital eXteted Capacity)

on SD korttien kolmas kehitysvaihe, vuodelta 2009. Kapasiteetti on max 2 TB. Nopeus kohoaa 300 MB/s asti eli n. kymmenkertaiseksi SDHC kortteihin nähden. Ammattivälineiden kortteja, toki harrastajillekin sopivia jos laiteet sitä tukevat ja rahaa tuntuu riittävän. Myös tietokoneissa käytettään SDXC kortteja. Silloin on käyttöjärjestelmän pystyttävä lukemaan exFAT-tiedostorakennetta.

 

CompactFlash (CF)

Kameroissa ja videokameroissa käytetään myös suurikokoisia CompactFlash (CF) kortteja. Niitä on kaksi hiukan erilaista typpiä, toinen harvinaisempi tyyppi 2 on paksumpi, muuten samankokoinen. Niissä ei ole samanlaisia kosketuspintoja kuin muistikorteissa yleensä. Kosketuspintojen asemesta niissä on koloja, joihin lukulaite kytkeytyy. Kortti on hinnaltaan edullinen kapasiteettiinsa, uusien jo max 256 GB, nähden ja sen tietojenkäsittely on nopeata. Siinä ei ole käytön estävää lukitussysteemiä, jollainen kyllä löytynee sitä käyttävistä laitteista. Myös esim. jäljempänä esiteltävä tietokoneiden Transcend muistikorttien lukulaite lukee niitä.

 

Micro SD (Secure Digital) muistikortit

micro SD

Näiden korttien oleellinen ominaisuus on pieni koko, 15x11x1 mm. Siksi yleisiä esim. kännyköissä. Micro SD kortit tulivat markkinoille v. 2005 tienoilla. Pieneen kokoon mahtuu silti max 2 GB dataa.

 

micro SDHC (Micro Secure Digital High Capacity)

Tämä on edellisestä kehitetty ja v. 2007 julkaistu versio. Fyysiset mitat ovat samat kuin edellisenkin, mutta säilytystilaa on nyt 32 GB asti. Myös nopeus edellistä parempi. Näihinkin kortteihin ylettää uusin UHS II standardi, joka nostaa säilytystilan 128 GB asti ja SanDiskin Ultra sekä Extereme merkinnöillä varustetuissa jopa 400 GB asti.


Micro SD kortit saattavat tarvita adapterin, jotta niitä voidaan lukea ja sisältöä tallentaa muissa tallentavissa laitteissa. Nämä adapterit ovat harmillisesti juuri saman kokoisia ja näköisiä kuin SD sarjan muistikortit. Tämä aiheuttaa helposti väärinkäsityksen kun on näkevinään, että SD kortti on mukana, vaikka se onkin Micro kortin adapteri.

 

Muita muistikorttityyppejä

Tässä luettelomaisesti muutamia muita suppeamman käyttöalueen muistikortteja.

CFast 2.0 on SanDiskin uusi nopea 256 GBn 4K videoita varten tehty kortti

Multi Media Cards MMC muistikortit ovat samankokoisia kuin SD kortit. Niitä voi käyttää vaihtoehtoisesti samoissa SD-laiteissa. Niistä puuttuu kuitenkin sisältöä suojaava lukitussysteemi. Myös tiedonsiirron nopeudeltaan ne ovat jonkin verran SD-ryhmän kortteja hitaampia. Kaikissa MMC kortteille kehitetyissä laiteissa ei välttämättä voi käyttää SD kortteja.

xD Picture cards (eXtreme Digital) ovat Fujifilmin vanhempien kameroiden korttityyppi

Memory Stick Duo on Sonyn vanhempiin digikameroihinsa kehittämä

Mini SD (Mini Secure Digital) on pienempi kuin normaali SD kortti. Näitä voi käyttää samoissa laitteissa kuin SD korttejakin, mutta ne vaativat tällöin adapterin.

Sony Memory stick muistikortit ovat suurikokoisia Sonyn laitteitaan varten kehittämiä. Uusimmat varustetaan PRO-merkinnällä.

 

Muistikorttien ja niitä käyttävien laitteiden kehitys kulkee käsi kädessä. Esim. kameroissa muistikortti on oleellinen osa kuvan ensimmäistä käsittelyvaihetta, digitaalisen tiedoston muodostamista. Tavallisen harrastajakäytön ja vaativan ammattikäytön kohdalla on eroja niin välineissä kuin niiden muistikorteissakin.

 

Paljonko kuvia mahtuu muistikortille

Kuvien ja tiedostojen mahtuminen riippuu monista tekijöistä, joten puhutaan nyt keskimääräisistä määristä. Jos kuvien koko on väliltä 3-8 Mt, kuten tavallisesti, niin 1 GB kortille mahtuu JPEG kuvia n. 450-1000 kpl. Kuvakoolla 3 Mt siis n.1000 ja suurempia 8 Mt kokoisia n. 450. Vastaavasti 2 GB kortille määrä on edelliseen nähden kaksinkertainen. Voisi ehkä sanoa, että still kuvaukseen määrät ovat varsin riittäviä. Sen sijaan kun mennään videoiden puolelle on 2 GBn kortti jo aika pieni.

 

Muistikorttien lukeminen

Muistikortteja lukevat tietysti ne laitteet, joissa ne ovat. Sen lisäksi tietokoneet lukevat laitteista kortteja ja useissa tietokoneissa on myös muistikorttien lukija. Jos tällaista hyödyllistä välinettä ei tietokoneessa ole, niin USB väylään liitettävän erillisen muistikortin lukijan saa edullisesti.

Artikkelin otsikkokuvana on yksi tällainen lisälaite, klikkaa kuva paremmin näkymään. Tämä on Transcendin USB 3.0 kortinlukija RDF8. Laite lukee SD, SDHC, SDXC sekä microSD, microSDHC, microSDXC ja CompactFlash (CF) ja Memory Stick kortteja. Nopeudet ovat max luku 130 MB/s ja kirjoitus 95 MB/s.

 

Tietoja kadonnut muistikortilta

Muistikorteista kuten kaikista muitakin dataa sisältävistä välineistä voi tietoja kadota. Niitä voi itse vahingossa poistaa tai sitten niitä häviää tuntemattomalla tavalla. Mutta ei hätää, sillä myös muistikorteilta voidaan tietoja saada palautettua takaisin. Tässä muutama tarkoitukseen kehitetty ohjelma.

Recuva

on tietojen palauttamisen klassikko. Sillä onnistuu vaativatkin tietojen palautukset, myös muistikorteilta. Klikaa kuva näkymään. Helppokäyttöisen ohjelman saa sen asetuksista myös suomenkieliseksi. Jos kortinlukijaa ei tietokoneessa ole käytetään ulkoista USB väylään kytkettävää lukijaa. Recuvasta on myös tikuille asennettava portable versio, jolloin mitään ei tarvitse asentaa itse koneeseen.

Recuva tiedot ja lataus

Portable Recuva tiedot ja lataus

 

EaseUS Memory Card Data Recovery

on toinen tällainen erityisesti muistikortteja varten tehty palautusohjelma, Windowseihin ja Maciin. Sen lataussivustolla on kuvitettua käyttötietoa ohjelmasta.

EaseUS Memory Card Data Recovery tiedot ja lataus

 

 

Linkit sisältyvät artikkeliin

 

Myös näistä on hyvä tietää

Valokuvat Windows 10ssä

Kuvien katseluohjelmat

Valokuvien organisointi – kuvat järjestykseen

Videoeditorit valintaopas

Videoiden tiedostomuodot ja niiden muuntaminen

Mihin voin käyttää muistitikkua

 

 

Tagit: , , ,