Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

 

Onko netissä turvallisia latauspaikkoja

 

 

Kun ladataan ohjelmia ne tulevat joko ohjelmien omilta sivuilta tai jostakin lataussivustosta.  Etsittäessä hakukoneella ohjelmia tulee suuri joukko mahdollisia latauspaikkoja.  Ovatko ne kaikki hyviä ja turvallisia?

 

Netti on vaaroja täynnä, joka päivä.  Netistä lataaminen on kaikkien riskialttiimpia toimenpiteitä.  Tässä puhutaan hiukan netistä lataamisen vaaroista yleensä sekä niiden välttämisestä.  Lisäksi arvioidaan yleisimmät hakukoneen ruudullemme tuomat varsinaiset lataussivustot.

 

Lataamisen vaarat

Näistä on toki puhuttu eri yhteyksissä, mutta tässä vielä tiivistetysti.  On tärkeää tietää, mitä riskejä softien lataamisessa voi olla jotta ne voi välttää.  Samalla lisääntyy tietomme siitä, mitä voimme vaatia ammattimaisilta lataussivustoilta.  Yhdelle lataussivustolle jaamme jopa viisi tähteä ohjelmien hyvästä informaatiosta ja latausten turvallisuuden valvomisesta.

Netistä lataamisen vaarat alkavat jo yksittäisitä sivustoista.  Pelkästään joillekin nettisivuille meneminen voi tuoda tullessaan haittaohjelmia.  Tietokoneen käyttäjän on vaikeata tietää, mikä sivusto olisi riskialtis.  Torjunta tapahtuu siksi pääosin turvaohjelmien avulla sekä käyttämällä tuvalliseksi tunnettuja lataussivuja.

Seuraavaksi on vaarakohta kun valitaan mistä softaa lähdetään lataamaan.  Latauspaikoissa kun on sekä luotettavia että erittäin vaarallisia.  Turvallisuusmielessä jako softien omiin sivuihin ja varsinaisiin lataussivustoihin ei sano mitään.  Kummallakin tavalla voi saada muuta kuin mitä haluaa ja pahimmillaan viruksia ja haittaohjelmia.  Torjunta kuten edelläkin sekä omaa harkintaa käyttäen.

Ohjelman asennus omaan koneeseen on taas vaihe, jossa on mahdollisuus saada haittaohjelmia tai haitakkeita (latausten turhia kylkiäisiä). Siksi asennettaessa on takalleen seurattava, mitä pienissä asennusruuduissa lukee eli mitä on asentamassa.  Tähän valintaan eivät torjuntaohjelmatkaan osallistu, vasta pahimpien poistoon.  Käyttäjä itse päättää mitä asentaa.

 

Varsinaiset lataussivustot

Hakukoneen tuomiin latauspaikkoihin kuuluu tavallisesti myös useita varsinaisia lataussivustoja. Äkkiä voisi ajatella, että niistä lataaminen olisi turvallisempaa kuin ohjelmien omilta sivuilta.  Näin tietysti pitäisi ollakin.  Käytännössä pieniin lataussivustoihin voi kuulua haittaohjelmien levittäjiä. Kaikki suuretkaan eivät tarkasta kyllin huolellisesti välittämiään softia.  Joihinkin lataussivustoihin on myös tullut mainoslinkkejä, jotka ohjaavat täysin tarpeettomille jopa varallisille sivustoille.  Rahan voimalla levitetään myös haittaohjelmia.

Ajankohtainen asia on, pitäisikö lataussivuston varoittaa latauksessa olevasta mahdollisesta turhasta tai haitallisesta kylkiäisestä, capware, bloatware.  Mielestäni pitäisi.  Tietysti se aiheuttaa lisää – toki virukset ja haittaohjelmat pitäisi aina tarkastaa – vaivannäköä.  Kuitenkin tällainen turvatekijä olisi latusivustolle erinomainen markkinointivaltti.  Se varmistaa käyttäjän latauksen turvallisuuden aivan eri luokkaan kuin mitä suoraa ohjelmien kotisivuilta tulee.  Maksuttomien ohjelmien kehittäjät kun tuloja saadakseen juuri tarkoituksella myyvät latausten yhteyteen näitä haitakkeita.

Viime aikoina ovat erot lataussivustojen laadussa ja luotettavuudessa entisestäänkin kasvaneet.  On tietysti kyse resursseista jos halutaan kehittää sivustoja käyttäjien kannalta entistä paremmiksi ja nimenomaan luotettaviksi.

Katsotaan, mitä Google voi tuoda hakulistan kärkeen kun etsii jonkin ohjelman latauspaikkaa.  Jokainen voi itsekin kokeilla mitä omien suosikkiohjelmien latauspaikkoja netistä löytyy. Neptunetin haaviin tarttuivat lataussivustot, joista jäljempänä muutama kommentti.

 

Softpedialle täydet viisi tähteä

Viisi tähteä

 

 

Tarkemman esittely kohteeksi valitsin Softpedian.    Siinä on turvallisuutta ja toimintoja, jotka olisivat hyödyllisiä muillekin lataussivustoille.  Softpedian kotisivu näkyy artikkelin otsikkokuvassa.  Klikkaa se ja kaikki muutkin artikkelin kuvat näkyviksi. 

Jos hakee jotakin tiettyä ohjemaa tai ohjelmaryhmää, niin haettava/t kirjoitetaan etusivulla suurennuslasikuvakkeen viereen suurikokoiseen hakuruutuun. Sivustolla on jokaisesta ohjelmasta sen laatima varsin täydellinen kuvaus.  Kuvaus on niin hyvä, että käy monen softan kohdalla käyttöohjeesta.  Sivusto ja sen ohjelmaesittelyt ovat englanninkieliset, mutta konekäännettävissä helposti suomeksi.  

1. Softpedian tietoja ja varoitus2. Softpedia Freeware määrittely3. Softpedia muita latausvaihtoehtoja4. Softpedia Ad-supported varotus

 

 

 

 

 

 

 

Tässä pikkukuvien ryhmä, josta selviää muutamia sivuston hyviä ominaisuuksia. Kuvassa 1 näkyy osa ohjelmakuvauksesta.  Siinä on korostamani kohta, jossa varoitetaan ohjelman latauksen kylkiäisistä. Yläpalkissa näkyy oranssilla selvästi Ad-supported! eli mainostuettu. Kuvassa 2 näkyy sivuston selkeä Freeware ja Free Sofware (kuvassa jälkimmäisestä mahtuu vain alku) määrittely.  Kuvassa 3 on lataussivun alaosaa, jossa on linkitys muihin vastaaviin sekä maksullisiin ohjelmiin. Kuvassa 4 on esimerkki sivuston Ad-supported-softan varoituksesta.  

Mielestäni vertailuissa muihin paras lataussivusto; viisi tähteä!

Muita lataussivustoja

TechSpot

Muista yleisitä mainittakoon TechSpot Downloads. Lataussivusto kuuluu laajempaan TechSpot kokonaisuuteen.  Etsittävän softan tai ryhmän nimi kirjoitetaan kuvassa alinna näkyvälle hakuriville.  Sivustolla on hyvä maine, tyytyväisiä käyttäjiä sekä yhteystiedot ja muut tuvallisuusasiat kunnossa.

 

 

Major Geeks

Esiin voi tulla myös MajorGeeks.  Sivusto on pitkään toiminut ja aloittanut nimenomaan turvallisuuteen tähtäävin ohjelmin.  Se on oman määrittelynsä mukaan pieni ja huolellisesti hoidettu lataussivusto, jossa jokainen softa on kahden henkilön toimesta tarkastettu.  Kotisivu perinteinen ja vanhanaikainen.  Se jatkuu tavattoman pitkänä softien luettelona ties miten pitkälle.  Etsintäruutu pienellä vasemmassa palstassa.  Hyvä luotettavan sivuston maine.

 

 

SnapFiles

Snapfiles sivulla on muutamia näkyviä mainoksia, mutta hakuruutu näkyy hyvin ja toinen on lisäksi vielä alareunassa.  Yksittäisten softien kuvaus on lyhyehkö ja asiallinen.  Mukana myös käyttäjäkokemuksia. Softista esillä oleelliset tiedot ja käyttäjät ovat tyytyväisiä.  Sivustoon saa haluttaessa helposti yhteyden.

 

 

 

Softonic fi,softonic

Softonic

 kuuluu suurempaan Softonic International  kokonaisuuteen.  Sivusto on keskittynyt maksuttomiin eli ilmaisiin ohjelmiin.  Kotisivulla useita näkyviä mainoksia, mutta etsintäruutu silti esillä.  Ohjelmien esittelyt aika hyviä, niissä mm. Hyvät puolet/Huonot puolet listaus  Hiukan mietityttää kun esim. WinRARin kohdalla kyllä sanotaan, että kokeiluversio, mutta tekstissä ei mainita sen olevan siis kuitenkin maksullinen.  Yhtymän pääsivulla käyttäjämerkitä kylkiäisohjelmien mahdollisuudesta, mutta niihin voi olla mahdollisuus muillakin lataussivustoilla.

 

Cnet Download.com

Cnet Download.com kuuluu osana suureen amerikkalaiseen yhtymään.  Jo kotisivusta näkyy, että tarjolla on niin mainoksia kuin turhia softiakin.  Vaikka sivusto onkin yksi suurimmista, niin monet  eivät pidä sitä kuitenkaan luotettavana.  Saatuaan otteen jostakin käyttäjästä voi alkaa tulla kaikenlaista uutiskirjettä ja tarjousta, joita on vaikea lopettaa.  Henkilöstöön ei saa niin vaan yhteyttä.  

 

FileHippo

FileHippo oli lystikkäine virtaheponaamoineen aikoinaan kirjoittajan suosikki.  Mutta ne ajat ovat jo takanapäin.  Nyt jo pelkästään kotisivua katsomalla voi päätellä, että tyrkyllä on erilaista tarpeetonta tietoja keräävää softaa.  Sivusto haluaa asentaa oman lataajansa, jonka avulla pääsee alttiiksi haitallisille ohjelmille, seurannalle ja turhille tarjouksille.  Jos on hiukankin epävarma turva-asioissa, niin kannattaa etsiä ohjelman lataus muualta.

 

Toggle

 

Mainittakoon vielä lyhyesti, että Toggle.com sivustolle ei latauksiin pidä mennä.  Sen osoittaa kuvan varoituskin.

 

 

 

 

Suomenkieliset lataussivustot

Download.fi

 

Download.fi on osa suomalaista AfterDown sivustokokonaisuutta.  Sama systeemi on käytettävissä myös muutamalla muulla kielellä.  Sivusto on suomalaiskäyttäjien perinteisiä paikkoja.  Etsintäpalkki näkyy melko hyvin yläosan alareunassa.  Esillä oleva softaerittely alasvetovalikkoineen on sekava.  Ohjelmista lyhyt esittely ja luettavissa kommentteja sekä  arviointeja.  Tarkempia ja uusimpia tietoja softien alustasta ja oleellisista ominaisuuksista jää kaipaamaan.  Yhteys ylläpitoon on vain palautteen luontoista, vastuuhenkilöitä ei mainita.

Sivustolla toki sanotaan, mikä on maksullinen shareware, mutta listauksissa ne ovat sekaisin maksuttomien kanssa.  Ikävää on, että sivustolta on saatu viruksia, kirjoittajakin.  Syntyy kysymys ladattavien ohjelmien valvonnasta ja esim. päivitysversioiden tuvallisuudesta.  Mukana on myös hyvin vanhoja ohjelmia.

Sivusto toimii edelleenkin, mutta sitä ei ilmeisesti enää kehitetä.  Vahinko, että suomalainen latausivusto on jäänyt toiminnoiltaan niin kauaksi muista.

Myös suomenkielisiin lataussivustoihin voi kuulua vaarallisia, kuten Finnish Feedburner, ainakin tällä hetkellä.

 

 

LISÄYS

Lataus Microsoftin tai Googlen  kaupasta

Nämä ovat myös sivustoja, joista ohjelmia ladataan.  Microsoft tietysti toivookin, että juuri omasta kaupasta niitä hankittaisiin.  Näissä on sekä maksuttomia että maksullisia softia.  Hyvä puoli näillä kauppasivustoilla on, että ne ovat turvallisia latauspaikkoja (vaikka kerrotaan joidenkin Googlen Android softien olevan vähemmän onnistuneita). Huono puoli on niiden rajallinen ohjelmien tarjonta, puitteet ovat huomattavasti rajallisemmat, mitä varsinaisilla lataussivustoilla. 

 

 

Artikkeli päivitetty viimeksi 8.1.2021

 

Linkit

Softpedia

TechSpot Downloads

Major Geeks

Snapfiles

FileHippo

Softonic (softonic.fi)

Download.fi

Microsoft kauppa

Google Play Sore

 

Asiaan liittyvää

Ohjelmien maksuluokat – mitä ovat  freemium, AD-supported, shareware tai trial ohjelmat?

Tietoturvaohjelmat 2024

Ohjelmien päivitys

Ohjelman lataus ei onnistu – lataa tehokkaammin

Parhaat siirrettävät – portable – ohjelmat  Siirretävät ovat turvallisia

Koneen nopeuttaminen – automaattisesti käynnistyvät ohjelmat
 

 

 

 

Tagit: , , , ,